Jag vill önska....

....alla mina läsare ett riktigt
 
Gott Nytt År
 
 
Jag hoppas att ni alla ska få ett helt fantastiskt kommande år!!
 
 
Kram Veggomamman
 

Skön dag

Idag har lillasyster varit hos kompis S medan storasyster har haft hennes bror här och lekt. Ett byte helt enkelt.
 
Storasyster och D har varit mestadels ute. Först ritade de lite men sedan drog pulkabacken så de gick dit. Väl hemma igen efter en god timme läste de lite KP tidnignar (Kapratposten). Sedan lunch och efter det direkt ut för att bygga en snödrake. De var ute nästan 2½ timme. De bytte vantar en gång eftersom snön som kommit över natten är sösnö och det har småregnat hela dagen.
 
Kan lova att skor, termobyxor, jacka, vantar och mössa var genomsura när de väl kom in. Skotorken går för fulla muggar och allt annat hänger på tork i tvättstugan.
 
Jag själv har fixat lite med maten till nyår. Delar av förrätten är klar och likaså potatisen till maten.....kan inte berätta vad det ska bli eftersom denna blogg även läses av C som är bjuden på nyåret. Praktiskt med mat som gör sig självt i förväg :-)
 
Lillasyster hade varit mycket i stallet sa hon och verkade haft en kanondag även hon.
 
Nu sitter de och kollar på en av julklappsfilmerna. Lassie.
 
Kram Veggomamman

En riktigt god jul!!

 
Jag vill önska er alla en helt underbart fantastisk julhelg.
 
 
Vår hemmagjorda fina julbock som står på tomten och skapar glädje
 
 
God jul på er alla!!
 
Kram Veggomamman

Uppesittarkväll med Jan Bylund - Bingolotto

Alltså, det händer ju ingenting på det där programmet. Set är ju så segt och utdraget att jag snart får krupp.
 
Ska erkänna att vi har en varsinn lott. Än så länge har endast EN bingodragning varit och det på 1½ timme. Sedan har det varit en hel massa andra vinster som kräver att man ringer in. Till ytterligare en kostnad av 9,90 per samtal. Lotten blir ju svindyr och vintchansen är näst intill minimal. Varför vinna tre resor på en vinst? Är det inte roligare om flera vinner och att man då vinner en resa var istället?
Några dragningar på lottnumret har det visseligen varit, men inte ens nära har vi varit.
 
Nej, Bingolotto suger verkligen precis lika mycket nu som det gjorde förra gången jag kollade....vilket var måååånga år sedan nu. Det lär dröja till jag går på denna nit igen nästa gång kan jag lova.
 
 
Kram Veggomamman

Dan före dan....

Just nu julbakas det bröd till storasyster. Tre goda limpor ska det bli. Första jäsningen pågår och snart ska det kåndas lite och sedan läggas i formarna.
 
Resten av dagen ska vi fixa lite mera mat. Matjesillsallad, ädelostdipp och en blåbärskaka....
 
Vi ska flytta runt lite bord och duka inför juldagens firande. Stryka lite kläder och feja på det sista.
Julgranen ska även kläs och ställas på plats. Alla klappar ska läggas på plats och vi kommer troligen ojja oss en del för att de är sååå många. Men vi gillar att ge julklappar och då blir det många paket. Jag börjar ju tidigt med klapparna. Redan under sommaren brukar de första inhandlas....varför vänta om man hittar ett riktigt guldkorn till  klapp??
 
Igår städade vi för fulla muggar och jag var ute och skottade samt kastade skräp. Framåt kvällninen kollade vi på tv och eldade lite i vår braskamin. Mysigt och behagligt. Jag belv dock lite rastlös och hade två alternativ. Gå och lägga mig eller.....sätta upp tavlor. Det blev det sistnämnda. Jag är inte klar och inte helt nöjd med alla väggar ännu. Men en bra bit på väg i alla fall.
 
Kram Veggomamman

Ledighet

Änrligen!!
 
Nu är jag julledig. Jag kommer att jobba lite mellan nyår och trettonhelgen, men annars är jag ledig till och med den 7 jauari. Underbart!!!!!
 
Jag känner att denna ledighet har jag trånat efter och den kommer mycket lägligt. Det finns inte så stora planer för de lediga dagarna. Jag ska bara göra det som är skoj och som kanske behövs göras hemma. Vill åka pulka och skridskor. Vill baka lite bröd och pula lite hemma....
Vi får ta dagarna som Skalman...äta och sova en hel massa helt enkelt!
 
 
Nyåret ska firas på hemmaplan vilket känns bra. Litre planering för det, men inte några stora aktiviteter. Det mesta är redan klart.
 
Julen ska firas på juldagen. Då kommer töserna till mig och då drar allt igång. Mormor och morfar, svärmor och svärfar samt min bror med familj kommer. Det ska bli riktigt roligt. Kära U:s bror avstår och åker istället till svärmor och svärfar. Kära U:s bror med "nästan sambon" firar vi med på julaftonen hemma hos svärmor och svärfar.
 
 
 
Kram Veggomamman

Konsten att tappa inspiration.

Vi har under hösten haft en konsultfirma inne som gjort en genomlysning av vår verksamhet för att se hur den fungerar och om vi arbetar på ett effektivt sätt utifrån ITIL (Ett Best Practice på hur IT-enheter kan arbeta för att vara effektiva mot sin kund).

 

 Utfallet var väl inte det mest smickrande och upphöjade men väl ett kvitto på hur vi har det och vad som inte fungerar enligt best practice. Jag blev inte så värst förvånad men så har jag också väldigt god kunskap om ITIL och dess processer. Visst har vi saker som fungerar, men allt kan alltid bli bättre och effektivare.

 

 I min enfald var min tanke att utfallet ska tas om hand och att sammakonsultfirman ska hjälpa oss komma till rätta med några av de rekommendationer som de gett. Nu visar det sig att konsulten som gjort detta inte kommer att få fortstätta sitt arbete. Jag förstår ärligt talat inte varför men det verkar som att han stött sig väldigt mycket med en person i vår ledning som gör att han blir utsparkad. Det blir inte någon förlängning på arbetet som gjorts. Istället har man valt ut mig och en till att dra i detta. Ett uppdrag som är ohyggligt otydligt vad gäller själva uppgiften, tidsramen, pengar, slutdatum, ja allt faktiskt. Jag känner mig oerhört omotiverad eftersom jag anser att man gör fel när man inte fortsätter med samma konsult som lärt sig en massa om oss som nu går helt förlorat. Jag kan förstå att han kan upplevas som rak och ärlig. Det stör inte mig utan jag gillar det för man vet var man har personen och det blir saker gjorda när någon trycker på lite. Det sista vi behöver är att stå i en kramring och flumma just nu. Vi behöver leverera lite verklighet och jävlar anamma. Vi behöver se snabba resultat av förbättrignar för att få med alla på spåret.  Men det verkar som att personen i ledningen och några till tar resultatet han levererade personligen. Hans uppdrag var att genomlysa verksamheten, och tyvärr var den inte bättre än så och för det får han på näsan känns det som. Han har utrett vår verksamhet och det är den det handlar om. Jag tycker att det är oprofessionellt av personen i ledningen att styra på detta sättet. Det ger i alla fall mig väldigt besk smak i munnen!!!

 

Det må vara att jag inte har alla infallsvinklar och att det finns en dold agenda som gör oss gott. Men idag och just nu kännser jag en stor besvikelse och omotivation till det mesta på jobbet.

 

Min motivation till att ta tag i uppgiften jag fick för några dagar sedan har totalt frusit fast i ett tjockt lager is.

 

 Jag känner att detta är ytterligare ett bevis för att man inte i hjärtat vill förändra. Man vill bara att det ser ut så.

 

 Nu hoppas jag på att julen ska ge mig större arbetsinspiration och att jag ska komma tillbaka efter jul med en stor glädje i att få ta tag i nya roliga saker som ger utfall och effekt!!

 

 

Kram Veggomamman


Vardagsrummet

Hemma börjar det så smått ta lite form åt det håller vi vill. Det går inte med raketfart, men lite händer det dock i all sin långsamma mak.
 
Under helgen som var tapetserade jag och min mamma delar av en vägg. Tidigare ägare hade haft en ljusttake på den väggen som gjort ett stort bränn/sot märke på väggen. Det var fult och störande  eftersom det var precis ovanför TV:n och man såg den svarta fälcken hela tiden.
 
Nu är den ett minne blott och istället finns en tapet med svarta och vita björkstammar. Det blev precis så som jag hade tänkt mig. I min tanke saknas lite detaler till väggen som jag ska försöka få till under våren. Återkommer när och om jag lyckas få till det som jag tänker.
 
Igår kom även en annan detalj hem till vårt hus. Ett vedställ. Vi har länge varit på jakt efter ett och egentligen vetat vilket men haft svårt för att bestämma färg. I sommras såg vi ett gult som vi föll för, men så dorg beslutet ut på tiden och när vi väl skulle inhandla visade det sig att just gult var en utgången färg. Jag har jagat som en stolle för att finna någon som hade det gula kvar på lager men inte funnit någon. Eller rättare sagt jag hittade gula vedställ men så ville vi även ha minst en gul hylla i vedstället  och där har haken varit. När vi var på Österlen i somras såg vi ett komplett exemplar så vi har alltså lyckats få tag på just det exemplaret.
 
Jag mejlade den butiken och frågade om det fanns kvar, vilket det gjorde. Men tyvärr sålde inte de via postorder. Kära U har en kollega som bor i Ystad så han blandades in och lovade att hämta stället och köra det till deras huvudkontor i Göteborg. Kära U plockade sedan upp det där och vi fick hem det igår. Glädjen var stor och det passade så fint så!!
 
Nu är det kapitlet över, nästa tar vid...vilket det nu kan vara. Skjutdörrarna till sovrummsgarderoben kanske....eller en soffa....eller måla och tapetsera storasysters rum....eller olja golvet i allrummet....eller.....
 
 
Kram Veggomamman
 

Ny arbetsplats

Sedan ett par veckor tillbaka så har jag bytt kontorsplats på jobbet. Vi har gjort stora omflyttningar i hela huset vilket även inneburit ombyggnationer och nyförskaffning av vissa möbler.

Jag gick från ett sitta i ett eget rum tillsammans med min närmsta kollega. Lagom stort skrivbord med ett sidobord där jag har kunnat lägga pågående mappar med de arbetsuppgifter som är under lupp just nu. Jag trivdes bra på platsen och var nöjd.

 Nu har jag hamnat en våning högre upp i ett öppet rum med plats för sex personer. Nya klart mindre skrivbord, vita, utan något sidobord att lägga grejer på.

 Själva flytten är väl egentligen inte inspirationssänkande alls, snarare tvärt om. Men att flytta innan alla möbler, belysning mm är på plats känns inget vidare. Produktiviteten sjönk drastiskt. Nu när möbler, belysning och allt är här är det väl egentligen rätt bra. Men man frågade inte innan vilket behov som fanns vilket är synd. Det var bara stora behov som togs in. Inte enskillda personers. Visst man kan inte ta allas åsikter i beaktande, men man hade väl i alla fall kunnat fånga upp lite i alla fall.

Jag klarar mig med mitt skrivbord, men jag ogillar skarpt att det är ett vitt bord med en riktigt mörk grå skärm i bakkant. Konstrasterna mellan mörkt och ljust är stor och jobbig. Jag ogillar även att sitta med ryggen mot folk som kommer och går. Vår lilla passage visade sig bli rätt trafikerad och det slår i den tunga dörren ofta. Det känns obehagligt att kollegor kan komma uppsmygandes bakom mig. Detta trots att jag nästan är ensam om att ställa mina bokhyllor bakom ryggen plus att en massa gröna växter skapar ombonad och lite mer skydd.

Det som är jobbigast är överhörningen på samtal mellan mig och närmsta kollegan och när man pratar i telefon. Det upplever jag som jobbigt. Även ljuden från skrivaren och fikarummet som är i närheten är störande. Det är liksom aldrig tyst för även om det är tyst på mina kollegor i rummet hör man alltid någon som tar kaffe, skriver ut papper eller ska gå ut i trapphuset och drar passerkortet i kortläsaren som piper störande.

 Man kanske vänjer sig. Vi har ju inte suttit här så länge ännu. Men det är allt en uppförsbacke av tillvänjning.

 

Kram Veggomamman


Onåbart toapapper

På jobbet har vi ett system där vi ska rapportera brister och förbättringar. Det skrivs rätt flitigt om detta system på vårt Intranät för att vi ska använda det. Vi ska lägga in ärenden i systemet när vi finner något som brister eller som vi tycker behöver förbättras.

Jag har lagt in mitt första ärende, en brist som skulle kunna leda till en olycka.

Jag la väl ärendet lite halvseriöst för att jag just den dagen var på det humöret att detta störde mig enormt.

Problemet jag fann var detta:

2012-11-19

Den nybyggda handikapptoaletten på plan 1 har fått sin toapappershållare placerad så långt ifrån toaletten att en fullt frisk person måste lätta på ena skinkan för att över huvudtaget få tag på papper. Risken är stor att en funktionshindrad skulle ramla omkull i kampen om att få tag på en bit papper. Något som skulle kunna bli en skada.

På plan 2 södra delen finns också en toalett med nästan samma problem. Här är det dock närmare, men som rörelsehindrad med problem att vrida överkroppen i 90 grader uppstår problem att få tag på en bit papper.

Är sedan pappersstumpen inte utanför hållaren måste man krångla in sina fingrar i hållaren för att få tag på papper. Dessa cirkuskonster skulle kunna innebära ett olycksfall om man hade en funktionsnedsättning.

Mitt förslag på lösning var:

Placera toapappret på en närmre plats. Kanske behövs ett fäste ut från väggen så att pappret kommer närmare. Kanske ge möjlighet till att ta papper på både höger och vänster sida om toaletten?? Varför inte fråga vår kollega som är funktionshindrad hur han skulle önska att det var.

Verksamhetsutvecklingsansvarig vidarebefordrade ärendet den 20/11 till HR-Enheten som svarade:

Bra observation! Frågan måste bevakas i ombyggnadsprojektet.

Personen på HR vidarebefordrade ärendet till ombyggnadsprojektansvarig som i detta fall är vår chefsjurist! Hon svarade så här söndagen den 25/11:

Nedlagt: På stödställningen till toalettstolen finns en toapappershållare. Det som saknas är toapappersrullen.

Jag blev lite putt på detta då jag anser att ärendet inte borde lagts ned utan det borde istället genomförts och hon sett till att någon gav instruktion till den personal som städar toaletterna så att de kan fylla på papper på stödställningen.

Den 7/12 svarade jag därför detta med en kommentar i ärendet:

Åsikt: dåligt
Detta ärende borde rimligen inte blivit nedlagt då det finns en lösning på problemet. Har C2 brukats på rätt sätt då? Hur vet jag och andra att det kommer finnas en toalettpappersrulle på stödställningen i framtiden? Vem ansvarar för detta? Vem utför? Jag hade innan ärendet lades försökt att få på befintlig rulle på stödställningen, men den var för tjock . Det krävs mindre rullar för detta.

Denna kommentar gick till chefsjuristen och HR-snubben.

Jag har inte fått någon feedback. Sist jag tittade fanns inte något lättillgängligt papper på aktuella toalett. Det är fortfarande ”lätta på skinkan” som gäller för oss fullt friska. Övriga får väl hoppa över att torka sig gissar jag. Eller så är de så vana att det är så illa jämt att de tar för vana att ta papper innan de sätter sig på en toalett.

 Jag håller kollen lite regelbundet om det finns papper på stödställningen på aktuella toaletter. Än så länge saknas det.

*****

Några dagar efter att jag lagt detta hade vi en gemensam träff hela min avdelning med tillhörande middag på kvällen. Samtalet kom in på detta fantastiska system och jag berättade om mitt ärende jag lagt. Det skapade många goa skratt men samtidigt insåg jag att det var fler än jag som noterat att pappret var onåbart....men bara jag som gjort ett ärende utav det i systemet :-)

*****

Kram Veggomamman


Lillasyster

klockan 05 i morse hörde jag tassande steg. Det var lillasyster som var klarvaken och inte kunde sova.
Hon fick lite Proviva att dricka, lite musik på CD spelaren och en varm vetekudde. Jag hoppas hon sov lite i alla fall. Jag var i vart fall ökentrött, men jag tror inte hon somnade så hårt.
 
Skönt att hon var pigg igen.
 
Hon har inte sovit på hela dagen idag, ätit lite i vart fall och hållit i gång färhållandevis bra.
 
Med tanke på att hon hade 39 i feber igår kväll så är jag förvånad över att hon varit vaken hela dagen. Hon har städat, duschat, slaigt in julklappar och myst framför tv:n.
 
Idag har jag och min mamma lagar julmat. En hel massa har vi producerat som nu ligger i frysen och väntar på att det ska bli jul. Jag har tre till saker att laga innan jul och lite  mat att inhandla. Sedan kommer vi att bli så oerhört mätta även denna julen.
 
Ute töar snön bort tyvärr. Det är plusgrader och slaskigt och vått. Fy vad jag ogillar detta väder. Har mycket hellre massor med puderlätt snö och kyla än detta vädret. Man får våta fötter och spänner hela kroppen så fort man ska gå en meter ute. 
 
 
Kram Veggomamman
 

Kräk

Imorse tidigt (04:00) hörde jag någon av töserna kräkas. Jag for upp och ser lillasyster sitta på badkarskanten vimmelkantig. Hon hade hunnit in på toa och kräkts i toaletten, men hon hade inte hunnit få upp båda locken, men vad gör väl det så länge man kommit till toalettstolen. Jag är så evigt tacksam att det var i toan i alla fall. Med hjälp av duschslangen spolade jag av toasisten och den blev ren och fin igen.
 
Lite saft i hennes mage och hon gick och la sig. Jag ställde fram en hink på hennes rum och la en handduk på golvet. Bara en helvtimme senare kräktes hon igen. Denna gången var det saften som kom upp. Hon hade svårt för att somna om på grund av magont. Jag värmde en vetekudde som hon la på magen. Det gjorde susen för till slut somnade hon i alla fall.
 
Vid halv åtta vaknade storasyster helt ovetnandes om den tidiga morgonens pådrag i huset. Jag gick snabbt köra ut henne från den kontaminerade toan till förmån för den andra toaletten. Hon la sig i soffan och kollade på Barnkanalen. Jag och kära U slappade kvar i sängen....
 
Lillasyster vaknade till och la sig i vardagsrummet och kollade på tv. Efter ett kort tag kräktes hon igen. Denna gången kom hon till hinken i sitt rum.
 
Sedan dess har hon inte kräkat mer. Varit på toa en gång men det är allt. febern har dock varit påtaglig då hon varit vaken max 2-3 timmar på hela dagen. Under den vakna tiden har hon fått i sig två små glas A-fil, några glas Proviva dryck och lite vatten. Febern var uppe i 39 ett tag. Nu till natten fick hon Alvedon eftersom hon klagade på ont i huvudet.
 
Jag hoppas hon är bättre imorgon.
 
Kram Veggomamman

Inspirations paus

Som ni alla märkt har jag haft en paus. Lusten och inspirationen har likom tappats bort.
 
Den kommer åter, det brukar den göra. Under tiden får ni helt enkelt bara längta tills den är tillbaka :-)
 
Vi har fått gott om snö och jag gillart jättemycket. Skulle till och med kunna tänka mig lite mera snö...
Vi har köpt två nya snöskyfflar. Dyra som attans, men ohh så bra. Den ena är en i aluminium och den skrapar helt snörent på garageuppfarten. Såååå tillfredsställande och fint. Jag gillart!!!
 
Kram Veggomamman

hits