Jordgubbar

Idag har jag och töserna varit och plocklat jordgubbar.
 
Det gick väldigt snabbt att få ihop alla våra hinkar fulla. ca 7,4 kilo blev det för 200:-. 15-17 meter gick vi på rad nummer 7 som vi blev tilldelade. Det var verkligen rikligt med jordgubbar idag!!
 
Vi köpte även lite blommor på samma ställe som vi har planterat i två krukor ute och där jag sågade ner en sådan där vintergrön växt. Min förhoppning är att blommorna växer så att stubben inte kommer att synas så mycket.
 
Jordgubbarna är rensade och två plåtar står sedan 15:40 i ugnen på tork. Har aldrig gjort det innan så det ska bli spännande att se hur det blir. Just nu ser de lite torrare ut, men jag vet i katten hur de ska komma loss från plåten....de har kletat fast på den hålplåt som jag lagt dem på....jag håller tummarna för att de släpper så fint när de är helt torra  imorgon bitti.
 
 
Annars har vi ätit en hel massa jordgubbar idag. Det är så gott!!!
Ser fram emot frukost då jag ska ha färska jordgubbar i filen.
 
Kram
Veggomamman

Sovrummet

Nu har vi sågat lister och spikat lister. Nästan alla lister är på plats. De som inte finns där får vi vänta med till den dagen skjutdörrarna till vår nya garderob blirbeställda och sitter på plats.
 
Jag har även målat lite på ett ställe där det inte blev så bra med maskeringen.
 
Sladdarna till våra sänglampor och klockor är uppsatta så att de inte stör vid dammsugning.
 
Gardinfästen kvar och så gardin så klart. Har målat den gröna färgen på en brädbit så att det går att kolla tygfärger mot den biten.
 
Huvudverken är nästan helt borta, men jag känner mig lite knepig i kroppen. Känns som jag var på brakfest igår med en härlig blandning av allehanda alkoholhaltiga drycker och får lida för det idag...men så var det ju inte.
 
Kram Veggomamman

Midsommardagen

Vi var hos mina föräldrar igår. En trevlig dag och kväll med traditionellt firande vidhembygdsföreningens firande med midsommarstång, dragspeloch barn med vuxna som dansade runt stången. Mina barn var med pappan på annat håll så jag kunde strosa runt som jag. Min brors familj samt en av mina kusiners familjer var också på plats plus en väninna till mamma.
 
Hemma hos mamma och pappa åt vi silltårta, potatis, sill och avslutade med en riktigt somrig jordgubbstårta. Jag körde så för mig blev det bara Loka att dricka medan andra snapsade. Bure jag gillar inte snaps. 
 
Vi var hemma efter elva på kvällen.
 
Idag hade jag tanken att baka bröd i massor. Jag var och handlade mjöl eftersom det tagit slut. Hade lite huvudverk, men åkte i alla fall och laddade en deg för jäsning när jag kom hem. Huvudet blev inte bättre, snarare tvärt om. Mera ont, illamående och ljusskygg. Jag la mig för att vila med persiennerna nere och en tröja för ögonen. Var kommer denna skallebang ifrån kan jag undra. Det har hänt en gång för kanske 2-3 veckor sedan. Då var det kväll så jag la mig för att sova typ mycket tidigt, bara barnen somnat. 
 
Nu har jag vilat mellan jäsningar och gräddning och även efter att bröden blivit klara. Jag känner mig bättre, men huvudverken är inte helt borta, men nu är det bara vanlig huvudverk känns det som. Vi smällde i oss 3/4 av en limpa och slappar nu på altanen. Jag i skuggan och kära U i solen. Han påstår att han pressar....men jag undrar om man verkligen ska ha strumporna kvar på fötterna när man pressar i solen och om man inte borde ha annat än en piketröja på överkroppen. Nåja, min kära U pressar helt enkelt på sitt sätt. Kanske satsar han på att pressa fram en riktigt fin bonnbränna :-)
 
Nu hoppas jag att huvudet blir helt fri från huvudverk så att vi lite senare kan sätta upp golvlister i sovrummet.
 
Kram veggomamman

Glad MidsommarOljat igen

Igår oljade vi golven o tösernas rum.  Imorgon ska kära U troligen polera och på onsdag kan vi flytta in i dem igen med alla prylarna.
Borde rensat bland tösernas leksaker nu, men orkar inte. Eller har inte lust kan man väl säga.
Skönt att vi fick till oljandet, det behövs. Nu är det bara allrum och vårt kontor kvar.....
Kram
Veggomamman

Var på jobbet tidigt idag

Redan före klockan 06 klev jag in genom dörrarna. Jag var rätt så ensam, inte helt oväntat :-). Men ohh så skönt det är att sitta och jobba så tidigt. Det är inte en massa trafik i korridoren utanför. Telefonen ringer inte och man blir inte störd av en massa användare som undrar en massa.

Jag fick en hel massa uträttat som stått på min "att göra lista". Skönt!

Varför var jag då så tidig på jobbet idag? Faktum är att jag brukar vara tidig, men inte riktigt så här tidig....
Men idag är en dag så det brukar vara lååååånga köer för att komma hem och jag hade tänkt att om jag börjar tidigt så kan jag åka hem tidigt och då förhoppningsvis slippa köerna.

Kära U åkte från stora staden till lilla staden vid 12:00 och då var det redan kö. Jag valde en längre och smalare väg och slapp nästan kö. Vi var fler som valde alternativa väggen idag. Men det var inte några längre köer som tur var.
Hemma klippte jag gräs och trimmade innan klockan var fyra och jag egentligen slutade. Skönt att det nu är gjort. Jag har även rensat ogräs i vår häck som vetter ut mot vägen. Den är rätt så lång, kanske 15 meter så det tog ett bra tag att repa bort allt ogräset på båda sidorna. Två överfulla skottkärror med ogräs senare är i alla fall den delen av häcken klar. Den blev klart glesare än innan ogräsets försvann....
Snart väntar mat på altanen. Vi skulle grillat, men grillkolen tröt så det blir ugnen som får jobba istället. Men vad gör det, mätta lär vi bli i alla fall jag och köra U.
Kram veggomamman

Idag efter jobbet

har jag varit ute hela tiden.

Jag gick hem från bussen. Tog en omväg förbi några affärer innan jag var hemma.

Då åt jag lite sallad ute och sedan bytte jag om och började rensa ogräs.

Först klippte jag bort de torra grenarna på rosorna och så rensade jag den rabatten. Sedan mot flaggstången för ogräsrensning runt omkring den. När det var klart blev det päronträdets tur att få fint runt roten. Brevid det finns en liten vinbärsbuske med smultron runt. Där är det i alla fall lite mindre ogräs nu.

Sedan drog jag vidare till framsidan och rensade runt pionen och i rabatterna som löper utmed hela framsidan på fasaden. Jag är inte helt säker på om jag rensade bort några växter, men jag tror inte jag tog bort så många i så fall. Lämnade lite längst till höger i hörnet som jag är osäker på. Kan vara värt att spara eller så är det ogräs. Det som talar emot att det är värt att spara är att denna växt fanns det rätt så rikligt utav på framsidan....nåja, vi får väl se vad min mamma säger om rensningen :-) Hon är klart bättre på växter än vad jag är.

Två buskar på framsidan fick också lite rensar runt sig...vad nu buskaran heter vet jag inte.

Borde få igång grästrimmern så...och så biorde vi göra en rak kant utmes våran långa häck får att få ett snyggare slut på gräsmattan. Det skulle även underlätta vid gräsklippning om vi hade en rak gräskant utmed häcken. Får se om lusten och orken kallar snart på det uppdraget.

Ja det tog nästan tre timmar att rensa allt...med lite prata i telefonpauser. Men nu är det i alla fall lite finare ut mot när jag började och jag har fått ordentligt med frisk luft.

Kram Veggomamman


Vetenskapsläger

Denna vecka har töserna tre dagar av intensivt Vetenskapsläger. Det är ett dagläger och pågår mellan 08-17 varje dag.

Igår var första dagen.

Storasyster hade:
Byggt en högtalare av bland annat koppartråd, magnet och kopieringspapperkartong på förmiddagen och på eftermiddagen hade hon labbat med vätskor och gjort basiska vätskor av allehanda slag.

Lillasyster hade:
Byggt flygplan av frigolit för att kolla luftens strömmar samt tillverkat en luftballong av silkespapper. Hon hade också byggt en högtalate av koppartråd, magent och kopieringspaperskartong.

Det lät som att de haft en bra dag, men de var trötta.

Det är gymnasieskolan i vår stad som annordnar detta. 50 barn är med i denna grupp och de jobbar med varje labbgrej ½ dag. Gott om tid och jag hoppas att de tycker det är spännande. Nästa vecka kommer en ny grupp om 50 barn.

Jag hade mer än gärna deltagit i lägret och fått lära en masas saker som man glömt bort. Men tyvärr var det bara för barn mellan 7-12 år :-(

Idag har storasyster:
Skjutit iväg någonting....fick inte ur henne så mycket mer än det. Hon hade inte byggt det som skts iväg och hon hade inte byggde det de sköt med...så den halvan av dagen är för mig rätt så oklar.
Den andra halvan har hon disikerat mört. Det tyckte hon var äckligt.

Lillasyster har idag hållit på med vätskor och jobbat med bas och syra. Hon har även disikerat mört men även daggmask. Hon tyckte också det var äkligt. Men hon förklarade i alla fall att det fanns ett hjärta och luftblåsa i fisken....masken hade inte något hjärta sa hon...

Imorgon är sista dagen.

Kram Veggomamman

Rörigt hemma igen

Vi kom på härom kvällen att töserna inte kommer att sova här på nästan två veckor och då slog oss även tanken att det skulle gå att olja golven i deras rum medan de är hos pappa denna veckan och ha härdningstiden delar av deras nästa mamma vecka då de ska sova hos mormor och morfar.

Sagt och gjort.

Idag hag vi röjt ut båda deras rum och alla deras grejer, mojänger, molijoxer, pluttinuttar, pyssel, möbler, böcker och annat man inte kan leva utan står nu i allrummet, hallen och vardagsrummet.

Rummen är dammsugade och golven är tvättade med trärens. Nu är det oljning som gäller. Imorgon är inte Kära U hemma så det för vänta lite. Jag vill inte hålla på med det själv...eller rättare sagt, jag borde inte göra det själv. Det är bra mycket enklare att göra det tillsammans men det kliar givetvis i fingrarna på att få göra det....
Onsdag har vi brännbol efter jobbet så om det drar ut på tiden blir det inte förens på torsdag som vi kommer att olja....men det gör egentligen inte något. Töserna kommer hem för att sova på fredag nästa vecka så govlet hinner att härda i 7 dagar innan det beträds med möbler igen.

Ibland går det snabbt att få saker och ting gjorda :-)

De golv som sedan är kvar är golvet här på kontoret och i det stora allrummet (som är ett genomfartsrum). Allrummet kommer vi inte att ge oss på själva. det kommer vi med största sannolikhet att leja bort.

Kram Veggomamman

Regning förmiddag

spenderades med lillasyster iklädd stövlar, regnkläder och sydväst ute. Vi städade av veranda och altan. Nu är allt pollen borta och vi har skurat trallen med skurborste och vatten i regnet. Även trädgrådsmöbler blev så rena och fina från pollen.

Så smart att göra det när regnet öser ner. Då flyger inte pollen runt en massa utan det sannar på marken i vattnet utan att skita ner.

De enda som var ute mer än oss var hundägarna som måste ta sina promenader med sina hundar i ur och skur. De trode nog vi var lite galan tror jag.

Så skönt att det blev av, det har jag funderat över länge att göra....och nu är det gjort :-)

Kram Veggomamman

Lister är inköpta

Idag kom de nya listerna hem till sovrummet. Nu är det verkligen nära att det ska blir klart. Nu fatts bara att såga till dem och spika upp dem.

I helgen har vi flyttat in alla kläder. Jag har fixat hyllplan och skulle köpt plastlådor, men de var tyvärr slut så vi har lagt kläderna i högar på översta hyllan istället. Men lådor kommer vart efter....

Jag flyttade bonaden jag önskade mig i 40-års present till sovrummet och det blev bara sååå mycket bättre än när den hängde på en vit vägg.

Jag är så nöjd över sovrummet. När vi väl tar tag i skjutdörrarna i höst eller när det nu blir så kommer rummet att bli så bra. En gardin saknas, men det har vi inte funderat så mycket över ännu.

Kram Veggomamman


Fredag

Gick lite tidigare idag, men det jämnar ju ut sig eftersom jag kom bra tidigt i morse...

Innan jag cyklade hem stannade jag till i vår lilla stad för att lämna in en tigertavla för uppspänning på en kilram. Jag köpte den i Indien. Jag gick även in på de två nya loppisarna som öppnade för en tid sedan. Det var inte mycket att hänga i julgranen där inne....hittade en ljuslykta för 10:- som ajg köpte. Jag har nämligen två sådana sedan innan och tänkte att tre är fint ihop.

Jag cyklade även bort till klädbutiken där jag ibland hittar något fint. Idag fanns det inte så mycket...men så hittade jag en riktigt grön historia som jag gillade. Ett lång linne/klännig som blir fint med tights, kjol eller jeans. Ett bra köp hoppas jag.

Hemma gastade jag mig ut tillsammans med gräsklipparen och repade av hela gräsmattan på ynka 25 minuter. Försökte få igång grästrimmern, men jag lyckades inte så det fick helt enkelt vara.

Inne satte jag på en tvättmaskin och vek tvätten som var torr. Jag packade även ner alla vantar, mössor och raggsockar som vi hade scouthelgen och om nu var rena och torra. Nu ska väl alla vintersaker få ligga och vänta ett par månader innan de kommer fram igen hoppas jag.

Jag började polera golvet i sovrummet. Jag höll på 15 minuter och kom väl knappt 1/3 av rummet. Men jag belv besviken...jag hade färväntat mig att det skulle bli skillnad på ytan, men det syns elelr känns inte någon skillnad tycker jag. Kanske polerade jag för kort tid, jag vet inte. Det blev i alla fall jättetrist så jag slutade.

Plockade fram dammsugaren istället och drog av större delen av huset. Sovrummen fick vara...

Jag har även hunnit med att smörja mina vinterkänigor. Jag höll till på baksidan och just när jag börjat hörde jag fantastisk skönsång. Någon sjöng "Ja må hon leva..." jag tänkte att det var någon hos grannen som fyllde år. Men så tittade jag upp och ser C och M stå runt hörnet på vårt hus och kika fram. Jag blev mycket glatt överraskad. Jag viste att de hade ett paket som väntade, men inte hade jag räknat med att de skulle komma idag. Min tanke var att bjussa på lite fika en dag längre fram, den fikan får vara innestående och de får komma åter. Paketet innehåll en svensk flagga. En mycket uppskattad present då vi inte har någon hel till vår flaggstång.

TACK för skönstången och flaggan!!

Ja, det blev en mycket produktiv fredagseftermiddag trots allt. Inte alls fel!

Nu är jag trött och ska nanna.

Kram Veggomamman

Thohooooo!!!

Igår fick jag beskedet. Det kom ett mejl från Exin i Holland med resultatet på certifieringen jag skrev förra torsdagen.

Jag klarade mig med råge med de 90% rätt som jag hade. Av de åtta frågorna hade jag 6 frågor med alla rätt och två frågor med näst bästa svarsalternativet. Det är jag riktigt nöjd med.

Vilken lycka!!

Kram Veggomamman

Olja golv

Idag på självaste Nationaldagen håller vi på att olja golvet i vårt sovrum. Det är mycket väntetid på att oljan ska suga in i golvet och så efter väntan skrapar vi bort överflödig olja och torkar bort det sista. Sedan är det bara att stryka på ny olka en halvmeter och vänta....


Senare i veckan ska vi polera golvet så att golvet bli riktigt fint innan vi kan flytta in i sovrummet igen.

Ja det är klart. Golvlisterna ska på plats också....vi funderar på att köpa nya lister. Eklister kanske? Men de kanske kostar skjortan??

Kram Veggomamman

Scoutläger

I helgen som gick var det årets scoutläger med min scoutkår. Vi är inte en så stor kår. När jag var liten var vi massor, men nu är vi tre avdelningar och alla tre var med på lägret.

Vi var vid en lägergård en timme hemmirfrån och vi alla sov i vindskydd och lagade alla mat utom frulla över öppen eld.

Min scoutgrupp vandrade till lägerplatsen med sin packning för första gången. Jag var inte med och gick för jag hade all maten i min bil så jag körde bilen ända fram. Det hade dock gått mycket bra att gå och det hade inte varit mycket gnäll alls att det var tungt eller jobbigt. Helt förvånande faktiskt.

Vi gick runt på området och kollade in de två olika vindskydden vi kunde sova i. Det ena med utsikt över en sjö och det andra mera i skogen...med mygor som sällskap såg vi. Det slutade med att vi beslöt oss för att sova i det fasta vindskyddet vid sjön. Vi befarade dock att det kunde bli väldigt kallt och blåsigt där på grund av vinden, men vi hoppades på att det skulle mojna framåt kvällen....


Internet hade denna bild på ett stockvindskydd...
vårt var mycket större eftersom vi var 13 scouter med 4 ledare framför som fick plats.
Den mesta packingen fick bo utanför under en pressenning.
Några ryggor fick ligga längst fram som vindskydd för at vi inte skulle frysa så mycket.

Vi surrade även 8 trefötter till söndagens lunch och det visade sig att de allt har lite koll på sirrning trots att vi inte tränat på det så mycket.

Middagen blev hajkbomb. Det är mat i ett folieknyte som får göras klart över öppen eld på galler. Vi hade kokt potatis, falukorv, coctailtomater, paprika lök och äpple i våra knyten. Kryddor och ketchup/senap kunde man också välja att krydda med. Alla gjorde sitt eget knyte så alla var helt enkelt delaktiga i matlagningen och kunde välja vad de ville äta i sitt knyte. Riktigt gott och smidigt. Jag kryddade på tok för illa så det smakade inte så mycket som jag hade önskat. Men maten smakade i alla fall riktigt bra.

Vädret var inte så som man kan tänka sig i början på juni. Det var kallt och mycket blåsigt och även regn. Jag hade superunderställ och dubbla yllestrumpor på mig hela helgen och så frös jag inte mämnvärt mycket.

Framåt kvällen vid halvåtta på lördagen kom duggregnet och så höll det på minst halva natten med att regna tillsammasn med vindbyarna som drog in genom vindskyddet.

Tyvärr har jag inte några kort att visa för jag glömde min kamera hemma :-(

Vi la oss och det blev tyst i vårt vindskydd vid tio på kvällen och så vaknade några av småscouterna redan vid 06 på morgonen. Jag kan inte påstå att jag sov hela natten, men jag vilade i alla fall. 

På morgonen var det packning av sin egen ryggsäck som gällde innan frullan. Det är inte lätt alltid att hålla koll på sina saker. Vissa barn lyckas helt enkelt med att få packingen att explodera och ALLA prylar ligger utanför ryggan. Det håller inte att ha det på det sättet när man börjar klara sig mera själv för då finns det ingen som tar hand om alla överblivna saker....Vi ser att det blir bättre, men hos vissa finns fortfarande en hel del kvar att lära.

På förmiddagen lekte vi alla en lek tillsammans. Det gick ut på att dela upp alla i två lag och sedan leta efter guldklimpar i det andra lgets revir. Scouterna tyckte det var en rolig lek och vi kommer säkert att leka den flera gågner fast då kommer vi inte att vara lika många i varje lag.

Medan leken pågick städade vi vuxna lite toaletter och annat så att vi skulle slippa stanna kvar hela eftemiddagen och röja efter att scouterna gåkt hem.

Efter leken var det lunch. Då delades alla upp i 8 patruller och varje patrull fick instruktioner på hur lunchen skulle lagas. Det blev soppa över öppen eld. Soppan bestod utav lök, vitlök, buljong, pasta, morot, köttfärs, chilisås, kryddor och sist en burk med majskorn. Jag fixade diskmatten i det stora köket med gasolplattor så jag lagade min soppa med sojakorv istället för köttfärs i kastrull på gasolplatta. Man vill ju inte lämna gasolen obevakad. Jag gillar inte gasol....känns läskigt att arbeta med tycker jag.

Allt som allt tycker jag att det var en bra helg. Jag hoppas att alla scouterna tyckte det samma. Mina töser var i alla fall nöjda!!

Kram Veggomamman

hits