GOTT NYTT 2008

image271


image272

Så inleds mitt nya år tillsammans med goda vänner.
Innan det en massa mat och gott om prat så klart!!


Nyårskramar VeggomammanLillasyster sa:

När vi satt och åt mat på juldagen med alla runt bordet. Hon fick lite smått och gott på sin tallrik, men jag såg på henne att inte mkt av det passade fröken. Hon äter normalt sett ALLT som hamnar på hennes tallrik så lite förvånade det mig. Men men. Det kan ju  berot på att klapparna under granen låg och bara skakade av iver i att få bli öppnade. Den spänningen gör väl vilket barn som helst mindre hungrig....

Hon sa i alla fall följande; - Mamma, jag älskar inte det här så mycket.

Vist är det ett bra mycket trevligare sätt att säga att ngt är äckligt eller mindre gott.

Barn säger så kloka saker!! Vi borde ta efter dem mer än vad vi gör och inte styra dem till hur vi gör och säger.

Kram Veggomamman

Idag är det dax..då behöver vi sax!!

När juldagsmorgon glimma
Jag vaknade i en rätt så tidig timma.
När töserna vid elva kommer i från pappa
Kan vi med glädje på alla paketen klappa

Vi ska inte vänta till eftermiddagen med det goda
Nej, all den maten vi lagat skall på förmiddagen borda
Ingen ska i Villan behöva gå och länge vänta
Stora som små vill på pappret snabbt glänta 

Jag hoppas att ni igår hade en riktigt bra julerafton
Kanske även tänkte på de som inte hade någon kär till att säga goderafton
Det är skönt nu när alla den stora jul stressen lagt sig platt
Då kan jag med glädje njuta och känna julen spridas glatt


God Fortsätting på julen önskar Veggomamman

Idag är det julafton för oss!!!!

Kram kram

En riktigt....

G*O*D  J*U*L
image269

önskar
Veggomamman
och
hennes töser


image271


Mat på stora fat...

Idag har jag och min mamma lagat en hel massa mat. Många frågar mig vad vi vegetarianer äter på julbordet.
På ett traditionellt julbord finns ju i stort sett inget för mig och töserna att äta...men se på våra julbord finns det mer vegetariskt än icke vegetariskt. (Mamma, pappa och svägerska är köttätare, bror äter inte kött men äter fisk).

I år kommer vårt bord att innehålla detta: 

Saffranspotatis(sallad)
Morotsburgare
Medelhavsgratäng
Valnötsost
Kaviarjansson
Tomat & Mozarella paj
Ägghalvor med rom
Ostgucka
Lökinläggning
Potatispaj
Getostlasagne
Syrligt inlagda grönsaker
Tacogratäng
Olivtomater
Tzatziki
(köpta)Sojabullar
(köpta)Sojakorvar
En färsk sallad

Inkokta saffransäpplen
Mammas brända mandlar
Rockey Road choklad
Lingonmouse


För kött och fiskätarna finns även:

Gubbröra
Revbenstpjäll tunna och tjocka
Julskinka
Prinskorvar
Köttbullar
Janssons Frestelse
Inlagd Sill
Inlagd strömming
och så troligen lax...


Om jag kommer ihåg ska jag knäppa ett kort på bordet innan vi hugger in....

Julmatskramar
Veggomamman


Jul jul strålande jul..

image268


Jag håller på här hemma ikväll och stökar och bökar. Slår in den sista klapparna, plockar i ordgning och städar lite här och lite där. Julpyntar det sista och önskar att jag inte missade att införskaffa den där glöggflaskan. Men vad kan man begära på 34 minuter...den fanns ju inte med på listan tyvärr. Den där riktiga julstämningen har inte smugit sig på ännu....men det är väl inte så konstigt kanske. Hur stämningsfullt är det när man är ensam hemma...utan glögg!

Tycker att tiden före jul detta år varit kantad av en massa presentbekymmer. Inte alls från min egen sida utan många i min närhet har inte vetat vad att köpa, deras barn vill ha dyra julklappar..men ska man verkligen ge dem så dyra? Behöver de det? Är det inte de vuxnas fel att barnen blir bortskämda och önskar sig den där mobilen för 3500:- eller tv-spelet för 2000 eller vad det nu är...
Jag är glad och mycket tacksam över att töserna inte är så. (Är iof inte lika gamla som dessa barn...) De har inte så där stora krav. En ko som muar vill ju lillasyster ha...och det är funnet för 31:-
Storasyster vill ha en vagn till sin My little Ponny...fixat för 89:-
Ja de har ju, som alla andra barn skulle jag tippa på, scannat igenom leksakskatalogerna med omsorg. Men det har faktiskt mot slutet av katalogen slutat på sakerna ovan. Ett riddarslott vill storasyster även ha, men det får hon fortsätta att drömma om...skulle vilja tillverka ett, men inte nu. Har nog med projekt som inte blev klara till jul.

Julen börjar bli lite pervers tycker jag....handlarna pressar och pressar och det är väldigt lätt att hamna i köpa köpa köpa köpa köpa spiralen. Men till syvende och sist är det väl i alla fall kärlek, värme, omtanke, mat och ett hem som vi behöver. Allt annat är väl mest påhittat??

image267


Julpussar och tomtekramar

Veggomamman

Kan avslöja...

34 minuter
517:-
3 stora tygpåsar

Tyvärr hade de varken färskt bröd eller sojabullar och sojakorvar så jag måste tillbaka till en annan affär idag eller imorgon.


Veggomamman - morgonpigg för dagen!!

Är jag helt frisk...

om jag mycket starkt överväger att hänga på låset klockan 07:00 på image266 imorgon bitti och göra min julhandling då. En timme innan jag börjar jobbet.

Alernativet är klockan 17 på samma ställe eller ngn annan mataffär....fredagen före jul och lönedag....nae...orkar inte med det. Då går jag nog upp vråltidigt och handlar mega tidigt, troligen mer ensam...Har väl aldrig påstått att jag är normal va :-)

Nu ska jag inte ha så mkt färskvaror eftersom ma och pa köpt det då vi ska laga all mat hos dem i helgen....och det lilla jag behöver får jag väl stopa in i kylen/frysen på jobbet....

Nu helt enkelt kör jag en snabb morgonhandling som garanterat inte kommer att göra att jag kan hitta så mkt onödigt heller eftersom jag måste vara ute från affären en halvtimme efter jag går in....funkar det tror ni...jag får återkomma med det imorogn...

Kramar
Veggomammanhelt frisk är jag ju inte eftersom jag hostar och är snorig...och har så varit länge...

Och på den nionde veckan återuppstod...

...en täppt näsborre.

Jag tror nästan inte att det är sant. Satt igår och fnulade på ett inlägg om att jag ansåg min förkylning över, men se det var ju tur att jag inte fick iväg ngt inlägg. För idag är jag snorig IGEN. Den ena näsborren är täppt.

Nu är jag rent ut sagt så in i helveta trött på att vara förkyld!!!

Dessa nio veckor har kantats av:

5 arbetsdagar av hestet. Det var så det började. Bara vaknade och var hes. Anade liiiite dagen innan, men det var så lite så lite. Nåja. Sedan har detta följt. I rätt så okontrollerad ordning och blandat inimellan och fått tillbaka och haft det samtidigt.

Tadaaa, litan!!
 • snorig
 • hosta
 • ont i kroppen
 • nyst
 • hes
 • kallsvettas, troligen lite feber.
 • vrålvarm
 • slem i halsen
 • ont i ögongloberna
 • frusit
 • och säkert ngt mer som jag glömt...

En vacker lista, inte sant. Den var till och med värd en ordenlig punktlista.

Kan ge mig den på att jag på lördag morgon är sämre igen, då är kroppen inställd på att jag ska vara ledig 16 dagar. En perfelt tid till att bli sjuk på tycker nog kroppen.

Blä blää blä blä blää blä blä blä blää blä blä blääääääääää

Veggomamman

Det lackar mot jul!!

Så här ser min variant av årets adventsljusstake ut. Inte så traditionell men mkt fin och helt och hållet egenkomponerad. Vad tycks?
Själva staken är inköpt på rea hos Indiska i januai detta år. Den har alltås legat till sig nästan ett helt år innan jag kune använda den. Genomskinliga pärlor i olika storlek och ståltråd. Kastanjer och två uppochnervända julgranskulor samt ett filat hjärta. Enkelhet i all sin prakt :-)

image265

Vet inte om detta är en nyhet för i år, men jag har då inte sett den innan. Pepparkaksfil. Rätt så fet sådan eftersom den var mkt trögflytande. Jag är inte överförtjust i pepparkakor och hade inte några större förhoppningar på filen. Men det var inte så tokigt. Smakade väl inte så mkt pepparkaka men lite juligt var det allt.

image264


Kram Veggomamman

Så här ser den ut!!

image264

Vår julgran julen 2007!!!

Reflektion

Denna gång kommer reflektionen från luciafirandet jag var på i en kyrka.

På väg inte i kyrkan står det en stor lapp om att man ska stänga av sin mobiltelefon. Undertecknad Vaktmästaren. Innan det hela drar igång så ber prästen alla att stänga av sina mibiltelefoner. Hon pratar om dessa små manicker i kanske 2-3 minuter. Härmar till och med en av de stora märkenas standardmelodi så det ekade i kyrkväggarna....

Ska man verkligen behöva påminna om att stänga av dessa små telefoner. Uppenbarligen annars hade hon ju inte ägnat den tiden åt detta. Finns det inte några bannlysta mobilplatser? Jag tror inte det....sjukhus?Jag tror att många slarvari det där. Och frågan är hur mkt de stör medicinsk utrustning...ingenting tror jag. Så länge man inte lägger 20 mobiler på en snubbe med Pacemaker kanske....

Varför känner människor att de måsta vara nåbara jämt och överallt? Varför räknar alla med att man ska svara i mobilen just när det ringer. Det går ju att lämna meddelande eller skriva ett sms...

Jag tycker som vanligt att detta mobila samhälle har gått över styr. Nej, skit i att svara och ring i stället upp när du har tid, stäng av mobilen när du är hemma. Vill ngn dig ngt så finns du på din fasta telefon...inte sant. Är tyvärr själv dålig på att stäng av den. Den ligger i jackfickan så fort jag går från jobbet och så låter jag den ligga kvar. Jag hör nog inte samtalen som kommer då eftersom jag valt att inte ha världens högsta mobilsignal.....

När får man vara ifred???

kram veggomamman

Julgran

image262
Lillasyster och storasyster bär hem vår julgran från skogen...

Den har vi varit ute i skogen och hämtat idag. Jag och min bror var ute förra helgen och letade upp ett gäng med gallringsgranar som vi fick ta en gran ifrån. Den är inte världens perfektaste gran, Lite tunn och späd, gles på sina ställen och inte så stor. Men vad gör det om hundra år, Vi har ju hämtat den själv i skogen.

Nu står den på plast i vardagsrummet. Klädd i 70 små ljus, en hel massa minikulor och annat pynt i lite mindre format....den blev riktigt fin om jag får säga det själv, och det får jag ju :-)

Den har redan legat på golvet en gång. Men de var nog för att den julgransfoten jag har är så jäkla liten...men nu har mina päron lämnat in en de hade över som är bättre. Men jag låter de två snörena som ja knöt fast i granen och sedan spikade fast i väggen sitta kvar....

Bild på skönheten kommer när "undergranen mattan" torkat efter vurpan och när lite klappar finns på plats.

Kram
Veggomamman


Saker som gör mig ännu mer övertygad!

Övertygad om att vegetarisk mat är bra.

Titt som tätt ploppar det upp artiklar i dagstidningarna som gör att mitt val att vara vegetarian känns bättre just de dagarna.

* Den senaste tiden har ICAs hantering av köttfärs mm gjort att jag dragit lite extra på smilbanden och kännt mig nöjd. Jag har då inte riskerat få hem ngt ompackat...

* Aftonbladets Klimatpartrull granskade riksdagen och deras lunchrestaurang. Hur mkt vegeatiskt var det på tallriken? Inte mkt. Jorden skulle må bättre av att mer vegetarisk mat åts...kolla in faktarutan i denna
artikel.

* Galnakosjukans artiklar för ett par år sedan. Eftersom det var ett bra tag sedan som det skrevs ngt om detta så borde det logiskt sett komma snart...journalisterna verkar fungera så.

* Djurens välfärd och hur de behandlas i sina hem, köttfabrikerna, och på vägen till slakteriet. Vem kommer inte ihåg de där hemska bilderna på kor som hängde i sina fötter och bara släpptes ner i ett bås för vidare trasport till slakteriet, eller såren på djuren som visades i tv för ett par år sedan...sår uppkomna efter att ha blivit trampade av sina egna djurkompisar för att människan knökat in så många djur det bara gick i en lastbil.

* Antibiotika i kött...stadigt återkommande...

* Canserrisken när man grillar. Den kommer väl varje sommar på löpsedlarna, inte sant?

* Svullandet under på alla julbord....i stort sett inte en enda grönsak att kunna lägga på tallriken. Hur känner ni er efter detta enorma intag av kött, kött kött och lite fisk? Ja inte pigga, lätta och allerta i alla fall. Eller har jag fel?

Finns garanterat en massa mer saker som gör mig glad över mitt matval. Och jag vet att det finns argument som kan tala illa om grönsaker och dess påverkan på kropp, själ och klimat...men de som jag har sett står sig rätt slätt mot det lilla jag radade upp ovan. Argumenten ovan är starka nog för mig!!

image261

Puss och kram
Veggomamman - som kände sig matrebellisk ikväll!!


Utklädnignskombinationer

Just nu kryper töserna omkring i utklädningskläder. De är hästar.

Lillasyster har: riddarhjälm, sköld och bröstpansar, Till det ett svärd, lila fjäderboa, tyllkjol i vitt och rosa samt en svart och röd riddarmantel.

Storasysters kombination är lite mer sansad: Tyllkojolen med röd underkjol, prinsessmanteln fjäderboan och glitter runt huvudet.

Hade inte batteriet till kameran börjat varna för lite batteri skulle jag fottat dem...men nu behöver jag resterande batteri till att tömma kameran på dagens övriga bilder.

Kram Veggomamman

Fråga

Varför vaknar barn före 06 en lördag och till råga på allt 06:20 är bajsnödig?

Det är ju världens sämsta tajming när mamman önskade sig lite sovmorgon.

Nu gick ju mamman och la sig igen, men somnade inte om....inte barnet heller. Hon har frågat en gång i minutern när vi ska gå upp....mellan varven har hon varit nere och lekt i sitt rum eller i lekrummet. Två timmar senare blev tjatet för stort och vi är nu uppe. Båda barnen och mamman.

Nu dax för frukost!!!


Kram Veggomamman

Kolmårdstomten

Har fått sig ett besök idag av oss.

Vi åkte med familjen B och så var mina päron med också.

Han är en fantastisk man, gör detta tomtande år efter år. Tror han sätter igång efter lucia vid mörkrets inbrott fram till julafton, varje kväll....utan att ta eller få betalt. (Dagis och skolgrupper kan komma dagtid men då tar han bara symboliskt betalt har jag hört.) Ja, han har väl en låda där man kan lägga bidrag och så vill han ha ljus. Så det gav vi honom så klart. Är väldigt välgjort och för varje år har han byggt nya saker som han så gärna berättar om. En massa ljus i lyktor en bra bit in i skogen och där mitt i mörkret efter en liten promenad utmed de lysande stearinlyktorna uppenbarar sig flera hus. Nissarnas sovsal, nissarnas skola och kyrka, renarnas landningsbana och släden, tomtestugan, andra kluriga saker.

image260
Nissarnas skolsal

I år hade han bland annat gjort mojängen som krullar dockans hår i Kalle Ankas jul på TV. En mycket fiffig grej som helt klart såg ut som den gör på filmen. Å en renmatskatapult i form av en jättestor slangbella uppe i tallarna. Men den slipper tomten och släden med alla renarna mellanlanda för att mata renarna när han är ute och delar ut julklapparna på julafton. Nu kan renarna proviantera uppe i luften och på så sätt spara tid och hinna med att dela ut klappar till fler barn på julafton.

image259
Kolmårdstomten i egen hög person


En väl värd resa även om man har en bit att åka!!! Rekomenderas!!

Kram Veggomamman

Julklappar

idag efter dagis var jag och töserna i den ena av våra små leksaksaffärer som finns i stan. De skulle nämligen köpa en julklapp till sin syster. Ngt som jag pratat med dem om ett bra tag att vi skulle göra.

image258

De gick runt i det lilla rummet och kollade. Troligen mest på saker de själva skulle vilja ha. Och nog hittade de grejer :-) Dyra grejer så klart. Men jag lyckades avstyra det och fick dem att kolla på mindre prylar.

Lillasyster som ju är djurgalen har önskat sig en ko som muar och ni ska tro att jag blev förvånad när gubben i affären plockar fram en liten plastko som muar. 31:- kostade den bara så det valet var ju givet för storasyster. Hon valde även en häst som gnäggar till samma paket. Givetvis så både hörde och såg lillasyster valet av paket, men jag hoppades på att hon skulle glömma bort och konsentrera sig på det hon skulle köpa...

Så vad skulle då lillasyster välja till sin storesyrra? Vi hade på morgonen suttit och pratat om att de skulle tänka ut saker att ge sin syrra och då hade stora tösen sagt att hon ville ha ett bokmärkesalbum. Nu råkar mamman veta att tomten kommer med ett varsitt sådant så det var ju inte så bra att köpa, men jag styrde istället in lillasyster mot bokmärkeshögen. Det nappade hon på. Det fanns ju glittriga hästar och kattungar och änglar....så tre ark sådana köpte hon. De såg båda nöjda ut när vi lämnade affären med varsin påse med ett paket i.

Jag förmanade dem att inte avslöja vad som var i paketet de ska ge bort när vi satt i bilen på väg hem. Just när jag stannade bilen för att plocka med mig posten så säger storasystr rakt ut i bilen:
X vet att det är en ko och en häst i paketet mamma.
Jag bara stirrade på dem och gick ut för att hämta in posten.

Hemma blev storasyster sur för att lillan meddelade att det är en muande ko i paketet....och jag kan förstå henne. Det ska ju vara en överaskning till julklappsöppningen.
I smyg har jag tillsammans med storasyster bestämt att jag ska öppna det paketet och ta ur kossan och slå in den i ett annat paket. Så att lillasyster har fel när hon gissar. Lite busigt att man kan göra så tyckte nog storasyster för hon mös lite nöjt efteråt.

Det var vårat lilla äventyr idag efter dagis :-)

Kram Veggomamman

Framtiden är oändlig!!

Idag är det en månad sedan jag flyttade till landet.

Det känns som jag bott här bra mycket längre...vissa saker är i och för sig inte klara ännu. Men sakta men säkert går oordningen mot ordning.

Idag har det inte hänt så mkt på det området. Båda töserna hade svårt att somna så det tog tid med nattandet. Svårt att vara på två våningar i två rum i två sängar hållandes i en liten fot på den minsta och i en hand på den stora på en gång....men nu sover de i alla fall sedan en tid tillbaka.

Slöheten klamrade sig fast så det jag hade planerat att göra ikväll får skjutas på framtiden....den är ju oändlig så det ska nog hinnas med :-)

Kram
Veggomamman

Helvetet på jorden = Media Markt

Det är i alla fall så jag kände när jag var där för ett par dagar sedan.

Det är en butik som är så in i bomben stor och så full av elektroniska prylar att i alla fall jag blev yr i huvudet. Virrade omkring och letade efter en sådan där FM sändare att sätta i cigarettuttaget på bilen så att jag kan lyssna på min MP3 spelare i bilen ut genom bilens högtalare....hittade jag någon tror ni? Nope! Det finns säkert där inne, troligen så pass många att de tar upp en hel rad, men de var inte synliga för mig på grund av alla andra prylar som spydde på mig.

image256

image257

Var är vi på väg? Vad gör vi med alla dessa grejer? Behöver vi dem? Varför? Fy fan!!!

Det var det som kom in i min skalle när jag var där.

Detta absurda konsumtionssamhälle med den ena mer livsnödvändiga elektroniska prylen efter den andra bokstavligt talat bara ramlade över mig när jag klev in på Media Markt. Jag kände mig skitig och ville inte vara kvar. Jag behöver inte allt det där.
Vad sägs om 130 (!) mobiler, 90 (!) tvättmaskiner eller 65 (!) kaffemaskiner att välja emellan. Gör det valet av pryl man behöver lättare, knappast!!

Nää fy, jag gick ut. Köpte iof ett extra batteri till min kamera, men det visade sig vara fel så jag har varit tvungen att återkomma till butiken igen.

Tyvärr är det väl säkert så att jag lär synas där igen ngn gång. Men jag kommer inte att gå dit med glädje.

Nej, var tog feta TV-apparater vägen och telefoner med sladd och sifferskiva?


Kram Veggomamman

Fixat och grejat

Idag har jag fixat och grejat hemma. Fått hjälp av min pappa med att sätta upp lite grejer i köket samt fått iordning badkaret med en avloppsslang och häktat fast fronten på badkaret.

Alla flyttkartongerna är ute i svinstian, mitt uteföråd är delar ev en sådan. Min gamla soffa är uppburen till mitt sovrum i väntan på att jag ska orka ta tag i säljandet av den.

Har en hel del prylar som ligger framme och skräpar så det tänkte jag fördriva kvällen med att fixa. Är trött på att inte hitta, eller framför allt behöva leta på flera ställen efter saker. Ska sammla ihop allt på en plats. Det är olika beslag och grejer samt skruvar och verktyg mm som ska organiseras in i en garderob ner i sådana där plastgodisburkar.

Är nyssens hemkommen från en tur i skogen med bror. Vi hade två mål med promenaden. Leta pulkabacke och gallringsgran. Och vet ni, vi hittade båda sakerna. Granen får stå kvar till nästa helg och backen/backarna  får vänta på snö innan vi kan glädjas åt dem.

image255

Hittade många fina pickniskställen som vi får inviga när ljuset kommit åter....tänk så mysigt. Det ser jag verkligen fram emot!!!


Kram Veggomamman

Boda Borg

Ett dygn har hela avdelningen varit iväg på möte, teambildning och samvaro.

En mycket rolig och trevlig tillställning. Vi åkte till ett ställe som heter
Boda Borg och där hade vi fyra timmar roligt. Ett kul ställe som jag mer än gärna skulle åka tillbaka till. Det var typ Fångarna på fortet fast det fanns inte nårga levande gjur eller läskiga grejer i dessa rum. Bara klurigheter och logiskt tänkande och lite styrka och kondition kunde vara bra att ha. Men man kunde välja de lättare rummen och slippa de mest påfrestande. En hel grupp på 4-5 personer skulle gemensamt ta sig igenom en bana på 3 rum med klurigheter. Missade man ett rum fick man börja om.

Efter den tiden åkte vi till stället där vi skulle bo. En bit ut på landet på ett lugnt och fint ställe med mycket god mat. Kvällen kantades av middag och sedan fest med kollegorna. Jag hade med mig min kamera och knäppte säkert 150 bilder under kvällen. Mitt intag av alkoholhaltiga drycker var mkt sparsam men jag hade minst lika kul som övriga och slapp vara bakfull idag. En kombinatin som jag uppskattar mer än att hinka i sig massor och känna av betong keps dagen efter. Men som sagt, alla gör ju sina egna val.

Så fort jag kom tillbaka till jobet laddades bilderna upp för beskådan på vår filarea för gemensamma saker (alltså bara vår enhets grejer). Alla korten utan sencurering så klart. Men det tog inte lång tid innan vissa bilder raderats....hmmm. Jag kan tycka att man borde tänka innan och stå för sitt beteende. I mina ögon var det absolut inte några "skämsiga" bilder så varför de togs bort fattar inte jag....lite klängiga kanske, men det är ju inte ovanligt att det blir så efter intag av alkohol i lite för stor mängd.

Nåja, vi är ju alla olika och jag hade kul och har absolut inte ngt att dölja efter denna fest. Tort och tråkigt kanske, men såń är jag.

Idag på förmiddagen hade vi en så kallad APT (arbetsplats träff). Ett rätt långt sådant med flera bra punkter och dikutioner.

På eftermiddagen tillbaka på jobbet var vi en liten skara och det var slirigt för de flesta. Våra kära konsulter, som var kvar hemma, såg lättade ut när vi kom tillbaka till jobbet igen.

Kram Veggomamman
Som är trött efter två sena festkvällar på raken...man är inte 20 längre....

Julfest

Igår kväll hade It-enheten tilsammans med några fler enheter på jobbet årets julbord med tillhörande fest. Vi var på ett av stans nattklubbar och åt mat och dansade efter.

Medelålderna var så pass att jag med mina 36 år sänkte den avsevärt. Men trots detta så hade jag kul.

Som vegetarian och gå ut för att äta julbord vet jag inte som det är ngt att ens planera för. Mina förväntnignar på min mat var inte direkt höga. Det hade sagts till innan och jag kollade även när jag kom ifall det fanns mat till mig. Och ja då det hade de fixat.

Jag sa till när de andra gick och hämtade mat. Gick en sväng för att kolla in köttätarnas bord, det enda som fanns för mig var som vanligt rödbetssallad och potatis. Plus ost och kex och efterätten.

Jag fick vänta länge och fick till och med säga till en extra gång. Då kommer det in en ugnsfast form med råstekt potatis i tunna skivor drängt i fett (som han sa skulle vara istället för Jansson) . I formen låg en halv rå röd paprika som de inte ens rensat på det där vita ni vet.
Han mumlade ngt om att sedan finns det ju fisk där borta.
Varpå jag påtalade att jag meddelat att jag är vegetarian och därmed INTE äter fisk. Han såg lite besvärad ut och gick. Jag insåg nu att det var dax att hämta det lilla ätbara som gick att inbringa på köttisbordet. Efter ett bra tag slängdes det fram ett fat med kanske tio bollar. De var faktiskt rätt goda. Men jag vet inte om jag kan kalla råstekt potatis och bollarna + den halva råa paprikan för julbord för en vegetarian. Nåja, vad gör väl det. Jag gick inte dit för maten utan för sällskapet och den övriga stämningen.

Jag höll mig till lättöl och Loka eftersom jag skulle köra bil hem. Det stör mig inte att jag är nykter för jag kan ha lika kul och släppa loss i alla fall.

Det var en discjockey som spelade hela kvällen och han var totalt insnöad på dansbandsmusik, 80-tals schlagers och annan rätt så kass musik. Men vi stuffade på bra i alla fall. Fick till och med bugga med en kunnig kille vilket var mkt kul. Jag som annars har rätt så svårt att inte föra själv (jag vet, man ska bara inte göra det) kunde faktiskt släppa det och hänga med rätt så bra. Men så vet jag att han ofta går ut och just buggar så han kunde verkligen. Han sa att jag inte dansade så illa, men frågan är hur sant han talade då :-)

Nåja, kvällen fortlöpte i dansens tecken och klockan tolv var det dax att knyta ihop säcken.

Kvällen var trevlig och jag hade jättekul!!


Kram Veggomamman


Kan det finnas ngt värre

än att hitta en proppfull blå IKEA påse med vittvätt som är våt och behöver hängas när man bara skulle bortat tänderna och sedan krypa ner och läsa ur en god bok innan John Blund kom.

Det var i alla fall vad som uppenbarade sig när jag just var på väg in på toaletten.

Grrr, varför hänger jag inte tvätten på stört?????


Kram Veggomamman

Viltspanig igen

Nu när jag flyttat ut på landet så visar sig skogens invånare ibland.

Än så länge så har jag ju sett rådjur. Men nu kan till den listan även läggas harar och möss.

Hararna har suttit på vägen när jag kommit med bilen.De har blivit totalt panikslagna av bilens helljus så att de spungit helt okontrollerat en bit innan de viker av in i skogen igen.

Flera gånger har jag också sett små möss kila i rask takt över vägen i den långa alén som finns här. De reagerar väl på ljuset de oxå misstänker jag.

image254

I helgen som gick fick vi även se två fåglar sitta och äta från fågelmaten som jag satt ut. Hoppas nu att det kommer flera. Så mysigt att sitta inne och kolla på småfåglarna i vinter.

Kram Veggomamman

Hatthylla

Ikväll har jag satt upp min egenkomponerade hatthylla.
Har sedan jag flyttade in fått lägga ytterkläderna på golvet för att jag inte fått upp min hatthylla.
Bad han som renoverade här att skruva upp två konsoller under förra veckan och idag har jag alltså fått ändan ur och har fixat resten. Nja, helt klar är den inte, men funktionaliteten är där och den går att använda.

Ska måla den senare när jag bestämt vad det blir för färg i hallen. Och ska sätta fast några flera krokar i den samt skaffa en annan stång. En rundstav i trä eller en i metall istället för den i vitlackade som jag har nu.

Resultatet blev så klart bra :-)

Bild kommer när den är helt klar...när det nu blir.

Krokar i lagom höjd till töserna ska oxå skuvas upp, men inte kväll. Har lite annat jag ska hinna med innan det är natti natti.

Kram Veggomamman

Ja lördagen gick inte av för hackor den heller!

Helgen började redan i fredags då vi åkte till familjen B för att sova kvar. Alltid lika kul och uppskattat av oss alla.

Tacos till middag på kvällen - en höjdare. Tänk att det kan vara så gott. Mmmm, det var barnens önskemål och det var ett bra sådant för jag hade tänkt att föreslå det den där dagen då barnen fick frågan om vad vi skulle äta denna afton.

Lördagen började tidigt....halv sex var lillasyster vaken och igång, gick inte att mota henne så värst länge....vi sov ju i deras lekrum så.

Planen för dagen var lussekatter och pepparkakor.

Redan före frukost sattes den gula degen på jäsning och så direkt efter frukost var det bakning. Först lussekatter och sedan ett paket pepparkaksdeg.

Tänk, före halv tolv var vi klara med dubbelsats av lussekatter och massor med pepparkakor :-)))

image252
Dagens bak!!

Lek, lunch och mera lek och halv fyra åkte vi hem.

Då tog jag fram min advent låda med mina stjärnor. Hade även inför detta år skaffat mig tre nya 5 uddiga pappersstjärnor. Nu är det stjärnor i de flesta fönstren, men de lyser inte för jag behöver kompletera med lite elgrejer....fick klippa sönder kontakten för att kunna "bygga om" mina tre 5 uddiga pappersstjärnor. Jag vill nämligen ha en udd uppåt och då måste man få in sladden i den spetsen och eftersom de kablar jag skaffat inte kunde skruvas isär så klippte jag bort lampfästet och trädde in sladden....får sätta dit en ny på måndag när jag skaffat nya grejer. En upp och ner vänd femuddig stjärna kan vara satanistisk symbol och det vill inte jag ha i mina fönster....och det har jag alltså inte nu!! Även om de för tillfället inte lyser. Men vad gör det :-)
(
länk för den intresserade)

Kvällen avlöpte i lugnt tempo, med mamman sittandes vid datorn. Bredbandet var nämlinen åter såg jag när jag kom hem. Fanns ju en del att läsa ikapp både här och där :-)
Nu hoppas jag att bredbandet stannar kvar så jag slipper flera bredbandslösa kvällar här.

Kram
Veggomamman

Bra söndag!!

Idag har vi haft en mkt bra och avslappnad söndag. I och för sig med en del aktiviteter, men det har varit lugnt och skönt och vi har haft roligt.

Vi började med att vakna tidigare än mamman hade önskat, men jag lyckades få lillasyster att ligga kvar och gosa lite in i mellan hennes stråk hon gjorde i lägenheten. Fråga in var hon gjorde, men nere i sitt rum var hon i alla fall. Lite efter åtta bĺev det uppgång i allafall.

Vid halv elva var vi i vår lilla stad och kollade in Julmakrnaden som var. Vi parkerade i utkanten av stan och knallade runt och kollade på alla olika platser med hantverk och brända mandlar samt inne i några av skyltsöndagens öppna butiker.

Vi promenerade rätt långt men inte ett knyst om det från de två små. De ville gärna träffa tomten, men jag hittade inte honom. Men de fiskade fiskdamm, köpte en varsin liten ängel, ett födelsedagspaket till kompis A som ska ha kalas helgen före jul och så provsmakade vi lite glögg. Träffade på lillasysters bästa dagiskompis O med familj. Hon blev glad över att se honom och kramade honom flera gånger. Bestämde att vi ska träffas efter jul och leka lite....hoppas på snö!!

När vi var på väg hem så bestämde storasyster att vi skulle gå ytterligare en special väg (Vi går ofta sådana, och det innebär att vi inte går den mest förutsatta vägen utan kanske genom ngn bakgata eller i en smal gränd eller en liten omväg över ån eller så....alltid uppskattat från töserna.)
Idag hade hon tur för just när vu vänt om och svängt runt höret så kom det en hästtransport och stannade så vi kunde stå och kolla in två lurviga hästar som skulle erbjuda ridning. Töserna anade ju inte ngt om ridningen men blev överförtjusta i att få klappa dem och se när de backade ut ur transporten. Väl på väg igen till bilen så överaskade vi pappan med att hälsa på en kortis. Han blev glad så klart.

Lunchens önskemål var pannkaka och eftersom äggen saknades så kom jag på att vi var tvungna att gå mot centrum igen för att köpa ägg på ICA. På vägen såg de hästarna igen och då met ryttare...jag sa att de skulle få rida bara vi köpte ägg först.

Tänk att det är så kul att få sitta de där minutrarna på en genomsnäll gammal häst som vankar fram och tillbaka med olika barn på ryggen. Nåja, töserna var så nöjda så och vi fortsatte vår promenad tillbaka till bilen. Hemma insåg jag att klockan var efter ett så vi hade verkligen fått oss en skön utepromenad. Tomten stötte vi faktiskt på när vi var på väg bortåt mot bilen så dagen blev verkligen en fullträff :-)

In och steka pannkakor och så äta. Just nu är det Drottningsylt som hägrar. Tror det beror på namnet :-)

image251

Efter maten så torkade jag av min gammla lilla frys som en snubbe skulle komma och kolla på klockan 17.

Töserna satt och lekte så bra, men jag kände att lusten efter att scanna pulkabackar i omgivningarna gjorde att jag lurade ut dem. Vi gick en sväng åt ett annat håll som vi inte kollat in tidigare. Hittade några bergknallar, men diken och träd eller fårstängsel med taggtråd gör nog att det blir lite väl äventyrligt. Om vi får gott om snö så kanske diket jämnar ut sig och den lilla backen kan funka, men vi får se längre fram i vinter.

Vi var ute en bra stund, jag fixade entré verandan och plockade iordning lite där. Tog bort klädseln på vår sulky som jag ska kränga (ska bara tvätta bort sommarens glassfläckar). Vi använder den inte så nu får töserna helt enkelt gå!!
Krattade lite löv oxå, men mörkret gjorde att jag inte såg om det blev bra...6 högar ligger där under trädet, men det var väl som en fis i rymden om jag tror rätt....så mkt löv som det ligger där ute. Under vår promenad hittade jag tallgrenar som bara låg och skräpade så de tog jag hem och satte i en kruka på trappen. Dekorerade dem med några gammla reflexer så att de "reflexar" fint när vi och alla andra kommer med bilen.

Jag har under dagen lyckats skruva och spika upp lite smått och gott som jag gått och fnulat på. Så nu är de sakerna på sin plats i alla fall. Men kvar återstår en hel del som ska upp på väggarna. Saker som finns och även saker som behöver köpas...men inköpen behöver vänta till efter jul.

Ja det var väl i stora drag vår söndag. En mkt behaglig sådan med mkt frisk luft!!

Kram
Veggomamman

Avbeställ NU!!!

Hur ofta använder du din telefonkatalog?
Sällan eller hur? Allt finns ju på Internet. Och alla får väl även de små katalogerna Din Del och Lokaldelen så vad ska man med ytterligare en katalog till??????

Så när du läst detta ska du klicka på denna
länk för att avbeställa din telefonkatalog.

Det går snabbt så inga ursäkter accepteras här!!! AVBESTÄLL NU!!!
Ett lätt sätt att spara en hel massa träd, eller hur!!


Så här skriver de på Aftonbladet:
De som bor i villa eller radhus kan avbeställa sin telefonkatalog.  Fyll i formuläret och skicka in din avbeställning.
Flerfamiljshus går det inte att avbeställa katalogen. Men Eniro skriver att de hämtar de kataloger som blir över och delar ut dem i andra områden för att undvika överproduktion. Upplagan är dessutom redan anpassad efter efterfrågan, säger de.  Mirjam Lööf på Naturskyddsföreningen tycker att de som bor i lägenhet kan skicka in en avbeställning i alla fall för att visa företaget hur många som inte vill ha katalogen.


Kram
Veggomamman - som självklart omgående avbeställde sin telefonkatalog!!!

hits