Semesterdag 15

Denna dag var Kära U uppe för att springa igen. Denna gången en annan runda. Han fick tyvärr ont i vaden så det blev  till att gå istället efter halva tiden.

Dagens tripp gick till Ale Stenar och Smygehuk. Det var en resa på nästan 1½ timme till Ale Stenar. Vi hade tur som fick en parkeringsplats nere vid hamnen. Gott om folk så klart och asvarmt. Tur att det var blåsigt för annars hade vi inte stått ut.
 
 
Ale Stenar är en mäktig syn. Över 50 stora stenblock som är resta för läääänge sedan i en båtformation. Man vet inte varför och av vem men avsett är det häftigt att se och tänka att någon har gjort det på en tid så det inte fanns varken lyftkranar eller andra motordrivna saker att ta som hjälp.
 
Vi passade på att köpa lite rökt fisk i fiskaffären nere vid hamnen innan vi åkte iväg. Det blev en rökt makrillfilé med smak av citronpeppar samt en bit rökt tonfisk och en bit rökt smörfisk.
 
 
Vi fortsatte för att ta oss tillbaka och göra ett stopp i Smygehuk. Men innan skulle Kära U stanna på ett bra ställe där vi kunde äta vår medhavda sallad som vi köpt på ICA Toppen! I Höllviken. Som vanligt har en otrolig oförmåga att stanna vid ställen som uppenbarar sig. När vi var framme fick han vända för att stanna vid ett bord som jag sett utmed vägen. Blev inte så längt vi fick åka tillbaka. Bara några hundra meter. Vi åt vår mat och insåg att vi stannat vid en Våtmark som anlagts utmed vägen. Den heter Äspöåns Våtmark. 
 

Hade vi kunnat några bra namn på våtmarksfåglar hade vi säkert sett dem där, men tyvärr är den kunskapen obefintlig. Vi gick hur som helst och kollade lite innan vi for iväg.
Vi hade sett en Spettkaka skylt utmed vägen så vi svängde av och åkte dit.
 
 
 
Storasyster har av någon anledning hela tiden pratat om att få smaka på en Spettkaka så nu var vi väldigt nära att få se en.  Efter några kilometer kom vi in till en typisk Skånsk gård där en dörr stod på glänt. Vi hojtade lite och ut kom en gammal dam på säkert 70+ som ursäktade att hon idag inte bakade nårga spettekakor. Hon sa att det var för varmt. Jo, jag tackar. Det är nära 30 grader ute och hon ville inte stå inne vid en ugn som ska vara på 250 grader…..jag har full förståelse för att hon inte ville baka just då.
 
 
 

Hon visade och pratade mycket om hur man gör och visade ugnen och allt. Det tar ca 8 timmar för en laddning i ugnen. Hur många det blir beror på hur stora ”kakor” hon fått beställning på. Hon sa att det inte finns så många som bakar längre. I Malmö finns bara ett större bageri kvar och hur många små på gårdarna som fortfarande är i drift viste hon inte, men många är det inte. Oerhört svårt att få lönsamhet i bakandet. Det går nästan inte…..de tar j så lång tid att göra. Hon sa att hon trodde att kunskapen att baka spettkaka kommer att gå förlorad. Hon berättade också att hon alltid bakar på egna ägg. Då vet hon att det blir gott. En gång hade hon blivit tvungen att skarva med några köpt ägg. Men då smakade spettkakorna fisk eftersom hönorna som de äggen kom ifrån troligen fått fiskmjölsfoder. Vi avslutade besöket hos den gamla damen med att köpa en liten Spettkaka. Jag hade först tänkt att bara köpa några bitar, men tanten övertalade oss att det var mer prisvärt att köpa en liten kaka istället…
 
 
 
 
Så bar det iväg till Smygehuk. Vi kollade in den sydligaste spetsen av Sverige och tog lite kort.
 
 
Sedan började jag och lillasyster att kolla in stenarna. Vi hade nämligen bestämt sedan länge att vi skulle ha med en STOR sten hem. När jag och Kära U var på Österlen plockade jag hem tre mindre stenar men har ångrat att jag inte valde en STOR. Så nu hade jag allierat mig med lillasyster som är helt stengalen att vi skulle bära hem en STOR. Det slutade med att vi hittade två stora stenar. Lillasyser bar sin hela vägen själv i famnen och jag bar min i en sådan där återvinningsbar Citygrosspåse.
 
 
 
 
Vi kånkade och bar medan de andra två gick bakom oss med lite glada tillrop om att de kunde hjälpa oss genom att kasta stenarna i gräset….men vi kämpade på och har dem nu i bagageutrymmet i bilen 
 
Vi tog fram badkläder och fika och sate oss i skuggan under ett träd och fikade lite. Gott så klart. Det var ytterligare en namnsdagsfika som vi tog där under trädet. Så vandrade vi mot södraste platsen igen. Denna gången ville vi tjejer stå längst ut på avsatsen. Men eftersom det slår upp höga vågor där bytte vi om till badkläder. Ingen annan hade badkläder på, men så tordes de inte stå precis vid staketet heller. Blöta blev med besked.
 
Här ett kort utan mig....men jag lovar, jag stod där ute i badkläder och blev genomsur....
 
Efter fotograferingen var det dags för doppet på sydligaste spetsen. Det är inte alls tänkt att man ska bada där, det är stora stenar i vattnet och vågorna slår emot stranden rätt kraftfullt.
 
 
 
Vi gick på stenarna ner så långt iv kunde med foppatofflorna, men sedan fick vi gå barfota. Eller gå och gå. Vi hasade oss ner i vattnet och satt bara där medan vågorna förflyttade oss lite ut och in  rätt så okontrollerat. Det blev inte något långt bad eller så, men vi har i alla fall doppat oss på den sydligaste spetsen av Sverige!! Så nu har vi tre gjort det!!!!
När vi bytt om blev det souvenir shopping i den lilla butiken innan vi åkte hem till stugan.
Det blev en lång dag på resande fot. Kvällsmaten hemma blev bland annat provsmak av den rökta fisken vi köpt tidigare under dagen.
 
 
 Långgrunt bad med utsikt över Öresundsbron!! 
 
 
Makrillen gillade jag, däremot var tonfisken på tok för torr och absolut inte värt att testa. Slöseri med så god fisk som istället ska grillas anser jag. Smörfisken var len och inte alls lika torr, det var gott. Skulle jag testa igen tror jag. Efter maten gick vi bort till en annan strand väldigt nära så att töserna fick bada igen.  Det var en väldigt långgrund strand precis vid vägen så det var väl inte den bästa strand tyckte töserna. Jag och Kära U satt dock bra på bänkarna med höga ryggstöd och fotstöd i kvällssolen.
Jag hade under badet vid Smygehuk lyckats skära mig under foten. Ca 3 cm långt men turligt nog inte så djupt.
 
Det syns inte så tydligt, men lite ser ni nog mitt skätsår under foten....det kostar på att bada på den sydligaste spetse nav Sverige!!!
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 14

Klockan 06 väcktes vi av att bron skulle öppnas. Det plingar och ringer rejält så att inte vakna om man sover med öppet fönster är det inte tal om.

 
 

Kära U var ute redan halv åtta och sprang ca 3.5 kilometer på morgonen. Jag avstod att motionera på morgonen då jag har helt plötsligt fått ont i vänster insidsa av hälen för två dagar sedan. Vet inte varför det onda kom och det kom bara helt plötsligt. Ont från ingenstans kan man minst sagt säga. Knepigt! Jag läste istället i en bok som heter ”Pappa, jag lever.” Den handlar om en tjej och hennas pappa som skriver om deras upplevelser från katastrofen på Utøja i Norge. Bra bok!

 

Vi åt frukost ute vid trädgårdsbordet. Skönt och behagligt. Idag gjorde vi Skanör och Falsterbo. Just Skanör körde vi bara igenom utan att stanna. Men vid Falsterbo Golfklubb stannade vi då vi hade tänkt att kolla på Falsterbo Fyr, när vi väl lyckats ta oss förbi alla golfande människor utan att riskera livet för farande golfbollar kom vi fram till fyren.

 

Tyvärr gick det inte att komma upp i den. Den var inte öppen alls för turister av någon anledning (?). Vi gick tillbaka till bilen och åkte mot stranden.  Vi parkerade vid campingen och gick därifrån till havet. En liten bit att gå, men det gick rätt fort trots allt. Det var rätt packar på stranden. Inte alls lika många som dagen innan, men likväl rätt packat. Vi lade oss uppe på en sand dyna och hade uppsikt över töserna när de badade. De hade cyklopen på och var nog mera under vattnet än över.

 
 

Efter en bra stund badande åkte vi mot affären för att handla lite grejer.

Väl hemma lagade jag ris med curry och tonfisksås till lunch. Vi fikade även på lite namnsdagsbakelse som lillasyster köpt. Brownie med hallonmouse. Riktigt god och syrlig. Mums!!

Jag satt och läste ett tag i min Utøja bok ett tag under trädet i trädgården medan de andra ritade eller diskade inne. Töserna tröttande på att rita så vi gick en sväng till en strand närmare än igår. Den var inte alls lika bra sa töserna, men de badade likväl nästan en timme. På väg hem såg vi en broöppning och fortsatte efter det hem för att laga middag. Det blev pommes och stekt fläskfilé. Jag hade glömt att köpa något gott till mig så jag gjorde sojakorv. Hade hellre köpt rökt fisk i Skanör, men tänkte inte på det där och då tyvärr.

Kvällen avnjöts bloggandes i trädgårdsstolarna med ett glas rött medan töserna kollade på TV och mannen diskade efter middagen.  Det är rätt skönt att ha semester i alla fall.

 

.

Vid niotiden gick vi ut på piren vid Falsterbokanalen för att kolla på solnedgågen. Det är rätt fränt att se solen gå ner vid horisonten kan jag lova 

 
 

Kram Veggomamman


Semesterdag 13

Uppe med tuppen för att komma iväg så tidigt som vi orkade. Vi vill komma iväg innan alla andra är ute på vägarna. Ingen frukost hemma utan den åt vi utmed vägen. Medhavda ”rullmackor” och festis/kaffe. 

 
Bilen blev fullpackad som vanligt. Hur kommer det sig att det alltid är så ?
 
 
Efter många timmar var vi framme vid vårt slutmål Höllviken.

Vi har hyrt en nederbotten på ett hur där en vecka.  Vi åt vår pastasallad som vi gjort hemma i köket på ”stugan”. När vi ätit gick vi utmed Falsterbokanalen för att ta oss till stranden så att töserna fick bada lite. Det var oerhört mycket folk på stranden. Varm så in i den och som tur var fläktade det på bra. Vi stannade i ett par timmar och töserna badade hela tiden med någon kort paus. Jag och Kära U tröttnade efter ett tag, men kunde inte få kontakt med töserna eftersom de befann sig så långt ut från stranden. Det var bara för oss att vänta på att de kom närmare.

 
 
 

Efter badet gick vi tillbaka till ”stugan”. Vi åkte iväg för att köpa lite mat till kommande luncher och frukostar. Det blev en god tusing på mataffären även om vi inte fick mer än knappt tre fulla papperspåsar…..det var nog en rätt så dyr ICA Kvantum (?!). Nåja, vi är på semester och det kostar på att vara iväg jämfört med hemma. Middag åt vi vid utemöblerna på grusplanen utanför huset. Kvällssolen sken och vi hade det bara bra kan man väl säga. Vi åt lasagne som vi haft med från frysen hemma. Skönt att slippa laga mat första dagen på vår resa! Töserna kollade på TV på kvällen och åt chips/ostbågar.

Jag och Kära U delade på en flaska Rosé sittandes i utemöblerna.

Det är rätt skönt att ha semester kan man väl säga.

.

Kram Veggomamman


Semesterdag 12

En mellandag med bara några få måsten.....
 
Ett sådant var att åka och kasta trädgårdsavfall. Jag vet inte varför vi drar ut på det så länge. Det är bara bra korkat.....
 
Det andra måstet var att packa inför en kommande resa. Det är påbörjat men inte klart ännu. Jag är väl nästan klar, men Kära U har inte börjat packa sina kläder ännu.
 
Jag har i alla fall packat ner alla gemensamma saker som vi behöver....många påsar blir det.....badkläder, sängklader, lite mat och städartiklar, toapapper och så handdukar och lite "leksaker" till barnen.....
 
I morse var vi ute och motionerade igen. Jag gick min runda på 5:an och Kära U skrang sin asfaltsrunda. Före klockan åtta var jag hemma igen och hade motionerat klart. Det är inte illa det. Idag lyssande jag på ytterligare en pod från Sommar i P1. Det var Andreas Dregen som underhöll mig ute i skogen.
Också ett bra avsnitt. Kul att höra delar av hans liv och leverne...han har upplevt en hel del minsann han också :-)
 
Lunchen inmundigades nere på vår lilla stad. Rädsallad för min del och Kära U valde raggmunk med fläsk. Vi passade även på att ta en glass och köpa lite vin till packningen ovan......
 
En tvättmaskin med träningskläder har trokat på torkvindan idag och diskaskinen har också jobbat hårt....
 
Det är varmt ute.....mer än 25 grader...pust och svett.......
 
 
Kram Veggomamman
 
 

Semesterdag 11

En dag då vi bjudit hem Kära U:S rallykompis F med sin nyfunna kärlek A och son A.
 
Innan de kom hann vi båda ut för att motionera. Jag gick 5 kilometersspåret och lyssnade samtidigt på ett avsnitt av Sommar i P1. Idag hade jag laddat ner Börje Salming. Väl värt att lyssna på kan jag meddela.
 
Vi hade tänkt att grilla, men då gästerna fick bestämma tiden och den blev mellan 11-12 kände vi inte för att äta så varm mat till lunch så vi gjorde istället lite kokt potatis, rökt lax, skar en sallad och så lite sill, rotbiff, skinka, prinskorv och mamma scans köttbullar. Till det två kalla såser. Gott så klart!!
 
Vi tänkte att de inte skulle stanna så länge med tanke på lilla A som bara är 4 år, men de åkte hem först 17:00 så det blev sanneligen en lång lunch kan man ju säga.
 
Vi hade planerat en hel del efter lunchen idag, men delar av det får vi göra annan dag istället.
 
Något vi i alla fall gjorde av att åka iväg en sväng för att kolla in några grusvägar i en bit härifrån. Det ska nämligen vara rally där och Kära U ville kolla in vägen i förväg som vanligt. Det var väl inte några revolutionerande svängar och krökar.....men han kände igen en sträcka och fick sig ett gott minne från den. Då när det begav sig filmande han istället för att fotografera....det var en bra sväng, helt öppet rakt fram men vägen svängde så en bubbla körre rakt fram och vurpade riktigt bra som han kom ihåg det idag :-)
Nåja, träd hade vuxit sig bra så det där öppna fanns inte vilket innebar att svängen blev utan notering denna gången.
 
Nu på kvällen har vi bara slappat och ätit lite mat......
 
Kram Veggomamman
 
 
 

Dagens Industri Weekend från vecka 25 2014

Detta reportage fanns i helgbilagan till Dagens Industri vecka 25 som Kära U fått tag på och sparat till mig.
 
 
Ett reportage om hotellet PM & Vänner. Kul att läsa och framför allt kul att vi redan varit där på ett besök :-)
 
 
 
 
 
 
De har ju testat ett antal hotell i Sverige och världen och tänk att detta hotell, som vi redan varit på, kommer på ANDRA plats. Det är rätt fränt det tycker jag :-)
 
 
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 10

En obestämd dag igen. I alla fall för mig.
 
Kära U behövde åka iväg för att fixa inför en kommande minisemster som jag och väninna C planerar för våra respektive män. Vi har mejlat ut en packlista så den hade han utskriven när han åkte iväg.....över 2½ timme var han borta och hem med någon påse kom han, men vad som var i vet jag inte.
 
Medan han var borta gick jag här hemma och skrotade i godan ro. Jag tvättade lite tvätt, laddade en diskmaskin, lagade mina shorts som jag råkat ha sönder när jag fastande i en skåpsknopp med mera.
En rejäl slappardag minst sagt.
 
Jag hade begåvats med huvudvärk som inte gick bort med en tablett, med att dricka vatten eller att äta....misstänkte att de då var antingen nackont (vilket jag inte kände att jag hade mer än vanlgit) eller så var det helt enkelt en protest mot att jag inte fick den planerade glassen i den bästa galssbaren dagen innan. Vi var i den staden men åkte inte förbi. Något som tydligen bestraffades med huvudvärk hos mig. Vi hade i planen att åka dit, men av någon anledning blev det inte så......ska aldrig hända igen att vi skippar det!!
 
På kvällen kollade jag ikapp ett avsnitt av Sommar med Ernst. Han är lite spännande att kolla på. Även om jag tycker att hans projekt blivit lite väl stora och onåbara på något sätt. Med oändligt med stålar, kunskap och tid kanske, men inget av det har man ju så det dräller av direkt....
 
Nåja, det är lite skoj att kolla på trots allt. Medan jag satt där i soffan kortade jag samtidigt av axelbanden till ett linne som jag upplevde för stort. Nu är det förhoppningsvis bättre i storlek :-)
 
Planen var att gå en motionsrunda igen på eftermiddagen, men med tanke på huvudvärken skipade jag det. Vilket även medförde att Kära U också skippade sin springning....
 
Ja, det var en rätt så innehållslös dag på något sätt, men samtidigt en skön dag. Sådana dagar behövs också på en semester!!
 
Det viktigaste som hände var väl kanske att jag rökte lax som vi ska bjuda på lite senare....
 
 
Tänk att det är så lätt att röka, men fortfarande är det svårt att få brännarna att inte slockna. Jag förstår inte vad problemet är. Jag vet att de brinner när jag ställer lådan på men så slockar de efter ett tag.....det gör att det tar tid att röka fast den egentliga röktiden för en bra bit lax är ca 20 minuter.
 
Kram Veggomamman
 

Semesterdag 9

Tidig morgon, klockan ringde så att vi skulle hinna med att komma ut och motionera.
Jag 5:an som dagen innan och Kära U någon asfaltsrunda.
 
Jag såg en orm/snok på min promenad.....
 
Lite efter klockan tio var vi på rull. Skulle till svärmor och svärfars sommarstuga för lunch och fika. Men på vägen stannade vi och gjrode några ärenden.
 
Lämnade tillbaka badrumsfläkten då den inte passade som vi tänkt. Köpte en annan fläkt istället. Kollade på bil eftersom Kära U:s firmabil måste bytas i höst. Åt lite mat, köpte en (!) julklapp och lite kaktusjord bland annat.
 
Väl framme hos svärmor och svärfar var även Kära U:s bror med sambo där. Efter ett tag trillade tre andra släktingar in så det blev en hel massa människor att prata med. Vi satt ute och både åt och fikade och kom inte iväg hemåt förens halv sex. En hel dag minst sägt även det.
 
Vi stannade på Plantagen på väg hem och köpte en ny stor grön växt till vardagsrummet.
 
Den står nu i en stor kruka och pryder sig så fint. Min plan är att även köpa en större gullranka som ska få ta plats i vardagarummet. Jag såg en på Bauhaus för en tid sedan, men nu finns den inte kvar...ibland ska man inte gå och tänka för länge på saker som man vill ha....då försvinner de.....
 
Till höstens Ullaredsresa blir det inköp av ytterligare några stora krukor om det finns några kvar. De gör sig så bra och kommer att behövas om mina blommor ska utökas och i den mån de växer sig större....
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 8

Töserna hämtades av pappan vid halv nio. Straxt efter for jag och Kära U iväg. Denna dag bar det iväg till Kungens Kurva för ett uppdrag.
 
Målet var IKEA för att inhandla nya tallrikar. Jag har ätit på samma mattalrikar i över tio år så det har sedean länge känts aktuellt med ett byte. Problemet har varit att de vi ätit på är mitt "finporslin". Ett porslin som jag samlat på sedan unga år när farmor ville att jag skule börja samla så att hon hade något bra att köpa till jul och födelsedagar.
 
Tanken var absolit kanon, men det gjorde att en hel servis stod oanvänd i skåpen fram till den dag när jag beslutade mig för att varje dag istället äta på de tallrikarna. Bättre att de används varje dag än att de står och dammar och bara används en handfull gånger på ett år.
 
Nu har jag tröttnat på tallrikarna så de har åkt in i ett skåp och bytt ut mot nya!!!!
 
Det är en kollektion som endast säljs på vissa varuhus under en kortare tid därav resan till Kungens Kurva.
 
Mat tallrikar och asietter blev inköpta, två ramar och en blomvagn....
 
Vi gick runt och kollade på lite andra saker när vi ändrå var där, kom hem med en badrumsfläkt till garaget för att ventilera lite bättre där ute men annars inget mera.
 
Vi åkte även till Saltå Kvarn för att äta lite.
 
 
 
Vi gick ävne in i deras affär. De säljer bland annat deras egenbakade limpor så Kära U fck välja en variant.....det finns massor av goda limpor med allehanda goda saker. Aprikos-rågbröd, solrosbröd, rågbröd...ja massor av gott. Och vad väljer då maken när han står där med säkert tio varianter av bröd.....vanligt bondbröd....UTAN goa frön och andra bitar.
Jag sa inget dår och då eftersom han hade fått möjligheten att völja brödet....men hemma undrade jag lite över valet och han svarade något kryptiskt som jag inte helt fattade.....frågan är om han egentligen gillar bröd med jox och annat i?? Hmm, jag som oftast bakar med jox och annat i .....nåja.
 
 
 
Passade även på att stanna på butiken Robygge när vi ändå var i krokarna och där hittade jag en födelsedagspresent till storasyster (som fyller i oktober :-)
 
Vägen hem gick sedan på lite mindre vägar och vi var inte hemma förens sent på kvällen. En rejäl utflykt hemt klart. Vi såg ett rådjur med sina två kid som passerade vägen när vi kom åkandes.
 
Både jag och Kära U tog oss en motionsrunda när vi var hemma. Jag gick 5:an i skogen och Kära U sprang på asfalt istället.
 
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 7

En städa, packa och slappa dag.
 
Töserna hade att göra denna dag. Dels behövdes det städas lite badrum för att få den större delen av veckopengen. Även städa sin skrivbord var en aktivitet samt packa lite till en kommande aktivitet.
 
Jag tvättade en hel del samt laga lite mat och andra bra saker gjordes också denna dag.
 
Kära U var ute och sprang en runda. Han påstår sig ha ett tema för denna semester. Träningssemester!! Vi får se hur det fortlöper med det.....
 
Det var en rätt så sval och blådig dag, men vi har gett oss katten på att äta alla måltider ute när vi är hemma så det gjorde vi även denna dag....i tjocktröja och fleecefilt om benen.....
 
Final i fotbolls WM på kvällen gjorde att jag var den av oss fyra som gick och la sig först. Töserna lekte i storasysters rum och Kära U kollade på tv när jag kröp ner under täcket och somnade.
 
Kram Veggomamman
 
 

Semesterdag 6

En dag då vi vaknade hemma.
 
Idag dags för jordgubbsplockning. Kära U av sag sig möjligheten att följa med tidigt. Han hade inte någon lust alls.
Vi andra tre åkte iväg med sex mindre hinkar....
 
Vi fick åka till ett nyt ställe. VI har aldrig plockat där innan.
Jag märkte rätt så snabbt att töserna inte hade någno större lust att plocka några mängder av jordgubbar. Vi hade två hinkar var men det slutade med att jag plockade fyra och töserna knappt fyllde sin hink.
 
Det var dock riktigt gott om jordgubbar även om det inte var några stora som fanns. Men många var de och jag behövde bara få ca 15 meter in på min rad innan mina fyra hinkar var fulla.
 
Väl hemma rensade jag och lillasyster alla gubbarna.
 
 
 
Till lunch blev det jordgubbar med mjölk/grädde så klart.
 
 
 
På eftermiddagen åkte Kära U och storasyster till en Bio för att se Draktränaren 2. Hemma var jag och lillasyster kvar. Vi skar jordgubbar som vi sedan torkade i ugnen samt bakade en kladdkaka till kvällens efterrätt. Vi förberedde även middagen så gott vi kunde.
 
 
 
Vi passade på att gå igenom lite grejer som de kommit hem med från skolan. Lite kastades och lite sparades.
 
På kvällen grillade vi och åt ute så klart och till efterrrätt blev det kladdkaka, jordgubbar och glass. Hur gott som helst!!!
 
 
Det var en rätt så skön dag med lagom aktivitet och avslappning.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 5

Jag och lillasyster sov i O:s stuga. Han hade flytt stället och istället cyklart in till stan för att spela rollspel med några kompisar. Vi såsade och sov till åtta då jag kände att det var dagas att röra på sig. Jag gick upp och duschade. Hade hört att någon annan hae duschat tidigare på morgonen, men hade inte koll på vem det var.
 
När jag och lillasyster väl började röra å oss visade det sig att de andra fyra i det andra huset redan var vakna...
 
Frukost inbmundigades och jag började packa ihop alla våra grejer.....
 
När frukost och allt det bestyret var klart påbörjades den traditionsenliga lunchen. Raggmunk!!! Tjejerna skalade 2,7 kilo potatis och när det var klart revs allt. Jag och C började så arbete med att steka alla raggmunkar. Detta år hade vi två stekplattor som vi jobbade med. Det gjorde att arbetet inte tog fullt så lång tid som andra år. Endat 1h 20 minuter tog det för oss att steka allt klart.....
 
 
 
 
Medan vi stekte var det kojbygge för hela slanten. Fogsvansen och skruvdragaren bar verktyg som de arbetade med hårt....mera plankor fick de cykla till A:s mormor och hämta. 4 rätt så långa brädor på pakethållaren fastknutna med ett snöre fic kde med sig hem :-)
 
 
 
 
Efter lunch gick alla tre tjejerna till den lilla lokala sjön i grustaget. Jag och C kom efter för att kolla till dem efter ett tag och säga till dem att det var dags att komma hem och äta lite melon.
 
De åt sina bitar i kojan och hissade upp dem i "mathissen" som de uppfunnit och fixat till dagen innan.
 
När klockan närade sig halv fem åkte vi hemåt.
 
Jag må summera dessa två dagar med total avslappning, fantastiskt trevligt umgänge, god mat och underbar miljö.
 
Tack för att vi får komma och våldgästa er!! Det är något vi alla tre uppskattat oerhört mycket och som vi pratar om ofta hemma....
Tyvärr kunde inte Kära U vara med då han har jobbat min första semestervecka.
 
Tack ännu en gång!!
 
Kram Veggomamman
 
 

Semesterdag 4

Packa på förmiddagen för att vid tolv träffa familjen B/S. Den traditionella trippen till deras sommarställe  som vi gjort många år nu på sommaren.
 
Detta år började vi vid en annan stuga som väninna C:s pappa hade men som de försöker att sälja. Det är ett otroligt vackert ställe vid en liten sjö. Vi var där för att barnen skulle kunna få bada. Detvar 25 grader varmt i vattnet och de badade sammanlagt tre timmar med endast en paus för lite lunch.
 
 
 
 
Så oerhört skönt och avslappnat kan jag lova!!!!
 
Solen gassade på riktigt bra och kroppen fick sig en rejäl dos sol vilket resluterade i lite grisskära drag på magen.... Vi vuxna badade två gånger och det var ritkgit avsvalkande och skönt.
 
När eftermiddagen började dra sig senare packade vi ihop oss och for till deras sommarstuga. En bilresa på bara 3,2 mil. Väl där satte  vi oss i trädgrådsstolara och slappade på bra......barnen (samma som varit i Ullared tidigare i veckan) börajde genast att bygga på A:s nya koja som hon börjat på.
 
Mot kvällen tändes grillen och vi åt fantastiskt god grillad lax och fläskytterfilé med ugndbakade potatisar, sallad och goda röror.....mums fillibabba. Till efterrätt en hel drös med olika sorters glas. Riktigt smaskigt.
 
 
 
Kvällen/dagen var varm men blåsig. En underbart skön och avslappand dag som inte get så mycket mer än total avslappning och trevliga samtal. Underbart!!!
 
Kram Veggomamman
 
 

Biler på sminkväskan

Här kommer bilder på den färdiga sminkväskan.
Möjligen saknas en tryckknapp som Storasyster ska sy fast. Men det är inte gjort ännu.
 
Rosa kantbanden på varje kortsida fick jag sy fast,
det var lite lurigt men gick till slut :-)
 
 
Inflyttad och klar :-)
 
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 3

En mellandag...
 
Lillasyster fick frågan om att leka med kompis S vilket hon givetvis ville göra. Jag skjutade ner henne till S vid halv tio och där lekte hon hela dagen. De var ute och inne och även på friluftsbadet och hade kul. Framåt kvällen skulle S och hennes pappa på Bio och frågade om lillasyster ville häng på. Det ville hon givetvis.
 
Jag hämtade henne efter bion ca 19:40. Snacka om en heldag emd kompis S.
 
Jag och storasyster var på vårdcentralend lättakut på förmiddagen på grunda vett sår på henned ben precis där hon operat sig. Att sår som jag var lite orolig att det hade med operationen att göra. Läkaren kollade och tyckte inte det såg infekterat ut men gav oss i alla fall en återbesökstid ifall det inte skulle läka på en vecka. Hon fick "order" att inte ha plåster på utan att istället ha gasbinda och en kompress för att inte göra det så tätt mot såret. Vid eventuellt badande ska extrahud klistras på och när badandet är klart ska huden bort så att såret får läka fritt.
 
Trots den varma dagen bestämde vi oss för att INTE bada den dagen. Utan att spara badandet till dagen efter. Storasyster ville att vi skulle gå in i tygaffären och hitta tyg till en sminkväska som hon ville sy. Vi hittade ett yttertyg samt ett fodertyg som vi köpte. Även ett kantband i matchande färg köpte vi.
 
Så fort vi kom hem började hon i papper göra en mall så att hon skulle kunna klippa ut efter sin mall.
 
 
 
Det gick rätt smidigt att klippa och greja. Vi slog våra kloka huvuden ihop för att få sminkväskan så fin och bra som möjligt.
 
 
 
Det tog tid, och klar blev den nästan på en dag. Fattades bara lite kantband och knappar.
 
Storasyster var så engagerad i sin sminkväska och hon verkade tycka det var riktigt kul att sy på maskinen.

Svårt men det ska det väl vara när det är första gången man gör något sådant.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 2

Vaknade klockan 06 av att en telefon började pipa.....blev kissnödig och gick upp. Kunde inte somna om så jag gick upp och duschade. Skönt. Det hade varit en väldigt varm natt.
 
Så smångingom vaknade resten av sällskapet. Vi åt frukost och packade ut alla våra grejer samt städade källaren. Runt nio var vi klara för mera shopping. Då hade vi lämnat tillbaka nyckeln till huset.
 
Idag ville storasyster gå med mig. Lillasyster gick med A. Jag och storasyster hittade flera olika klädesplagg som hon blev nöjd med. Föera par byxor för ynka 19:95 paret som jag inte kunde låta hänga. Plockade även till kompis A ifall hion var intresserad, vilket hon var så klart.
 
Vi stötte på lillasyser och A i omklädningsrummet så alla kläderna kunde provas i lugn och ro. Vissa hängdes tillbaka medan andra behöll de.
 
Vi särade på oss och shoppade vidare. Någa saker som jag hade på min lista och några saker som hon ville kolla på.
 
Vid elva var det dags för paus. Vi beslutade oss för att äta lucnh. Blev på samma ställe men ingen av oss tog samma mat. Grönsakslasagne denna dagen, gott! Igår ugnsbakad lax med kall sås och kokt potatis, gott även det.
 
Tjejerna ville gå ihop en stund. Jag började känna mig klar men gick och stosade en stund.....något ramlade säkert ner i vagnen....vi stannade även vid smink disken då storasyster ville köpa ögonskugga och kajal. Jag passade på att köpa ny mascara då min torkat......
 
 
 
När vi började känna oss klara betalade vi och gick mot bilen. Mina töser stannade dock på Panduro outlet och kollade. Hittade väl egengligen inget rejält fynd, men köpte sig en varsinn canavas duk för att kunna måla på.
 
 
 
Vi åkte från Ullared och passade på att stanna vis Isabeg så att de tre tjejerna fick bada en stund. 45 minuters badpaus fick de.
 
Sedan for vi hemåt med fikapaus lite efter Jönköping för att gå på toa och sträcka på benen lite.
 
Väl hemma igen var klockan efter 19 och det hade sannerligen varit en fullspeckad resa med gott om shopping och fantastiska fynd av allehanda slag så klart :-)
 
Båda mina tjejer verkar nöjda med sina inköp.
 
Jag hade lovat dem 500:- var att handla för och allt som överskred fick de ta av sina sparpengar.
De hade fått 100:- var av Kära U:s föräldrar samt 100:- var av min moster. Deras respektive slutnotor slutade på 568:- respektive 564:-

De har med andra ord lite penar kvar att spendera under resten av semestern om de hittar något fint :-)
 
En trevlig resa som jag hoppas vi kan göra igen.....
 
Kram Veggomamman
 
 

Semsterdag 1

Hämtade töserna klockan 07:30 hos pappan. Kanske lite tidigt, men eftersom kommande två dagar krävde tidig avfärd blev det så.
 
Mormor klom till oss vid 07:45 och då for vi iväg. Mötte upp väninna C med dotter A och mormor. Alla vi sju skulle göra Gekås i Ullared under två dagar.
 
Vi stannade på Vip Jära för att fika våra medhavda mackor och dricka. Sedan fortsatte vi mot Ullared.

Jag hade bokat in oss hos samma dam som vi brukar bo hos. Denna gången en av hennes källare. Vi dumpade in våra väskor och sedan bar det iväg in mot varuhuset.
 
Storasyster och kompisen A gick tillsammans. Jag gick med lillasyster och mormödrarna gick för sig själva.
 
 
 
Efter ca en timme möttes vi för att äta lunch inne på Gegås. Vi var nog bra hungriga alla sju för vi åt rätt koncentrerat utan att prata nämnvärt mycket.
 
Efter lunchen shoppade vi på ännu mera. Nästa paus skulle vara några timmar senare. Då fikapaus.
 
Jag och lillasyster plockade på oss bra med saker. Dock inte på långa vägar lika mycket som en vanlig höst eller vår tripp så klart. Jag hade en visseligen en lista, men den var inte speciellt gedigen mot vanliga fall.
 
Vi stötte på storasyster och A på ett ställe i affären och då ville lillasyster gå med dem. Det innebar att jag kunde härja fritt ett tag. Då pasasde jag på att gå och kolla jeans. Hann dock inte prova, men hade ett gäng i vagnen i väntan på provning.
 
Fika och lite vila, skönt samtidigt som vi gick igenom vad alla hade hittat för "bra" saker. Tänk att det kan vara så kul att shoppa på det där sättet......I-lands betende helt klart....
 
Efter fikat ville de stora tjejerna gå lite till och kolla ihop. Lillasyster gick med mormor. Det gick givetvis bra för det innebar att jag kunde prova byxor i massor. Efter undra tusen par hittade jag två som jag gillade. Ner med dessa i vagnen och bara att fortsätta mot nästa avdelning :-)
 
Klockan 20 stäner varuhuset och vi var nog i kön vid kassorna vid den tiden. Det tar ett tag att betala och gå ut. Men med två tjejer som pack hjälp gick det snabbt och smidigt trots allt.
 
Hemma vid "källaren" beställde vi pizza och började kolla in våra grejer. De tre små tjejerna provade sina kläder och verkade riktigt nöjda med inköpen.
 
Bara två plagg att byta. En som var trasig och en för liten..... Det är bra jobbat och noga utvalda saker kan man verkligen säga.
 
Vid 23 tiden blev det natti natti. Inte speciellt svårt att somna kan jag meddela.
 
Kram Veggomamman

Storasysters lampkaktus

För ett bra tag sedan pysslade lillasyster och storasyster med  papier mache. Här är nu resultatet av storasysters pysslande.
 
En kaktus med lampor i.
jag hade skaffat en LED-ljusslinga som hon kunde stoppa in i kaktusen. Långt ifrån alla lampor syns, hon kände att det skulle bli för ljust om alla 2 0lamporna i slingan stack ut. Det räcker med 5-6 lampor för att få det så mysigt som hon önskar om kvällarna.
 
 
 
Jag är possitivt överaskad på resulatet. Det blev klart bättre än jag hade trott vilket är oerhört kul!
 
Jag gillar dessa projekt som tjejerna får. Kan väl villigt erkänna att jag hejar på dem rätt så bra vilket gör att de görna sätter fart när det lockar dem.
 
Vad nästa projket bli vet man aldrig. Jag fnular på att bygga ett skrivbord till storasyster. Men samtidigt är inte lillasyster klar med till papier mache projket. Det kanske jag ska se till att avsluta innan något nytt påbörjas?
 
Kram veggomamman

På en smäll!

Dessa tre fick ge sitt liv när att jag lyckades smälla dem på en enda smäll. Det är rätt skickligt va :-)
 
 
Kram Veggomamman

Första semesterkvällen

I fredags när jag gått på semester grillade vi på kvällen. Det var en helt fantastisk kväll med värme och total sommarkänsla. Inte så många kvällar som bjudit på det under denna sommar faktiskt.
 
Vi valde denna kväll att grilla foliepaket med potatis. morot, paprika, vitlök, äpple och lax.
 
Till detta en kall rom och gräslöks sås.
 
Riktigt gott, kanske lite tamt i smaken. Tyvärr hade vi ingen lök hemma vilket kankse gjorde det smaklösa?
 
Hur som så var det gott!!!!!
 
Till detta ett gott vitt vin och min underbara man! Kan man ha det bättre????
 
 
Jo faktiskt kan man det. Om det bjuds på praliner efter maten blir det liksom grädde på moset så att säga. Dessa praliner fick vi av vigselförättaren i bröllopdgåva, dvs Kära U:s kusin.
 
 
 
 
Fösta kvällen med semester feeling är inte fel. Kära U måste tyvärr vänta en hel vecka innan han har semeser. Vi får väl försöka göra om denna kväll när han firar ingången på sin semester.
 
Kram Veggomamman

5:2 paus

Nu när det är semster kommer jag att ha en paus på mitt 5:2:ande.
 
Jag har nästan varje vecka sedan i september förra året, med uppehåll för julen, haft mina "två" dagar.
Det har absolut inte varje dag varit lätt att endast leva på 500 kcal. variationen har väl inte varit den bästa egentligen.
 
I onsdags åt jag följande på eftermiddagen när jag kom hem från jobbet.
 
 
Två påsar Cup of soup pimpat med en laxfilé bit i. Laxen är bara stekt i sitt eget fett med salt och peppar.
 
Det är ju inte överflöd med görnsaker och frukt dessa dagar kan jag informera om. Men men.....
 
På det totala har jag i alla fall gått ner nästan 6-7 kilo innan semstarpausen. Antar att jag kommer att gå upp i vikt under semestern då det blir mera mat, glass, godis och vin/öl. Men så fort jag börjar jobba igen drar jag igår med mina 2 dagar på måndagar och onsdagar.
 
Kam Veggomamman
 
 

Batterivatten

Jag behövde det till en sak och letade på den lokala järnhandeln. De hade bara 5 liters dunkar. På tok för mycket. Cyklade vidare till macken, de hade också bara stora dunkar i hyllan. Tänkte då fråga bensinstationspersonalen. Det blev min tur efter att de expedierat tre kunder före som på en BENSIN station valde att köpa: 
1:a kund - grillad korv med räksallad
2:a kund - två kokta korv med bröd
3:dje kund -  någon annan mikrovärmd skitmat
 
Segt att vänta på att tre andra ska bli serverade mat på BENSIN stationen när man själv vill fråga om något som i vart fall har med bilen att göra.
 
Tjejen i kassan sa att det skulle stå flaskor i det brandsäkra skåpet, men att de var slut och hon skulle gå ut på lagret och plocka fram.
 
Fundering på detta!!!!!
 
 Varför står batteivatten, dvs destillerat vatten i det brandsäkra skåpet? 
 
Det ett lär väl knappast vara för att vattnet är brandfarligt?
 
Det kan väl nästan vara så att om vatten kommer tillsammans med vissa brandfarliga vätskor så blir branden ännu värre? Eller har jag fel? Dylika kanske inte säljs på en bensinstation.....men om en korv med bröd säljs där kan ju faktiskt nästan vad som helst säljas på just en bensinstation. 
 
Foto taget på hyllorna i det brandfarliga skåpet!
 
 
Texten under den gula triangeln med en eldsflamma på säger: Brandfarliga varor.
stämmer det verkligen på allt i skåået?
 
Jag undrar också varför man väljer att placera batterivatten på den enligt mig dyraer förvaringsplatsen än på en vanligt hylla dår dunkarna vr placerade? Det kan väl ändå inte vara ekonomikst att välja hyllplatsen för vatten i ett brandsäket skåp?
 
Hade ni letat efter batterivatten i det brandsäkra skåpet?? Eller är det bara jag som ser det komiska i detta??????
 
 
 
Kram Veggomamman

Jag säger bara!!!

 
 
 
 

hits