Besök i stara staden - Fredag

För någon helg sedan var jag och Kära U iväg på en tripp till vår stora Hufvudstad.
Vår tanke var att äta gott, gå på stan, sova och ha det bara bra.
 
Kära U som åker och jobbar i standen regelbundet hade tillbrinagt både torsdagen och fredagen på jobbet där så jag hade bokat mig en bussbiljett för att åka dig jag också. Jag må säga att bussen är underskattad. Det var en sådan där fin buss med bara tre säten i bredd. Hur lyxiga säten som helst och WiFi ombord så livet lekte och gick fort på vägen upp. Jag lyssnade på några podversoner av Sommar i P1 och surfade på vägen upp.
 
Väl där uppe knallade jag till hotellet där vi skulle sova i två nätter. Clarion Sign. Ett hippt ställe med rätt så fina rum, men även ett hippt ställe har brister ;-)
Inga glas i badrummet att ställa tandborsten i samt ingen "badrumsmatta" vilket gör att man inte kan gå in i badrummet med strumpor när någon har duschat. Golvvärme fanns visserligen men det tar ju lite tid innan vattnet torkat. Att sedan dörren in till badrummet var i frostat glas gör ju varje toabesök mindre privat på något sätt......
 
På fredagskvällen tog vi en promenad i den kyliga kvällen. Vi skulle leta efter någonstans att äta. Vi slutade i Gamla Stan på en restaurang vid namn Mårtan Trotzig.
 
 
 
Vi blev rekomenderade deras kända Hjortron Coctail. Kändes spännande så varför inte. Men jag gillade den inte. Kände inte en enda samk av hjortron, däremot Citron i massor. Hade aldrig kunnat lista ut att det var hjortron i den. Kära U tyckte den var god i alla fall. Till förrätt valde jag en Toast Skagen toppad med löjrom samt citron och Kära U valde en Carpaccio på renfilé serveras med sallad på babybetor,
palsternacka samt picklad smålök
Till  varmrätt blev det för mig Lättrimmad torskrygg med hollandaise på brynt smör
toppad med pocherat ägg, räkor och riven pepparrot
och Kära U valde Grillad tournedos med ragu på bräserad oxsvans, rotselleripuré samt rödvinskokta smålökar.
 
Vi åt och var glada och blevlagom mätta. Maten var god, men min saknade sås. Nu när jag i efterhand läser vad jag åt undrar jag om de glömde hollandaise såsen till min mat....
 
Vi knallade hem mot hotellet i den kyliga natten. Gamla Stan är bra mycket behagligare att gå i när affärerna stängt. Klart mindre folk och man kunde till och med gå i bredd på Västerlånggatan :-)
 
Somnade utan att behöva bli vaggad :-)
 
Kram Veggomamman

Skridskor

För nästan 3 veckor sedan var vi iväg för att inviga årets skridskosäsong.
 
 
Det var kul och töserna ville inte åka hem :-)
Det lär inte vara sista gången vi åker kan jag lova.
 
Kram Veggomamman

Dinosaurielandet

För flera år sedan målade jag ett platt landskap på en plywoodskiva. Töserna hade önskat sig ett dinosaurieland till alla sina plastdinosaureier och övriga plasdjur som de har.
 
Denna platta skiva har verkligen varit välanvänd. Oftast med dinosaurierna, men även hästar, vilda djur och jag vet inte vad har fått husera på denna platta.
 
För någon vecka sedan såg det ut så här:
 
Lite snett uppifrån
 
 
 
Mera från sidan...
 

Tänk att en skiva plywood kan ge så stora glädje i lekens värld :-)
 
Kram Veggomamman
 
 

Tandregleringen

Storasyster har tänder som inte riktigt sitter där de ska. Hon har en köplats reserverad hos Tandregleringen. De väntar bara på att hon ska blir lite äldre och jag gissar att hon behöver även tappa några tänder också innan det är dags för henne att börja sin tandresa.
 
Det var nästan 1½ år sedan vi var första gången och visade upp henne på tandregleringen första gången.
 
För någon vecka sedan hade hon en tid där igen för att ta en röntgenbild av sina tänder. Inte en sådan där vanlig som man får göra när man gör sina standardkontroller.
 

Denna gigantiska grej skulle alltså ta en bild av hennes tänder.
Den gula grejen mitt i fick hon bita i och sedan hålla händerna i den grå bågen som synslite vid sidorna om den gula. Sedan skulle de blå plastbågarna hålla hennes huvud stadigt på rätt ställe. När hon sedan stod på rätt plats fick vi gå ut och det började snurra rutnhennes huvud. Då togs bilden.
 
 
 
 
När hon var klar fick vi se bilden på datorn. Det blev en bild tagen på båda henns käkar från höger till vänster.
Vi såg tydligt henes vuxentänder som är på väg upp samt att det finns anlag för visdomständer....
 
En hur frän röntgenmaskin och bild som helst.
 
Nu väntar vi på att tandregleringen ska kolla på bilden och att det ska komma en kallelse i början av nästa år.
 
Jag själv hade också tandställning när jag var liten. Det började med plastgom som jag bara hade på natten. Sedan gom för överkäken på dagar och natt. Sedan fast säls både uppe och nere. Jag fick min första när jag gick i 5:an och tog bort rälsen för gott under gymnasietiden. Rätt många år alltså.
 
Resultatet var att mina övertänder flyttats in 12 milimeter(!!!!) Det är faktiskt väldigt mycket nu när man tänker på det.
 
Jag hoppas att storasyster slipper ha tandställning så länga som jag själv hade. Men det vet vi inte just nu. Det får framtiden utvisa.
 
Kram Veggomamman
 
 
 
 
 

Aliens???

En dag när jag var ute och gick uppenbarade sig detta framför min väg.
 
 
Man kan ju undra om den som satt i den där väntade på att ett rymdskepp snart skulle landa och ta med sin kompis hem igen.
 
Kram Veggomamman

Restaurang

Ikväll har familjen varit på restaurang i vår grann stad. Det är en del av priset för att vi hade godislöfte i över 9 månader. 
 
Vi hade bokat bord till 18:00 och valde att ta bilen istället för bussen in tIll stan.  
 
Väl på plats bestämde vi att vi skulle ta en två rätters. 
 
Vi hade tjuvkollat menyn i förväg så det tog inte jättelång tid att beställa. 
 
Det blev för storasyster en högrevsostburgare med pommes, dipp och övriga tillbehör. Jag valde en torsk med rostade grönsaker. Lillasyster var den som tvekade mest. Mellan en ceasarsallad eller köttbullar och potatispure och rårördalingon. Vi tyckte hon skulle välja köttbullarna för att det var varm mat......tvekan var stor, men hon gick på köttbullarna. Kära U valde biff Rydberg.
 
Alla fyra var nöjda och blev mätta, men lillasyster hade vid en fråga valt salladen om vi skulle gå tillbaka. Till efterrätt valde jag äppelpaj med glass och vaniljsås. Lillasyster valde panacotta och päron medan de andra två valde vaniljglass med choköadsås.
 
Fantastiskt god mat och mättnaden tilltog helt klart på slutet. Även tröttheten slog till så vi  drog inte ut på kvällen utancåkte hembär vi väl ätit tupp.
 
Hemma igen kastade sig töserna i säng så snart de borstat sina tänder. De somnade gott rätt så fort. Kära U kastade sig i soffan för att kolla på lite landslagsfotboll. Jag själv sitter bredvid men kollar inte och lyssnar inte heller......
 
en mycket trevlig kväll som vi gärna gör igen.
 
Kram Veggomamman

Snor

Ja, man kan ju undra hur mycket snor som kan finnas i en näsa. Den frågan kommer ju ALLTID upp när man är förkyld. Jag snyter mig massor och varje gång är pappret fullt. Var produceras detta snor och vad finns på den platsen när jag INTE är förkyld? Är det ett gigantiskt tomrum eller trycker allt detta snor undan andra vitala delar av näsan/hjärnan under förkylningstider?
 
Jag använder i alla fall, som alltid när jag är förkyld, min underbara NÄSKANNA. Jag skulle inte kunna leva utan denna blåa näskanna under förkylningstider. Den gör att jag kan andas genom näsan när jag ska sova och den gör så att jag slipper pumpa näsan full med kemisk nässpray.
 
Vill du veta mera om denna fantastiska mojäng finns en bruksanvisning att läsa HÄR!!!
En video finns här och en enklare förklaring finns här och här kan du köpa dig din egen.
Det är värt varneda krona och tveka inte, KÖP idag!!!!! De kostar inte skjortan eftersom de håller år efter år....
 
 
 
Kram Veggomamman

Atchoooooo

Denna vecka har min kropp jobbat mot hela min starka vilja.
 
 I måndags kände jag av en viss surhet i halsen.
I tisdags var halsontet ett faktum.
I onsdags lite hes och lite småhostig och början på täppt i näsan.
I torsdags hesheten lite mindre, men mer snor och hosta.
Idag fredag pyttelite hes men gott om snor och hosta.
 
Helgen skulle ha tillbringats o skogen med mina scoutledarkompisar, men jag har hoppat av den aktiviteten till förmån för vila. Jag förväntar mig att kroppen uppskattar det beslutet och att det skyndar på tillfrisknandet på grund av detta!
 
 
Kram
Veggomamman

hits