Minnes monumentet

Här en bild på minnesmonumentet efter Estoniakatastrofen. Den står lite vid sidan av i en vacker park nära vatten i staden där min farmor bodde. De gjorde om platsen för några år sedan, nu är den finare. Lite ljusare och med en trevligare inramning och bättre möjlighet till att sitta och fundera lite vid sidan av.

Kram Veggomamman

Frissan

Där har storasyster varit idag. Hon blev sååå fin nu när håret i nacken är uppklipps lite. Hon vill ha långt hår, i väntan på att överhåret ska växa ner har nackhåret kapats för att få allt annat att de längre ut och för att samla upp det nerväxande håret...
Efter avslutad klippning blev det lite sprayfärg i håret på båda töserna. Då lyste de båda av lycka :-) Vilken maximerades än mer när de fick en varsin klubba!! Varför får inte jag sprayfärg i håret och klubba efter att jag varit hos frissan??? Sitter inte jag stilla?

Kram Veggomamman

T.o.r Stockholm

Idag, ett seminarium för att lyssna på ett företag som säljer en intressant CMDB lösning (Configuration management data base).


Inte vårt språk på denna bild... den förklarar ITIL:s CMDB tänk lite vad gäller arbetsflöden...

Åkte hemmirfrån 06:00. Bussen gick 06:16 och tåget lite efter sju.


Det hela drog igång nio och vi han då med lite fika innan.Mellan nio och tolv mycket intressant information som känns mycket tilltalande. Lunch och så hem med tåget 12:40.

Snacka om att det blev en märklig arbetsdag. På jobbet bara några minuter innan jag skulle sluta så jag gick bara in på jobbet för att gå på toa.

En bra dag med mycket input. Nu ska den bearbetas.


15 år

har det gått sedan min farmor dog.

Hon var en av alla de som fanns ombord på Estonia. En av alla de som aldrig hittades. En av alla de som är saknad...fortfarande.


Tiden går så fort, den bara rusar iväg. Men ändå så känns det inte som att det är 15 år sedan som denna tragiska olycka hände.

Jag tycker det känns oerhört sorgligt att min farmor aldrig hittades, att hon finns där nere i vattnet någonstans. Det känns inte rättvist att hon aldrig fick hittas. Jag hade velat att hon fanns här nära oss istället för under vattnet på okänd plats.

Jag hade velat att mina barn skulle fått träffa henne, att kära U skulle fått träffa henne....men så blev det inte tyvärr.

Ibland, rätt ofta faktiskt, när jag ser gamla damer på stan så kan jag inte låta bli att tänka att de kanske är min farmor. Att hon kanske lever och bara inte givit sig tillkänna. Detta speciellt när de liknar farmor...så som jag kommer ihåg henne.... Jag vet att det är en orimlig tanke, men den hade varit så fin om den vore sann...tänk!!


Jag hade velat ha en bild på min farmor här. Jag brukar inte lägga ut bilder som visar ansikten, men i detta fallet had ejag gjort ett undantag från den regeln...men jag vet inte var jag kan ha någon bild....ska leta...så får vi se om jag hittar en.


Jag saknar dig Farmor!!!

Kram Veggomamman

Doktorn

där är min bil nu. Ikväll har vi kört över den till ett garage som hyrs av en rallygamkompis till kära U. Där kommer möjligen min bil att få nya bromsar. Att jag skriver möjligen beror lite på hur illa det verkligen är med den. Hur mycket rost som finns. Hur bromsrören mår med mera.

Han har redan sett rost på fel ställen men han ska försöka fixa det....men som sagt, han har ju bara börjat.


Fortsättning följer.......


Bilden kommer från nätet..

Mammas bil fick en månad på sig innan den behöver ombesiktigas. Vet inte om den ska fixas eller ej, Men jag vet att jag får låna den nästa vecka i alla fall. Tack för det kära mamma och pappa!!

Kram Veggomamman - billös för tillfället.

The Duck

I flera dagar har Aftonbladet och Expressen haft namnet Anna Anka på löpsedlarna mer eller mindra varje dag i stora och små rubriker.

Jag har inte sett det omtalade programmet på TV3 eftersom den kanalen inte finns hemma hos oss. Det enda jag har gjort är att kolla på ett inslag på
YouTube samt läst några av de artiklar som aftonbladet haft på sin nätbilaga.

Hur kan denna kvinna få sådan publicitet är min undran? Är det för att hon är blond, gift med en rik amerikan och lever ett liv som är så långt man kan komma de allra flesta i Svedala? Eller är det för att de svenska medierna driver med henne och hon inte fattar det? Eller kan det vara så att det är självaste ankan själv som driver med hela Svedala? Eller är det total torka på mediefronten här hemma så Aftonbladet, Expressen och övriga medier säljer så pass bra på detta att en emigrerad  överklass donna helt enkelt få ta denna platsen just nu i media??

Ja säg det.

Märkligt media fenomen är det allt...Att Anna har ett förflutet som skådis är kanske inte känt, men hon var med i den fantastiskt roliga filen Dum Dummare med Jim Carrey. Det är hon som har de två replikerna från den svenka bikinitjejen som kliver ut från bussen precis i slutet på filmen och säger....trummvirvel......."Hej allihopa." Det ni !!Kram Veggomamman

Svenska kräftor

Det åt jag och kära U för en tid sedan. Det var mina första kräftor på säkert tio år. Åt ju inte fisk och skaldjur under många år och nu när jag börjat så har inte tillfället blivit av tidigare. Kära U åt nog knappt en, men jag åt resten. Det är baltigt, men gott. Det svider om händerna eftersom i alla fall inte jag kan äta dem utan att få sår. Jag äter bara stjärten och den stora biten i klon. Sörplar inte något från kroppen och vad man nu mer kan äta.

Måste erkänna att kräftor ska ätas på en kräftskiva. Det ska vara kräftdekorationer, sånger, och små töntiga hattar för att det hela ska bli kul och stämmningsfullt. Då kan jag tänkta mig att ge mig i kast med mera kräftor, men bara hemmavid en kväll så ger det inte alls så mycket. Smaken liksom försvinner lite när inte skivan med allt är med så att säga.

Förr i tiden anordnade jag och min bror en rejäl kräftskiva hemma hos våra föräkdrar. Det var röj vill jag lova. Kul, men det var då det...nu skulle jag inte dra igång en liknande skiva. Men minnena lever :-)

Våra svenska kräftor som svärfar kokat och vi fångade när vi var hos en kusin till Kära U.


Kram Veggomamman

Bromsarna

på min bil är helt slut!!!

Det konstaterade verkstaden idag när jag hade bilen inlämnad för en koll. Efter punkan för någon vecka sedan då det konstaterades rostiga bromsar på bilen så har inte mina bromsar varit helt krya. Jag började bromsa mer och hårdare samt även dra i handbromsen vid körning för att liksom använda systemet. Det resulterade i att det blev så använt att handbromslapan lyst konstant i en vecka och bromsen inte riktigt betet sig som den ska...sjunkit i botten när man tryckt på pedalen lite längre och hårdare än vad jag brukar göra.

Killarna kollade och ringde mig åter. De konstaterade följande;

  • Höger ok bak bytas
  • Skivor och klossar bytas bak båda sidor.
  • Båda handbromsvajrarna bytas
  • Klossar bytas på båda fram


Inte min, den är bara rostig som min.

Allt detta till den lilla nätta summan av 9100.-

Jag höll på att storkna, dels för vad kalset skulle gå men ännu mera för att jag faktiskt åkt okring med bilen i det skicket...ajajaj inte alls bra!!!

Jag sa till killen att INTE göra mera för jag ansåg inte bilen värd 9100:-, vilket är 100:- mer än inköpspriset.
När jag frågade vad han skulle ha för titten på mina bromsar så sa han att det inte skulle kosta något. lite konstigt kan jag tycka, men bra för mig så klart.

Nu börjar trixet med att få bilen fixad till en billigare summa. Kära U har en kompis som mekar bilar och han har sagt att han kan ta det nästa vecka till ett bra pris. Det som nu återstår är att skaffa delar på billigste sätt. Lite från Biltema och lite från skroten får det nog bli. På det sätter kommer jag undan med säkert halva priset mot vad verkstaden skulle ha.

Det trixiga är att nästa vecka kommer ju töserna igen och då behöver jag en bil för att kunna ta mig och barnen till dagis/skola. Mamma och pappa har två bilar varav en får jag låna, men de ska besiktiga den ena på torsdag och om den får körförbjud (deras bilar är inte av den senare årsmodellen om man säger så) är ju den möjligheten körd. Kära U har bil, men han är bortrest måndag till tisdag samt fredag till lördag nästa vecka....så det blir allt lite trixigt. Men på något sätt ska det gå. Har frågat mina vänner C och M om jag kan få låna en av deras bilar och måndag till tisdag ska det nog gå...sedan får vi helt enkelt se hur vi löser resten av veckan....om nu mammas bil inte går igenom utan får körförbud. Måtte den klara sig så blir nästa vecka lite enklare rent logistiskt.

Bilar är bra när de fungerar. När de inte funkar kostar de mycket pengar och skapar gråa hårstrån. Tur att min mamma färgade mitt hår rött för inte så länge sedan ;-)Håll tummarna för att mammas röda bil klarar sig med endast tvåor eller ens det på torsdag,

Kram Veggomamman

Söndag

En dag med lite mindre aktivitet, men för den delen inte stilla.

Efter frukost åkte töserna ner i badet. De kan sitta där länge och leka. De gillar verkligen att bada. Idag lekte de så bra tillsammans och länge. Efter ett bra tag blev det hårtvätt och så upp för att inte få simmhud mellan tårna.

Efter lunch så for vi till svärmor som fyllt år och som vi skulle fira lite. Storasyster följde inte med eftersom hennes klasskompis E hade ringt och frågat om hon ville komma och leka. Inte helt oväntat så var en lekdate med E mer lockande än smörgåstårta och fika hemma hos kära U:s mamma och pappa.

Vi andra tre åkte iväg när vi lämnat av storasyster. God smörgåstårta och glass med kaka efter blev vi bjudna på och det var gott så klart. Vi satt ute i det sköna vädret och bara njöt av solens sista strålar inför den stundande hösten/vintern.

Hemma igen så började töserna att måla på varsin tygpåse. Jag köpte nämligen tygpennor igår när vi var i stan och nu har de alltså designat en varsin egen extrakläderpåse till skola/dagis. Det som saknas på påsen är att den ska strykas samt att jag ska sy fast två handtag på varje påse. Sedan kan de börja användas.

Lillasyster somnade rätt så snabbt idag. Hon var nog trött efter dagens lek med sväföräldrarnas hund. Storasyster slockande hon också. Efter att jag läst två kapitel i Bröderna Lejonhjärta boken som vi håller på att läsa vissa kvällar. Hon tycker det är sååå spännande och kul att få höra en egen kapitelbok. Lillasyster orkar inte ligga och lyssna på bok utan bilder ännu. Hon får en annan saga istället. Idag var det kära U som läste törnrosa för henne.

Imorgon en ny vecka, en pappa vecka. Jag ska lämna in bilen...bromsarna strular....

Kram Veggomamman

Händelserik lördag

Vi sov till vi vaknade, ja eller barnen sov till de vaknade. Jag själv blev väckt av lillasyster som kom när klockan var tjugo i sju. Hade utan tvekan kunna sova en stund till....

Gick upp rätt så snart efter att båda töserna kommit in och vi hade småpratat lite. Upp och göra frulla och matsäck. Redan till nio var vi ute för att gå en sväng i skogen. Min tanke var att leta efter julgran, men töserna ville inte gå dit jag hade tänkt så istället blev det i hagmark vi var och gick. Korsade fårhagen med alla får och de var förvånandsvärt orädda. De drog inte som ett skott när vi kom gående. Endast tre eller fyra stycken sprang ,övriga bräkte bara en massa eller fortsatte att äta.


På ett stort träd som vält satte vi oss för att äta lite smörgås och lussekatter. Ja det är sant, de har legat i frysen sedan i julas och idag fick de bjuda oss på härlig julkänsla ute i naturen. Måste väl erkänna att de hade smakat bättre om vi ätit dem ett antal månader tidigare...

Under vår timmes långa utflyckt i hemmatrakter skrämde vi upp en hare och hittade en död svart orm. Då huvudet var tuggat på av något djur så vet jag inte vad det var för orm...den var i alla fall rätt så slapp så den hade inte varit död så jättelänge skulle jag tippa på eftersom den inte var hård...

Hemma igen så städade jag av verandan. Det var en massa löv och annat skräp där som soppades bort och så möblerade jag om lite där ute. Med hjälp av töserna och skottkärran köde jag bort en bänk/byrå som vi haft där ute men som vi pratat om att ta bort. Nu är det bra mycke renare där ute. Fast det är väl bara en tidsfråga antar jag....

Töserna lekte och hoppade studsmatta en hel del medan jag städade ute och lagade mat. De lekte även en del inne innan jag var klar. Alla miljoner små hästar som finns är nu utspridda i hela lillasysters rum.

Lunch inmundigades och så for vi in till stan för att kolla på bio.


Vi tog plats på den lilla biografen och töserna mumsade på sitt lördagsgodis. Det var spännande att kolla på bio, som alltid. En del varför frågor så klart innan filmen drog igång. Jag tror att töserna gillade filmen. Är inte helt säker på att lillasyster hängde med i tillbakablicken som var under en del av filmen. Men det gjorde nog inte henne så mycket. Mitt betyg på filmen blir väl en stark tvåa. Det finns bättre filmer med dessa kära karraktärer tycker jag. Hur som helst så var det ett trevligt äventyr. När vi ändå var i stan så pasade vi på att åka lite rulltrappa, åka i den glasade hissen samt kolla in en leksaksaffär, Inte större inköp blev det. En hårborste till lillasyster eftersom jag  råkat ha sönder hennes borste då den gick i backen. En födelsedagspresent till storasyster blev det också som ingen av dem noterade att jag köpte när vi var inne på Åhléns. De kollade på leksaker och då passade jag på :-)

Hemma igen så hoppade töserna studsmatta, gungade gungbräda och hade det allmänt kul ute i det fin fina vädret. Jag var inne och bakade pizza till middag.

Kära U kom hem vid halv sju efter ett par dagar ute i rallyskogen. Vi åt middagen tillsammans och sedan var det dags för töserna att krypa till kojs. De somnade rätt så snabt efter dagens alla äventyr.

En riktigt bra dag som även resulterade i tre maskiner tvätt!!

Kram Veggomamman

Två år

tog det innan min kära sambo klippte gräsmattan.

Det gladde mig oerhört mycket när jag och töserna kom hem från dagis/skolan/jobbet via en tur på bibban.


När vi svänger upp på gården håller han på att klippa med min kära handjagare, den som han sagt att han ALDRIG ska använda. Jag har sagt att jag inte är emot att han skaffar en bensindriven klippare. Men jag har inte sagt att jag ska köra med den....men det vet man aldrig, det gör jag säkert i framtiden om vi blir med en sådan snart.


Vädret idag har varit riktigt skönt. Det var kortärmat väder ute....töserna var ute med kära U medan jag lagade mat. De klippte gräset, storasyster ville hjälpa till lite, men det gick tungt för henne. De gjorde även två rävfällor.

Vi har nämligen haft besök, av troligen en räv, om nätterna. Vi har flera gånger sett sandlådeleksaker flytta på sig under natten, ena vattenkannan har misstänksamma bitmärken som gör att den läcker kraftigt. En vattenpistol har blivit helt masakerad och de små porslinsgrisarna i storleken 8-10 cm långa har vid två tillfällen inte ståt så fint på en platta vid lillasystes pallkrageland. Nej, de har legat 2-3 meter ute på gräsmattan istället.

I måndags när jag gick ut vråltidigt för att hämta sallad till min frukostmacka så såg jag ett djur och ngt vitt springa iväg. Det borde med största sannolikhet varit rävens svanstipp som jag såg. Det var så pass tidigt att det var rejält mörkt ute så jag såg inte så mycket mer än just ett djur och ngt vitt springa iväg.


Så tillbaka till rävfällorna. De besår i ett snöte, en liten ölburk med stenar i och en vattenkanna eller vatenpistol. Leksakerna är kända grejer som räven har flyttat runt på och nu har töserna med hjälp av kära U knutit fast ett snöre i leksaken och sedan  satt fast ölburken med stenar i andra ändan. Allt för att töserna ska höra på natten när räven kommer och bär omkring på leksakerna. Lillasyser hag lagt vattenpistolen så att hon ser den från sitt fönster och storasyster har vattenkannan väl synlig från sitt fönster.....fast de tänkte inte på att det rä kolsvart ute på natten....nåja.
När räven flyttar på leksaken så kommer töserna att springa till sitt fönster och kolla. Då får de se om det är en räv eller en liten björn eller kanske tomten som går och flyttar på grejer om nätterna.


Nu väntar vi alltså bara på att det ska börja skramla ute i trädgården....tar det för många dagar får vi väl hjälpa till lite och flytta på leksakerna....kan lova att jag skulle bli rejält förvånad om de inte låg där de lades tidigare idag....om räven verkligen varit och tagit deras fälla.

Kram Veggomamman

Jobbat

Det har jag gjort idag, inte med mina vanligt uppgifter utan hjälpt till när ett stort antal datorer på mitt jobb ska bli helt isolerade från vårt stora nätverk. Detta för att Säpo anser att de datorernas innehåll är allt för värdefullt och hemligt att det inte får beblanda sig med övriga samt att det inte ska gå att kunna ta sig in på dessa datorer utifrån...eller vad det nu är de anser.

VI har i alla fall kontrollerat att dessa datorer fungerar som de ska och att de viktigaste delarna fanns med dem samt att de fungerade inne i den nya domänen. Ett jobb som tar lång tid att utföra...och som inte är klart ännu. Jag jobbade i alla fall lite mer än en arbetsdag idag och det är timmar som kommer att sitta fint som komptid i framtiden. Imorgon ska jag dock inte jobba, även om det finns mååånga datorer kvar som behöver gås igenom.

Jag är ökentrött och det känns som att jag skulle kunna somna på stört om jag gick och la mig. Men det kan jag inte göra för vi ska äta lite mat och fixa några tvättar tvätt och bara mysa lite i soffan innan kudden får besök. Ska inte sitta här vid datorn så mycket eftersom det är det enda jag gjort på hela dagen. Borde klippa gräset men orkar bara inte....

Kram Veggomamman

Spik i foten

Det har min kära vita Nissan Primera haft.

Märkte för ngn dag sedan att det var lite luft i högra bakdäcket. Åkte och pumpade och det var rätt så mycket mindre än det brukar vara. Över ett kilo. Har i och för sig inte pumpat sedan sommardäcken lades på..

Fick pumpa igen två dagar efter och då insåg jag att det var ngt knas.


Inte mitt däck...någon annan med samma problem.

Idag har kära U varit med min bil till däck doktorn. Och vist var det problem. En spik hade letat sig in i mitt däck så punka fick lagas. Spiken var väl ungefär 3 cm lång. 175:- kostade problemet att lösa och det tycker jag är en lagom summa när man har problem med bilen. Speciellt som kära U betalade det...hihi

Kram Veggomamman

Fynd vid sandlådan

Precis vid vår sandlåda växer det kantareller. Inte många, kanske tre fyra stycken. Rätt så fränt tycker jag. De fick stå kvar...med tanke på att jag inte gillar svamp och det var så få...

Kram Veggomamman

Byta rulle

Alltså, var just på toa på jobbet.

Någon hade INTE bytt toarulle!!! Det är ju skapligt irriterande då nya rullar sitter på en hylla högt upp på varje toa, men man når inte rullen sittndanes på toan. Hur elakt är det inte att strunta i att byta rullen.

Jätte elakt om jag får säga!!!


Nu är det snart dags att packa ihop och bege sig.

Kram Veggomamamn

Kvart i fem

Det är en riktigt trist tid att sluta på. Från den 1/9 återgick vi till vintertiden på jobbet. Mellan Maj till Augusti jobbar vi 8-16 och resterande tid 8-16:45. De där 45 minutrarna är sååå långa och gör att kvällen känns så oerhört mycket kortare. Jag kommer hem lite innan halv sex. Det är sent tycker jag.

Nej, jag skulle vilja sluta 16:00 varje dag. Tänk om man kunde förhandla sig till det mot att inte ta något lönepåslag ett år. Jag skulle inte tveka. Undra var Hjärnkanslern skulle säga om det...nöff nöff kanske??

Kram Veggomamman

Älskad

Igår när jag kom hem så sov inte någon av töserna. Båda låg på sina rum och läste lite, men när jag kom hem och smög in till lillasyster så blev hon så oerhört glad och bara studsade upp ur sängen och kramades och pussades i massor. Storasyster kom skuttandes ner från övervåningen och var lika glad hon av att se mig. Det var verkligen ett stort kramkalas i hallen här hemma. Kära U och mormor fick vänta lite på sina kamar, men de fick dem allt lite senare när töserna tagit de kramar de ville.

Att komma hem och få ett sådant mottagande är inte fel. Det värmde verkligen i mammahjärtat att känna sig så älskad och saknad.

Det tog ett bra tag innan töserna somnade igår, men det gjorde inte ngt. Jag ville ligga hos dem och prata en liten stund och jag kan lova att det fanns grejer att prata om när man inte sets på 1½ vecka. Ok ,vi har pratat i telefonen, men det är inte samma sak.

Borta bra men hemma bäst, så är det bara. Speciellt om man åker iväg utan sin kära lilla familj.Kram Veggomamman

På väg hem

Är nu på tåget på väg hem från Göteborg. En resa som ju innan inte kändes helt kul att åka på, men tänk så fel jag hade. Det har varit en riktigt bra konferens med en massa bra intryck, ny information och en massa inspirration som kommer att räcka långt tror jag.

Dessa två konferensdagar har varit bra och mycket varierande.

Dag ett hade vi en del info i storgrupp men även uppdelning med livedemos. En del samtal i grupper där vi fick utbyta information och fråga andra hur de upplever samma saker. Riktigt bra! Till nästa år har jag docl föreslagit att dessa grupper ska delas upp i vilken plattform man har för att på så sätt kuna få ännu mera info från andra som har exakt samma tekniska lösning som en själv. Vi får se om de kommer ihåg det till nästa gång.


Vi hade även ett pas med aktiviteter. Där hade vi fått välja i förväg på olika saker och där valde jag en ansiktsbehandling. Det var en 25 minuters grej men var såååå skönt. Det borde man göra bra mycket oftare än vad jag gör.

På alla raster fanns utställare att prata med och de delade mer än gärna med sig av sin information.

Kvällen igår var trevlig, vi skjutsades med båt från Eriksberg där vi bodde in till Kajplats 8. Stället hade abonnerats och där åt vi västkustinspirerad mat. En förrätt med skaldjurspaté eller vad det nu var. Gott var det i alla fall. Till varmrätt kom de in med räkor och gravad lax, några olika sillsorter, ägg, bröd, sallad, några såser och kokt potatis. Riktigt gott att sitta och småäta. Snaps på borden och vin i glasen. Det var ca 15 bord med 8 på varje bord. Snapsviseutmanignen drog igång och under vissa stunder var det ett riktigt bra drag. Kvällens underhållare, Triple and Touch, gjorde ett bra jobb och stämnignen var verkligen på topp (även utan snaps för min del). Det var riktigt trevligt och trots att jag inte kände en enda en förutom S som jag åkte med så blev kvällen en varm och go kväll med många härliga skratt. När diskodansandet drog igång tog vi sista båten hem till hotellet. De mer dansantare deltagarna stuffade på fram till 01 då en buss kom för att hämta.


Jag och S var i säng ca 00:15 och jag tror inte att det tog mer än 2.6 sekunder innan jag sov!!

Idag har vi haft sex olika kundcase där de har pratat om hur de har det hos sig med sin telefonilösning. Sex intresanta föredrag som spretade än hit och än dit i innehåll vilket var riktigt bra. Efter lunch kom en föreläsare vid namn:
Mats Petersson. Han pratade om att "Orka vara ledig". Kroppens påverkan och vad som händer med den när man slarvar med mat, stress och andra faktorer. Ett riktigt höjdar föredrag som bjöd på massor av glada skrat, en tår i ögat och allvar blandat med många verkliga exempel. Hans föredrag var mycket inspirerande och absolut något jag skulle kunna lyssna på igen och igen...Honom vill jag höra igen!!!

Jag köpte en bok av honom. "Kom inte och säg att du är gammal" Den ska jag läsa och få än mer inspirration ifrån.


Sammantaget skulle jag säga att dessa två dagar var RIKTIGT bra!! Väl investerad tid. Vilket alltid är glädjande när jag inte alls kände för att åka i måndags...

Det ska bli skönt att komma hem och få krama om mina små töser och givetvis kära U.


Kram Veggomamman

hits