Min vänstra vrist

I morse när vaknade efter en lång natts sömn, la mig lite efter 19 men släckte lampan 20:00 och somnade inte efter 20:01, hade jag skitont i foten. Jag gick upp och duschade men bestämde mig för att åka till lättakuten idag. Med andra ord var jag uppe riktigt tidigt eftersom de öppnade 09:30. Jag åt frulla med Kära U och vinkade hejdå när han åkte  06:00.
 
Hemma gjorde jag inte så många knop, läste lite och somnade om en timme...
 
Väl på vårdcentralen klämde, kände, vred och tröck doktorn. Hon konstaterade att det bara var en rejäl stukning och att det kommer att gå över. Hon tyckte dock att jag skulle tejpa foten men de hade inte någon sådan tejp där så jag åkte till apoteket och köpte "sport tejp" och åkte tillbaka för att få hjälp med tejpandet.
 
Jag är glad att jag rakade underbenen i morse kan jag säga. Det är nu rejält med tejp och de ska sitta till i vart fall slutet på veckan. Nu kan jag inte böja ut foten åt det håll jag vrikade den så det är stadgat och rätt skönt.
 
Bara att avvakta och hoppas att de blir bra om någon vecka eller 4-5 dagar.
 
Kram Veggomamman

Hajk rapport

Med tre sovsäckar att välja på så kände jag til sist när jag packade att min egen med trasslande dragkedja trots allt var den säcken som jag tog med mig. Varför då välja den? Jo, jag kan den säckan och vet att den har klarat minusgrader innan. Jag justerade den även lite, dock inte med silvertejp, så att den skulle gå att stänga i uppe vid huvudet. 
 
Vi har haft en fantastisk hajk. Vädret har minst sagt varigt ett strålande höstväder. Kv lugnt på sjön, solen sken och luften har varit hög och skön. Vi har sågat ved, surrat och sågat lite till. 
 
Maten lagade vi över öppen eld i kastruller. Tack soppan blev riktigt god och det sörplades från alla håll. Diskandes blev väl inte det bästa, men litet skit och gammal mat i magen dör man väl inte av? Jag har i alla fall klarat av det tidigare :-)
 
När mörkret föll kom kylan också mer. Kanske för att man inte rör sig lika mycket. Till 22 låg de flesta i sina sovsäckar. Jag fick eldvaktpasset mellan 04-06 före vintertidsändringen så jag kröp ner i min sovsäck och passade på att få mini sömn innan passet. Jag. Volvo väl inte direkt någon prinsesssömn, men sov i alla fal hyggligt bra utan att frysa (kors i taket). Jag hade med mig öronproppar vilket jag tror var riktigt smart. 
 
Men från 03:35 vaknade jag av att några scouter knölade ner sig i sina sovsäckar efter sina eldpass. Då var det bara 25 minuter kvar till mitt pass. Jag satt första timmen tillsammans med en scout och sista timmen men en annan. Då var klockan 06 men termometer klockan skulle flyttas någongång blev det då och. Vips så var klockan bara 05. Jag fortsatte att sitta eldvakt ensam och passade på att smaska i mimanna 14:54 smågodis för att hålla mig vaken. Hämtade vatten i sjön och satte det på elden för att få varmt vatten till frukost. När klockan var ca 06:30 vintertid började det vaknas lite i sovsäckarna. 
 
 
Ingen hade frusit massor trots minusgraderna. Några kalla fötter bara.
 
Nu sitter jag här och bloggar med foten i högläge och kämpar med att hålla mig vaken fram till i vart fall klockan sju.
 
När jag och storasyster skulle gå ut med ryggsäckarna till garaget snubblade jag på gången ute och vrickade till min vänsterfoten illa.  Det har inte riktigt gått som jag tänkte här hemma. Jag haltade in och lindade hårt och körde hem henne till pappan sedan har jag mest suttit med foten i högläge. 
 
Hoppas den är bättre imorgon.
 
kram Veggomamman
 
 

Operationstiden är kommen

Torsdag den 1/11 klockan 07:15 ska storasyster vara på dagoperation på ett sjukhus en bit bort.
 
Vi får åka 06:00 och innan det ska hon "dubbelduscha" enligt några speciella instruktioner. Vi ska sätta på Emla plåster på tre ställen och hon får inte äta något efter midnatt. Bara dricka max 3 dl senast två timmar innan.
 
Det blir en gristidig morgon nästa torsdag kan man väl minst sagt säga.
 
Hon vill absolut INTE detta, men har ju tyvärr inte något val.
 
Jag är helt säker på att det kommer att gå bra, men jag förstår hennes ovilja så klart.
 
Både jag och pappan ska följa med så hon är i trygga händer både innan och efter.
 
 
Kram Veggomamman

10 år

Idag för tio år sedan föddes min stora dotter.
Tänk vad tiden går rasande fort. Att den lilla filuren som kom ut lite efter 17 på kvällen är hela 10 år idag. Svårt att inse på något sätt.
 
Hon är hos pappan denna vecka så jag får vänta med att ge en födelsedagskram till på måndag.
 
GRATTIS min kära dotter på 10 års dagen!!!
 
Eftersom hon är förtjust i Zebror får det bli en sådan bild denna dag :-)
 
 
Kram Veggomamman
 

Minus lagom till helgen

I helgen verkar det bli minusgrader. Skönt att slippa regn, men kallt kommer det att bli.
 
Det är nämligen scouthajk på gång och vi ska sova i vindskydd!!
 
Min vintersäck har havererat och igår beställde jag en ny säck. 2-3 dagars leveranstid....borde hinna få den till fredag tänkte jag. Idag ringde jag och frågade läget på beställningen. Ingen sådan säck i lager utan de väntar leverans om några dagar. Attans, Jag lär inte hinna få den till fredag. Lär bli en kylig natt mellan lördag och söndag misstänker jag. Skit att jag inte var ute i lite bättre tid. Har ju känt till datumet länge och vetat att min gamla vintersäck har trasslande dragkedja.....nåja. Den nya säcken lär komma till nytta några helger efter för då ska jag iväg igen.....men då på scoutledarutbildning. Men då tror jag inte att vi ska sova ute...
 
Återkommer med köld status tidigast på söndag.
 
Kram Veggomamman
 
 

Fick en tid

Igår ringde sjuksköterskan och hade en tid för storasysters dagoperation. Tiden var 25/10 klockan 10:00. 
 
Jag sa att dagen passade riktigt illa efter det är hennes tio års dag och jag tycker hon ska ha den bästa tio årsdagen man kan få och då ska man inte vara på sjukhuset för operation.
 
Sjuksyrran som ringde accepterade orsaken till avböjandest av den tiden och sa att hon borde sett det själv innan hon ringde.  Hon ska återkomma med en ny tid.
 
Kram Veggomamman

Ortopeden - vad hände?

Igår var vi på Ortopeden.
 
En äldre läkare och en läkarstudent kom och hämtade storasyster.
Hon fick berätta först sedan fick hon vika upp byxbenen och de började klämma försiktigt.
 
Det hela gick rätt snabbt och resultatet blir att de kommer att gå in via ett litet hål och ta bort vätskan som finns i håligheten. Ta prover på vätskan och sedan fylla hålet med något. Kommer inte ihåg med vad just nu.
Sedan tar det ca 6 månader innan det hela blir bra.
 
Allt detta kommer att ske på en Dagoperation. Hon kommer in på morgonen och åker hem på eftermiddagen.
Måste tvätta sig hemma massor av gånger med en speciell bakteriedödande tvål som gick lös på hela 155:-.
 
Läkaren sa att hon skulle få bedövning och att hon kunde känna sig lite kymig när allt var klart den dagen.
 
Vi fick lämna lite uppgifter till en sekreterare och fick en två papper att ta med hem. Hon sa att vi skulle få prata med en Narkosläkare innan operationen. Då blir jag lite fundersam för jag trode inte hon skulle sövas, men det kanske är så att narkosläkare även sköter om bedövingar....nåja, vi får väl se hur det hela blir.
 
Jag sa att vi kan ta en tid på kort varsel och de sa att tiden nog blir inom 2-3 veckor.
 
Nu väntar vi bara på en kallelse via papper eller telefon.
 
Storasyster själv är väl inte helt förtjust. Hon vill inte få någon spruta. Jag har förklarat för henne att jag inte vet om hon får någon och att de läkare hon kommer att träffa inte ger henne något i onödan. Hon hör vad jag säger, men vill inte ha en spruta i alla fall.....:-)
 
Kram Veggomamman

Urkundsförfalskning

För förra söndagen var det städdag på scouterna. Lillasyster lekte med sina scoutkompisar, likaså storasyster.
 
Lillasysters kompis skulle åka hem lite tidigare än vad vi skulle så de frågade om de inte kunde leka kvar och självklart gick det bra. Jag lovade att köra hem A eftersom hon bor på en tvärgata. När jag släppte av henne ville de leka mera och jag sa till henne att det gick bra. Jag skrev upp vårt nummer så hon kunde ringa.
 
Efter en halvtimme ringde hon och sa att hon skulle komma. Mamman följde med och lämnade henne.
 
De börajde leka på så bra och hade kul ihop.
 
***
 
Igår, en vecka efter lekandet ringde mamamn till A och berättade att det legat ett brev till A på måndagsmorgonen i brevlådan som min lillasyster skrivit. Det stod något i stil med " Hej A. Jag vill inte leka med dig mera på scouterna. Du kan leka med XX eller YY istället." Sedan var det underskrivet med Lillasysters namn.
 
Jag blev självklart paff och sa att det brevet itne kunde vara från lillasyster för hon hade inte varit ute mera efter att A gått hem så det måste komma från någon annan. Jag frågade om jag fick se brevet för att se om jag kände igen handstilen. Det fick jag och gick bort för att kolla.
 
Det var inte en stil som jag kände igen. Inte en bokstav var felvänd och allt var rättstavat. Inte en chans att min lillsyster skulle kunna skriva det.
 
Mamman till A var lättad samtidigt som hon insåg att det fanns någon annan som lagt detta brev i deras brevlåda den söndagen. Vi beslutade att tjejerna skulloe träffas tillsammans med oss så vi kunde prata om händelsen eftersom A var ledsen då hon trode att lillasyster inte ville leka mera. Vilket ju inte var sant.
 
***

Idag när jag hämtat töserna pratde jag om detta brev och lillasyster fattade inge ett dugg. Hon hade hört talas om brevet efter scoumötet igår eftersom A hade frågat lillasyster om det. Hon hade svarat att hon inte skrivit det.
 
Lite senare ringde telefonen. Det var en mamma till en annan tjej på scouterna vid namn S. Denna S hade tillsamamns med K skrivit detta brev och lagt i A:s brevlåda. S hade varit hemma och sagt förlåt till A och nu ringde mamma hit och förklarade läget. Jag blev lite tagen på sängen för jag kom inte på att säga att jag tyckte hon skulle komma och säga förlåt till även lillasyster. Hur som så vet alla att lillasyster är oskylldig och att det är S som gjort det.
 
Tänkt att 7-8 åringar kan komma på att göra detta....
 
Ytterligare senare ringde A och ville leka med lillasyster. Hon hade nu fått veta att min tös inte var delaktig i det som hänt. Så skönt att hon ville leka. På ondag ska det ske. Jag pratade en liten stund med pappan till A och han berättade att de hade varit hemma hos S och frågat om brevet och så hade hon blånekat. Men när pappan kom hem och sa att S tillsammans med K suttit och skrivit på något under söndagen så kom det fram att det var hon som lagt brevet i brevlådan. Pappan till A frågade S rakt ut om hon stod och ljög för homom och hon fortsatte då att neka till att känna till brevet....ända till hennes egen pappa kom hem och påminde henne....
 
 
Tänk så det kan bli.
 
På scouterna på söndag ska jag ta reda på vem denna S är och försöka få en ursäkt från henne även till lillasyster....om nu S törs gå på söndag.
 
Jag har förklarat för mina töser att på detta sätt får man aldrig göra. Om man som vuxen gör det så kan polisen bli inblandad i det hela, så alvarligt är det att skriva något i någon annans namn.
 
Kram Veggomamman

Ortopeden

Imorgon är det dags för tiden till Ortopeden för storasyster. Hon är lite rädd för besöket och vill egentligen inte alls åka dit. Hon säger att hon inte har ont längre, men jag lyssanr inte så mycket på det örat. Vi ska åka imorgon och det vet hon. Men hon känner oro för att hon inte vet vad de ska göra....vilket jag har full förståelse för.
 
Återkommer med rapport imorgon så får vi se vad specialisten säger.
 
 
Kram Veggomamman

Storasysters ben/fot

Igår fick jag ett samtal från läkaren.
 
Hon har drabbats av "Bencysta". De kollar man alltid upp sa läkaren.
 
En remiss ska skickas till ortopeden. Troligen kommer de att sända den vidare till det större sjukhuset i en annan stad för där finns en specialist.
 
Hon fick inte några restriktioner mer än om hon gör något och det gör ont i benet så ska hon sluta med det hon gör. Helt Ok att vara med på gymnastiken om det inte gör ont. Direkta slag/sparka mot benet ska undvikas.
 
Om vi inte har fått pappret med kallelse till ortopeden om tre veckor ska vi höra av oss till VC så de får puscha på om en kallelse. När sedan tiden blir till ortopeden det får vi väl se....förhoppningsvis slippa vänta en hel evighet.
 
Jag googlade på Bencysta och fick bland annat fatt på detta:
 
"Cysta betyder ett hålrum som är fyllt med vätska."
 
"Den näst vanligaste typen av cysta kallas för enkel bencysta. Att den är enkel betyder att det bara finns en i det benet där den sitter. Däremot kan man ha en enkel bencysta i flera ben. Enkla bencystor är vanligast hos unga växande personer och beror på att benet växer ojämnt så att det blir ett hålrum i benet. I detta hålrum finns vätska. De enkla bencystor som finns nära leden försvinner nästan alltid med tiden. Enkla bencystor som är stora kan göra att benet blir svagare och lättare bryts vid en skada. Små enkla bencystor brukar inte ha någon praktisk betydelse och brukar inte leda till någon åtgärd."
 
Sedan om det är en enkel bencysta som storasyster har, det vet jag inte.
 
Nu väntar bara väntan på att få komma till någon som vet bättre och som kan meddela om man ska göra någon årgärd.
 
Vänta på sjukvården är inte kul. Man lever som i ett vakum medan man väntar känns det som.
 
Kram Veggomamman

Dagen blev inte som jag tänkte

Idag har det varit en dag som inte alls blev som jag trode när jag vaknade i morse.
 
Storasyster har haft ont i foten sedan i torsdags förra veckan. Svullen ovanför knölen på höger yttersida. Hårt och lite blått var det igår. Jag beslutade att det inte var läge att gå längre med detta så jag ringde och frågade om farmor och farfar kunde gå till lättakuten på VC för att kolla upp detta.
 
I morse 09:30-10:30 var de där och det slutade med en remiss till röntgen i den större staden. Storasyster ville att jag skulle vara med henne så vi bestämde träff utanför sjukan efter att de ätit lunch.
 
Jag hann avsluta lite saker på jobbet, men absolut inte allt jag hade tänkt att hinna med.
 
På morgonen hade jag lämnat in bilen för tvätt inne och ute. De skulle få ha bilen till 14:00. Fick ringa till dem och ändra tiden till 12:00. Hade tur för de skulle vara klara i tid.
 
Gick och hämtade bilen och åkte till sjukan direkt efter min lunch.
 
Uppe på sjukan kom storasyster och vi gick till röntgen. Det informerade om att det var ca 2 timmars kö på den öppna tiden, men vi satte oss för att vänta. Vem säger att det skulle vara mindre kö en annan dag. Och dessutom ville vi ju få svar på vad felet är med hennes ben/fot.
 
Jag hade tur för jag hade bibbaböcker i väskan som vi skulle lämnat tillbaka efter frita idag och boken med Bellmanhistorier var inte färdigläst. storasyster läste och ibland var det en så rilig historia att hon läste den högt för mig.
 
Efter 30 minuter fick vi sätta oss i korridor C men vi hann inte ens fram till stolarna innan hon blev upproppad. tur hade vi med andra ord.
 
Jag fick vätna utanför, men hon säger att de tog 4 bilder. När det var klart skulle vi vänta på att läkaren på VC hörde av sig. Vi åkte därflr till VC för att se vad hon hade att säga. Där sa de att hon ska ringa och prata med oss. Så nu sitter vi här och bara vätnar på att hon ska ringa. Jag gissar dessutom att de kommer att ringa pappans nummer eftersom de rä skrivna på hans adress och det därmed är dit de rigner....
 
Jag tror inte det är brutet eftersom hon inte har världskrig i benet/foten. Däremot kanske det är en spricka eller så i benet. Vi får helt enkelt vänta på att telefonen ska ringa.
 
Hoppas det inte dröjer allt för länge. Idag hade ju inte varit fel faktiskt!
 
Ja, det var dagen som inte alls belv som den skulle.
 
Vi har visserligen varit på bibban och lånat böcker vilket var bra....men annars är det upp och ner känns det som.
 
Kram Veggomamman
 
 

hits