Sportlov

Idag har jag varit ledig med barnen på deras sportlov.
 
Vi började dagen med att åka till polisen och göra dem varsitt pass. De hade fått veta av mormor och morfar att man INTE får le på bilderna så det hade de tränat på hemma. Men jag hade precis missat att man skriver en namnteckning på sitt pass.
 
Visst fick de skriva, men de blev nog inte nöjda alls med sina namteckningar. Jag gissar starkt att de inte vill leva med dem i 5 år framåt om det finge välja. Passen ska bli klara inom 5 dagar så under nästa vecka kan jag alltså åka och hämta ut dem.
 
Sedan for vi vidare ut på vägarna för att en bra stund senare besöka en liten djurpark. En ryggsäck full med mackor, makaronipixzza, morötter, åpplen, två risi/manna frutti (mot mammans vilja) två termosar te och loka och en hiskeligt massa varma kläder på kroppen.
 
Vädret har varit fint idag. Vi har lärt oss en del om djur, bland annat:
 
 • En elefant svettas genom sina nagelband. Den har tre naglar per fot.
 • En elefant är dräktig mellan 18-24 månader. Men oftast 22 månader.
 • En elefant blir inte snorig.
 • Talgoxens ungar matas av både mamman och pappan
 • En liten orm kan ömsa skinn efter varje gång den ätit (en gång i veckan)
 • En större orm ömsar en gång i månaden beroende på hur ofta den matas....eller beroende på hur stor man vill ha ormen.
 • Björnar varken äter eller dricker när de går i ide. Djurparksbjörnarna har dock tillgång till vatten ifall de skulle vakna.
 • Djurparksbjörnens ide har de inte gjort själva, de sover i ett litet ouppvärmt hus.
 • Djurvårdarna kollar till björnarna varje dag, går tyst och tänder inte lyset i huset där de sover.
 • Björnar i det vilda (inte heller de i fångenskap) boar inte in sig i sitt ide. Honan kryper gärna in i en håla.
 • En björnhane i det vilda kan lägga sig under en gran och låta sig bli översnöad. Det är hans ide.
Det har varit en bra dag. Jag är helt slut. Massor med frisk luft och gott om promenerande. Härligt!!!
 
 
Imorgon ska INGEN väckarklocka väcka oss!!!
 
Kram Veggomamman

Små citroner gula

Den boken har jag nyss avslutat.
 
En trevlig och bra bok som faktiskt gav en liten tår på ett ställe....väl värd att läsa tycker jag.
Läste även denna på plattan.
 
 
 
Nu har jag börjat på Hyptnotisören av Keppler...
 
Det är ju så oerhört enkelt att låna hem böcker via nätet. 2 minuter så är den på plats om man bara vet vad man vill ladda ner för bok.
 
Kram Veggomamman
 
 

Praktiker

Jag ska ärligt erkänna att jag är en praktiker...ibland ändra ut i fingerspetsarna.
 
Här kommer några exempel:
 
 • Stora rejäla vinterkängor (som jag haft i över 10 år). Ingen risk att jag blir varken kall eller blöt i dem.
 • Mössa på för att slippa frysa om huvudet
 • Ryggsäck som väska till jobbet för att en axelremsväxka ger snebelasting på axlar och nacke + att jag har händerna fria till annat.
 • Hade en frisyr som är anpassad till mössa och som grå snabbt att göra iordning utan en massa klet i håret.
 • Tevasandaler på sommaren för att de är så sköna. Vinner INGET mästerskap i stil och elegans.
 • En "sadelstol" på jobbet för att det är BRA för ryggen.
 • Kastade ut städskåpet hemma för att det var outnyttjad plats som var ivägen. Fixade istället praktiska hyllor och en bänkskiva.
 • Lagar mycket mat när jag ändå lagar för att kunna äta matlåda på jobbet och frysa in rester till matlådor.
 • Har 4 olika tävttkorgar i tvättstugan så att familjen får sortera sin egen tvätt efter färg.
 • Handlar på Ullared för att slippa köpa kläder så ofta till barnen på stan.
 • När jag packar till en hajk med souterna har jag med mig en massa bra att ha grejer i fall att om de kan behövas.
 • Jag har ett par fotriktiga innefofflor på jobbet.
 • Bekväma tröjor och andra kläder som inte kanske är världens stiligaste.
 • En vårjacka som egentligen är en regnjacka för att det är så bra att ha vattentätt på sig ifall det regnar.
Ja denna lista kna troligen göras oändligt oändligt lång.
 
 
 
Nu på sista tiden har jag reflekterat över detta en del. Vet inte varför. Men jag kan känna att det vore så skönt att släppa lite på det praktiska och helt enkelt bara vara lite annat än praktiskt.
 
Tänk att ha en snygg vårjacka som INTE är så där bra med många fickor och som klarar av regnet som ibland kommer från ovan. En jacka som saknar fickor, som inte är varken varm eller vind/regn tät....
Fast så är jag väl i grunden snål för regnjackan behöver jag ju i alla fall....för det gör man väl? Och då måste jag i så fall köpa två jackor....
 
Opraktisk vinterjacka vs praktisk
 
 
Jag tror att det hela har kommit upp nu när jag börjat fundera på att köpa en ny vinterjacka till nästa vinter. Hitta en varm och bra jacka på rean var min tanke. En sådan där stor bulsig praktisk jacka som klarar vinterväder vad det gäller både kyla och nedebörd....men när jag gått och kollat på jackor så är det svårt att finna någon som för mig håller måttet till ett rimligt pris (vad nu det är för pris på en så bra och praktisk jacka som jag vill ha...). För att jag helt enkelt kollar på alla praktiska detaljer och inte alls lika mycket på om den är riktigt snygg eller så. Jag vet, helt galet...
 
 
Opraktiska skor vs praktiska
 
 
Jag vet inte hur jag ska göra för att bli lite mer opraktisk så att säga. Kanske rebella lite med mina egna normer.
 
Ja, vi får väl se var jag hamnar.
 
En liten sak är att jag köpt nya muggar till köket. Rätt dyra, men ack sååå fina tycker jag. De är för stora som kaffemugg och de är lite väl vida för att på bästa sätt få plats i diskmaskinen. Men jag köpte dem i alla fall. Jag gällar dem så och är riktigt nöjd...även om de tar mer plats i köksskåpen....
 
Våra nya opraktiska SNYGGA muggar
 
Kram Veggomamman

Vår soffa

Vi beställde den ju för flera veckor sedan och i måndags kom leveransen.
 
Under helgen började vi att flytta om i vardagsrummet för att kunna få plats med vår efterlängtade nya soffa.
 
Delarna kom som planerat och det var en hiskeligt massa bubbelplast och kartong runt de sex delarna. Kära U tog emot och bockade av antalet kolli mot följesedeln.
 
När jag kom hem hade han börjat ta bort plast och kartong. När han kom till hörnet på soffan kände han att det inte var rätt. Och mycket riktigt det var inte rätt typ av hörn som var levererat. På förljesedeln stod det rätt, men det var inte rätt del levererad i paketet.
 
Vi började montera det andra, men det visade sig att vi inte kan få upp soffan utan hörnet då benen på soffan finns i den felaktiga delen.
 
Själva monteringsanvisningen var minst sagt sparsam och det krävdes en del funderande innan vi kom på hur det var tänkt att den skulle monteras ihop.
 
Kära U ringde samma kväll till EM där vi köpt soffan, men säljaren var inte kvar så vi fick vänta till dagen efter....med omonterad soffa hemma.
 
Det visade sig att beställningen till fabrik varit rätt men fabriken hade levererat fel del på något sätt. Det kommer att ta till slutet av vecka 8 innan delen finns hos EM och vi får den i början av vecka 9. Grrrrr kan man väl säga. Vänta i två veckor till!!!
 
Nu hoppas jag bara att det blir tyg från samma batch så att det inte blir nyansskillnader.
 
Kompensation för den felktiga leveransen...inte ett knyst. Lite konstigt kan jag tycka....EM borde väl erbjuda detta så man känner sig lite kompenserad. Inte ska man väl behöva säga till, eller?
 
Kram Veggomamman

Alla Hjärtans Dag

I min värld ett riktigt kommersielt jippo.
 
Själva idén är inte fel att visa kärlet till sina nära så klart, men att bli uppmanad en speciell dag och känna ett tvång är en helt annan sak.
 
Det dignar av hjärtan tillsammans med all sköns andra grejer på stan och i affärerna tvingas man till ett dåligt dåligt samvete för att man inte köper något till sin käresta.
 
Ärligt talat, är vi människor så in i bomben korkade att vi går på detta....uppenbarligen.
 
Jag tar mer än gärna emot överaskningar och kärleksförklaringar av olika grad från alla i min omgivning, men från min Kära U avstår jag gärna just idag och tar det istället en annan dag. Varför inte lördag i vecka sju istället :-)
 
Den dagen är nämligen vår förlovningsdag. Snart fyra år sedan....tänk vad tiden går.
 
 
 
Jag gissar att töserna har gjort något till mamma och pappa i skolan. Det brukar de göra. Lillasyster sa att jag ska få något, men att det kommer lite senare. Och jag sa till henne att jag blir glad för vad det nu än är oavsett vilken dag hon ger det.
 
Min mamma och pappa överaskade oss igår med att ställa en stor bukett med röda tulpaner på vårt köksbord. De hade visserligen frågat om de kunde få använda nyckeln för en viktig grej...jag hade inte en tanke på att det skulle kunna vara blommor så det var verkligen en skoj och oväntad överraskning. Kul och TACK så mycket!!!
 
 
Kram Veggomamman

Böcker

Jag har sista tiden läst några böcker. Tre av dem har varit på min läsplatta och då har jag laddat ner boken från bibbans e-lån. Riktigt smart och bra tycker jag.
 
Visst det är några nackdelar med att inte hålla i en riktig bok. Man får inte känslan av att den börjar ta slut....det blir ju inte tunnare på högerhand när man läser... och det är svårt att ligga på sidan och läsa då bilden snurrar på plattan när man vrider den. Men fördelarna överväger så jag ligger på rygg med en extra lite plattare kudde på magen och läser.
 
Den första boken jag läste på plattan var Kaffe med rån som Catharinga Ingelman-Sundberg skrivit. En lite rolig bok som handlar om ett gäng pernsionärer som vill få det bättre på äldre dagar.
 
 
Nästa bok jag plöjde på lösplattan var Invalido - på ett ögonblick förändrades allt av  Christian Wass. En verklig berättelse om hur hans liv blev efter en dykolycka då han blev förmalad. En riktigt bra bok som grep tag i mig rejält.
 
 
Senaste boken jag läste var en kort bok, men absolut inte mindre bra. All in - när livet är allt eller inget av Emma Igelström. Den handlar om henes kamp i livet och en riktigt bra bok om man är intresserad av att arbeta med sig själv. Inte ens 100 sidor lång men väl värd att läsas. Emma har varit världsmästare i simning men även varit alkoholist och oerhört nära att ta sitt liv samt haft ätstörningar. Boken handlar om hennes väg tillbaka.
 
 
Innan jag läste på plattan så plöjde jag två pocket böcker. Också riktigt bra båda två.
 
Den ena var Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen. En mycket spännande och i sina stunder grym bok. Dock mycket bra även den.
 
 
Sist men absolut inte minst bra är boken 3096 dagar av Natascha Kampusch. En bok om hennes fångeskap i en källare som varade i 3096 dagar. Jag kan tänka på boken fortfarande trots att det var i höstas som jag läste den. Den fängslade och förfärade samtidigt som den imponerade. Hur kan ett tio årigt barn tänka så som hon gjorde? Vilka barn skulle kunna klara det? Hur ja, det är frågan. Varför är en annan man får när man läser.
 
 
Ett helt gäng med böcker allstå som jag läst. Jag är absolut inte en bokmal. Tror inte jag läst så här många böcker som jag plöjt nu på senaste månaderna på flera år tidigare....får hoppas att det fortsätter för jag gillar att läsa har jag insett.
 
Kram Veggomamman
 

Tacos

Idag har vi ätit tacos. Hela sverige äter väl det på fredagar så det kanske inte är så märkvärdigt, men vi äter INTE det som tradition på just fredagar. Vi äter det inte ens en gång i månaden tror jag.
 
Hur som så blev det så idag. Första planen var att baka pizza, men då skolan serverade pizza ville inte töserna äta det hemma igen samma dag.
 
Idag provade jag på något nytt. Jag bakade bröden själv. Har tidigare gjort pita bröd själv och det må jag säga förhöjde tacomåltiden med hästlängder. Idag provade jag alltså att steka tunna bröd. Det var lite plligt att kavla ut och det blev lite mjöligt och jag gjorde bröden lite för små. Men det var gott. Nästa gång ska jag göra dem lite större så att det är lättare att få plats med allt i ett och samma bröd. Jag ska även pensla/skaka av mjölet lite mera noga nästa gång. Det blev lite för mycket mjöl på bröden idag.
 
 
Hur som så blev det mycket gott och ska absolut göras igen. Inte vrålsvårt heller. Visst lite baltigt att kavla så tunt och så, men väl värt arbetet. De fördigköpta mjuka bröden smakar ju mest gummipapper och det gjorde inte mina.
 
Kram Veggomamman
 

Ensam lördag

Kära U är på rally och töserna har pappa vecka.
 
Jag sov tills jag vaknade...eller jag somnade om efter första gången jag vaknade då det var på tok för tidigt tyckte jag.
 
Åt frulla och gjrode mig irodning och började baka hålkakor.
Dubbelsats så det blev 24 stycken som nu ligger och väntar på att stoppas i påsar.
 
Gick en sväng ner till vår lilla stad för att jag behövde köpa ett urbilligt rödvin till hårfärgningen imorgon. Köpte även en fördelsedagspresent till lillasyster som hon pratat om sååå länge men som jag inte hittat innan.
 
Var även in till de små butiker som finns med kläder för att kolla läget på svarta jeanskjolar. Jag vill så hemst gärna ha en, men hittar inte någon jag gillar. Hittade dock ett svart linne som jag gillade. Det fick följa med hem.
 
Gick förbi mataffären och handlade lite som inte fanns i gårdagens affär där jag veckohandlade.
 
Väl hemma igen nästan 2,5 timmar senare fyllde jag på fågelfrön till våra matautomater.
 
Inne började jag ta fram symaskinen och laga lite grejer. Ett par underställsbyxor som gått sönder, vimpeln som trasat sig och så passade jag på att fylla upp en "korv" av tygliknande vaxduk med grus samt sy ihop korven. Sedan innan hade jag gjort vaxduksinnerkoven och även en ytterkorv av jeanstyg. Jag sydde idag även ihop denav jeans. Nu är korven klar och ligger på plats i garaget på golvet vid dörren som skydd för att inte släppa ut värme från den uppvärmda delen av garaget till den kalla. Korven gick två lager för jag tänker att vaxduken inte är slitstark nog. Jeans klarar ju det mästa så ytertyget är gamla jenasbitar som jag sytt ihop till en lång korv.
 
Jag har även läst lite i en bok jag håller på med och så har jag städat lite på min del av skrivbordet....
 
Jag ska snart göra en omelett av ägg vi fått av svärmor och svärfar som kommer från glada hönor i deras närhet. Hänga tvätten som just blivit klar ska jag också göra och sedan läsa lite till....
 
Det är rätt skönt att vara ensam ibland, men lika skönt som det är lika kul är det när Kära U kommer hem och när töserna är här.
 
Kram
Veggomamman

hits