Klassutflyckt

För någon helg sedan var det utflyckt med lillasysters klass.   Vi skulle åka till ett ställe med gott om hällristningar. Det var mååånga år sedan jag var på den platsen och hade glömt bort hur det såg ut. Väl där insåg jag att det var bra mångafler ristningar än vad jag kom ihåg. Flera hundra fanns det. Vissa hade de målat i med röd färg för att de ska synas bättre. Vissa var omålade men mossan var borttvättad.               Storasyster som också var med på utflyckten hittade till och med en som var både omålad och oborstad.   Det är allt bra fränt att de kunde göra dessa ristningar för så länge sedan. Imponerande!   Vi avslutade utflyckten genom att förflytta oss till en park och där tända en brasa och göra en soppa på potatien som klassen satte i våras. De var riktigt stora och potatissoppan blev såå god.   Vi hade även med oss lite eget fika. Vårt bestod i resterna av kladdkakan som blev över efter Kära U:s föselsedagsfika och ett paket Ballerina kex. Verkligen inte vanligt att jag har med så onyttigt fika när vi åker iväg. Det brukar vara matigare fika och möjligen en liten kaka eller blandade nötter. Men denna gången åkte vi precis från lunchbordet så matig fika behövdes liksom inte.   Det var en trevlig stund med lite prat föräldrar emellan och barnen lekte på bra i omgivningrna.   Kram Veggomamman

Bild på Bencystan

Jag frågade storasyster om jag fick lägga ut bild på hennes ben. Det fick jag...för mamma fotograferar ju aldrig ansikten och lägger ut.....   Helt riktigt, bara bild på ett ben....till råga på allt en suddig bild också...tagen utan blixt.         Högst upp i vänster hörn ser ni hälen. Lite nedanför syns fotknölen. Direkt till höger om fotknölen börjar alltså bencystan och den fortsätter till lite efter det mörka partiet i huden mitt i bilden.   Reaktionen hon fått efter ingreppen är att det blivit "missfärgat" rätt så rejält.     Här syns det lite tydligare hur trist färg benet fått....bara att hålla tummarna för att det minskar med åren.
Bencystan syns även på denna bild rätt tydligt om ni kollar från det röda och sedan ner mot fotknölen som är i högerkanten på bilden. Det är en rejäl knöl minst sagt.   Kram Veggomamman

Äntligen hemma!!!

Under flera år har jag trånat.....sparat....trånat och åter sparat.
 
Nu är den hemma!
 
LÄNSTOLEN
 
I lördags åkte vi och hämtade den i Lammhult. En helt oplanerad resa med tanke på att den inte skulle varit klar så tidigt, men nu blev det som det blev och vem är mindre glad än jag :-)
 
Vi beställde den för måååånga veckor sedan i Norrgavel butiken i Lammhult, där de även har delar av sin tillverkning.
 

Denna "stol" har de producerat i 20 år så det är inte en modefluga till stol direkt. Men den ingjuter kvalité och gedigenhet så det bara pirrar i magen när man ser den.
 

Butiken ligger i övre plan i detta hus och är full av vackra fina och naturnära ting som i många fall skulle kunna få flytta in hemma hos oss. Idag var det en stol som skulle få den äran.
 

Lite skyddande plast och så var den på plats i bilen.
 

Det luktade sååå gott i bilen på väg hem. Färgen som är en äggoljetempra färg har inte härdat helt, det tar ca 6 månader innan den är helt härdad och rejält torr. Den har visseligen stått 4 veckor och torkat i fabriken, men nu den första tiden ska vi vara extra försiktiga med den så att färgen inte blir skadad.
Skull  den råka bli det i alla fall har vi fått en liten burk med "duttfärg" så att vi kan laga i med ny färg.
 

Det är många, långa raka vägar kantade med skog innan vi är hemma med skönheten.
 
Innan vi tog in den städade vi av inne, Det som vi egengligen hade tänkt att göra denna dag. Undanplockning av grejer som har en tendens att hamna lite här och var. En rejäl ordentlig dammsugning och så våttorkning av golven. Sååå skönt när det är klart och idag hade vi ju en fantastisk morot som låg i bagageluckan och väntade på att få bli inburen.
 

Se på skönheten....den är ju bara så fiiiiin!!!
 
Den fick flytta in i vardagsrummet som det är nu, men den kommer troligen att få sig en annan plats i framtiden...
Nu är det bara att börja spara igen.....så vi kan beställa yterligare en till. Den ser så ensam ut ;-)
 
Jag satt i den hela kvällen medan Kära U fick halvligga ensam i soffan. Vet inte när jag satt stilla så länge och kollade på tv senast.
 
Kram Veggomamman
 
 
 
 
 

Träning

Här kommer en rapport om senaste träningsläget.Det har gått bra. Jag håller fortfarande måttet måste jag säga.Har gått på luncherna de gånger det har fungerat och hemma har jag gått 5 gånger i veckan. Inte illa eller hur.Skönast är när jag kan gå på morognen. Det känns så skönt att komma hem och ha dagens träning redan gjord innan frukost.Men tyvärr går inte det på vardagarna. Jag går upp tidigt i alla fall så att klämma in ett träningspass innan är inte tänkbart alls. Här kommer tabellen:  I oktober tänkte jag testa 5:2 så får vi se hur det går....jag som är så matfokuserad vad gäller tider. Men är jag inställd på att äta klart mindre två dagar så ska det gå tycker jag. Vi får helt enkelt se. Rapport kommer. Kram Veggomamman  

Vad hände med pendlarkompisen??

Gräshoppan syntes inte till när jag kom ut till bilen.
Körde för att hämta töserna och berättade för dem när vi satte oss i bilen om dramat på morgonen.

De tyckte det lät lite kul.....fram till lillasyster skrek till. Då hade gräshoppan krupit fram och var läskigt nära henne.

Vi hade bara några hundra meter hem med bilen så jag bad henne att sitta lugnt så att jag kunde ta ut den när vi kom hem.

Motvilligt gjorde hon så.....hon var spänd som en fiolsträng och tyckte den såg lite lurig ut. Den hade nämligen en liten böjd "gadd" på baken som hon tyckte såg läskig ut.

Väl hemma ville jag ta ett kort på den också.....trots lillasysters motstånd till detta lyckades jag få en lite suddig bild när den sitter på hennes ben. Jag var tvungen att vara snabb för hon var rädd att den skulle krypa in i hennes byxben.Jag "sprätte" iväg gräshoppan. Såg inte helt var den hamnade, men jag tyckte allt att det i alla fall var utanför bilen.

Vi packade oss ut med alla grejer och låste upp ytterdörren till huset. Storasyster gick först in och då ser jag att gräshoppan har satt sig fast på hennes tröja mitt på ryggen. Jag ber henne gå ut på bron så att jag kan ta bort den. I ilfart kommer hon ut och denna gången ser vi alla tre att den hamnar på plattorna där ute.

Haha, den lilla gräshoppan spelade många spratt med många känslor och beteenden till följd :-)
Den hade i alla fall tur som fick komma ut i friheten på samma ställe som den blivit instängd. Den hade bara en bortadag helt enkelt.

Kram Veggomamman

Pendlarkompis

Idag tog jag bilen till jobbet. Brukar inte göra det, men idag behöver jag komma hem lite snabbare.
 
Det är inte så långt att köra. Tar väl kanske 20-25 minuter beroende på om det är mycket trafik eller inte. Idag var det lite mera.
Inte ens halvvägs känner jag ett obehag i håret så jag kliar lite.....det killar till i handen och jag blir lite rädd. Vad var det.
 
Efter ett tag ser jag vad det var. En gräshoppa av den lite gråa och större varianten. Den var nog nästan 2,5-3 cm stor.
 
 
 
Jag öppnar fönstret och försöker sprätta ut den med fingret från mitt knä ut genom fönstret, men eftersom jag kör samtidigt missade jag och den hamnar på handtaget på insidan av bildörren. Där sitter den och knallar omkring lite. Jag har koll på den hela tiden när jag kör. Den går där och viftar på sina spröt lite fram och tillbaka. Så tar den sig upp till fönsterrutan. Jag tänker att det kanske skulle gå att öppna fönstret igen och få ut den. Men inser att öppnar jag blir det ett baksug och den kommer att dras in i bilen istället.  
 
När den sitter där på rutan tappar han fästet och faller ner på golvet eller mitt ben eller var den nu tar vägen. Jag ser den inte mera när jag kör och tänker att den sitter väl där nere och tar igen sig lite efter fallet.
 
Några minuter senare är jag på jobbet och har parkerat. Öppnar bildörren på vid gavel och hoppas att den ska hoppa ut. MEN jag ser den inte. Jag börjar leta på golvet vi pedalerna. Men ingen gräshoppas syns. Jag kollar under sulorna på mina skor ifall jag råkat trampa ihjäl den. Men inga spår.
 
Efter några minuter får jag ge upp och gå in på jobbet.
 
Jag hoppas att den sätter sig väl synligt när jag ska åka hem så att jag kan släppa ut den då....om den överlever en dag i en bil....gör den inte det finner jag den väl nästa gång jag ska städa bilen med dammsugaren möjligen.
 
Kram Veggomamman
 
 
 
 

Storasysters fot/ben

Förra veckan var jag och storasyster på återbesök på det stora sjulhuset i länet för att kolla om hennes operation hade givit några bra effekter.
 
Vi var ju på röntgen ett par dagar innan så de hade färska bilder.
 
Tiden var 13:20 och vis av erfarenhet var vi på plats i god tid innan eftersom det tidigare varit skitsvårt att få tag på en parkeringsplats. Men dagen till ära fanns det gott om dem när vi kom vilket var bra!!
 
Vi blev sittandes i väntrummet ett tag eftersom vi var tidiga. Nästan 30 minuter innan utsatt tid satt vi där. Det var rätt tomt när vi kom, men rätt så snart ploppade det in en efter en i väntrummet.
 
Vi kom in nästan i tid. Några minuter sena bara.
 
Doktorn lyssnade på oss. Jag berättade om att det tog två månader för det lilla såret att läka efter operationen och storasyster visade sitt ben. Han böev förvånad över den långa läkningstiden och han klämde och kände och förklarade och ritade på papper det vi inte hajade.
 
Storasyster har reagerat starkt på den kortison spruta som hon fått två gånger in i håligheten. Reaktionen som blivit är att huden är ilsket blåröd och har liksom några rödstimmiga bristninar. Märket som blivit är väl kanske tre femkronor stort ungefär. Som tur är så sitter det nere på yttre fotknölen på ena benet så det syns inte vrålmycket. Men fint är det INTE :-(
 
Benet är även rätt deformerat om man kollar på det. Den deformationen är den Bencysta som hon har. Skeletet har alltså valt att omforma sig till en ihålig utbuknad vilket gör att hennes fotknöl ser ut att vara ca 8-10 cm förlängd och det är lite gropigt och trist. Lite svårt att förklara hur det ser ut....ska se om jag får ta en bild och lägga ut. Det är inte säkert att hon vill visa det.
 
Doktorn förklarade i alla fall att den deformation som finns vid fotknölen inte är den del av den reaktion som hon fått efter ingreppen. Den hade varit den samma eftersom deformatinen är själva problemet så att säga.
 
Både jag och storasyster lyssande på hans förklaring och han visade även på röntgen bilden på bildskärmen hur hennes ben såg ut och hur det egentligen skulle se ut. Jag frågade om vi kunde få med oss en bild hem vilket vi kunde.
 
Han sa också att han inte kommer att operera henne igen med tanke på reaktionen. Han vill att vi kommer åter i februari och röntgar och kollar om ihåligheten blivit mindre.
 
Han sa att det med mycket gott öga och starkt vilja gick att se en liten liten förbättring. Ingen dramatisk förbättring men inte heller en utvidgning av hålet vilket ibland kan hända.
 
Doktorn sa att när hennes ben slutar att växa så ska man inte se att hon har haft en bencysta alls. Då ska ihåligheten vara borta. Förra gången han sa han att när hon är vuxen syns det inte några spår av bencystan. I min hjärna tänkte jag då att hon är i 20 års åldern. Men denna gång sa han att när hennes ben slutat att växa ska det inte synas. Och det gör benen på tjejer ungefär i 14-15 års åldern. Det gladde mig oerhört att det alltså inte är mer än 4-5 år kvar kanske....istället för ca 15 år vilket är en stor skillnad.
 
Vi gick ifrån läkaren lite gladare och med mera förstånd i denna fråga i alla fall. Nu är det bara att vänta på en röntgen tid i februari och en tid till doktorn för feedback på bilderna.
 
Kram
Veggomamman

Ventilation och värme

Under en länge tid har vår uppvärmning och ventilation varit en tanke som vi gnagt lite på. Det är en luftåtervinningsvärmeventialtions lösning som har över 20 år på nacken. Det har ibland pipit, skorrat och jag vet inte ordet på alla olika ljud som den lämnat ifrån sig.
 
Så tog vi oss i kragen och började kolla på service av detta system. Det visade sig att det fanns en firma i byn som kunde detta och en kille var här för lite drygt en vecka sedan. Han kollade och konstaterade att filerbyte och byte av kullager var på sin plats. Han såg också att ventilationsrören skulle behöva dammsugas. Så igår var det dags.
 
De kom klockan 07 på morgonen med en stor dammsugare och fixade rören. Det ser så fint och fräscht ut i dem nu....han tog med sig fläkthjulen och bytte lager på firman och kom tillbaka senare på dagen och satte in allt på rätt plats.
 
Och vet ni vad. Nu låter det så tyst och skönt om ventilationen att jag inte känner igen våra vardagliga hemmaljud längre. Det är så skönt att det är gjort och jag kan blir lite arg att vi inte tagit tag i det tidigare.
 
Vad kalaset kostar har vi inte en susnig om. Vi frågade aldrig exakt. Och eftersom det behövdes var det inte mycket att gaffla om. Det skulle göras!! Delar av jobbet gick i alla fall att ROTA vilket känns bra så klart :-)
Faktura kommer under veckan som kommer gissar jag.
 
Kram Veggomamman

Inredning och hemmet

Intresset inredning kan te sig lite hur som helst. Jag skulle kunna åka på mässor och annat, men det gör jag inte. Jag läser lite bloggar på nätet och surfar lite allmänt på det jag gillar i inredningsväg. Jag funderar igenom inredningslösningar till hemmet bra mycket och fnular på vad som blir snyggt eller inte hemma. När väl funderandet är klart slår jag till och samspråkar med kära U och så får jag hoppas att han gillar tanken på den förändring som jag kommit på. Oftast har vi samma smak så det blir sällan ett nej. Det som oftare sätter stopp i hjulet är att prylen (om det är en sak) kostar en slant mer än andra så det krävs lite sparande innan inköp kan ske. Är det något som ska göras om hemma kostar det givetvis också, där är det mer planering och utförande som är besvärligt. Allt kan jag ju inte göra själv så hjälp från sambon är något som behövs så klart.
 
Ideér finns det gott om. Det är tiden och stålarna som är haken....
 
Vad sägs om att jag skulle vilja:
 • Slipa klart och lämna in träden som ska bli "använda kläder hängare" i vårt sovrum.
  Haken är tiden att slipa och lite inspirration från min sida sett. Det är inte mycket kvar som ska slipas tror jag....
 • Kasta ut tösernas 60 garderober och istället sätta in en varsin hörngarderob från IKEA.
  Haken här är att befintlig garderob är fastmonterad och när den tas bort saknas det golv....ett golv som idag är snyggt och inte behöver bytas, men som är svårt att skarva. Saknar bitar att skarva med. Hur jag löser det är inte klart ännu....
 • Byta våtrumsmatta i tvättstugan för att den har bubblat sig vid två ställen och jag mitsstänker att den inte håller tätt vid eventuellt vattenläkage.
  Haken här är att det står en 300 liter varmvattenberedare på golvet.....
 • Olja golvet i allrummet.
  Haken här är att det är jobbigt och lite svårt att få fint om man ska göra det själv. Bättre att leja bort. När ska det ske? Det tar i alla fall några dagar då man inte bör gå på golvet och vårt allrum är det centrala rummet som man måste passera var man än ska i huset....
 • Garderobsdörrar till vårt sovrumm.
  Haken är lusten tror jag. Vi har redan koll på vilka vi ska ha och vi har måtten på hur stora de ska vara. Det som ska göras är nu bara att skrapa ihop stålar och beställa.
 • Måla taket och väggarna i köket.
  Haken är att jag inte vill ha ett vitt tak och kulören vi önskar ha har dålig täckningsförmåga så den kräver kanske att man målar 4 gånger. Tak är jobbigt att måla. Det tar på nacken att måla tak.
 • Köpa en ny matta till allrrummet. Vi vet redan vilken.
  Haken är att vi igen behöver......spara spara spara. Sedan handla...
 • Leta efter ett nytt vardagsrumms bord. Jag har hittat snygga, men frågan är om vi är överens och när vi blir det blir det ytterligare en gågn...spara och spara.
 • Bygga ut och glasa in delar av vår uteplats.
  Haken är att vi har en pelare på nuvarande uteplats och den vill vi inte gärna ha i uterummet. Går den att flytta utan att huset rasar? Att be en snickare komma och kolla skulle innebära att vi kommer närmare bygget och det skulle innebära att vi skulle slå till eftersom vi båda gärna gärna vill glasa in och göra större, men stålarna som alltid måste man ju tänka på.
 • Lägga nya plattor på framsidan och bredda uppfarten så att två bilar kan stå brevid varandra istället för att vi står efter varandra samt fixa plats för cyklar ute istället för i garaget.
  Haken är att det kostar skjortan att fixa underlaget och köpa plattor eftersom vi vill göra den stenlaggda plätten dubbelt så stor som i dag...tror vi.
 • Fixa lillasysters rum.
  Haken är att hon inte vet hur hon vill ha det så där får vi vänta på hennes vilja att göra om.
Ja som ni ser är det inte brist på varken ideér eller arbetsuppgifter. Och då är väl detta inte allt som jag/vi vill eller skulle kunna tänka oss att göra.
 
Kram Veggomamman
 

Sambons söndag.......

I söndags var min kära sambo iväg på Rally igen. Denna gången inte för att fotografera utan för att få åka med som kartläsare.
 
Han lämnade hemmet 05:30 på morgonen och kom hem kanske vid 17 på kvällen. Då hade han fått åka med en kille han känner alla sträckor under dagens tävling. Tre rundor var det. Varje rundan tog ca 1 minut och 16 sekunder. Alltså en total åkatid på 3 minuter och 48 sekunder.
 
Den tiden tog dem till vinst i tävlad klass vilket givetvis var skoj. Kära U kom hem glad med en buckla och rätt trött så klart.
 
Jag kan slås av reflektionen att det är en sport som tar otoligt massa tid med otroligt lite utfall i det roliga. Nu vet jag i och för sig att den tävlingen de var iväg på var en rätt kort tävling som kördes på en Folkracebana. Men det är en tidsslukande sport. Fast vilka sporter är inte det i och för sig??
 
Golf tar mycket tid.....
Basket, fotboll och andra lagsporter där man spelar matcher eller tränar varje dag i veckan....
Ridning med tävlingar på helgerna.....
 
Jag kan imponeras över människor som har möjligheten, lusten, tiden och orken att lägga så pass mycket tid på en aktivitet. Mina egna intressen tar inte den tiden...tycker jag i alla fall. Scouterna tar en gång i veckan ca 2 timmar samt 1-2 helger per termin. Uppe på det max 3 ledarmöten per termin. Mot försommaren tillkommer ofta ett läger på en helg också. 
 
 
Kram Veggomamman
 
 

Att röra på sig

Jag har sedan några veckor tillbaka börjat röra på mig mer än innan. Jag känner att byxorna börjar sitta lite för tight och konditionen är allt annat än bra.
 
Denna gången har jag bestämt mig för att inte gå ut för hårt. Jag har lovat mig att i alla fall en gång i veckan gå en snabb promenad på minst 45 minuter. Tanken är också att gå till gymmet och använda upp mina 25 gånger på 10-kort som jag har under hösten och stå där på Flaxmaskinen (Cross Trainern) i 30 minuter per tillfälle.
 
Nu har jag snabbpromenerat flera dagar och flaxat en dag samt gått på luncherna på jobbet så jag känner att jag börjar bli på G. Vill därför börja skriva om det för att inte glömma och kunna bli peppad istället.
 
Så här ser min motionstabell ut:
 
Vet egentligen inte om det är något att skriva om, men jag känner mig i alla fall nöjd över att ha lyckats hålla igång i alla fall i tre veckor.
Jag funderar även på att hoppa på 5:2 dieten, men det får dröja ett litet tag innan jag känner mig mogen för det. Jag är i alla fall i stadiet att jag läser en massa om dieten.
 
Kram
Veggomamman
 
 
 
 

hits