Bud

Nu är det budning som gäller på det röda huset. Vi är en av 5 intresserade.....det är nu paus fram till måndag på budandet och hittils har vi lagt två bud...och över helgen är det vårt senaste som är det högsta....tre av fem har lagt bud, två har hållit sig tysta än så länge...vad nu det betyder.


Det är spännande....även om jag tror att det kommer att bli mera drag på budandet i början på nästa vecka. Vi får helt enkelt se var det slutar. Vi kommer inte buda hur högt som helst....men det kommer väl inte någon göra...frågan är bara var deras gräns går...över eller under vår.Kram Veggomamman

Drar på semester

Imorgon åkar jag, kära U och töserna på en liten semester. Vi ska till Göteborg. Återkommer med en rapport när vi är hemma igen.

Idag har jag inte varit utanför dörren. Det har småstrilat heeela dagen. Vi har fött över 30 mm vilket gräsmattan och annan växtlighet troligen gillat skarpt. Kan nog lova att gräsmattan kommer att behöva sig en klippning när vi kommer hem!


Nu ska jag packa det sista...mina egna kläder. Sedan är jag klar med mig och töserna. Kära U har inte börjat packa ännu...


Kram Veggomamman

Röjning - nostalgi

I början på denna veckan var jag och kära U hemma hos svärmor och svärfar och hjälpte till att röja på deras vind.

Det var en hel massa kartonger som gicks igenom, säkert sju-åtta fulla lass med svärfars saab till returpunkten som skulle kastas.
Två knökfulla lass till Hjärta till Hjärta som någon annna kan få glödje utav.

Vi fick hem några kartonger och annat som vi har rensat här hemma. En hel flyttlåda full med nostalgigrejer har kära U sparat, Två banakartonger proppfulla med ungsomsböcker som töserna kan läsa om några år, lite smått och gott som står i lite olika skåp och så lite mera blandat.

Kära U:s bror T fick också hem en hel del grejer efter denna rensning. Svärmor och rvärfar fick nog bara 4 kartonger kvar av allt som fanns på vinden så de gjorde ett riktigt bra jobb med att slänga och göra sig av med grejer. Det är så rensat en vind kan vara nu vilket känns mycket bra. Två dagar tog det oss att få det gjort vilket det helt klart var värt.

Mitt bland alla grjer som skulle till pappersåtervinningen fann jag denna nostalgikatalog. Kunde inte kasta den utan har tagit med den hem och ska kolla i den när jag känner att tiden är inne. Hur fränt som helst!!


Kram Veggomamman

Två husvisningar


Denna vecka har bjudit på två husvisningar.Den ena: ett mycket välvårdat gult hus i ett bostadsområde i vår stad. Huset är lite för litet. Saknar ett rum för kontor och en ordentlig tvättstuga. Nu var tvättmaskinen och torksåp + tumlare bakom några skjutdörrar i köket....lite märkligt. Var hänger man tvätten då??
Annars var det trots allt en rätt så insynsskyddad tomt så det kändes inte som att grannarna var så nära som de faktiskt var.


Det andra: ett större rött hus som inte var fullt så välvårdat inne. Inte på något sett ett renoveringsobjekt men att tapetsera, måla och byta golv kommer att behövas för att få det lite som man själv vill. Det måste inte göras innan man flyttar in utan kan göras lite pö om pö när man bestämt sig för hur man vill ha det. Huset ligger på landet, 2 km från stan. Det är en sluttande tomt vilket kan vara en nackdel. Efter grusväden på ca 200 meter är det en 70 väg som man måste ta sig fram på om man ska cykla eller åka moppe till stan....vilket väl inte är helt bra med barn som vill träffa vänner i framtiden....men samtidigt kan man inte få allt till hundra perfekt.Det är inte lätt kan jag säga....hur man än gör har man ändan bak!

Vi är intresserade av det sista huset. Den annonserade visningen kommer att vara nästa vecka (då vi inte är hemma) så efter det drar väl budgivningen igång.....vi får se var detta slutar.

Som tur är så bor vi inte dåligt och har inte bråttom på något sätt. Vi kan vänta vilket känns oerhört skönt om det inte går som vi vill....det är ca 8 bokade på visningern när vi frågade igår....men vi vet ju inte hur många av de som är intresserade och om det kommer flera än så och kollar. En dag i taget!

Kram Veggomamman

Var badar man på väg till GBG??

Jag och kära U satt och pratade lite om vad vi ska göra i GBG mer än att gå på Lisseberg.

Töserna vill bada, det har de sagt så vi funderar på att stanna på vägen till Göteborg och äta medhavd matsäck samt ta ett bad.


Men frågan är då: Var badar man på väg till GBG?

Min fantastiska vän, Internet, som har svar på det mesta gav mig en sida som jag inte hade en susning om att den fanns.

www.badkartan.se


Där ser vi ALLA bad som finns på vägen till Göteborg och vi lär utan tvekan hitta en badplats som vi ska kunna stanna på för att ta ett dopp.

Internet är bara helt otroligt. Allt finns att finna....bara man är lite vaksam och inte tror på allt man hittar....Kram Veggomamman


Oväntat besök

I tisdags kväll när jag skulle gå ut till tvättstugan så såg jag den röda katten som bor en bit bort. Den som kära U hade sett några dagar innan allt för nära vår vidöppna ytterdörr. Jag sa till kära U att den var här igen och att jag skulle försöka locka den till mig och sedan spruta en massa vatten på den så att den inte vill komma till oss mera. Kära U är allergisk mot katt så en sådan vill vi inte ha inne...den bor hos en av grannarna någon kilometer bort och gör nog bäst i att hålla sig kvar där borta.


Sagt och gjort jag tog en stol ut till gräsamttan, satte på vattnen och virade ut trädgårdsslangen och började locka på katten. Kssss kssss ksssss jag hörde hur det prasslade i det långa gräset. Katten kom närmare....

Så ser jag den kika upp mellan gräset och tittar på mig. Hmmmm, vilka konstiga öron den hade. Det där var inte ett par små kattöron...den kommer närmare och går ut på gräsmattan. Det är inte en katt, det är en rävunge som kommit fram.

Jag stär där med min vattenslang och inser att den lilla sötingen kan jag bara inte spruta på. Jag står där säkert över 30 minuter och kollar på den lilla räven som äter körsbär från gräset och diket. Den knallar runt som om jag inte står där. Kära U hinner in för att hämta sin fina kamera och knäpper först bilder från fönstret. Så kommer han ut och knäpper från verandan och sedan går han sakta och stilla fram till mig. Där står vi båda två och kollar på den och tar över hundra kort på räven.


Medan kära U var inne och hämtade kameran såg jag i gräset att det kom ytterligare en rävunge lite försiktigt. Den höll sig i diket och i det höga gräset men jag såg den trots allt. Vi hade alltså två små rävungar på tomten den där trollbundna kvällen. Hur fränt som helst.


Att bo på landet med dessa djur inpå knuten är inte så illa kan jag meddela. Vem har varit endast 4 meter från en rävunge som bor inne i stan? Ja inte är det så vanligt.Räven gick en vända på gräsmattan och kollade lite. Den var borta bland mina odlingar och kollade läget. Nosade i en av  våra snigelfällor och markerade fällan genom att kissa lite i den..hahah.

När vi ståt och kollar på räven i över 30 minuter tröttnade vi så vi backade och virade upp vattenslangen. När kära U sprutade ut vattnet som var kvar i slangen regerade räven och verkade intresserad av vattnet så vi satte på det och sprutade mot hans håll. Vattnet kom inte fram men den verkade väldigt nyfiken på vad det var som kom från himlen lite här och var. Det såg verkligen ut som att den ville leka  med vattenstrålen som kära U gjorde. Riktigt fränt även det så klart.

Innan vi gick och la oss kastade vi ut en tennisboll på gräsmattan....den var borta dagen efter. Vi misstänker starkt att rävarna tagit den.


Undra var i skogen de har sitt rävgryt....ska fråga hyresvärden om han vet när jag träffar honom nästa gång.

Kram Veggomamman

Sova på konstiga platser

Med tanke på de två kommentarerna om min och lillasysters sovplats i lekstugan tänkte jag skriva ett inlägg om just sova platser.

Jag har nog rätt så många sådana ovanliga rent historiskt sett. Kan inte komma på alla. Men några finns allt kvar i minnet.

Anledningen till att jag har dessa udda sovplatser i bagaget är att jag under en period gick på en folkhögskola i Norge och där samlade vi in pengar genom att sälja vykort i norge, sverige och finland. Dessa många veckor av vykortsförsäljning gick ut på att inte betala för husrum och helst inte för mat heller utan få det gratis för att kunna spara på omkostanderna och samtidigt samla in pengar till projekt i Afrika dit vi skulle åka och arbeta.
Vissa gånger liftade vi ut till de städer där vi skulle sälja vykorten vilket gjorde att vi kunde hamna lite oplanerat i tid när kvällen kom....

Jag minns att jag och en till tjej var i ett litet sammhälle mellan svenska och norska gränsen. Minns inte i vilket land vi var, men vi behövde sova.  Kvällen närmade sig fort. Vi hade inte lust att lägga oss på marken och sova på grund av daggen som skulle komma under natten så vi bestämde oss för att sova i en klätterställning på en lekplats som var i närheten. Sagt och gjort vi klättrade upp någon våning i lektornet och la oss för att sova. Det var mykcet hårt och sandigt. Misstänker att natten inte var den mest behagliga...men jag kan i alla fall skryta med att jag sovit i en klätterställning på gränsen mellan sverige och norge!


Det var inte denna vi sov i...men någon liknande i alla fall...hehe

Andra ställen vi sovit på är församlingshem, källarlokaler, hemma hos folk vi träffade och på ett dagis. Dagiset kommer jag ihåg för de hade så otroligt korta och smala maddrasser och toaletterna vi hade tillgång till var i pygmeformat.

När vi väl kom till Afrika och gjorde våra rundresor under några veckor sov vi också på knasiga ställen. Vi pratade med lokalbefolknignen när vi reste och frågade om vi kunde få låna lite golvplats av dem. Ibland var det fattiga svarta vi sov hos och andra gånger hos de rika vita vi stötte på. Alla mycket gästvänliga och trevliga. Jag må säga att jag lärde mig enormt mycket av den där tiden i Afrika.

I Marocko när det blivit så dimmigt att vi inte tordes köra längre svängde vi av stora vägen och parkerade för att sova. Vi skulle sova i bilen hade vi bestämt oss för. Trångt, men vad gör man. Helt plötsligt hör vi en man säga Bonjour. Han undrade vad vj gjorde. Vi förklarade och då sa han att vi hade parkerat 20 cm från hans hus och bjöd in oss att få sova i ett av husen. Sagt och gjort. Det var en halvfattig bondefamilj vi våldgästat med vår stora pickup. Det mötet innebar att vi blev inbjudna till det stundande bröllopet som skulle ske på gården. En helt otrolig upplevelse! Ett bröllop i Marocko. Vem hade trot det när vi åkte där i dimman...
Maten vi blev bjudna på under det bröllopet glömmer jag nog aldrig. Ohhh så gott!!!

En annan episod är från Mocambique. Där stötte vi på ett par människor som satt och sålde läsk utmed en gata. Vi köpte en burk och började prata. Vårt mål var att hitta en sovaplats. Sagt och gjort. Vi fick sova hemma hos dem. De pekade på huset de bodde i. Det visade sig vara ett höghus som aldirg blivit klart. De neder vånignarna hade dörrar och fönster men ju högre upp vi gick i trappen ju mer ofärdigt var det.  Vilken våning det var vi "bodde" på kommer jag inte ihåg, men jag minns att det var högt när det inte fanns några fönster i huset och hisschaktet gapade tomt. Livsfarligt!
Där i mitten i det öppna rummet sov vi den natten. Våra vänner vi träffat bode i rummen som fanns, de som utgjorde betongstommen av rum. Dörrar hade de fixat själva och det var många som bodde i varje rum visade det sig...vissa fick sova ute i det stora öppna rummet utanför sina egna dörrar.


Denna ö var det vi sov på....inte illa!!

Natten efter sov vi ute på en sådan där riktig paradis ö. Vi skulle vara där i några dagar och bara ha det skönt. Sov på stranden och köpte grönsaker och en levande höna för att kunna få kött till en tilltänkt gryta de nästkommande dagarna. Det var innan jag blev vegetarian kan tilläggas. Jag var inte en av dem som hade ihjäl hönan, men åt grytan gjorde jag....komer ihåg att köttet var segt...inget vidare gott.

Ja det var bara några av de ställen jag sovit på. Vad har ni för udda ställen?? Berätta är ni snälla!

Kram Veggomamman

Oväder

Det pratades om det....en hel massa skulle det komma. Tanken på att få se en grön gräsmatta igen gjorde sig lite påmind...åskan och regnet kom. Men endast 11 mm regn och inte alls ett enaståede skådespel på himlen av blixtar och dunder. Jag känner mig besviken :-(

Kram Veggomamman

Remmalag och Franssons polkagrisar

Torsdags var vi på en liten semestertripp.

Vi packade matsäck och for iväg med bilen. Målet var Gränna och Visingsö.

Vi åkte direkt ner till hamnen i Gränna och tog sedan båten över till Visingsö. Där väntade såååååå fina hästar med sina Remmalagsvagnar på oss så ni kan bara ana :-)


Töserna gillade turen skarpt. Allt som har med hästar att göra går hem utan att blinka :-)

Turen tog ca en timme med ett stop vid
Kumlaby Kyrka. 20:- för vuxen att gå in och barn i vuxens sällskap gick med in gratis.

Vi gick givetvis upp i tornet...som alla andra besökare från de tre remmalagarna som stannat för paus. Det visade sig vara en mindre lustfylld väg upp till tornet då gubben som tog betalt inte begränsade antalet besökare på väg upp. Den första trappen var med smala vingliga stentrappsteg och de sista 4 trapporna var av trä varav de tre första hade MYCKET långt mellan trappstegen. Upp gick det väl bra men ju högre upp vi kom ju fler folk var det och till slut blev det lite halvkaos då barn skrek för att de inte tordes gå upp medan andra barn gallskreg för det var mörkt och inte tordes gå ner...uppe på tornet var det trångt då det bara matade på med folk som skulle upp. Vi som var uppe fick till slut säga till dem att vänta då vi inte kunde vara fler där uppe. Till slut var det vår tur att gå ner vilket inte var helt lätt. Jag gick först och hela tiden baklänges för att dämpa ett eventuellt fall från någon av töserna. Delvis var det mörkt och trångt med folk, men det gick i alla fall till slut. Väl nere insåg jag att jag inte kollat alls på utsikten utan bara kollat ner på kära U som pekade på klockan och ville att vi skulle gå ner...det vara bara ett 15 minuters stop vi skulle göra. Nåja...det var säkert vacker :-)
Däremot var insidan av kyrkan rätt så fin...om man bortser från de något missanpassade stolarna som fanns i kyrkan. Vad hände där när de tänkte på att göra kyrkan fin och tidsenlig?? Hade inte träbänkar varit finare?? Hmmmm?Efter Remmalagsturen hälsades på alla hästarna och vi tog båten tillbaka igen. En kort visit på ön, men jag tror att töserna uppskattade den trots den korta tiden.

I Gränna var det dags att äta. Restaurang R2 i hamnen blev stället. De hade pizza till barnen och kära U och jag valde riktigt potatismos, stekt senapspanerad strömming och rårörda lingon med Gränna knecke. Maten var god, men jag kan nog sätta en rejäl slant på att potatismoset var riktigt pulvermos och med tanke på saknaden av mycket lingon är det klart tveksamt om de verkligen var rårörda. Knecket hade tagit slut så det ursäktade de sig över att jag inte fick något. Oavsett var det gott! Pizzorna var nog allt gjorda på färdigköpt pizzabotten men alla tre åt med god aptit så det gjorde inte något.

Efter mat blev det bad för töserna i Vättern.


Det fanns rutchkana att åka i ner i vattnet så de hade kul med den ett tag samt lekte lite i sanden innan det var dags att styra kosan till Fransonss polkagriskokeri.

Att kolla när två polkagrisbagare gjorde klubbor var helt klart intressant. Efter att ha sett 1 ½ bak av klubbor valdes det polkagrisstrutar med små polkagrisbitar i.  Två strutar var....jag och kära U delade på två strutar. Vi köpte även två gebort burkar med klassiska röd/vita polkagrisbitar i. Allt som allt gick kalaset på 220:-


Det är inte så svårt att bränna några hundra på en till synes kort dagstur under semestern. Vi räknade lite snabbt och hamande på lite över 800:- för dagens utflyckt. Nog hade vi kunnat köpa mindre karameller hos Franssons och vi hade kunnat ta med lunchmatsäck också för att dra ner på kostanden. Men båtturen (115:-) och remmalagen (210:-) är omöjligt att få billigare....det kostar att ha semester minst sagt! Trevlig dag hade vi hur som helst. Vädret var precis perfekt. Inte gassande sol utna lite svalare och molningt. När vi satt och åt kom det någon liten fjutteskur med regn och när vi gick från Franssons till bilen vräkte det ner. En helt igneom perfekt dag rent vädermässigt!

Kram Veggomamman

2 riktigt lata dagar

Måndag och tisdag...de två första semesterdagarna

I måndags åkte jag och töserna ut till familjen B:s sommarland och var där i två dagar.

Jag och C satt mest i en trädgårdsstol i skuggan och pratade. Mellan lagade vi lite mat eller kollade vad barnen gjorde....annars gjorde vi inte många knop vi två. Det var såååå skönt och verkligen en kanonstart på min semester. C har varit ledig sedan en vecka efter skolavslutnignen så hon hade redan varvat ner ordentligt. Henns lugn gjorde susen på mig :-)

Barnen lekte tillsammans både inne och ute. De har badat i polen precis så mycket de har velat och där i mellan har de lekt i lekstugan, hoppat lite studsmatta, ritat eller byggt kulbana med överblivna rör av olika dimensioner, längder och former. Det var en mycket rolig och uppskattad lek som tog flera timmar....Ja, de lekte oavbrutet hur mycket som helst. Lite åkning på fyrahjulingen blev det också vilket var mycket populärt tyckte mina små töser som inte är vana vid det.


När kvällen kom skulle de sova i lekstugan. Vi fixade myggnät så att de inte skulle bli atakerade av myggor under natten. Se själva bäddade med några tjocka gamla trädgårdsdynor...de var så nöjda över valet av sovplats. De kröp in alla tre och hade det så mysigt. Storebror O sov i sin egen säng som han brukar.

Jag, C och M satt och pratade ett tag till, lite ost och kex samt ytterligare en flaska vin slank ner och det var hur skönt som helt...tiden rusade iväg.

När vi väl skulle lägga oss så sov töserna i lekstugan...trode jag. Helt plötsligt böev det full fast på dem. De tyckte det var för mycket oljud så de ville inte sova kvar där ute...storasyster och och A fick gå in och lägga sig i A:s vanliga säng medan lillasyster och jag gick ut till pigkammaren och la oss. Tyvärr hade dörren varit öppen HELA dagen och kvällen så värmen var påtaglig där inne och myggorna var måååånga. Det surrade en hel del där inne men vi somnade båda två rätt så kvickt. Jag vaknade dock en del gånger under natten. Det var så olidligt varmt att jag höll på att gå åt där inne. Lillasyster vaknade av att alla myggbett kliade. Klockan 03 gav jag upp och gick upp för att släppa in lite luft...och myggor. Lillasyster vägrade att somna om och jag kände en värmepanik. Jag kom då på den strålande idén att vi kunde gå ut till lekstugan och lägga oss. Där var svalare och så fanns ju myggnätet där. Sagt och gjort, cirka klockan 03:30 la vi oss i lekstugan. Den var inte fullt så stor som jag hade tänkt. Jag fick ligga på skrå och ändå kunde jag knappt ligga raklång på magen...det surrade otroligt mycket av myggor och andra kryp. Jag kollade noga om de var inne i myggnätet eller utanför, några slog jag ihjäl som var innanför men de flesta var utanför..jag somnade till slut liggandes i lekstugan. Lillasyster somnade rätt så omgående. Kan väl inte påstå att jag sov så där vrålbra, men det var i alla fall svalare än i pigkammaren och mindre myggor vilket var oerhört skönt...sedan att det var trågnt var en annan sak...


Min och lillasysters sovplats halva natten.....inte helt anpassat för en vuxen :-)

lite efter sju vaknade jag av att M hämtade vatten och då gick jag upp...satte på mig kläder och la mig en stund i hängmattan...det var som en dröm. Gott om plats och underbart att höra vinden i asplöven....det är en skön frihetskänsla :-)

Tisdagen flöt på lika slappt som dagen innan....lunchen blev raggmunk som C satt ute i en trädgårdsstol och stekte. Det tog en otrolig tid att göra, men ohhhså gott det var. Vi åt alla så det sprutade ut öronen tills alla raggmunkar var slut.

Vid tvåhugget åkte vi hem då hade vi just svalkat oss i polen innan vi for hem....så skönt!

Tack familjen B för att vi fick vara två dagar hos er. Det gjorde gott för själ och hjärta!

Väl hemma frågade strasyster om vi inte kunde ta det lite lugnt....självklart sa jag. Det slutade med att vi satte på en film. Det blev Bröderna Lejonhjärta. Lillasyster hade inte koll på vad som skulle hända så jag fick sitta med under stora delar av filmen då det var som läskigast. En skön efermiddag och kväll efter de aktriva dagaran vi haft.

Barnen somnade utan problem, inte helt oväntat. Det gjorde jag också!

Kram Veggomamman


*S*E*M*E*S*T*E*R*Idag har min semester börjat!!!

Bilden hittad på nätet...Åhhh så skönt!

På torsdag börjar kära U sin semester.

Jag och barnen rivstartar min semester med att åka till familjen B:s sommarhus och är där i två dagar och umgås, badar, äter, pratar, leker och har det bara så avslappnat som man kan ha!!

Kram Veggomamman

Värme


Det är FÖR varmt nu tycker jag!!

Jag tar gärna lite regn och några grader kallare!!!Kram Veggomamman

Gröngöling...göl...tjärn

Igår när jag var hos vän C satt vi och pratade ute. Då kom det en Gröngöling och satte sig på ett träd bara en meter bort. Det är en vacker fågel...

Vartefter samtalet gick så satt jag och funderade på ordet gröngöling...göling, vad är det för ord? Vad betyder det? Vi satt och pratade fram och tillbaka men kom inte på något. Istället kom vi in på ordet göl och vad det egentligen är och vad skillanden på en göl och en tjärn. Just då, där ute på landet hade vi loka tankar om dessa två vattendrag så vi kom fram till att vi inte viste helt säkert. Men nu har jag hittat lite info från Nationalencyklopedin (NE).

Ordet göling gav inte någon träff på NE så det finns nog inte...

Nedan följer mycket kort info om orden Gröngöling, Göl och Tjärn...ifall ni undrade :-)


gröngöling


gröngöling, Picus viridis, art i fågelfamiljen hackspettar. Den är stor som kaja och har grön dräkt med gul övergump och röd hjässa. Gröngöling äter myror. Den är relativt vanlig i södra och mellersta Sverige i löv- och blandskogar.

göl

göl, liten, ofta djup naturligt bildad sjö i eller i anslutning till myrmark. Den har strand av torv och brunfärgat vatten (jämför tjärn). Göl kan även beteckna djuphåla i å eller sjö.

 

tjärn


Tjärn vid Store Mosse nationalpark

tjärn, liten, naturligt bildad sjö i skogsmark. Till skillnad från gölar, som förekommer i eller i anslutning till myrmark, saknar tjärnar torvstränder. Detta medför att vattnet oftast är klarare än i gölarna, vilkas vatten brunfärgas kraftigt av humusämnen från torven.

 

 

Kram

Veggomamman


Lördag

En lat sådan.

Kära U satte klockan på 4:50 för att 05:20 åka iväg och kolla på Rally. Jag valde att inte förlja med i denna värme. Ett inte helt svårt val :-)

Jag gick upp och häll sällskap när han åt frulla, men när han gått ut genom dörren så gick jag och la mig utan omsvep.

Sov till klockan ringde...hade satt den på åtta.

Då gick jag upp och började installera en Ubuntu dator till min pappa och medan den höll på att installeras åt jag min frulla. Det blev A-fil med färska jordgubbar och min hemmagjorda musliblandning. Mmmmmums gott!!

In i duschan för att göra mig lite fräschare och så satte jag igång med att göra en rabarberpaj, plantera några skott jag haft på gång och installera datorn klar...lite smått och gott på morgonkvisten alltså.

Framåt lunch åkte jag ner till stan. Hade bestämt mig för att äta en strömmingsburgare på stan. Har suktat efter dem ett tag, men då det bara är jag som gillar strömming har det inte blivit av. För 30:- skulle jag få en stekt strömming i rågbröd med lingonsylt blandat med cremefraiche...vist låter det gott.


Så här smarrig var INTE dagens strömmingsburgare....tyvärr :-(

När jag står där och väntar på att få den i handen så ser jag att det där rågbrödet är sådana där runta små polarkakor...visserligen av råg, men det var då inte så jag hade gått och föreställt mig det hela. Till råga på allt så var en sådan där rung polarkaka delat på två, den ena halva under och den andra halvan över....jag blev klart besviken! Ok, det var gott, men inte alls så som jag föreställt mig en strömmingsburgare. Nej, tummen ner!!!

Gick en sväng på stan och kollade in läget och for sedan till Willys för att köpa grillkol och briketter. Passade även på att gå in i leksaksaffären och köpa en present till en kompis till töserna som vi ska till på måndag.

Väl hemma fick jag skarväta lite och sedan for jag iväg till min vän C och hennes kompis K. De skulle måla C:s hus på landet...jag hade tidigare i veckan frågat om det var ok med en fika och det gick så bra det trots att de skulle måla huset. Vi satt och smaskade på pajen och den var riktigt god....sedan pratade vi och pratade och pratade och pratade och pratade och åt lite lätt sen lunch och pratade och pratade och pratade....

Hur trevligt som helst!! Vi borde helt klart ses oftare....det är ett trevligt sällskap!!

Efter halv sju åkte jag hem och här hemma väntade kära U på mig efter sin heldag i skogen. Tyvärr inte en enda krasch för hans del  vilket nog känns lite surt. Men så kan det gå.

Nu är det mat som vankas. I ugnen står det potatis, lök, palsternacka och vitlök och bakar till sig och snart ska grillen sättas på för att lägga på en folieform med fisk som ska tillagas. Hoppas det blir gott....jag är hungrig nu.


Kram Veggomamman

En tripp på stan

Idag efter jobbet gick jag och kära U en sväng på stan. Jag ville kolla lite på rean som pågår och så var planen att kolla på glasögon.

Det blev några inköp..har en tid velat ha en svart blus av någpt slag. Det hittade jag en fin för en billig penning. Faktiskt inte på rean men den kostade bara 149:-å jag ser det som ett klipp :-)

Hittade även en vit tjocktröja med dragkjedja utan luva. Jag gillar inte luvor på tröjor så det pasade fint. Den blev min för 199 pengar så det var väl ett bra klipp även det. Har funderat på en ny vit tröja då min jag har hemma börjar tappa i färgen och muddarna har blivit gulfärgade medan tyget i tröjan är vita...inte så snyggt.

Dagens inköp blev med andra ord inte nårga förhastade köp utan fanns liksom på min "vill-gärna-ha-lista" samt på min "behöver-byta-ut-lista" :-)


Tre optiker butiker besöktes och massssor med provade bågar. Har med mig tre bågar hem varav två är de största kandidaterna....så vi får se vad det blir. Det ena paret är rätt så lika de jag har nu och det andra paret är hästlängder från nu....det tredje paret är också hästlängder men inte riktigt i min smak. Hade jag varit tjejen som sminkar mig och så hade de fungerat med tanke på att det är ett par helt genomskinliga plastbågar och med dem behöver nog ögonen framhävas med färg och därmed smink...så de går bort men lite fränt skulle det kunna vara.

På fredag ska de lämnas tillbaka så vi får se vad jag kommer fram till.

Kram Veggomamman

Lat helg

Värmen har tagit på oss denna helg.

Igår klippte jag gräset på förmiddagen, medan jag klippte satt lillasyster med ett par rosa hörselkåpor på verandan och lekte...resultatet blev detta...det blå med gräs i är ett sån där sand/vattenhjul som man fyller på och som snurrar...hur det fungerar med gräs är dock okänt. Tveksamt om det snurrar...hihiVi hade även vattenpistolkrig. Inannaför hopprepet var fredad zon för påfyllning.


Kläderna vi hade på oss blev genomsura så de fick torka på torkvindan under eftermiddagen...Jag låg sedan och latade mig på gräsmattan och vilade. Barnen ritade på filten och sedan lekte de med huset som morfar gjort och som vi målat och grejat med lite. Kära U satt i en stol och läste lite. Annars hände det inte mycket vettigt alls. Vi har i stort sett bara kippat efter kall luft hela helgen.Idag drog kära U och spelade golf klockan 7:15 och kom hem vid 15. Jag och töserna åkte med mormor och plockade jordgubbar. Det fanns gott om det så på 30 minuter hade vi plockat lite mer än 6 kilo gubbar. Vi passade på att panta lite burkar och flaskor och så köpte vi en varsin glass som vi satt på torget och åt.  Väl hemma igen åkte mormor vidare och vi andra tre började snoppa jordgubbar...jag fick bra hjälp av töserna. Hade inte räknat med någon nämnvärd hjälp alls, men de var så hjälpsamma så...skönt.Annars har vi mest varit inne och grejat. Töserna bad om att få se Ronja Rövardotter när solen stod som högst på himlen och det passade bra för jag gjorde då lunch som idag blev lasagne. Mycket gott tyckte vi alla. Vi började sitta ute för att äta, men solen åt upp den lilla skugga som fanns så lillasyster som blev mest utsatt frågade om vi inte kunde gå in och äta...vilket vi givetvis gjorde.

Vi har gjort äppeljuice i råsaftcentrifugen jag fick i födelsedagspresent och så hällde vi bland annat den i mixern tillsammans med de lite av de sämre jordgubbarna. Mixade ihop det till och drack....ohhh så gott. Hade vi sedan kylt drycken lite  hade det varit en riktig höjdare. Mums fillibabba!

Imorgon är det arbete igen. Töserna åkte till pappa ikväll för att slippa gå upp gristidigt imorgon bitti. Skönare med lite sovmorgon för töserna när pappan är ledig.

Kram Veggomamman


Aqua Detox

Nu har jag gått på min Aqua Detox behanfling. Sex gånger har jag suttit med fötterna i fotbadet och har sett det äckliga vattnet som blir. Hon jag går hos pratar en massa...allt tror jag inte på, men vissa saker tror jag helt klart kan stämma. Jag känner att jag måste sila hennes historier lite. Men det gör mig inte något. Hon tror helt klart på allt det där, men jag kan ibland känna mig tveksam. Hon säger att hon själv slutat med mediciner efter att hon hade canser för flera år sedan...och om så är fallet förstår jag hennes entusiasm över maskinen...så skulle jag också känna om så var fallet för mig.

Så här ser det ut där jag suttit med mina fötter i Aqua Detox fotbadet.

Själva elektriska enheten som sår på bordet...

Första gången...fötterna har varit i vattnen ngn minut....börjar bli missfärgat


Vattnets färg efter de första 30 minutrarna i vattnet....rätt så äcklig färg faksstiskt...och let luktade lite amoniak också...urk!

Andra badet...först rent vatten..

Sedan efter 30 minuter ett äckligt brunaktigt vatten....uäck!

Tredje gången...rent vatten

Och så det smutsiga vattnet. Denna gången kunde jag se mina tår...så vattnent blev inte riktigt lika grisigt som de två tidigare gångerna..

 

Nåja, efter tre behandlingar kände jag i alla fall att min normalt sett rätt så håra mage började mjuka upp sig. En effekt som inte alls är så trist. Att vara hård i magen är inte skoj så om den effekten håller i sig är jag mycket tacksam. Annars så känner jag mig nog allt lite piggare efter tre behandlingar. Om det beror på att sommarvärmen kom samtidigt kan jag inte säga...


Fjärde gången...först rent vatten...

och sedan det bruna vattnet.

Gångg nummer fem. Här glömde jag ta exakt från början så det syns att vattnet börjar bli missfärgat.

Vattnet blir inte fullt lika grumligt nu. Man ser fötterna och det är inte alls lika mycket skit i vattnet. Okej, det är långt ifrån bra, men bra mycket bättre än jag trode efter min första gång.

Idag sista gången på kuren. Som vanligt en bild före...

Det är verkligen stor skillnad på vattnet nu från efter fårsta gången. Helt otroligt. Hon har tagit tester på vattnet och fått ett urinprov av mig efter 3 kurer. Hon kunde bland annat se en massa kvicksilver som kommit ut...vilket känns bra. Det vill man ju inte ha kvar i kroppen. Tog ju bort alla mina amalgam lagningar för några år sedan...hade i och för sig inte så många, men att inte ha dem kvar känns oerhört bra. Men att jag skulle ha gått med lagrat kvicksilver i kroppen sedan dess kände jag inte till. Hon sa att man gärna ska göra en kur hos henne när man rensat munnen på amalgam för att få bort de rester som utsöndras när man tar bort lagningarna. Om jag bara hade vetat...fast på den tiden hade jag inte haft stålar till att gå till henne i alla fall. Jag var glad att jag kunde ta bort amalgamet just då.

Nu är i alla fall kuren klar. Jag ska tillbaka och köra en behandling om 8 veckor så får jag se hur vattnet ser ut då. Man ska gärna göra återbesök var åttonde vecka för att underhålla det hela...får väl se hur länge jag orkar med det...


Har gogglat lite och hittade rätt så mycket. har bara klippt in en liten liten del av det jag hittade. Fann så klart även åsikter om att denna allternativa behandlingsmetod är humbugg och att det inte på något sätt kan hjälpa en kotte. Men de åsikterna sket jag i att klippa in. Jag har ju själv märkt vissa effekter så det länar sig inte att lägga energi på om det fungerar för mig eller ej. Jag känner en skillnad och så fungerar det ju uppenbarligen. Sedan kanske det inte botar allt som de säger att det ska bota, men det kan jag ju inte värdera då ja inte har de åkommor som denna behandling sägs kunna lindra effeter utav.


Vad händer under behandlingen?

Aqua Detox  maskinen består av tre komponenter – ett fotkar, en elektrisk styrenhet, och en coil.

Enkelt uttryckt så placerar man fötterna i karet med angenämt varmt vatten och tillfogar lite saltlösning för att förbättra vattnets ledningsförmåga. När coilen sätts i vattnet och strömmen slås på så skapas en elektrolys - Aqua Detox fotbadet använder sig av vattnets elektrolys att frigöra negativa joner i hög koncentration i fotkarets vatten. Dessa negativa joner absorberas in i kroppen genom osmos, och resulterar i att kroppens vävnad och röda blodceller tillförs ny energi och syre.

Kroppen svarar med en förstärkt utsöndring av toxiner med hjälp av njurarna och levern, som får hjälp att bättre utföra sina funktioner. Utsöndring sker via urin, tarm och hud, både under och efter behandlingen, i normalfall under upp till 48 timmar efter badet, och mest genom urinen. En mindre del av toxinerna flyter ut i karets vatten, och utsöndringen fortsätter när kroppen rensar sig själv genom de naturliga vägarna.

Kroppens celler återfår sin naturliga balans och fungerar bättre.

Vattnet i karet färgas även utan att fötterna är i vattnet, detta är ett resultat av elektrolysen.

Man bör ta 6-8 behandlingar under första månaden för att uppnå bäst effekt, aldrig oftare än varannan dag. Vid sjukdom bör frekvensen minskas, eller också väntar man med Aqua Detox baden, då kroppen behöver energi för att bekämpa sjukdomen.

 

Vad kan du förvänta dig av Aqua Detox behandlingar?

Sunda individer kan förväntas känna sig piggare, lättare, och må bättre. Många med smärtor av olika arter, svullna leder, fibromyalgi kan känna smärtlindring efter några behandlingar. Eksem förbättras i många fall. Lever och njurar får hjälp att lättare och effektivare sköta sina uppgifter - att eliminera slaggprodukter och toxiner.

Aqua Detox kan hjälpa med utrensning av tungmetaller inklusive amalgam, detta påskyndas genom att tillsätta 5-8 droppar sanum germanium i vattnet vid badet, apparaten bör sättas till 2,0 - 2,1 AMP.

Vi utsätts idag hela tiden för toxiner i vår omgivning, mera än någonsin tidigare, då är det viktigt att kroppens celler renas från dessa toxiner för att behålla hälsan och motarbeta sjukdomar. Aqua Detox behandlingar hjälper till med just detta, en sund livsstil och hänsyn till näringsintag förstärker förbättringen. 


Tack kära U för denna födelsedagspresent!!! Den uppskattades mycket!!!!

Kram Veggomamman

Sniglar

Det har vi gott om här hemma...och vi har under ett par veckor fört en stor kamp emot dessa djur som totalt förstört tösernas egna odlingar vilket resulterar i att vi inte kommer att ha någon sallad alls denna sommar och inga morötter heller :-(

Vi har köpt snigelmedel som vi stött ut på tomten, men det dräller av sniglar i alla fall. Sedan värmen kom är de inte fullt lika många, men det betyder nog bara att de lever nere i marken istället.


De blå små kornen ska snigeln äta, krypa ner i jorden och dö utav...

Vi har även gått några kvällar och plockar sniglar med en varsin grilltång i en hink och sedan när vi inte hittat felra har vi dränkt dem med kokande vatten. De döda sniglarna har vi sedan hällt ut bland brännässlorna.


Två gilltänger från Myrorna och en av hinkarna som vi har när vi plockar sniglar på tomten.

Sedan en vecka tillbaka har vi även ett antal snigelfällor nergrävda på tomten. Det är ett antal Turkiskyoghurt hinkar som vi grävt ner och sedan hällt öl i.


Fyra av våra snigelfällor på en skuggid del av tomten...där sniglarna hopar sig framåt den fuktiga kvällningen...


Vår mest lyckosamma snigelfälla.

Snigarna gillar öl och sniglar sig dit för att smaska och då deunknar de i ölen. Riktigt elakt men effektivt. Den ena av hinkarna är placerad på ett riktigt snigeltätt ställe så i den hinken kryper det ner sniglar i massor....de andra tre är inte riktigt lika lyckosamma.

Vi lär väl aldrig lyckas bli av med sniglarna så fältet utanför tomten troligen kryllar av sniglar och likaså grusvägen är full av dem, men vi kanske kan hålla dem borta från våra odlingar i alla fall....måtte det bli en kall början på vintern innan snön kommer så att de inte överlever till nästa år.

När jag berättade om våra snigelfällor på jobbet så frågade en av mina kollegor vilken öl vi använde, jag sa då att vi åkt och köpt folköl som vi matade sniglarna med. Han sa då att han hade massor med gamla ölburkar i en jordkällare som var från 2005 som han inte orkat ta hand om och om vi ville så fick vi ett gäng burkar. Givetvis tackade jag ja till det. Så igår kom han med en stor plastlåda fullknökad med ölburkar som var mer eller mindra träscha. Burkarna har stått i en jordkällare i 5 år sp vissa har rostat och andra hade dett gått hål i. Men vad gör det. Nu har vi i alla fall snigelöl så det räcker ett tag. På bilden nedan några av dem som inte var fulla och som läcker. De ska snart fyllas i nya snigelfällor på tomten...


Snigelöl

Jag kan fundera på varför man väljer att spara mer än två plattor öl i mer än 5 år. Dessa flaskor hade bäst före datum 2005...varför i hela friden hade han inte gjort sig av med dem tidigare??? Vad var det att spara på. När trode han egentligen att han skulle få nytta av dem? Jag frågade och fick till svar att det bara varit jobbigt att tänka på att ta om hand alla dessa burkar som han ju hade blivit tvungen att öppna och hälla ut...ett jobb som har inte haft lust till eller inte prioriterat. Han hade ju tur, jag fick nytta av dem så där 5 år senare...hahaha


Kram Veggomamman

6 arbetsdagar kvar...

Sedan är det semester som hägrar. 4 veckor ledigt ska göra kroppen och knoppen gott.

Det har varit en intensiv vår och försommar och jag kan redan nu säga att sensommaren och hösten kommer nog att bli ännu värre.

Det lär vara jobb att göra så att det räcker och blir över till flera, det är ett som är säkert.

Jag har bland annat hållit på med två upphandlingar. De är inte klara ännu så jag kan inte säga något om dem, det arbetet pågår under sekretess...Ska efter semestern ta tag i ytterligare en och alla dessa tre ska vara klara och nya avtalen ska vara igång till 1/11-2010. Ujujujujjj, det blir mycket att göra. Och allt detta ska ske på 50% av min tid. Den andra halvan av min arbetstid kommer också att börja snurra en hel del...så som sagt. Jag kommer nog till jul att veta att jag lever är jag säker på.

Semester ska i alla fall bli oerhört skönt och välbehövligt!

Kram Veggomamman

hits