Julbocken

Här står den gamal och brun efter ett helt år i träda.....
 

Här står den klädd med nytt granris och väntar på att få på sig sina ljusslingor.
 

Nu står den på plats ute på gräsmattan och kommer att tändas den första advent.
 
Vår egengjorda julbock är nu en mångorig tradition. Den ha alal dessa år klarat sig hur bra som helst utan svans....så även detta år :-)
 
Kram Veggomamman

Saffranssemla

Jag och kära U handlade i torsdags och sprang på dessa på CityGross. Saffranssemlor kan jag meddela är snudd på godare än vanliga semlor. Med julmust till var kvällen fulländad!


När man sedan läser innehållsförteckningen och ser att det är aprikoskärnor i mandelmassan blir man lite sugen påatt göra egna saffranssemlor med mandelbitar i mandelmassan istället för aprikoskärnor....
 

Kram Veggomamman

Nya skosnören....Lillasyster har fått nya "snören" till sina vinterkängor. Resår så att hon slipper knyta. Hon är inte så bra på att knyta hårt vilket verkligen behövs för att kängor ska sitta kvar på foten. Med dessa snabblåsande resårsnören blir det perfekt. Finns bland annat på XXL för den intresserade :-)
 
Kram Veggomamman
 
 
 
 

Helgens aktiviteter

Denna helg har vi haft mycket för oss. Vi har bland anant.....
 
 • Lämnat in lillasysters cykel på grund av punka (häftstift som var boven i problemet)
 • Köpt ny eltandborste. Vår gamla laddade inte längre tyvärr...
 • Krattat löv på tomten
 • Mossbehandlat gräsmattan
 • Höstgödslat gräsmattan
 • Luckrat jorden i vårt lilla trädgrådsland
 • Tagit ner alla julkartonger från vinden
 • Dammsugit
 • Målat en hylla två gånger till storasysters skrivbord
 • Klätt vår julbock
 • Surrat vår stora trefot som är vår vinterfågelmatare
 • Tvättat
 • Bytt lakan
 • Promenrat ner til byn två gånger
 • Lämnat in en tavla jag vunnit på jobbet för inramning
 • Lagat god middag igår...
 • Vattnat blommor
 • Vårdat pelagonerna i garaget
 • Bytt batterier i väderstationen som sitter på garagets taknock.
 • Sprayat vår skorsten som gnisslat
 
 
5-56 på skorstenen gör susen mot gnisslet. Eftersom jag är gift med en höjdrädd manär det frugan som klättrar på taket och fixar sådant.
 
 
När jag ändå stod här uppe passade jag på att ta lite kort på omgivningarna :-)
 
 
Vår fina flaggstång
 
 
Vår lilla gata
 
 
Stegen och trappstegen jag klättrar på för att komma både upp och ner till skorstenen. Upp är enklast, ner är lite mera besvärligt med tanke på att de inte satt stegen man kliver på på taket rakt....men har man inte brådis är det inga problem.
 
Det var så skönt att vara ute så mycket på söndagen eftersom solen sken stora delar av dagen. Kropp och själ behövde all D-vitamin de behövde.
 
Kram Veggomamman

SOLEN

Detta slog emot mig när persiennerna drogs upp.Den gör skuggor inne....


Den lyser på våra växter och nytvättade fönster....


Den finns verkligen!
Det har tvistats lite om det senaste veckorna. Idag bildbevis på att den finns. Solen alltså.

Kram Veggomamnan

Äntligen fredagKram Veggomamman

Kvällsaktivitet

Ikväll luktar det jul i vårt hus!

Kram Veggomamman 

Höstlovsresa

På höstlovet har familjen varit på en liten resa. 
 
 
Jag jobbade halvdag innan vi for. Resan var av typem "studieresa". 

 
Sedan i sommras har vi haft många frågor om hur broar och slussar fungerar och hur det ser ut där dessa manövreras. Med lite list och efterforskning lyckades jag boka in oss på ett studiebesök i Trollhättan där både broar och slussar öppnar på löpande band för stora båtar.
 
Vi sov en natt på Scandic och åt en fantastiskt god middag på kvällen. 
 
Min räkmacka....lite halvtaskig mobilbild.
 
Jag valde räkmacka som var myket god. De andra tre valde kött och pommes med beasås eller "grillsås". Efterrätten som valdes var av två olika salg. Jag och storasyster valde en mindre variant av marrängsviss och Kära U och lillasyster tog en chokladkaka med glass/sorbet. Det var skönt att sitta och slappna av i hotellrestaurangen och bara njuta av några dagars ledighet.
Vi var inte uppe så länge den kvällen. Vi la oss skapligt och kollade på tv från sängen. Något vi INTE kan gära hemma och som kommer förbli på det sättet. Eftesom det inte fanns familjerum hade Kära U bokat in oss på två dubbelrum. Jag och storasyster delade rum.
 
På morgonen hade vi bestämt att vi skulle äta frukost halv åtta. Sovmorgon helt enkelt! Skönt.
 
Klockan  nio var besöket bokat. Vi belv uppmötta av en tjej som visade oss runt och svarade på alla våra frågor vi hade. Några hade vi kommit på innan och några kom vi på där och då. Det var tre som jobbade i centralen samtidigt. Vi fick mycket info och jag kände att hela besöket var väl värt resan :-)
 
Det finns tre kanaler i trollhättan. Två gamla som inte brukas längre och så den som är i dift idag. Ovan ev av de gamla som bara är där och inte nyttjas.

 
 
De nuvarande kanalportarna är klart större än de gamla som syns på en tidigare bild. De gula slangarna som sticker ut på kanten är ett renoveringsprojekt. De sprutar in betong i kanalväggarna för att förstärka upp och bättra på hållfastheten. 
Här ser man den nuvarande kananlen. Stort är det minst sagt.
 
 
 
Entrén på kanalmuseet. Väl värt ett besök! Vi fick en egen visning :-)

 
Vi blev även förevisade Kanalmuseet och fick oss en fin promenad så att vi kunde se slussarna från annat håll.
 
Intressant värre kan man säga.
 
Vi fortsatte för att kolla på vattenfallet, där man står för att se när de släpper på vattnet på sommaren. Tyvärr var det inget fallpåsläpp denna dag så vi fick nöja oss med den torra fåran istället.
 
Vid tolvtiden var vi klara och åkte hemåt. Vi stannade i en mindra håla på vägen och åt lucnh. Jag tog fiskgryta och de andra tre valde skinkstek med stekt potatis och sås. Det var riktigt rejäla portioner och de frågade om det var nog, töserna ville ha med potatis så de fick de utan knussel. När jag skulle betala frågade de hur gamla töserna var. Jag svarade sanninsenligt 10 och 12. Slutsumman blev 240:- för oss alla tre. Det kallar jag klipp. barnen behövde bara betala 40:- styck och vi vuxna batalade normalpriset 80:-. Det var dryck, en stor salladsbuffé, kaffe och galss inkluderat i priset så jag kan lova att vi blev mätta så det räckte. Då avstod vi faktiskt glassen.
 
På hemväg åkte vi vägen om Falbyggdens ost för att köpa lite god ost. Det var oerhört mycket folk där inne så det var lite jobbigt att ta sig fram, men vi kom ut med lite ostar i alla fall :-)
En specialare som de gjorde på plats. De hade tre spritsorter som de kunde marinera ostar med. Vi valde att spetsa med Xanté päronkonjak. Osten smakade som päronsplit. Den ska nu gotta till sig i kylen i en vecka innan vi kan påbörja ätandet av den :-)
 
Det far full tomteverkstad inne på Falbyggdens Ost. Hela tomtelandet var framme i foajen. Denna och många flera stod på utsidan. Gillade idén och skulle gärna göra någon likande att ha hemma.

 
Tösena spelade på våra plattor nästan hela resan hem så den gick nog rätt så snabbt trots allt. Jag slumrade till tre gånger medan Kära U fick köra hela vägen. Han vill gärna köra så jag har svårt att få byta till mig ett körpass tyvärr. Enklare att hålla sig vaken om man kör tycker jag.
 
Nu är höstlovet slut och skolan kör på igen till jullovet. Ser fram emot lite julledigt bara 52 dagar till julafton!
 
Kram Veggomamman
 

hits