Överraskad

Igår kom min Kära man hem med dessa till mig. 


Varför? Jo, jag hade tydligen namnsdag. Jag hade inte koll på det alls. Men det hade både svärmor och man minsann 😃. Tur att de uppmärksammade det, annars hade jag inte själv vetat.

Mannen hade även med sig lite räkor, rostbiff  och Västerbottenpaj som vi festade lite på till kvällsmat. 
Mums!

Kram Veggomamman

Köket

Ny kyl och frys står nu så fint i köket. Vi hittade dem i vår lokala butik i vår lilla stad. De körde hem dem till och med utan att vi beövde betala för det. Och det bästa. De tog med sig våra gamla samt allt embalage.
 
 
 

Jag hade en tid funderat på att byta ut den lite halvfula öppna skåpshyllan vi haft brevid kyl och frys. Nu var ett gyllene tillfälle :-) Kommuniserade förslaget till Kära U och och som så ofta var han öppen för mitt förslag.
Jag plockade bort alla kokböcker och annat och skruvade bort de två hyllor som vi hade. Det visade sig att det var originalhyllor så bakom dem fanns ingen tapet.
 

Jag hämtade vår väggfärg och målade på lite.
 
Tyvärr är det inte exakt samma brytning på den färg vi målat med jämfört med vad som finns i huset idag. Vår går mot grått och den som huset haft går måt gult. Jag gillar den mot grått bättre.

Det såg lite fult ut när det torkat, men eftersom vi ska ha en ny öppnare hylla som ska vara full med kokböcker spelar det inte någon roll om det är lite färgskiftning på den vita. Det märks inte när allt står på plats.
 
Hyllan blev som jag täntke mig. Möjligen att jag hade kunnat ha den något längre, men eftersom plankan var 2 meter lång fick varje hylla blir 66.66 cm. Då slapp jag köpa mer än ett ekhyllplan.
 
 
Jag ska även göra en mobilladdarhylla under sista hyllan. Där ska ALLA våra mobiler laddas under natten.
 
För att kunna ladda där blev jag tvungen att agera lite elektiker. Vi hade en liten under skåp lampa med två kontakter. Men den lampan har vi aldrig tänt så jag ville ta bort den och sedan sätta dit ett uttag med massor av möjliga uttag. Hittade en 8 uttags som jag köpte och den sitter nuj efter många om och men på plats.
 
Kontekterna blev kanonbra, nu ska jag bara hitat några bra beslag i form av U:n som jag kan skruva fast en hylla ca 4 cm under den undre hyllan.  Denna hyllan kommer att bli lite kortare så att vi kan ladda kaffebryggaren ordentligt. Återkommer med bild när det hela är klart. Är svårt att beskriva hur jag tänker att det kommer att se ut.


Med den nya hyllan för mobilladdning kommer även kontakten att skymmas lite vilket gör att det kommer att se lite snyggare ut. Hyllan kommer att hamna i höjd med de grå och svarta kontakterna.
 
Ett litet projekt som blev ritkgit bra om jag fär säga det själv :-)
 
Kram Veggomamman

Superfynd


Jag fyndade ett riktigt bra plagg i mellandagarna. En "skinn" jacka till tjejerna. De får dela på den eftersom det bara fanns en.

Som ni ser var det ursprunglinga priset skyhögt. Men jag visste att jag bara skulle betala halva reapriset. När jag kom till kassan visade det sig att den på streckkoden gick in på 100:- vilket gjorde att jag bara betalade ynka 50:- för denna jacka. Det kallar jag SUPERFYND.
Storasyster nappade direkt på denna jacka så den har hon haft på sig flera gånger redan.
 
Kram Veggomamman

Snögubbe

Den 10 januari fyckades jag tillverka, med lite hjälp av lillasyster, denna stora snögubbe. Kan lova att snöbollarna var tunga. Tyvärr var det gott om tö så den stod inte ens ett dygn innan den brakade ihop. Än idag sitter halsduken fast i isen som blev. Den får vi nög vänta på ett bra tag innan vi kan få loss.

Kram Veggomamman

Lyxfrukost

I julklapp fick jag tre biljetter som gör att jag kan lösa in LYX frukostar.
Den första valde jag att ticka in morgonen efter min underbara spakväll.  Det fanns hur mycket gott som helst att välja mellan. Så mycket att jag inte kunde välja allt att äta. Orkade helt enkelt inte. 
Jag hade skrivit ner vad jag tycker är gott till frukost. Allt detta orkar jag givetvis inte äta varje frukost. Det är en hjälp för lillsyster så hon kan välja ut vad hon ska bjuda på. Egna varianter går givetvis bra.

Denna frukost hade hon valt att göra en smootie som jag fick. Helt klart godkänt :-)

Jag vet inte när jag ska ticka in min nästa LYX frukost. Kanske ska spara på den lite....eller bränna en i månaden kanske.
 
Jag vet i alla fall vad jag ska önska mig mer av när jag fyller år i Maj!!
 
Kram Veggomamman

En handikappad vän

Vid vår fågelmatartrefot satt denna lilla krabat och åt länge idag. När vi kollade närmare såg vi att den bara har ett ben.


Vi har även haft denna hackspett på besök denna vinter.


Det är kul att se fågellivet vid våra matstationer för vinterns småfåglar.

Kram Veggomamman

Spakväll

I julklapp fick jag en fantastisk present av storasyster. Hon hade i Kamratposten hittat hur man kan göra ett hemmaspa och det ville hon ge sin mamma. Kära U försökte avstyra henne och istället ge en grej, men det gick abolut inte. Jag kan säga så här i efterhman att jag är SÅ tacksam för att hon stod på sig.

Så här fint var brevet jag fick när jag öppnade julklappen. Visst låter det underbart skönt.
 

Det började med ett fotbad. I vattnet hade hon olivolja, honung och skivad apelsin. Riktigt skönt och fötterna var mjuka och sköna länge efter.
 

Till detta fotbad fick jag dessa två fruktfat. Snacka om LYX!!!
Bra mamma musik på hög volym och eftermiddagen kunde inte börjat bättre.
 

Min tanke var att avnjuta fotbadet tillsammans med min bok, men det var så mycket frukt och prat med Lillasyster som höll mig sällskap att jag inte hade tid att läsa.

Denna smootie kom efter ett tag in till mig. Riktigt god med mangojuice, kokos och vaniljglass.  MUMS!!!
 
 Fotbadet var klart och badet väntade. Badskum och ännu mera frukt. På grund av att jag var löddrig fick lillasyster mata sin mamma med små frukbitar med jämna mellanrum. Snacka om uppassad :-)
 
Storasysters tanke hade varit att göra en badbomb, men på grund av att hon glömt bort var hon lagt sin KP och hon hittade den lite för sent för att hinna göra badbomben sp fick jag massor med badskum istället. Inte mig emot, det är rätt mysigt att bada med så mycket skum. Jag hörde hur det stökades och bökades i köket och efter ett tag i badet kom storasyster tillbaka.
 

En ansiktmask hade hon gjort av bland annat avocado. Lillasyster hjälpte till att smeta den på mitt ansikte. Det skulle varit två gurkbitar över ögonen, men tyvärr hade mamman kastat gurkan för att den blivit dålig och det hade de inte koll på att jag gjort. Jag fick istället två potatisskivor på ögonen.

I 10 minuter fick jag ligga med ansiktsmasken....efter den kom det inga flera spaöveraskningar. Det som nu väntade var middagen.
 
 

Lite gott vin innan middagen. Det blev ritkigt god mat, men tyvärr glömde jag att ta bilder på all mat. Det blev bara en bild på efterrätten.

Vaniljglass, kokosflarn, blåbär, hallon och björnbär. Mums fillibabba!!!
 
Detta var verkligen en present i min smak. Det vill jag gärna ha igen. Snacka om avslappnad efter denna eftermiddag och kväll.
 
Kram Veggomamamn

Buss snack

Satt på väg hem på bussen och hör två gubbar sitta och snacka.

Vilket jävla gnäll. INGET är bra!

Busspriserna är skit
Busstiderna urusla 
Maten är dyr
Ambulanssjukskötarna inkompetenta
Årskort på bussen är dåligt för man kan inte ändra dagen då Autogirot ska dras. Vem i h... vill att det dras den 28:e i månaden undrade de.

De hade oändligt med åsikter som bara är skit.

Höjden var när de pratade om en bekant som de tyckte gnällde på precis allt!
Jag undrar om det verkligen är möjligt att gnälla på mer saker än vad dessa gubbar gjorde. 

Två riktiga partyhöjare.... Eller kanske inte? 

Kram Veggomamman

Garderob med luft

Läste på Aftonbladet - Livet Hemma - en artikel där man kan läsa och se lite bilder från stjärnbloggare som skriver om sin egen inredning hemma. Kika in hemma hos fler stjärnbloggare!
 
VEM kan ha en garderob likt denna? En total utopi!!!
 

Min garderob har i alla fall INGA mellanrum mellan galgarna. Det är knökfullt. Ok, det är inte så lång klädstång att hänga på så det är inte de nstörsta garderoben direkt......men att ha mellanrum på alla galgar i garderoben. Kom igen.
 
 
Kram Veggomamman
 

Storasysters middag

Hittade detta inlägg som jag skrev för evigheter sedan men som jag trode försvann just när jag skulle publicera. Satt då på tjejernas taekwondoträning och skrev, precis som jag gjorde när jag hittade inlägget.....
 
En fredag för en tid sedan (oktober 2014) hade storasyster bestämt sig för att laga trerättersmiddag till familjen.
När hon kom hem från skolan började hon med att skala potatis. När jag kom hem började hon mer med att sätta fart och laga.
 
 
Det bankades ut fläskfilé med hjälp av en kastrull.
 
 
 
 
Grönsaker fixades i form av färsk broccoli och sparris.
 
 
Förrätten förbereddes så att den kunde sättas in i micron precis innan den skulle serveras.
 
 
Potatismoset spritsades ut i formarna och sattes in i ugnen för att få en vacker färg.
 
Kötet stektes och såsen gjordes och allt lades upp i formen så att det kunde köras in i ugnen.
 
 
Alla förberedelser var klara i tid och dukningen gjordes. Förrätten värmdes på och lades upp på tallrikar.
 
 
Visst ser det lyxigt och gott ut :-) Det kan jag lova att det var!!
 
 
Varmrätten i sin prakt!!
 

Jag som inte äter kött hade en med lax och mer fiskvänlig sås :-)
 

Till efterrätt hade Kamratposten inspirerat. Torr stekta tortilla bröd med nutella imellan :-)
 
 
Tre ritkgit goda rätter som storasyster aldrig gjort innan. Hon var ritkgit tålmodig och kämpade på bra i köket. Det är mycket att planera och små moment hela tiden.
 
Hon insåg nog att det tar tid att laga mat, två timmars förarbete innan maten var klar. Och då hjälpte jag henne med vissa moment så vi var två som lagade mat stora delen av tiden.
 
Jag hoppas att detta kan upprepas ofta. Måste givetvis inte vara trerätters. Bara en vanligt middag räcker bra även det.
 
Kram Veggomamman
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyåret

Vi firade nyår med familjen B/S så som traditionen bjuder. Inget undantag skedde inför infirandet av 2015.
 
Vi var hemma hos oss detta år men menyn var oklar för oss in i det sista. Förrätt och efterrätt hade vi klara för oss länge, med huvudrätten. Vad skulle vi välja??
 
Provlagade gorgonzolafylld fläskfilé men Kära U tyckte inte det blev bra så vi fick gå på något annat vad var bara den stora frågan. Till sist blev det något som jag riktigt uppskattade men som jag inte trodde att Kära U ville bjuda på. Tjejerna fick inte vara med och välja alls. Valet föll på Torskrygg. Den absolut godaste fisken tror jag. Jag rimmade den och tillagade den i ugnen med hyvlat smör ovanpå. Kryddade bara med salt och peppar. Till detta gjorde vi potatis och jordärtskocks puré samt sandalfjordsås. Mat helt i min smak. Kokt broccoli och lite klassisk grönsallad och varmrätten var komplett.
 
Förrätten blev Bliner med lite créme fraiche, rödlök, röd rom och en räka. En rätt vi hittat i en av storasysters kokböcker som heter Första Kokboken i världen. En riktigt bra inspirerande kokbok med nya spännande recept som nybörjare utan tvekan kan klara av. Förlagan Första Kokboken är också bra. 
 
Efterrätten blev chokladfondnat, citronsorbet, ljummen körsbärssås och en liten klick grädde. Tyvärr gick det inte att tippa upp fondanten ur formen men det blev gott i alla fall :-)
 
Jag kan inte visa några bilder på maten då jag inte knäppte några just då men en på det dukade boret kan jag bjuda på.


 
När tolvslaget kom gick vi ut för att dricka lite bubbel och sedan smälla lite raketer samt titta på andras raketer så klart. Grannarna borde vi tacka för deras fina raketer som smälldes av precis ovanför vårt hus. Det blåste på bra vid tolvslaget så därav att de smälldes över oss. Inte alls oss emot så klart.
 
Familjen B/S:s bidrag till smällandet vid tolvslaget.

När smällandet slutat gick vi in igen och satte oss i vardagsrummet och lyssnade på musik samt pratade. Det slutade med att vi alla dansade fågeldansen i skenet av vår nyinskaffade discolampa som var en rejäl stämningshöjare. Klockan 02 gick C och M hem för att mötà upp deras son som varit på en fest. Han var hos oss och åt mat, men drog till festen vid 21. Jag har full förståelse för att han inte ville sitta hos oss hela kvällen. Tyckte han stod ut länge trots allt. Tre timmar :-).
 
Mina tjejer och dottern i familjen B hade bestämt att de skulle "dygna" så när vi plockade undan det sista och laddade diskmaskinen och sedan hoppade i säng så satt de tre tjejerna uppe. Med hjälp av surfplattor, mobiler, film och godis klarade de av att vara vakna ett helt dygn. 

De hade planerat det noga eftersom de bestämt i förväg att de skulle sätta klockan på 08 på  nyårsaftonsmorgonen för att slippa vara uppe så länge morgonen efter.
 
De klarade av sitt vakenrally och var faktiskt rätt så tysta. Jag vaknade nog bara två gånger av deras tröthetsfnitter. Halv åtta på morgonen började de att baka scones så att vi kunde äta det till frukost. Det var väldigt snällt och omtänksamt tycker jag.  


När så klockan tickade över åttastrecket blev det tre väldigt punkade tjejer  som jag hittade. Jag erbjöd mig att gå med kompis A hem så att hon kunde komma hem och sova. Hon var väldigt trött och det är väl inte så konstigt :-). Lillasyster kraschade i sin säng med kläder på innan jag och A gick. Storasyster var i alla fall vaken så hon kunde säga hejdå innan vi gick. 
 
Det var inte en direkt pratglad A som jag gick hem med. Hon var så trött att hon knappast svarade på tilltal....hehe. Hur som så kom hon hem och kunde lägga sig och jag fick en morgonpromenad på ca 25-30 minuter. På den tiden såg jag 5 personer och 6 hundar samt tre åkande bilar. Det var inte direkt folkstorm på nyårsdagsmorgonen. 
 
Hemma igen hade Kära U väckt lillasyster så att hon fick klä av sig innan hon sommar för djupt. Jag och Kära U la oss igen men jag sov bara till halv elva. Beslutade att vi skulle väcka tjejerna halv tolv. Då hade de fått sova tre timmar och vår plan var att det är bättre att de inte vänder på dygnet utan att de lägger sig tidigare på kvällen istället. Vi åt frukost vid tolv, de där sconsen som de bakat vid halv åtta. Sedan fick vi helt oväntat ut båda tjejerna på en promenad. Vi förstår än idag inte hur de gick med på det....men de kanske också kände att frisk luft var bra för hjärnan. Hemma igen började jag och Kära U klä av julgranen som vi hade flyttat ut på altanen med pynt och allt innan gästerna kom på nyårsaftonen. Effektfullt att ha en fullt klädd julgran med glitter i massor och julgranskulor på vår altan (som är under tak).
 


Inne igen satt vi hela familjen och kollade på lite "play" tv. Vi kollade på två avsnitt av Historieätarna (1500-tal och 80-tal) samt tre avsnitt av städmästarna. Det blev 5 timmar slappt tv tittande. Nog ett smått rekord av mig som i stort sett aldrig kollar på tv. Vi hade dock avbrott för att äta den klassiska nyårsdagspizzan. Vilket slutade med att jag tog en falafelrulle, tjejerna kebabtsllrik med pomme och mannen en Hawaii pizza. Riktigt gott och vi var nog allt bra hungriga alla fyra.
 
 Jag hade satt ett ultimatum att de skulle ligga i sina sängar och läsa före klockan 20 och det lyckades. Lillasyster gav upp bara någon minut efter åtta och så sov hon. Storasyster blev tvingad att släcka 21:30 och då somnade hon rätt så omgående. Vi vuxna la oss också.....läste en stund med somnade sedan gott så klart.
 
Samanfattningsvis kan vi väl säga att det förra året firades av med bravur och det nya året inleddes med raketer och fågeldansen. Kan det bli en bättre start på det nya året? Jag tror inte det!
 
Tack kära familjen B/S för trevligt sällskap!
 
Kram Veggomamman
 
 

Snacks

Man blir lite glad när man ser grönsaker med ett sådant märke så här när julgodiset står en upp i halsen.


Synd bara att vi inte ätit så mycket av dessa snack. Det hade nog kroppen blivit gladare för tror jag.

Gott Nytt År på er mina bloggläsare vilka ni nu än är!

Kram Veggomamman


hits