Igång igen

Mina 5:2 dagar har denna vecka börjat på allvar igen efter semesteruppehållet. 

Ikväll har jag kokat linssoppa som jag kan äta på jobbet mina "två" dagar. Ska försöka hitta andra bra jobbluncher att ha klara i frysen.

Nu finns i alla fall 10 portioner klara.
Kram Veggomamman 


Släktträff

Under helgen som gått har vi varit iväg på en släktträff. Det är min mammas sida som valt att hyra en mindre lägergård en bit härifrån.
 
Vi var 21 personer. Vi skulle varit 26 max 29 men på grund av sjukdom och arbete mm kunde inte alla hänga på. Synd för det är alltid kul när alla är med.
 
Vi har väl egentligen inte gjort speciellt mycket. Vi har pratat, lagat mat och slappat mest hela tiden. Det har varit intensivt men samtidigt trevligt och kul att träffas.
 
Nu tar det ett bra tag innan vi ses alla igen...kanske till nästa sensommar/höst igen? Vem vet. Vi har inget bestämt vad jag vet i alla fall.
 
Töserna var med och hängde med en av mina yngre kusiner. De har bland annat metat från bryggan. Lillasyster kom stolt och visade sin fångst....
 
 
 
Den fick flytta tillbaka i vattnet igen.
 
 
De har även varit ute och rott. Både tillsammans med vuxna men även bara själva.
När de rodde själva fick de inte ro utanmför den lilla viken men när vuxna var med rodde de längre ut på sjön.
De tyckte det var såååå roligt att ro.
 
 
 
 
Även badat och bastat har de gjort under helgen.
 
 
 
Kram Veggomamman

Fynd!

Rea är kul. Halva Rea priset är ännu roligare. Slut rea kan vara riktigt kul.
 
Fyndade en svart linnekavaj för 150:- samt två sjalar för 50:- (för två).
 
Det är verkligen fantastiska fynd.
 
Kavajen hade kostat 799:- och ena sjalen 249:- och den andra 199:-.
 
Sjalarna hade jag visserligen aldrig köpt för normalpriset för jag anser att sjalar är på tok för dyra för att köpas på mormalpris....men 25:- stycket är en bra deal.
 
Kavajen hade jag nog kunnat slå till på om jag hade haft en skriande behov av en svart linnekavaj.....
Idag på rean kände jag behovet bara krypa på mig så det blev ett inköp :-)
 
Det bästa med köp av kavajer och sjalar är att där gäller inte regeln en in, en ut. Där kan man bara hänga in. En kavaj är för dyrbar för att bara göra sig av med den om man fyndar en ny.
 
Problemet blir när antalet kavajer blir mååånga, då måste tröjor få stryka på foten för att få plats i garderoben.
 
Jag drömmer om när lillasyster flyttar hemifrån. DÅ ska jag göra om hennes rum till en Walk in closet.
Hmm, hon är ju bara 10 år gamal så det lär ju dröja i alla fall minst 10 år innan den drömmen går att uppfylla.
 
Tur att drömma inte kostar något :-)
 
Kram
Veggomamman

Mangling

Förra fredagen var jag hos min vän C för att låna deras mangel. Jag hade två dukar som behövde fixas till innan en tillställing hemma. Jag hade blött ner dem rejält redan på onsdagen för att få dem släta och fina.
 
Jag och töserna cyklade dit klockan 19 när vi ätit lite mat. Töserna hängde med A i hennes rum, vad de gjorde vet jag inte. Gissar att de spelade spel på datorn eller så...
 
Själva manglingen tog ju ingen tid, men efter satte vi oss i soffan och pratade med ett glas vin. 
 
4½ timme senare cyklade jag och töserna hem i mörkret!
 
Underbart med vänner som man kan träffa på det sättet. Det var en trevlig kväll som inte alls var planerad och som flöt på bra längre än jag hade trott när vi cyklade hemifrån. Vi pratade om en hel massa vilket är balsam för själen på något sätt.
 
Kram
Veggomman

9 år

Idag har jag jobbat exakt nio år hos samma arbetsgivare.
 
Det är ett absolut rekort med mååååånga år för min del. Att stanna så länge hos en och samma arbetsgivare trode jag aldrig att jag skulle göra. Det måste väl i saningens namn innebära att jag verkligen trivs på jobbet. Jag har roliga och trevliga arbetskamrater vilket bidrar till trivseln så klart.
 
Nu har jag ju inte gjort samma sak på jobbet alla dessa år.
 
Jag började ju i Helpdesk med telefonbaserad datasupport till alla våra anställda och det höll jag på med i några år. När så chansen fanns att byta tjänst på IT och istället jobba 50% med Configuration Management och 50% med telefoni så tog jag chansen.
 
Så här i efterhand har det visat sig att den där första 50% tjänsten med Configuration Management inte var helt lätt. Med åren har telefonin tagit överhanden och configuration har fått stryka på foten. Sedan något år tillbaka har min chef och jag helt tagit bort configrollen så nu jobbar jag vara med telefoni.
 
Nu har det ju trots detta inte varit enbart telefoni för min del eftersom jag var och är intresserad av ITIL och hur de processerna skulle kunna optimera arbetet på en IT avdelning i ett företag. De processerna har jag lärt mig MASSOR om rent teoretiskt i alla fall under ett par års tid. Tyvärr har inte min arbetsgivare insett min kunskap eller inte valt att satsa på att införa ITIL på ett bredare plan och nyttjat mina kunskaper och intresse. Anledningen känner jag inte till, men så är det i alla fall som jag känner.
 
Lite nytta har jag haft av kunskaperna så klart i alla fall. Jag har ju bland annat det sista året varit med och jobbat fram underlag för servicenivåer. Har varit med och haft möten med alla våra kunder för att ta reda på deras behov av IT system. Ett arbete som leds av en konsult, men som jag deltagit i som representatnt från IT. Ett riktigt joligt jobb som kommer att ge bra utfall när det är klart....om nu ett sådant arbete någonsin blir klart....det är ju ett levande utfall som måste tas om hand för att kundnöjdheten ska vara hög.
 
Denna höst och framtid är spännande på jobbet. Dels har jag två riktigt stora "projekt" inom telefonin att genomföra denna höst. Men uppepå det kommer en organisationsförändring att ske på IT. Man har tänkt att införa en så kallad "IT-ledningsfunktion" på ca 18 personer som ska jobba mer administrativt och styra och leda mer utöver det praktiska arbete som utförs idag. Om det praktiska arbetet kommer att finnas kvar i framtiden i egen regi är oklart. Det ska prövas mot marknaden för att se var lönsamhet och arbetsutfall är mest prisvärt. Frågan om outsourcing eller ej är alltså högst aktuell vad gäller min grupp på IT avdelningen här på jobbet.
 
Vad som händer med mig vet jag inte. Om jag får vara kvar på en ny tjänst eller om jag får jobba med samma saker i framtiden är okänt. Vad vill jag då? Ja säg det....det har jag inte helt koll på ännu. Det finns arbetsgivare i krokarna som har saker att erbjuda.....
 
Nu i slutet på Augusti kommer de där 18 interna tjänsterna att publiceras och då hoppas jag få bättre koll på vad de innebär. Vi har fått en så kallad senak peak på dem innan semestern men nu efter ska detaljerad tjänstebeskrivning komma ut och de som vill ska kunna söka dessa interna tjänster. Om och vilka jag ska söka får framtiden utvisa. Lite funderingar på vad jag gör i framtiden finns, men de avslöjar jag inte här.
 
Livet är trots allt spännande och nya utmaningar är kul även om det ibland känns osäkert vem som står som avsändare på lönekuvertet inom några månader.
 
Men som sagt idag är det NIO år sedan jag satte foten hos min nuvarnde arbetsgivare för första gången!!!
 
Kram Veggomamman
 
 

Titta vad jag fått!

I förra veckan när jag kom hem från jobbet stod dessa på köksbordet.
 
 
Man kan inte annat än bli glad, inte sant :-)
 
Världens bästa barn och man som fixade dessa!!
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 28

Sista dagen ledigt för denna sommarsemester.
Känns som en av de absolut varmaste dagarna.
 
Vi hade ett projekt denna dag och det var att rensa vår häck. Det hade regnat lite under natten så vi tänkte att jorden var lite mjuk och lättarbetad. Men det var bara det allra översta lagret av jord som var något mörkare i färg. Längre ner var det kruttort och stenhårt.
 
Vi låg på alla fyra jag och Kära U och rensade i omgångar. På tok för varmt för att ta alla tre sidor utan paus.
 
Innan dagen var slut hade vi dock rensat oss igenom hela vår häck. Så skönt att ha det gjort!!
 
Vi passade även på att rensa rabatterna och kantskära runt plattorna på framsidan. Där var det skugga och riktigt behagligt att befinna sig. Det blev fint även på framsidan när vi väl var klara där.
 
 
 
En del maskiner tvätt gick också som torkade snabbt i solen.
 
Jag och Kära U satt en stund  i skuggan och planerade för vår kommande fest för att vi gifte oss i maj.  Vilken mat vi ska ha och vilken dricka vi ska ha samt annan planering som behöver göras...... Den börjar närma sig med stormesteg så det var bra att vi fick det klart. Nu har vi läget under kontroll och kommer inte att jobba ihjäl oss med festen veckan före känns det som.
 
 
 
 Vi blir ett bra gäng, men tyvärr har några tackat nej för att de redan var upptagna med annat. Fester, jobb, resor, aktiviteter mm. Några har även valt att inte svara alls på om de kommer eller ej trots att det tydligt på inbjudan stod att man skulle höra av sig senast 1/8. Synd! Vi har ju bjudit för att vi vill att de ska komma. Jag och Kära U har bestämt att vi inte kommer att fråga de som valt att inte svara. Vi har ingen lust att tjata, vi anser att man i artighetens namn besvarar en festinbjudan så som det står på inbjudan. Punkt slut!!
De som inte kan kan helt enkelt inte och de som tackat ja är vi väldigt glada över att just de kommer.Jag är helt övertygad om att vi kommer få en trevlig fest trots att vi blir färre än planerat.
 
På kvällen grillade vi god mat och cyklade ner till vår lilla by för att köpa en sista sommarglass.
 
 
 
Från och med första arbetsdagen är det tillbaka till gamla rutiner med "två dagar" och inget svullande med glass, chips, öl och vin så som det varit under semestern.
 
Ingen större jobbångest faktiskt. Känns som att jag har haft en riktigt skön, avslappand och behaglig semester. Kanske i det varmaste laget skulle jag säga, men riktigt bra trots värmen. Jag känner mig redo inför höstens bataljer och är i alla fall utvilad när de drar igång. Om sedan den energin som laddats  upp räcker till allt, det återstår att se under hösten.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 27

Kära U skulle på rally så han åkte lite efter sju på morgonen. Jag gick upp och åt frukost med honom. När han åkt surfade jag runt lite för att kolla in vad som hänt medan vi varit borta.
När det var klart klev jag in i duschen. Istället för att duscha blev det så att jag började städa badrummet. Plockade ut allt som finns på golvet och spolade golv och skurade väggarna med såpa. Även toaletten och handfatet fick dig en omgång medan jag höll på. Det luktade så gott av grönsåpa när jag var klar. Det sista jag gjorde var att själv duscha.
 
Sedan så satte jag fart med att plantera de 6 röda pelagorner vi köpt till våra balkonglådor. Jag passade även på att vattna lite i trädgården då det inte var strålande sol ute denna dag. Varmt, men inte gassande sol.
 
 
 
 
Jag åt en laxhamburgare som jag gorde av lite överbliven grillad lax, salladsblad från trädgården och några tomater. Lite av den sås vi ätit en annan kväll hade jag också på. Riktigt mumsigt gott!!!
 
 
 
Så var det dags för det stora blomsterbärandet. Alla blommor inne skulle ut på verandan för att få sig en rejäl dusch och genomvattning. Jag inser att vi har rätt många blommor när man måste bära dem en och en. Blommorna ställdes på trallen medan alla krukor försökte samsas på trädgårdsbordet. Till slut fick inte krukorna plats så de fick placeras ut lite här och var där ute.
 
 
 
 
 
 
 
 
Med vattenslangen och dess dusch munstycke gick lag så lös med att göra blommorna både dammfria och venomvåta. När jag var klar fick de stå och torka ute i värmen och blåsten.
 
 
 
 
Inne dammsög jag fönstren för att bli av med blad och flugor som fått stryka med. Jag passade även på att sätta upp en gren i vardagsrummet som vi ska ha ljuslyktor och glaskulor i. Det är något jag har funderat på länge länge men som jag inte fått ändan ur att fixa till. Grenen kommer från skogen där vi bodde tidigare så den har legat i över två år på att få användas. Det är en tallgren med fina insektsgångar....
 
 
 
 
När Kära U kom hem hade jag precis ställt tillbaka alla blommor inne i huset och häll på att ta han om alla torkade blad som hamnat på altanen. Trots att vi har många blommor skulle jag gott kunna tänka mig att skaffa några mera. Det finns sorter, jag kan inte namnet på alla, som jag skulle vilja ha.
 
Senare på kvällen grillade vi igen. Denna gången sparris, majs och färsk lök. Kära U gjorde högrevsburgare med vår nya hamburgerpress och jag åt foliebakad kolja med philadelphiaost och soltorkade tomater. Till detta goda såser och potais/morot i ugnen. Vi delade på en flaska rosé i värmen. Gud så gott!!!!
 
 
Kvällen tilbringades ute på verandan med att bara slappa och ha det bra.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 26

 Vi sov tills vi vaknade, vilket inte är jättelänge med tanke på hur varmt det är även på morgonen. Vi har fönstret på vid gavel hela natten, men det är likväl varmt i sovrummet.
 
Vi hade bestämt att vi skulle hämta 1½ kubik ved denna dag. Det var varmt, men vi satte fart i alla fall. Det tog inte mer än en timme att lasta av hela säcken ved och sedan stapla den bakom garaget.
 
Så här mycket ved har vi nu.... :-)
Kära U skakade av klabbarna och kastade dem på uppfarten och jag la dem i skottkärra som sedan kördes vid sidan om garaget så att jag sedan kunde stapla varje vedklabbe. Skönt att det nu är fixat. Nu kan vintern komma och vi kommer att kunna elda så mycket vi vill den kommande vintern. Har vi tur och det blir en mild vinter kommer veden att räcka i två år.
 
Efter att ha slappar lite i värmen åkte vi och lämnade släpkärran åter och åkte och handalde lite smått och gott inne i stan. Vi behövde några grejer att skruva i garaget så att de stödpinnar vi slagit ner inte ger vika mot. Vi behövde även några nya plastlådor med lock till saker vi ska lägga upp på vinden.
 
Sist men inte minst handlade vi mat inför kommande vecka.
 
Hemma gjorde vi mat. Det blev kokt potatis och sill.
 
Riktigt friskt och gott i värmen!!
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 25

Frukost klockan halv nio.
Den var god trots att det saknades äggröra. Men det fanns så mycket annat gott istället. Det var inte en frukostbuffé som dignade av grejer, men det var en frukotbuffé som var kravmärkt och så lokalt odlad som det gick enligt deras egen utsago.
 
Vi satt länge och åt. När vi var klara packade vi in oss i bilen igen och for vidare till dagens äventyr.
 
Männen viste inget om upplägget denna dag heller. Vi avslöjade att vi skulle göra två stopp men att inget av dem var tvunget att göras någon speciell tid.
 
Första stoppet blev i Falköping på Fallbyggdens Ost.
 
 
 
 
 
Snacka om butik. Klart mycket större än jag hade kunnat ana och sååå mycket goda ostar det fanns där. Stackars Kära U som inte tycker om ost. Men han gick och kollade på sitt men smakade inte på något alls. Vi andra tre gick bara och mös för fulla muggar och plockade i den ena osten efter den andra i korgen :-)
Väl värt att besökas om man har vägarna förbi och om man gillar ost så klart.
 
 
Efter det stoppet blev det ytterligare några timmar i bil. Vi gjorde ett kort spontant kaffestopp i utkanten av Gränna för att kaffedrickarna kände att det behövde kroppen. Jag köpte en glass istället.
 
In i bilen igen mot sista stoppet för resan innan hemfärd.
 
Det slutade i Vadstena där vi skulle äta lunch. Vi hittade en restaurang på en gata och gick in. Vi valde att sitta inne. Lugnt och skönt ochframför allt INGA getingar. Jag åt en laxplanka och det var rikgit gott. Kära U valde deras burgare med gröd och hemmagjord pommes. Även han var nöjd med sin mat.
 
Efter maten en tripp utmed vallgraven till slottet. Vi skulle nämligen stanna vid den Äventyrsgolf som finns där.
Det är en mycket avancerad minigolfbana men mer terräntaktiga hål. Terräng av konstgräs, stenar, backar och vatten. Jag som inte är så förtjust i vanligt minigolf måste erkänna att denna var klart roligare än klassisk minigolf.
 Det var inte så lätt att slå. Bollen rullade bra på konstgräset. Jag kom sist men är lika glad för det :-)
 
 
 
Vi hoppadde in i bilen och jag började vår sista körning, den som gick hem.
 
Det blev en lång dag, men jag hoppas och tror att våra äkta halvor uppskattade denna resa trots att de inte hade en aning om vad som skulle hända.
 
Jag hade i alla fall roligt och jag hoppas att övriga i resesällskapet hade lika kul och trelivt som jag.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 24

Avfärd innan 08 för att hämta upp vännerna C och M. VI ska åka iväg på en suppriceresa. Det är fruarna som planerat och männen är helt ovetandes om vad som komma skall.
 
Innan resan har de fått mejl med information om bland annat saker att packa samt små uppdrag som de ska precentera under resans gång.
 
De placerades i baksätet och informerades om att fika var efter 2 timmar.
 
 
 
Kära U sa innan vi kom fram till C & M att det skulle bli första gången som han satt i baksätet på sin egen bil...
 
Jag körde och när vi började närma oss fikaplatsen blev jag otroligt kissnödig. C hade koll på ett ställe där vi skulle stanna för fika men det visade sig vara lite längre än vi först trode så jag blev mer och mer kissnödig. Till slut var vi framme och jag kastade mig ut för att hitta en toalett.
 
Frågade i kiosken it den närliggande campingen efter toaletten. Hon sa tre hur bort till höger. Helt rikgit, men hon sa inte att hon satt på nyckeln. Jag fick således småspringa tillbaka för att få tag på nyckeln (som jag borde betalat 5:- för då jag inte var campinggäst. Men jag struntade i en uppmaningen). Till slut fick jag nyckeln och kom in på toaletten och det kan jag säga var i gevens tid!!
 
Fikat bestod i kaffe/te och mjuka goda sockerkringlor. Riktigt smaskigt. Inte ofta som jag äter det.
 
När vi åkt ett tag delades lite färdpåsar ut. Det var en ask med bland anant godis, en flaska whiskey och ett litet kulspel för eventuell ttristess i baksätet.
I ytterligare en påse fanns lite nyttigare saker så som sockerärtor, coctailtomater, ölkorv och ett äpple. Påsarna var mycket uppskattade och jag tror att Whiskeyn slank ner bland det första för våra baksätesresenärer.
 
 
Vi fortsatte vår färd mot dagens andra stopp. Där hade vi en tid att passa samt planerade att äta lunch.
 
En cykel som klätts in med en virkning. Lite fin faktiskt....
 
När vi kom in i staden hittade vi en parkering och började gå mot centrum. Jag gick in till turistbyrånför att dubbelkolla 14 aktiviteten så att vi skulle hitta rätt. C frågade efter ett bra lunchställe och fick ett tips.
 
Lunchställets entré, oansenligt och svårt att hitta till.
 
Vi knallade dit och enrtade stället. Jag valde kallrökt lax med stuvade svartrötter. Riktigt gott!! Kära U valde köttbullar med potatis och gräddsås. Ska också varit gott enligt honom.
 
Vi hade lite tid över så vi gick och drog oss lite på de små nysiga gatorna i staden.
 
Lite före 14 gick vi till stationen. Vi skulle nämligen åkta med stadståget så att vi kunde få lite nyttig information om staden vi besökte. Åkturen kostade gratis och den var skumpig och ryckig med många hårda inbromsningar. Men vi fick en guide som berättade vad vi åkte förbi. Efter ca 20-25 minuter var vår tur med runttåget i Lidköping klart och vi var klara med den staden. Finns mycket mer att se där än en lunchrestaurang och ett rundturståg, men vi hade andra planer för resan.
 
 
 
 
 
In i bilen igen och ut på vägen. Denna gången inte lika lång transportsträcka innan vi var framme på målet för resan.
 
Vi slutade vid Läckö Slott utmed Vänerns strand.
 
Vi hade bokat in oss i två dubbelrum på Naturum precis brevid slottet. Vi  baxade in alla våra saker och gjorde oss klara för lite ost, och vin på vår balkong. Med två lånade stolar och flyttav våra sängbord fick vi plats på balkongen och hade det rikgigt mysigt.
 
Vårt rum på Naturum vid Läckö Slott
 
Balkongmyset innan uppdukningen och det andra sängbordet kom på plats.
 
C hade planerat och tagit med myset på balkongen. Det visade sig att hon tagit med mer än hon sagt i förväg för det var bubbel och glas till detta som först halades upp. En riktig överaskning att vi satt där och skålade för att vi gift oss. Det hade jag inte alls räknat med. Vindruvor, kökrsbär, ostar, ölkorv och kex. Allt upplagt på de två sängborden.
 
Vi avslutade myset på balkongen lite snabbt för vi hade nämligen en tid att passa klockan 17. Men innan vi avslutade informerades de två manliga medresenärerna vad som skulle ske. Vi skulle klockan 17 äta middag på Hvita Hjortens restaurang i Naturum och klockan 20:00 se på en Opera inne på slottgården av Läckö Slott.
 
Det blev snabba 45 minuters duschning och omklädning inför kvällens aktiviteter.
 
Nere i restaurangen blev vi visade till bordet och fick höra menyn. Jag valde löjrom med tre olika lök till förrätt samt en lax till varmrätt. De andra valde kötträtten som varmrätt istället.
Maten var god och stämingen bra. Servicen kan jag inte heller klaga på. En trevlig, god och bra måltid helt enkelt.
 
Vi avstod efterrätt då magarna våra var för fulla redan av all mat.
 
En liten paus uppe på rummet innan vi gick mot slottet för att få en förhandsförklaring till Operan.
 
19:20 i slottkyrkan bänkade vi oss för att få lite historia kringa författaren till Operan samt en förklaring till handlingen. Det var en bra introduktion tyckte jag.
 
Man kunde få långa fleece filtar så det gjode vi så klart. Svårt att veta hur kyligt det blir inne på en borggård.
 
Operan höll på från 20:00 till efter 22:30 med en 25 minuters paus. Jag tycker det var bra och skulle utan tvekan gå på ytterligare en Opera om jag fick möjlighet.
 
 
 
Den vi såg heter Falstaff och var en komediopera. Ni får läsa mer om den här för jag orkar inte skriva om dess handling.
 
 
 
När operan var slut och vi kommit tillbaka till Naturum som bara låg ett stenkast ifrån plockades ost och vin och kex fram igen. Denna gången valde vi att sitta inne i ett konferensrum som stod på glänt. Bra mycket mindre mygg där jämfört med vår balkong. Trevlig stund så klart med trevligt sällskap och gott att småtugga på.
 
När vi kände att tröttheten slog an för mycket bröt vi upp och bestämde träff till halv nio dagens efter vid frukosten.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 23

En mellandag som vi fyllde på rätt bra trots allt.
 
Kära U var iväg och tvättade sin bil medan jag var hemma och grejade. Jag dammsög hela huset och blev genomsvett av den ynka arbetsinsatsen. Blev till att duscha igen.
 
Vi åkte in till stan. Kära U hade lite att greja med inför en kommande resa och jag var ju Reafyndssugen så jag hängde på även om vi inte gick tillsammans på stan.
 
Jag hittade två saker på rean. Inne på Flash. En vit linneblus och en svart tunnt stickad tröja. Två bra fynd som kommer att användas flitigt.
 
Vi gick till en närligadne köttbutik så att Kära U kunde köpa kött till kvällsgrillningen. Blev ryggbiff. Jag gick in till fiskaffären och köpte mig färsk tonfisk.
 
Med våra inköp traskade vi mot bilen. Stannade dock för att köpa lite mera grönsaker till maten.
 
Hemma igen slappade vi fram tills vi skulle börja laga mat.
 
Grillat som så ofta denna åtstid. Ugnsbakade rotsaker så som sötpotatis, morätter och potatis.
Goda kalla röror och för mig en grillad tonfiskkotlett och kära U grillad ryggbiff från en glad gris.
 
Senare på kvällen började vi packa inför kommande äventyr. Vi började väl packa vid 22 och när vi var klara var det bara sängen som väntade....eller först en snabb dusch för att skölja av dagens svett som så ofta denna semester.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 22

Fick sätta klockan. Lämnade töserna hos farmor och farfar vid halv nio var tanken, men töserna var sega på morgonen så vi blev lite försenade. Det gjorde inget.
 
Jag åkte seadn direkt in till stan för att lämna in storasysters cykel på 3 månaders service. Stannade på ett köpcentrum för att lämna åter lite bibba böcker, men det visade sig att bibban inte öppnat ännu och de hade ingen brevlåda så jag fick åka hem igen utan att ha lämnat böcker åter. Gick dock in på ICa för att köpa lite bröd till en mastäck som Kära U skulla ha.
 
Hemma var Kära U i full gång med att fixa sin rally packning med vatten, kameror, stekt ägg, solcreme och myggstift. Långa byxor och ärmar var redan påklätt och han väntade i stort sett bara på att jag skulle komma med brödet så att matsäcken kunde bli klar.
 
Han for iväg och jag blev själv hemma. Det var länge sedan det var så.
 
Jag valde att åka tillbaka till köpcentret för att lämna bibbaböcker men även för att strosa lite i min egen lilla värld och leta efter några reafynd. Tyvärr hittade jag inte några reafynd men jag fick i alla tall till lite grejer till en kommande aktivitet som behövde inhandlas.
 
Hemma igen stannade jag till i vår lilla stad och kollade in eventuella reafynd, men det var ingen lycka där heller. Det enda inköpta som blev var en glass med två kulor.
 
Hemma i huset igen tvättde jag lite tvätt och slappade på . Jag förberede även lite inför kvällens grillning.
 
Ugnsbakade rotsaker och grilld lax blev det. Även lite grön sparris skulle grillas samt lite färsk lök. Mmmm
 
När väl Kära U kom hem så var maten på G och vi kunde äta och sitta ute i den behagliga kvällen.
Rallytävlingen hade varit bra med några riktigt bra avåkningar så Kära U var nöjd över sin dag i rallyskogen.
 
En bra dag för oss båda även om vi varit på varsinna håll mest hela dagen!
 
Kram veggomamman

Semesterdag 21

Vi sov länge och drog ut på frukosten länge. Töserna satt och kollade på TV tills frukost var klar. Vi åt nog vid halv elva tror jag.
 
Någon maskin tvätt blev allt klar innan frukosten som kunde hänga ute och torka under dagen. Rikgit bra att snart ha alla kläder rena igen.
 
Vid tolvhugget var vi på resande fot igen. Denna gången skulle vi besöka Kära U:S kusin, hon som vidse oss i våras.
 
Tyvärr kunde inte svärmor och svärfar komma med på grund av att det är en bit att åka och att värmen är på tok för jobbig. Vi tycker givetvis det var trist, men att det var rätt val att göra med tanke på vädret.
 
När vi kom fram visade det sig att de hade bjudit dit flera folk är oss. Två av deras tre barn var där samt deras respektive familjer. Även barnens respektives föräldrar var på plats samt en syster med familj var också där. Fullt hus minst sagt.
 
6 barn totalt var där och kul hade de. De badade mycket i poolen och lekte med vattenballonger i trädgården.
 
Vi vuxna åt, drack och pratade en hel massa.
 
Lunch blev sill och potatis. Köttfärssås till de barn som inte ville ha sill.
 
Efter ett tag lite fika med  bullar och chokladmarränger. Gotteligott gott man man väl säga :-)
 
Vi gick även en promenad i skogen medan vi var där. De håller på med någon typ av sagostig i sin skog som de ska göra. Den är långt ifrån klar men de har i vart fall röjt en hel del och man kan ana hur det kan komma att bli i framtiden.
 
Till grillat på kvällen blev det korv för hela slanten samt lite potatissallad.
 
Vi hade det riktigt trevligt med alla nya bekantskaper och åkte hem rätt sent. Plattorna var med även denna gånge och fyllde sitt syfte i mörkret i baksätet. Ingen somnade där bak innan vi kom hem.
 
Tyvärr inga bilder från denna dag konsitgt nog....men det blev bara inte så :-(
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 20

Satte klockan på halv sju och gick upp för att duscha, plocka i det sista i väskorna. Ut med allt så att  vi kunde packa in det i bilen och städa av golven.
 
Sängkläder skulle vädras så de hängde jag ut. De där små skalbaggarna som vi brottats med hela veckan var väldigt intresserade av det gula sovtäcket. De kom i hundratals till täcken och kuddar som hängde ute ett tag....
 
 
 
Jag dammsugade och svbbade golv medan Kära U gjorde köket och packade bilen. Töserna satt sömndruckna och kollade på tv medan vi stökade runt.
 
09:15 var vi klara för att ge oss iväg.
 
Vi hade bestämt att vi skulle åka minst en timme innan vi stannade för att äta våra frukostmackor vi köpt dagen innan. Vi hittade en bensinmack med stora bord där vi kunde sitta. Gott med mat och att stäcka på benen lite. Ett toabesök gjorde vi också innan vi fortsatte hem.
 
Töserna satt i baksätet och spelade på plattorna mest hela tiden så de märkte nästan inte av att vi åkte bil tror jag. De tyckte i alla fall att resan gick fort.
 
 
 
 
Efter ytterligare några timmar stannade vi på en mack till för att gå på toa och köpa en glass. Gott i värmen!
 
Väl hemma igen slog värmen emot oss i huset. Vi öppnade dörrar för att få korsdrag och drog ner markiserna för att mota solen lite innan den träffar fönsterrutorna.
 
In med alla väskor och allt annat löst i huset och börja packa upp. Vi kände oss alla rätt så möra efter bilturen hem och hade redan innan bestämt att vi skulle äta skräpmat.
 
Pizza och kebabrallrik blev det till middag denna dag. Sittandes ute på verandan i vårt eget hus.
 
Det är kul att vara borta men ack så skönt att komma hem igen....
 
Det som var kvar av dagen spenderades mest slappandes på allehanda sätt.
Jag lyckades få till flra maskiner tvätt i alla fall vilket var bra. Vi hade ju en hel del tvätt att kämpa med efter en vecka på resan de fot. Tur att man kan hänga det ute och att solen torkar det så fort.
 
Somnade utan problem även om det var otroligt varmt i huset.....täcket känns överflödigt, jag använder inte min del av det speciellt mycket...och har inte så gjort på hela semestern faktiskt.
 
Kram Veggomamman
 
 
 
 

Semesterdag 19

Sista dagen i stugan.
 
Vi städade på morgonen så mycket vi kunde, packade ner det mesta och gjorde iordnign det som kunde göras klart. Lunchen blev färssås och pasta. Riktigt gott trots att man inte har samma kryddor som hemma.
 
Efter lunch åkte vi och badade en sväng. Jag hade sett en brygga några minuter bort med bilen som vi skulle testa. Men tyvärr tyckte töserna att det var för mycket maneter i vattnet så de ville inte bada där. Vattnet var dock 23 grader varmt vid bryggan.....alltså i havet!!! Då åkte vi till SubWay och köpte mackor till resan hem och fortsatte till en strand på andra änden av kanalen. Den vi var på första dagen. Där kunde töserna bada utan bekymmer. Vågoran var täta och värmen påtaglig både i vatten och på land.
 
Efter en timmes bad åkte vi hem igen och började göra iordning oss.
 
Vad sägs om en man med rosa tröja och rosa foppatofflor. Det är inte illa det :-)
 
VI var nämligen bjudan på en Sommarfest hos min nya vänskap från jobbet.  Hon och hennes man har en sommarstuga i Abbekås och dit var vi alltså bjudna till 18:30.
 
Innan vi åkte åt vi några varma mackor för att mätta magen lite innan vi for iväg. 50 minuters resa var det innan vi var framme.
 
Jag kände ingen mer på festen än E och de andra i familjen kände ingen alls.Det var 24 personer på festen och jag måste säga att det var riktigt trevligt trotsa att vi ingen kände.
Töserna var de enda barnen. Se hälsade så trevligt på alla gästerna och hängde inte som en känguru ungen på sin mamma utan stod en bit bort...nära en godisskål...när hälsandet pågick.
 
När det var dags för mat fick de sitta på kanten av ett bord. Det var bordsplacering. Männen fick en sten med ett namn på som de skulle leta upp och så hade männens namn skrivits på stenar som redan låg på borden. Jag och Kära U hamnade vid två olika bord. På ytterkanten av mitt bord satt töserna. De skötte sig kanon även under maten. Svarade artigt och åt på en trevligt sätt. Man blir stolt när man ser att de kan om de bara vill när det väl är allvar så att säga.
 
Sällskapet vid mitt bord var trevligt. Vi hade en hel del att prata om under hela tiden....
Maten var en buffé med lite olika kalla saker. sallader, rökt lax, röror och marinerad fläskfilé. Lite ost och kex fanns också att smaska på. Till detta drack vi vin eller läsk. Till efterrätt en god hemmabakad marängtårta.
Allt smakade riktigt bra och magen blev helt klart mätt.
 
Töserna dunstade efter maten och satte sig med sin "pysselväska" inne i huset och ritade och spelade på plattorna. När klockan var halv tolv tröttande de och undrade när vi skulle åka hem. Då beslöt vi oss för att avrunda samtalen och tacka för oss.
 
En riktigt trevlig kväll som jag inte alls hade trott skulle dra ut på tiden så länge. Men det innebar väl bara att vi alla fyra hade det trevligt på nåtot sätt i alla fall :-)
 
Hemma i stugan tog det inte lång stund innan alla sov gott.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 18

Slöa slappa och ligkiltiga.
 
Ingen hade lust med något. Töserna fick fritt val på aktiviteter, men de var helt oförmögna att komma på något. Inte ens bad.....
 
Jag föreslog efter ett tag att vi kunde åka till IKEA i Malmö för att kolla lite på ett tänkt skrivbord till storasyster samt lite andra saker. Lite oväntat tyckte töserna att det var OK.
 
 
 
Varuhuset ligger bara 20 minuter från stugan så det tog inte lång tid.
 
Det var oerhört skönt, svalt och lugnt inne på IKEA. Vi gick länge och väl där inne och kollade. Tösner provade många möbler och jag tror faktiskt att de tyckte det var lite kul.
 
VI hittade de bordsskivor vi kollat på via nätet, men ingen var så som vi tänkte.....däremog hittade vi istället ett bord som kommer att kunna bli bra tror jag. Även storasyster är nog övertalad tror jag. Det som nu återstår är att prata emd morfar så att vi kan få lite hjälp av honom med några hyllor som ska byggas.....Borde inte var så svårt tror jag. Jag har dock inte maskinerna som behövs.
 
Luchen åt vi på IKEA restaurangen. Även där var det förhållandevis lugnt så vi satt där i det svala och bara njöt!!
Inköpet blev inte så stort. Två vita plastpåsehållare som vi letat efter på närare håll, men som vi inte hittat....
 
Hemma i stugan igen slapapde vi i skuggan ute och tog det superbananas.
 
På kvällen valde vi att gå ut och äta, precis på andra sidan bron finns en restaurang och pizzeria som vi hade siktat in oss på. När vi kom var det inte fullt, men det tjockande rätt fort. Mycket folk, många getingar och jobbiga ungdommar bakom som härade på grund av getingarna gjorde väl inte måltiden speciellt trevlig. Att sedan maten smakade nada och var lite si så där var ju inte heller så kul. Ölen var i alla fall kall, i alla fall den första tjeckiska. När andra skulle beställas hade de inga kalla så det fick bli en klassisk stor stark istället. Inte alls lika gott.
 
 
Tänk att man inte lär sig att sommarrestauranger till 90% är skit. Kass mat, jobbig insekter och halvtaskig service....hade varit klart trelivgare om vi satsat de 1000:- som den måltiden gick på inne på ICA och handlat råvaror och lagat till något gott hemma i stugan. Hade nog till och med blivit stålar över.....som vi hade kunnat använda på ett restaurangbesök hemma istället när sommaren passerat och sommarrestauragnerna är ett minne blott.
 
Nåja, gjort är gjort och vi lär göra om samma tabbe flera gånger för att lusten att laga mat inte fanns.
 
Tillbaka vid stugan en ljum kväll med en falska rosé vid sidan om brons vid Falsterbokanalen.
 

Kram Veggomamman

Semesterdag 17

Sov dåligt på natten. Värmen gör att sömnen inte blir den bästa. Vi sov ut på morgonen. Åkte mer än en timme senare än vad vi hade tänkt på kvällen innan. Men vad gör det? Vi har ju semester och inte så specillet många tider att passa.
 
Denna dag var det daxs för tågresan över bron till ett annat land!!
 
Vi tog bilen in till Hyllie station och parkerade där för att sedan fortsätta vår färd med tåg. Nästan 200:- enkel biljett för hela familjen över bron.
 
Det tar nästan 6 minuter bara på bron och totalt ca 30 minuter innan vi var framme i Köpenhamn.
 
Vi hade två mål med resan dit. Ett var att köpa wienerbröd med choklad samt röd korv med stark senap. Vi skulle också gå en sväng på Ströget var tanken.
 
Värmen denna dag var nog top of the top för det var nästan outhärdligt varmt.
 
Några kvarter upp på Strödet började vi kolla efter lunchsälle. Hittade en kille med en skylt om en restaurang till vänster upp med buffé. VI täntke, den tar vi!!
 
Väl framme var det nästan ingen som satt inne och åt. VI orkade inte sitta ute i värmen så det var ritkgit behagligt där inne. Tyst, lugnt och lite lite svalt.
 
Maten var helt OK. En del kalla röror och gränsaker av olika slag samt lite varmt. Vi åt alla fyra av olika saker och blev nöjda. Kära U tog en ÖL och vi andra tre valde stora gals med isvatten. När jag skulle betala blev summan 340 DKR. Otroligt billigt skulle jag säga för 4 personer i en huvudstad. Jag tror inte vi skulle kunna äta 4 personer med en öl och tre vatten ens i vår lilla stad för den summan. Man kan väl säga att det var ett riktigt bra restaurangval helt enkelt.
 
Vi fortsatte på Ströget ett tag till. Var inne i en LEGO affär. Det gick att köpa legobitar på lösvikt med en massa fräna färger och former. Tänk om vi hade så hemma. Det fanns även en miljon olika legosatser om man ville ha det. Vi bara tittade....
 
 
Dessa stod precis innanför ingången. Högre nä båda töserna....gjorda i bara LEGO.
Likaså bilden bakom är av LEGO.
 
Töserna ville så gärna köpa något från Danmanrk. Det slutade, efter många många siuvenirbutiker med att storasyster köpte en liten fickspegel med danska flaggan och lillasyster en mjukis älg med ett danskt hjärta mellan sina armar.
 
Vi stannade på ett café och köpte lite fika. Ofantligt söta och masiga wienerbröd tog jag och storasyster. Lillasyster ville inte ha ett så hon valde en fromagegrej istället. Kära U avstod helt.
 

Den röda korven ställde till begymmer då de säljs i små korvvagnar på gatorna och eftersom vi bara hade kort att betala med sket det sig kan man väl säga. Jag hittade en vagn som tog kort, men då sålde han bara ekologiska korvar och de var INTE röda....så vi gick bet på att köpa röd korv i danmark. Jag lovade dock att köpa på Bauhaus i Sverige någon gång istället. De har ju Pölsemannen med röda korvar.....
Storasyster var väl inte helt nöjd med utfallet av korvköpet medan lillasyster inte brydde sig alls. Hon gillar inte korv.
 
Vi gick tillbaka mot tågstationen och åkte hem igen.
 
Det blev en lååång dag!!
 
Kram Veggomamman
 
 
 
 
 
 

Semesterdag 16

En Malmö dag. Vi sov till vi vaknade vilket var sent…Kära U var inte ute och sprang, hans vad gjorde fortfarande ont. Men vad gör det om vi sov, vi har ju semeser och ingen tid att passa.

Vi tog det lugnt på morgonen med frukosten ute som vanligt i trädgården. Besöket i Malmö hade ett par planerade stopp.  Vi började med stoppet på Norrgavel och Svenssons. På Norrgavel kollade vi in skillnaden mellan såpat och oljat på deras möbler inför en kommande investering. På Svenssons gick vi alla fyra runt och drömde om vackra möbler samt provsatt en hel massa saker. Det finns ju bara så mycket fint insåg vi alla fyra. Men när prislapparna studerades insåg töserna att det inte bara är att köpa utan det måste sparas först…..Två Eva Solo karaffer köpte vi dock, något vi planerat att inhandla.

 

Så for vi vidare till Johanna Jeppsons Spettkake bageri som jag hittat via google. Oturligt nog hade de semester stängt EN vecka denna sommar vilket givetvis var denna vecka. Vilken otrolig tur att vi redan köpt en spettkaka. Vår tanke var att köpa en påse med bitar så att vi kunde få smaka utan att ha sönder den vi köpt, men det blev inte så. Vi får väl helt enkelt såga itu den hemma.

 

Nästa stopp Turning Torso. Fränt att stå där nedanför och kolla upp på den. Det ser ut som att huset lutar….man kunde åka upp på 54 våningen mot en föranmälan och 195:- per skalle. Vi avstod till förmån för mat……vet i och för sig inte om det fanns lediga platser kvar då vi inte anmälde oss.

 
Här får ni vrida lite på huvudet :-)
Magen kurrade och klockan var precis 14 slagen. Tyvärr hade då lunchen slutat att serveras i Green Matmarknad som fanns precis bredvid. En affär med mat helt UTAN tillsatser.  Hade varit kul att kunnat kolla där mer, men magen sa ifrån. Vi behövde alla MAT  i magen.  Vi åkte in mot staden och Lilla Torg för att hitta en restaurang att äta vid. Det blev Victors som vårt val föll på. Jag valde en räksallad som var riktigt god.  De andra tre valde dagens som var kycklingfilé med nypotatis och gorgonzola sås. Gott för oss alla. Hemma igen utmattade av värmen.
 
Kvällsmaten lagade vi hemma i stugan. Töserna kollade på TV på kvällen medan jag och Kära U satt ute och sippade på vin och pratade.....
 
Kram Veggomamman

 

 

 


hits