Glasögon

Har ett tag funderat på att skaffa ett par nya, de jag har är lite skadade i glaset. Antreflexbehandligen har börjat släppa...de är ca 4 år gamla så det kan vara dags att byta...har dock inte hart orken helt att ta tag i det. Dels för att det har en tendens att kosta mer än vad jag vill lägga och dels för att det finns för många bågar så jag får total beslutsångest.

Idag när jag skulle tvätta mina glasögon lossnade ett av glasen...illa...mycket illa. Jag ser verkligen inte ett skit utan glasögon. Fick i halvblindhet gå upp på stan och hänga på låset när den närmsta optikerna öppnade och bad om hjälp. Som tur var så fanns skruven kvar och det vara bara att skruva fast gaset igen i bågen, men det känns inte bra att det händer. Jag klarar mig verkligen inte många minuter utan. Det är skitjobbigt och det går inte att jobba (ser inte vad som står på skärmen) och kan inte köra bil (total trafikfara utan glasögon!!).

Så idag har jag fått en rejäl påminnelse om att jag verkligen behöver gå och kolla på nya glasögonbågar!!!

Undra när kära Veggomamman tar denna påminnelse på fullständigt allvar...till nästa vecka kanske när töserna är hos pappan?? Vi får väl se....

Kram Veggomamman


Midsommar

Jag fattar inte hur fort tiden går...jag hänger i alla fall inte med. Idag är det midsommarafton.Glad och Trevlig Midsommar på er alla läsare av mijn blogg...vilka ni nu är:-)

Kram
Veggomamman

Kronprinsessans bröllop

Jag och töserna hade TV på hela dagen. Kan väl inte påstå att vi kollade hela dagen. Men vi hörde allt en hel del av det som sades...i alla fall när vi var på bottenvåningen och när dammsugaren inte var på..annars lektes det en hel del, jag tvättade tre maskiner tvätt och plockade och grejade en hel del bårde uppe och nere. En städrajd i lillasysters rum blev det också för där lyckades töserna röra til ldet otroligt mycket under dagen.

En tur ner i badkaret gjorde töserna gott och de gillar verkligen att bada. Att det sedan lätt blir lite uppspelt där och ljudnivån stiger så det ekar i skallen när jag ska tvätta hår och ha i balsam är en helt annan sak...

Jag hade lovat att vi skulle sitta och titta i soffan under själva vigseln och äta chips och dricka Loka. Så gjorde vi också. Vi bänkade oss redan när alla gästerna var på väg in i kyrkan. Chipspåsen var slut innan akten började, men vad gjorde väl det :-) Mormor åkte upp till Stockholm med sin syster och en kompis för att syrran skulle stå utmed kortegevägen. Mina små töser hade inte riktigt koll på det hela så när vi satt där i soffan och såg än den ena än den adnra gästen anlända och hitta just sin plats i kyrkan så frågade lillasyster (tror jag det var): Var ska mormor sitta?
Jag skrattade lite tyst för mig själv först men förklarade sedan att mormor inte var Victoria och Daniels kompis och därför inte får vara med i kyrkan utan att hon skulle vara ute och vinka när de åkte förbi med häst och vagn. Lillasyster tvekade lite och tyckte det var lustigt för mormor hade ju sagt att hon skulle vinka åt oss.

Hur som så kom det mycket frågor från mina små töser. Många var omöjliga att svara på medan andra var lättare. De tyckte det var fint och spännande att se alla vackra prinsessor och prinsar så klart. Men när de hörde att Daniel blev riddare efter att han gift sig så prostesterade de högt. Han såg minsan inte ut som riddarna på riddarspelen och eftersom lillasyster blev utagen att bli den vinnande riddarens prinsessa förra året och fick rida ett ärevarv uppe på riddaren häst så viste hon minsan hur en riddare ska se ut  och där har Daniel långt kvar innan han är en riktig riddare minsann!!

Här komme vår lilla bildkavalkad från TV soffan...bild på chipspåsen gick inte att ta då den tog slut i god tid innan brudparet klev in i kyrkan!!Inte trode jag att bilder tagna från soffan skulle bli så bra...När lillasyster såg alla hästana på TV så blev hon sur för att inte hon fick rida. Då gick storasyster och hämtade lillasysters gunghäst...då blev livet lite mer rättvist tyckte hon.Töserna undrade mycket över de fyra SÄPO vakterna som joggade i kavaj och slips brevid hästvagnen. Varför kunde inte de rida och varför var de över huvudtaget tvungna att springa brevid? Fanns det inte plats för dem? Jag förklarade att de skulle skydda prinsessan och prinsen, men töserna fattade inte varför de sprang brevid i alla fall.

Jag undrar om SÄPO hade joggingskor på sig de där 6-7 kilometrarna eller om de sprang i blanaksnyggskor....kanske finns det speciella SÄPO joggingskor som är blanka och ser ut som kostymskor??


Töserna somnade utmattade och jag fortsatte att kolla på TV när de somnat....med lite paus för städ av handfat i badrum med mera. Kära U klev in genom dörren vid 22 (efter en hel dag i rallyskogen) och eftersom det hade sagts att tårtan skulle ätas då så satt vi kvar och kollade. Men se det blev ju vrålsent innan den blev skuren och äten och brudparet dansade sin brudvals. När de hade dansat gick vi hem från festligheterna och lät de andra kungligheterna roa sig själva utan vår hjälp. Vi hade ju en morgondag att tänka på!! Jag och min prins var i säng till 01:40. Helt utmattade av dagens händelser!!

Kram Veggomamman

Fredag - skolavslutning

Jobbade hemma denna dag men hade tagit kompledigt några timmar mitt på dagen.

Klockan tio skulle det börja. Mormor och morfar var också med. På plats var även båda töserna, pappan med farmor och farfar.
Det var trångt inne i församlingshemmet där första delen av avslutningen skulle vara. Lite uppträdanden av de olika klasserna. Klass ett sjöng en låt på engelska och så sjöng de även en tillsammans med klass 2-3. Alla var så söta och fina och förväntansfulla. De satt längst fram. De väntade på att de skulle få lömna över en kran till en elev i klass nio. En tradition som skolan har. Varje höst ger nian en blombukett till en nykommen etta och så på våren ger ettan en blomsterkrans till en i nian på skolavslutningen. Pappans tjej hade gjort storasysters krans. De hade fått prästkragar, förgätmigej och blåklint av mormor och morfar som de hade bundit en krans av. Den var fin!  Tyvärr inte någon bild på den :-(

Jag kunde se att storasyster var så stolt där hon satt i sina fina kläder på golvet längst fram med kransen på ett papper för den var lite våt...Hon hade den fina vita klänningen på sig, sina mycket uppskattade vita KLACKskor och en halvkort jeansjacka. Ett par vita tights under klännignen eftersom vädret var helkasst ute. Regn och rusk tyvär. Men sååå söt. I håret hade hon två rosa hårspännen.Efter en timmes tid avslutades skolavslutnignen i församlingshemmet med att alla stod upp och sjäng Den Blomstertid nu kommer. Det är inte annat än att jag rös om armarna när vi alla sjöng den. Det kommer upp många minnen från den sången från mina egna många skolavslutnignar. Tänkt att Storasyter är så stor att hon nu fått sjunga den en första gång på sin egen avslutning.

Vi tog oss alla upp till skolan och in i klassrummet. Där pratade fröken lite och delade ut en dikt samt Läsårsbrevet till alla barnen. Diten var till barnen medan läsårsbrevet var till föräldrarna. Det är en brev som Waldorf ger alla sina elever där det står vad de gjort under hela läsåret samt en personlig text där vi kan läsa om vår stora tjej och hur hon är. Det är fina ord som fröken skriver!! Inte annat än att man blir stolt som mamma!!!!!!

Efter den lilla cermonin skulle vi ha pickning ute i hagen bakom skolan, men på grund av regn fick den bli innomhus. Vi satt i klassrummet hela bunten och smaskade på en tårta pappan hade med samt lite saft/kaffe. En trevlig stund. Efter fikat bar det hemåt igen. Jag fortsatte att jobba och töserna for hem med pappa för en ledig dag.

Kram Veggomamman

Torsdag - dagisavslutning

I torsdags var det lillasysters sista dagisavslutning. Hon var så stolt och fin i sina avslutningskläder som mamma köpte när vi var i Ullared i våras. De kläderna tillsammans med sin glugg var hon utan tvekan den finaste ungen på hela dagis den eftermiddagen!!


vi började inne med att fröknarna hade ett litet dockspel. Det fick ut på att en kung hade en massa barn som skulle lämna slottet för att bege sig ut i den vida världen. Det är elva barn som lämnar dagis denna termin och alla barnen fick en varsin handgjord liten docka. De var gjorda så de liknade varje barn som skulle få den. Lillasysters hade axellångt ljusbrunt hår.Efter dockspelet inne  var det dags att gå ut och se på när barnen sjöng och dansade en dans. Sedan var det dags för det traditionella tårtätendet. Vi klarade oss utan regn så vi var ute och fikade. Vi föräldrar hade bakat en tårta så att alla kunde få sig lite fika. Detta år hade jag gjort en tårta. Den tog slut mycket fort...den var således rätt så god vilket känns som ett bra betyg. Själv tyckte jag också den var god även om den såg rätt så platt och oansenlig ut. Tyvärr inte någon bild på den. Men det var samma klet på den som det var på den gröna Pytontårtan...fast denna hade jag inte färgat grön. Uppepå hade jag lagt lite av fjolårets rödavinbär som jag hade i frysen. Gott med det sura mog den mycket söta fyllningen iopch på tårtan. Hade även brett ett tunt lager jordgubbssylt under kletet mellan bottnarna. Allt för att det skulle bli lite färg när man skar i tårtan...såg så gul ut annars. Efter fikat var det hemfärd.

Töserna är hos pappa så jag for hem till mig utan dem. Men hade ju kunnat krama på den mycket under avslutningen. En hel hög med teckningar och en planta med krasse fick jag i alla fall med hem :-)

Tänk till hösten har jag inte något dagisbarn längre. Då går hon på 6-års gruppen och den är i fritas lokaler. Var tar tiden vägen???

Kram Veggomamman

Kram Veggomamman

Min Lördag

Den började med att klockan ringde 06:00. Tre snozzz innan vi gick upp jag och kära U. På med kläder, varma kläder och in i bilen. Kära U stoppar in sin utrustning... jag hänger bara på för att få lite motion.


06:40 spelar han ut första bollen. Vi är hör och häpna inte först ute på banan....helt ofattbart med tanke på att det är lördag morgon. Nio hål väntar honom. Jag går med för första gången i mitt liv. Han fått frågan mer än en gång om inte jag också ska börja spela golf. Har inte någon luts. Jag tycker inte det ser kul ut. När skulle jag ha tid med det? Jag har inte tålamod. Nej, det lär inte bli så att Veggomamman börjar spela golf i första tagen. Men att gå med en tidig lördagsmorgon kan fungera någon mera gång.Det blåste på bra där ute och det var mycket vått på banan. Mina joggingskor blev våta in på strumporna...trist. Jag hatar verkligen mina joggingskor. Blä!!!


När kära U var klar med de nio hålen, åkte vi hemåt. Stannade på ett café och köpte nybakade  lite mörkare russinfrallor som vi skulle ha till frullan. Vi åt så fort vi kom hem. Gott med nybakat bröd och en tallrik med A-fil med svartavinbär, melon och hemmagjord mussli bestående av solroskärnor, pumpafrön, kokosflingor och linfrön. Dusch efter frullan.

Lite datortid innan vi for iväg för att göra en tvåveckorshandling så som vi brukar göra under den barnfria helgen. In till stan. Stannade och kollade på två affärer. Den ena var länge sedan jag var i...mycket skit grejer men några fina....köpte inte ngt. Har dock ett par potentiella glas som vi möjligen köper senare till sensommarens fest...
På den andra affären köpte vi en stor och fin fotogenlykta i vitt. Vi har haft ett presentkort där sedan vi köpte vår säng hösten 2008...idag hittade vi något för delar av de stålarna. Den är fin!Hemma igen efter mathandling packade vi in i kylen och började laga mat. Lördag som det är och då vi inte skulle köra mera bil under dagen så blev det super svensk sommar mat.Vad sägs om färskpotatis, senapssill, skärgårdssill, gräslök och gräddfil. Till detta en Prips Blå öl och så snaps! Inte illa va :-) Det var mykcet gott. Snaps är dock inte något som faller mig nämvärt i smaken, men jag drack i alla fall upp hela den lilla...men gott var det inte. Den ljusa Prips Blå trode jag skulle smaka värre än kattpiss då den är så ljus och jag inte är sppeciellt förtjust i så ljus öl. Men se där blev jag mycket positivt överraskad. Den smakade riktigt gott och det var smak på den trots den ljusa färgen. Klart oväntat och trevligt!

En tvättmaskin laddades likaså diskmaskinen...plockade ner lite ren tvätt från tvättställningen och så 40 minuters vila för mig under täcket i sängen. Kära U han vilar fortfarande....han har utan tvekan somnat...det snarkas lite där innifrån.

Ikväll ska vi på konsert. Det är min bros sambo som ska uppträda med sin kvartett och ett annat band. De ska uppträda med 80-tals musik och jag tror att det kommer att bli riktigt bra. Mina föräldrar ska med så de kommer och hämtar upp oss om en timme. Det kommer att bli en lång dag. Det blir så om man sätter klockan på sex en lördag.

Kram Veggomamman

ÄNTLIGEN

Har tanden lossnat. I helgen har den varit riktigt lös och det har i stort set bara varit en tidsfråga. Men den har segat sig kvar i hennes mun. Nu på kvällen så frågade jag hur det var och vi låg där brevid varandra på kudden och vickade på tanden. Ibland hon själv med fingret, eller med tungan. Ibland vickade hon med mitt lillfinger och ibland fick jag själv vicka. Den satt fast lite lite i framkant...

Så helt plötsligt när jag håller i den så ska hon säga något och öppnar munnen fullt och vips så har jag den mellan mina fingrar. Jag visar den för henne men hon fattar inte vad det är utan jag får säga det till henne. Först då inser hon att den lösa tanden är ett minne blott och hon nu istället får stoltsera med en glugg!!! Hon blev stoltare än en tupp och rusade upp till kära U för att visa samt traskade in på toa när storasyster satt för att visa henne...att fotografera den vackra gluggen var inte några som helst problem. Hon gapade mer än gärna för att visa och föreviga :-)
Den nya framtanden har redan kommit upp en liten bit. Men den sitter bakom hålet där den gamla tanden satt...syns knappt då skuggan skymmer.


Tänk att det kan vara så stort att tappa sin första tand. Jag kommer inte ihåg min första, gör ni?? Det jag däremot kommer ihåg är känslan när man tar med tungan i hålet som blir där tanden en gång var. Det känns lite lent samtidigt som det liksom smakar lite metaliskt eller hur jag ska förklara det...

En stor dag för min älskade lillasyster!!

Kram Veggomamman

Barnkalas - lillasyster

I fredags var det så äntligen dags för lillasysters barnkals.

Mellan 17-19 skulle vi underhålla 10 barn och 4 vuxna.

Det visade sig inte vara så svårt. Barnen lekte på bra utan att vi behövde organisera någon lek över huvudtaget. Det var 8 tjejer och 2 killar. Killarna höll sig mest på sin kant och förde oväsen eller var destruktiva på ett mer eller mindre sätt... medan tjejerna gungade eller lekte ta fatt eller hoppade hästhinder...

Kära U grillade korvar av bara den och när de vara klara var det dags att sätta sig för en första sittning vid långbordet. Det tar inte så lång tid att föda 6-åringar. De åt snabbt och var sedan uppe och lekte igen. Massor av grillkorvar blev det över så kära U har småätit Hot Dogs hela dagen idag :-)

Efter en stund så var det dags för paketöppning. Lillasyster kände nog att det var en bra stund där hon fick vara i centrum och öppna pakten. De andra barnen hängde rung vårt runda "Grythyttanbord" medan hon öpnade. Alla var lika involverade i öppningsförfarandet. Hon verkade nöjd med de paket som hon fått.

Så lite mera egen lek medan jag och kära U plockade bort och tog fram tårta och fika grejer. Vi hade gjort negerbollar och hade köpt maränger....plus Pyton tårtan som lillasyster beställt från vår tårtbok.
Jag blev mycket nöjd med tårtan och skulle gott kunna göra den liknande någon mera gång. Det var lätt att göra och smart att ha den förskuren. Nästa gång ska det dock vara mindre bitar då barn inte äter så stora bitar. Dessa bitar hade storleken som åttondelar av en färdigköpt tårtbotten men endast två bottnars höjd. Det blev mycket kastat vilket känns lite trist...men men. De orkar inte hur mycket som helst. Mamman och kära U har dock offrat sig idag, dagen efter på kvällen, på de sista tre bitarna och svärmor och svärfar fick en varsin bit att i förmiddags när svärfar var här med några grejer...om den nu var god efter en liten tur i bilen i värmen...


Efter tårtan som lillasyster bara skulle blåsa ljusen på ....som vi otroligt nog lyckades tända fast vi satt ute och det blåste en hel del... var det lite mera fri lek....i väntan på fiskdammen. En alltid uppskattad händelse i slutet av ett kals :-)

Det som jag nu i efterhand kommit på är att vi missade var en födelsedagssång och hurrande för födelsedagsbarnet. Men jag tror inte det gjorde så mycket. Hon har nog inte tagit nämnvärd skada av att inte få sång och hurrande.

Hon somnade mycket nöjd med sitt barnkals och ser redan fram emot nästa års kalas.

Kram Veggomamman

Framtidsplaner hos storasyster


Mamma vad ville du bli när du var liten?

- Jag vet inte, kommer inte ihåg det.
-Vad synd. Jag vill bli:
Arkeolog eller Bygga möbler eller Jobba i affär

- Villken typ av affär?
-Vet inte
-Det finns ju massor av olika typer av affärer
- Tankepaus...möbelaffär kanske.


De där alternativen på yrken har hon haft bra länge men jag har inte innan frågat vilken typ av affär. Har nog tänkt en mataffär helt enkelt. Men se det var det inte alls hon tänkte....hon vil sälja bokhyllor och sånt.


Kram
Veggomamman

Härlig ledig dag idag med barnen

Idag har jag och barnen varit lediga. Det har varit studiedag på skolan så jag passade på att ta ut kompendationen för att nationaldagen infaller på en söndag detta år.

Vi vakande tidigt. Åt frukost med kära U vid ca 6:30. Jag plockade bort en färsting på min ena vad på under frukosten...uärk, jag kan bara inte fatta vad dessa sjur gör för nytta....de är bara skitobehagliga. Nu får jag hålla kollen på vaden så det inte kommer en röd ring...
Måste tipsa om
fästingplockaren Tick 1 i metall från Claes Ohlson. Den är bara sååå bra. Väldigt lätt att få bort de små rackarna med och även små fästingar som min idag går att få tag på. Helt enkelt en grej som ska finnas i allas ägo!! Köp den!!!


Töserna badade och jag gjorde makaronipizza till eftermiddagens picknick. Efter badet lekte töserna och jag fick möjlighet att hoppa in i duschen. Töserna mejlade lite från min dator medan jag passade på att stryka lite av mina blusar som hängt och väntat...
Diskmaskinen har arbetat under förmiddagen. Ojojoj, så jobbigt :-)

Vi har gjort negerbollar till kalaset på fredag och töserna har ätit hemmagjord isglass (av tropisk nektar). Lunch fixades och efter det satte vi oss på våra cyklar och cyklade ner till stan. Det var nämligen dags för klippning av båda töserna. Frisörskan kommenterade att det verkligen var dags. Lillasysters hår var bra trasigt och fick kapas säkert 6 cm på de värta ställena. Storasyssters gigantiskt tjocka och yviga kalufs har nu fått sig en riktig ordentlig klippning och både hon och lillasyster böev sååååå fina!!

Hem på cykeln igen och töserna fortsatte i leken som om de inte varit borta i två timmar...
Jag fixade iordning picknick maten och styrde med det ett tag innan vi hoppade in i bilen för att fara iväg till picknick platsen. Det visade sig att alla i storasysters klass samt hennes lärarinna kom vilket var trevligt. Vädret böev bättre framåt kvällen så att sitta i kortärmat gick under ett tag i alla fall. Det var en trevlig tillställning som annordnats av klassföräldrarna...nästa läsår är det jag som är den ena av dessa klassföräldrar. Det kommer nog att gå bra :-)

Lite före sju var vi hemma på kvällen och då var det en fästing koll innan det var dags att hoppa i nattlinnet och borsta tänderna. Båda töserna somnade förhållandevis snabbt vilket alltid är skönt.

En väldigt skön dag så som lediga dagara ska vara mitt i veckan!!!

Kram Veggomamman

hits