Semester dag 14

Hade sovit gott och vakade förväntansfull och utvilad.
 
Frukost klockan åtta. Samma promenad som på kvällen men nu i stålande sol istället för ösregn.
Som alltid en njutnign av att äta frukost när man är borta. Tyvärr gillade jag inte äggröran så mycket, men vad gjrode det. De hade så mycket annat att välja på istället.
 
In i bilen och iväg igen. Bilbingot fortsatte med samma entuasm...Vi passerade Dalälven hela tre gånger på vår resa. Vi såg även en gigantisk dalahäst som jag lite halvt lyckosamt lyckades fotografera utmed vägen....
 
 
Vägarna blev mindre och krokigare. Till slut var vi framme i Tällberg i Rättviks kommun. Ett ställe med fantastisk utsikt över Siljan och vi stannade vid ett ställe som jag och Kära U varit på tidigare men då bara tagit nåogt att dricka. Denna gången blev det en fika....vi hade nämligen en bokad tid för tre rätters middag redan lite efter 15 så det var inte så bra att äta sig allt för mätt. Det blev kaffe/te och kladdkaka med grädde. Gott och trevligt. Utsikten från detta ställe är magnifik. Den är svårt att återge på bild, men jag frösökte i alla fall. Stället heter Dalicalia och ligger i Tällberg.
 
När fikat var klart fick vi vidare information om resten av dagen. En liten biltur och sedan framme vid vår destinaion för natten. Trerätters middag redan vid 15 och 17 buss som hämtar upp oss. Fritidskläder på samt varma kläder. Kvällens häjdpunkt görjade sedan klockan 19:00.
 
En tripp till stranden av Siljan eftersom M gärna ville ta sig ett dopp i Siljans vatten....vi andra tre satt på en bänk och tittade på medan han badade. Det såg inte speciellt varmt ut....men bada gjorde han i alla fall.
 
 
 
Vi parkerade utanför ett ställe i Tällberg vid namnet Klockargården och checkade in.
 
Ett fint rum...där vi två och två skålade i den lilla flaskan bubbel vi fick och till det smaskade vi på lite hjätlika chokladbitar och gelehallon. Trevligt och sååå romantiskt.
Ni ser väl Siljans vatten i förnstret....så vi hade minsann sjöutsikt från vårt rum :-)
 
15:00 träff i restaurangen för att intaga middag. Det blev röding även idag men innan den kom fick vi kallrökt lax till förrätt. Rktigt smarrigt även det. Rabarberkompott till efterrätt. En riktigt bra trerättersmiddag som tyvärr gick lite för fort att äta....men så viste ju Klockargården att vi alla skulle med en buss klockan 17. Innan den gick klädde vi på oss mera kläder. Jag tog på mig mit superunderställ och yllestrumpor. Ryggsäck fylldes med filt, fleecetröja och extra tjocktröja.
 
Vi drog nog ner medelåldern en aning med tanke på övriga medpassagerare på bussen.
 
 
 
Framme fick vi gå en promenad på några hundra meter......till Dalhalla. Wow säger jag bara. Vilket ställe. Vilken upplevelse. Det går nog inte att förklara hur det ser ut om man inte varit där. Vi vandrade neråt i det stora fd kalkbrottet som varit ett dagbrott. Brytningen upphörde 1990 och 1993 stod denna fantastika utearena klar. Väl värt et besök!!
 
 

 
Vi såg och lyssnade på Diggiloo gänget och de var en riktigt bra förestllning. Den varade mellan 19:0-22:35 med 40 minuters paus. Det blev kallare ju mera kvällen kom och mitt superundeställ i bambu var inte alls oskönt. Det behövdes verkligen varare tröjor och vantar hade inte skadat alls faktistk trots att det är sommar.....öven om denna dag inte var vrålvarm så hade solen varit framme och säkert bjudit på dryga 20 grader under dagen. En dyna att sitta på hade inte avrit fel då det blev lite hårt på de trästolar man satt på. Det var förvånandsvärt gott om plats mellan raderna och de var så pass bra lutning på rad 24 där vi satt att det ingen satt ivägen för en alls. Rikgit bra!!
 
 
 
Hemma på hotellet igen hade de dukat fram lite vickning i forma av Jansonss frestels med känckebröd och ost. Hur gott som helst och precis vad man ville ha! Vi sat och pratade så pass länge att personalen fick be oss att flytta eftersom de skulle stäna den delan av restaurangen där vi satt. Vibestämde oss då för att det var dags att nanna kudden. Klockan hade ju trots allt tickat sig till 00:55 på kvällen....
 
En fantastisk dag med upplevelser utöver det vanliga som blir svåra att slå...
 
 
Kram Veggomamman
 

Semester dag 13

Under fem år har vi åkt iväg med ett par vänner på en trevlig resa under sommaren. De första åren bestämde vi gemensamt var vi skulle.....men från förra året är det antingen den kvinnliga eller manliga delen av sälskapet som bestämmer. Detta år var det den manliga. Varken aktiviteter eller resmål är kända innan vi åker iväg och vi har innan fått nädvändig information angående packning inför resan.
 
Detta året kom det väldigt lite information och den kom rätt sent. Arrangörerna skyllde på att informationsavdelningen hade får mycket att göra.
 
VI fick i alla fall veta detta en knapp vecka innan vi skulle åka iväg.
 
 
I första skedet en enkel packlista, men det kröp fram en miljon fårgor när jag packade.
Tror inte min Kära man var speciellt road över alla frågor hela tiden men svarade tålmodigt....packa för alla eventualiteter vilket medförde att jag hade rätt mycket kläder som skulle med. När jag började prata om att ta med mig mina skigsbyxor, kängor och skogshuggarskjorta som fritidskläder blev det ett nej....han föreslog jenas, tennisskor och tröja istället. Jag packade dock ner ett superunderställ trots allt och mer än en varm tröja..... jag vet ju hur lätt jag fryser.
 
Jag och C hade med hjälp av de orter som nämndes i infromationen kommit fram till ett av aktivteterna vilket vi infomerade våra respektive män om. Vi skrev ner denna aktivitet i ett kuvert som vi lät ligga i bilen medan vi åkte. Vi var till 100% säkra på detta.....
 
Efter ett tag så fick vi ett vägbingo som vi kunde hålla oss sysselsatta med. En rätt så skojig aktivitet där vi letade efter speciella vägskyktar, bilar och andra saker man ser utefter vägen. Vissa skyltar kommer inte speciellt ofta har vi fått erfara.
 
Första stoppet på resan blev vid en sjö där vi åt smörgåsar och fikade lite. Vädret var väl inte det varmaste men det var i alla fall uppehåll. God macka och skönt att sträcka lite på benen.
 
Mera tid i bilen.....
 
Nästa stopp blev i Västerås där vi stannde för att kolla på den byggnad som fått tre stjärnor i Guide Michelin. Nämligen Västerås domkyrka. VI gick där och strosade en stund och slutade med att hamna på den lilla lekavdelningen. Där hade kyrkan en stor matta och utklädningskläder. Bland annat en biskopsdräkt med mössa och cape. Väninnan i sällskapet provade den med stor belåtenhet :-)
 
 
 
 
 
Efter detta besök letade vi upp en restaurang dör vi skulle äta. Tyvärr var den stängd (vilket tydligen inte hemsidan informerade om) så vi gick till ett annat ställe.....ett känt cykelmärke som hade en restaurang och butik. Det blev stekt gös till lunch eftersom det var dagens fiskrätt. Gott!
 
Här skulle vi ätit, men det blev istället på Bianchi nedan.
 
Resan förstsatte på små vägar för att vi inte skulle kunna gissa så bra var vi skulle. Vi fick mera sysselsättning.....suduko. Jag som har svårt för att läsa i en bil kunde inte konsentrera mig så pass mycket att jag klarade av att lösa detta. Om jag nu hade klarata av att läsa i en bil utan illamående så hade detta varit en utmaning eftersom jag inte brukar läsa Suduko och har i stort ett inte koll på hur man ska göra och framför allt inte koll på hur man ska tänka. C däremot gjorde sitt bästa och fick i alla fall minst ett susuko klart.
 
Nästa stopp blev i Skultuna. Vi hade hoppats på en visning av Skultuna mässingsfabrik men det fanns ingen sådan visning (var nu deras fabrik är....) det fanns däremot en fabriksshopp och några andra butiker. Mycket fint men samtidigt till en rätt så hög kostand så jag avstod inköp....även om det kändes lockande.
 
 
 
 
Det fanns ett litet mässingsmuseum som visade vad Skultuna Bruk tillverkat genom tiderna och även några maskiner som visade hur de gjorde förr i tiden. En trevlig liten korridor med lagom av fakta så att även att jag som oftast tröttnar på att läsa ska orka läsa allt. Tummen upp för det!!!
 
Efter detta stopp var det dags för att utföra den första av två uppdrag. Information om Sala. Jag hade förkovrat mig i det så under en liten stund höll jag låda gällande historia och aktualitetr angående Sala.
Resan fortsatte på små grusvägar och slutade på en grusparkering vid Sätra Brunn där vi skulle sova för natten.
 
 
Ett ställe där många genom många hundra år tidigare kommit för att "dricka brunn". Även vi testade vattnet, men det var riktigt otäckt och smakade mossa och skunk så jag kastade ut det vatten om fanns kvar i muggen.
 
 
 
 

 Omgivningen var fin med många gamla faluröda hus men tyvärr var många rätt så nergånga och oanvända vilke var lite trist i en så fin gammal miljö.
 
 
 
Till kvällen skulle de eleganta plagg som vi tagit med användas. Innan middagen dukade vi fruar upp vårt bubbeltilltugg bestående av snittar, salamichips, chokladdoppade jordgubbar och chokladhjärtan som jag och den adnra frun haft som uppdrag. Även lite jordnätter hade vi med. Till detta hade männen en kall flaska bubbel som vi delade på i vårt rum. Lite sällskapsspel i form av spelet MIG hann vi också med innan tiden för middagen var inne.
 
 
 
Det var en ca 500 meter lång promenad till restaurangen och med tanke på att regent vräkte ner var det verkligen en utmaning att ha vida vita linnebyxor på sig. Men jag lyckades med försiktiga steg och omrogtsfullt väljande av var varje steg sattes ner att INTE grisa ner byxorna speciellt mycket! Det är bra gjort av mig som brukar skvätta på baksidanav byxorna så fort det regnar ute.
 
 

Jag valde rödning och det var riktigt gott. Vi avstod både förrätt och efterrätt eftersom vi var så mätta efter bubbeltilltugget.
 
Efter middagen drog vi oss tilbaka och laddade inför kommande dag. Jag fick nu erfara att progressiva glasögon och tv tittande liggandes i sängen inte passar ihop. Vilken tur att det var så dåligt utbud av kanaler och att de som fanns visade skitprogram.
 
 
Somnade gott efter en spännande dag.
 
Kram Veggomamman
 
 
 
 

Semester dag 12

Kära U hade satt klockan, vet inte varför....den ringde 07:00. Vid halv åtta gick han upp och jobbade lite tror jag. Själv låg jag kvar i sängern och läste lite. Vid åttahugget gick jag upp och duschade och läste sedan tidningen.
 
Frukost bestående av jordgubbar och fil åt vi idag ute. Inte för att det var varmt och sknt utan för att det var lite halvskapligt och det gick att sitta ute....men en extra tröja och raggsockar på fötterna.
 
Kära U klippte gräset och jag fortsatte med lite städa inne.
 
Har även ringt en hel del samtal till bland annat en del målare. Vårt hus behöver målas om så nu har jag ringt tre stycken som ska kolla och ge offert. En har redan varit här och kollat så vå får väl se vad han lämnar för pris.
 
Annars har dagen mest gått i semesterläge, det vill säga inga stora planer. Cyklat ner på stan och inhandlat några ingredienser till ett tilltugg som jag fått i uppgift att ha med till en kommande aktivitet.
 
Packat lite inför kommande aktiviteter och tvättat lite kläder.
 
Kvällen har tillbringats med scoutvänner för att plaenra ett kommande scoutläger. Det kommer att bli en upplevelse för de scouter som hänger med, jag lovar :-)
 
En mellandag kan man minst sagt säga. Skönt även det ibland.
 
Kram Veggomamman

Semester dag 11

En lite av ett städar dag...även om vi såsade på förmiddagen med ingenting så lyckades vi påbörja en rejäl städning av köket.
 
Insidan av skåp, fönster och vitrinskåp är nu torkade och skafferiet är rensat.
 
Vid lunch åkte vi mot den större staden för att shoppa lite smått och fika hos svärmor och svärfar.
 
Inköpen blev inte så våldsamma, en dörrmatta, en sopphink till badrummet , en jordad kontakt och en gosse katt till lillasyster (för att mormor lånat den hon hade men som då tappades bort).
 
Jag fick hjälp med att böja till mina glasögon igen....hoppas att denna gånen var den sista.
 
Vi åt slaskmat på Sibylla innan vi åkte för fika. De hade varmrökt laxburgare vilket var riktigt gott. Även deras pommes var goda då de var storräffliga eller hur man ska förklara dem. Kära U varlde hälften av varje (mos och pommes på samma gång) med två grillade korvar. Något han tycker om väldigt mycket.....

Svärmor och svärfar mådde bra och vi satt i deras soffa och småpratade ett tag innan vi åkte hemåt. Men innan det blev det en glas på den där fantastika glassbaren som finn i dne staden. Jag tänkte först ta en våffla med tre kulor, men då Kära U valde först såg jag att kulorna var av den stora sorten så insåg jag att jag inte skulle orka en trekulors.....en besvikelse, men så var det.
 
Lakris och pecanöttkola blev det och det var sååååå smaskigt. Det blev choklad som fick vika åt sidan denna gången.
 
Hemma såsade vi på igen och det var så skönt, lite tv tittande och lite små plocka innan det blev så pass mycket kväller så att det var dags att karma kudden.
 
Kram Veggomamman

Semester dag 10

Idag åker tjejerna till pappan en vecka och Kära U börjar sin semester.
 
Eftersom pappan fortfarande jobbar så hämtade han tjejerna efter sitt jobb. Det innebar att de var kvar hos oss ett par extra timmar. Dessa användes till att leka ännu mera med Palymobil i vardagsrummet.
 
Kära U åkte iväg lite efter åtta för att klippa sig och vi övriga såsade mest hela dagen. Två maskiner tvätt och två diskmaskiner brummade på bra under dagen.
 
När Kära U kom hem igen så började vi planera lite inför kommande vecka med tjejerna. Nu har vi bestämt lite av det vi ska göra den veckan. Det kommer att bli en rolig vecka även det.
 
Jag rensade lite i lillasysters bokhylla för att hitta grejer att ställa upp på vinden eller saker att kunna ge bort till andra....det blev mest grejer att ställa upp på vinden.
 
Efter att tjejerna hämtats av pappan åkte jag och Kära U in till stan för att jag behövde få mina glasögon tillböjta lite. De satt illa....tyvärr blev det inte bättre, bara illa på ett annat sätt så jag måste åter till optikern igen.
 
Framåt kvällen gick jag och Kära U ner på vår lilla stad och kollade in semesterläget. Eftersom det var lite senare så var det inte massor med turister överallt utan det var rätt så lugnt trots allt. Inte så hektiskt.
Vi satte oss på en av restaurangerna och åt lite middag. Jag valde torkrygg. Gott, men inte perfekt.
 
Hemma igen efter vår kvällspromenad hamnade vi framför tv:n en stund för att kolla på en Wallander som gick på 4:an.
 
Vädret skryter ju inte med att vara så mycket sommar så att svettas och flåsa i värmen är det ingen risk att vi gör just nu. Jag har haft långbyxor på hela dagen samt strumpor......knappast sommarkläder tyvärr.
 
Kram Veggomamman

Semester dag 9

Vi åt frukost sent för att inte bli så hungriga innan vi kom till dagens lunchbjudning.
 
Ett besök hos Urbans kusin lite mer än en timme bort. Ett besok vi gjort under tre års tid under sommaren som är riktigt trevligt och skoj.
 
Dagen till ära fick vi även träffa det yngsta tillskottet i familjen. Kusin har nämligen blivit mormor igen till en liten kille. En väldigt tyst och glad liten kille på nästan 7 månader.
 
Lunchen avnjöts i "Nya Skogen" som de kallar en del av sin mark där ute på landet. De har röjt massor i en granskog och tagit brot torra grenar på gamla granar och krattat marken i oändlighet för att få det fint. De ska även göra en liten promenadslinga i skogen där de ska göra en typ av sagospår. Ett spännande projekt vill jag lova, men jag försår inte var de får all sin tid ifrån.
Det blev grillad korv och efter det en promenad längs den tilltänka sagostigen. Tyvärr kom regnet så vi gick inte hela varvet som vi först tänkte utan vek av efter ett tag.
 
Tillbaka igen blev det ite fika med bullar och kolakaor. Smaskens och även det trevligt. Vi sat där och småpratade hur länge som helst.
 
Töserna fick frågan om de ville bada och de ville de givetvis så de gjorde sig iordning för ett dopp i polen. De fick bada med taket kvar på polen eftersom det inte var så varmt i luften. Vilket jag gissar var en glädje för dem....
 
 
 
Jag och kusin K plockade jordgubbar till kvällens efterrätt. Jag trode inte det skulle vara så mycket eftersom de sa att deras plantor bara växte som de ville och de inte planterat dem. Men vi fick ihop sp mycket om över två liter så det var verkligen bra vilda plantor.
 
 
 
Tjejerna badade på ett bra tag men kvart över sex fick de komma upp då middagen nalkades. Grillad lax, kokt kryddslungad potatis, sallad och lite vin. Hur gott som helst så klart. Vi fick en god sallad på bara gröna blad blandat med lite dressing som jag ska försöka komma ihåg till framtiden. Den var så frisk och god. Till efterrätt jordgubbar och glass med en klick grädde. Enkelt men ack så gott.
 
Vi kom inte iväg från dem förens klockan var 23 så det var verkigen en heldag hos dem. Hemma kvart över tolv dök vi i säng alla fyra och somnade utan bekymmer.
 
Kram Veggomamman
 

Semester dag 8

En riktig slappardag utan några större planer.
 
Kära U åkte tidigt på morgonen på rally, lämnade hemmet klockan 06 på en lördag. Jag gick upp när han just åkt. Jag har nämligen någon knepig klocka som signalerar tydligt "KISSNÖDIG" om jag blivit väckt av en klocka på morgonen. Kände att det inte gick att somna om efter jag varit uppe och kissat så jag strosade omkring här hemma istället i min morgonrock. Började med att läsa tidningen ordentligt och sedan satte jag mig vid datorn för att läsa vidare och samtidigt blogga  ifatt lite.
 
Lillasyster vaknade först och frågade om hon fick sätta på tv:n. Efter ett tag kom även storasyster upp.
 
Jag duschade och sedan blev det frukost för oss alla tre med fil, jordgubbar och lite flingor.
Det är nog en av de bättre frukostar man jan få på sommaren tror jag.
 
Lite efter tio åkte jag in till stan för att hämta ut nya glasögon. Jag har länge funderat på om det inte är dags för progressiva glas i mina glasögon eftersom jag oftast tagit av mig mina gamla glasögon för att kunna läsa på nära håll. Nu på sista tiden händer det oftare och oftare och jag har ävne märkt att det är jobbigt att läsa när det är lite skumt ljus.
 
Så nu har jag alltså bytt till progressiva glas i mina nya bågar. Det är inte vansinnigt stor skillnad mellan läsdelen och den långseende delen men lite vinligt kan det bli i skallen. Optikern sa att det var bra att byta innan skillnaden blir väldigt stor fr då är det lättare att vänja sig. Jag har dock märkt att man får vrita lite mer på huvudet med denna typ av glas.
 
När jag valde bågar hade jag en hel massa som jag själv plockat ut. Frågade en i pesonalen vad hon tyckte. Vi gallrade bort några. Sedan frågade jag en annan i pesonalen och hon kom med andra åsikter så det blev lite kaos i väljandet. Frågade så den första om hon kunde visa mig någon båge som jag INTE valt ut som hon tycker skulle passa mig. Hon gick runt och kollde lite och så tog hon fram en. Det slutade med att jag valde den som hon plockade fram. Konstigt det där att man inte själv hittar trots att man står och kollar som en tog på allt som finns. Men i detta fall veror det nog på att jag inte alls var inställd på ett par med halv båge och det var just det som hon plockade fram. Markerade övedel och bara glas till underdelen.
 
Hemma igen började jag med lunch och tjejerna lekte fortfarande med sin Playmobil byggnation som de påbörjade dagen innan på vardagsrumsgolvet. Det är alltid samma sak, när men städar komman man åt och ser saker som man inte tänker på i vanliga fall så nu blev det ett sug efter Playmobilgrejerna ett litet tag...
 
 
Anledningen till att det sakas djur är att de står i höghusstallet nedan.....
 
 
Lillasyster fick ett samtal från en kompis som undrade om de kunde träffas på friluftsbadet och bada. Det gick givetvis bra så hon cyklade dit medan jag oc hstorasyster var hemma. Vi tog tag i att packa undan allt lego för transport upp på vinden i väntan på att användas om måååånga år igen. Allt fick plats i en stor 31 liters plastlåda som vi brukar ha når vi läggar upp grejer på vinden. Även en låda med gossdejur blev uppkörda från storasysters rum.
 
Nästa projekt blev pinnen vi hämtati skogen några dagar tidigare. Den skulle sågas till och skruvas upp på väggen så att storasysters papegoja kunde få en pinne att sitta på. Att såga snett var inte så lätt, i alla fall inte så att pinnen låg jämt mot väggen. Det var inte lätt att få båda sågsnitten räta mot varandra. Det blev till att använda raspen en hel del....vilket storasyster ledsnade på. Mamman fick ta över och satt på verandan och raspade ett bra tag.....tills det blev bra. Sedan fram med borrmaskinen och vips så satt pinnen uppe på väggen och inte långt efter kom papegojan upp också. De blev riktigt bra!
 
När Kära U kom hem kastade han sig på gärsklipparen så nu är gräset lite kortare och finare. Jag passade lite senare på att klippa bort ett gäng med prästkragar som växt sig allt för stora och fula....vet inte om det ser finare ut nu men det är i alla fall inte några stora och gängliga blommor som är halv vissna som vajar i vinden.
 
Middagen belv hemmagjorda hambrurgare och pommes ute på verandan. Riktigt gott och trevligt. Storasyster som bara älskar hamburgare åt två stycken med bröd plus pommes så hon blev verkligen mätt. Lillasyster var inte så mycket sämre. Hon tog två biffar och en halloumi burkare men endast ett bröd och pommes till det. Man kan säga att de åt som hästar båda två denna kväll.
 
Lillasyster hade namnsdag så som traditionen brjuder hade hon köpt fikabröd som vi åt efter maten. Det blev någon typ av chokladkaka som hon pimpade med jordgubbar och vispad grädde. De lade sig som en smäck runt magen!
 
Det blev en rätt så tidig kväller eftersom morgonen var tidig. Även töserna gick till sängs tidigt....kors i taket.
 
Kram Veggomamman
 
 
 

Semester dag 7

Idag hade tjejerna inte beställt väckning alls. De ville sova så länge de kunde.
 
Jag vaknade som vanligt tidigare så klart. Gick upp och satte mig vid datorn ett tag på morgonen. Blogga och läsa lite.
 
Vid 9:55 kom lilasyster och nästan en timme senare kom storasyster. Jag hoppade in i duschen och sedan gick jag och skrotade med mjukisbyxor.....något jag normalt inte gör. Men eftersom jag köpte ett par i Ullared kände jag att detta var dagen då de skulle invigas.
 
Vid tolv bjöds det på brunch. Storasyster åt då denna frukost/lunch.
 
 
Lillasyster nöjde sig med jordgubbar och fil plus några rostade smörgåsar.
 
Dagen flöt på utan några stora aktiviteter. Lillasyster började städa sitt rum vilket slutade i en liten ommöblering. Så nu är i alla fall golvet nydammsuget och våttorkat. Saknas bara damma i hyllan och städa skrivbordet....
 
Eftersom det är fredag och Kära U:s sista arbetsdag innan semestern tar vid så hade vi bestämt att vi skulle göra en trerätters till kvällen.
 
Grilla vitlöksbröd med tzatsiki till förrätt. Fläskfilé och hasselbackspotatis till varmrätt och denna underbara bakelse till efterrätt.
 
 
De bakade en rulltårtebotten som de stansade ut rundlar i och sedan fyllde de härligheten med mosade jordgubbar och hasselnätskräm......
 
 
Grädde på utsidan och skurna jordgubbar som garnering satte pricken över iet på detta underbara bakverk. Kan lova att magen stod som en trekant när vi ätit klart.
 
En bra dag som visserligen blev kort eftesom tjejerna sov så länge.
 
 
Kram Veggomamman
 
 
 

Semester dag 6

Vaknade lite före sju. Alla andra sov......tror jag. Kissnödig gick jag upp och hoppade sedan in i duschen.
 
När jag kom ut stod väninna C på kö för att göra sig klar.
 
Mina tjejer sov som stockar så de fick jag väcka. Kompis A var vaken och fipplade med sin telefon.
Alla började röra lite på sig och vi packde ihop, gjorde iordning oss, fixade frukost och började packa ut i bilarna samt städa av stugan.
 
Lämnade tillbaka nyckeln och så in i Gekås varuhuset igen. Jag skulle byta ett bambusuperunderställ som jag köpt i fel storlek förra gången vi var där. Jag hade tur, det gick att byta trots att de 30 dagarnas bytesrätt gått ut. Det gick bara för att de fortfarande hade samma sak i lager. Tack för det! Nu har jag istället två i rätt storlek som passar båda mina tjejer.
 
 
Så här lite folk i kassorna var det när vi kom in i varuhuset på morgonen....
 
Nu på förmiddagen gick storasyster med mig medan lillasyster gick med kompis A. Vi hade inte så mycket att köpa eller titta på, men de saker som vi funderat på över natten eller de som andra köpt som vi också ville ha letade vi upp i alla fall.
 
Inte suppermycket folk dag två.....
Jag fyndade till exempel en vinterjacka, samma som väninna C:s mamma köpt dagen innan. Jag gillade den så mycket att jag köpte en likadan. Nu är i alla fall den paniken klar inför kommande vinter....helt sjukt att köpa vinterjacka mitt i sommaren men men. 349:- gick den lös på så det var ju ett bra köp även om det inte är rätt sässong direkt.
 
Vi träffades igen alla vid halv tolv och då var det dags för lunch. Efter det for vi hemåt igen. Givetvis regn hela vägen så det var lite anstängande att köra, men det gick bra. VI stannade en gång och fikade innan vi var hemma med alla våra fynd.
 
Mormor packade in sina grejer i bilen och åkte och vi visade Kära U allt bra som vi hittat.
 
Jag tror allt att tjejerna var nöjda och glada för sina saker de köpt.
 
Lillsysters bästa köp var nog en hårborste med bårde korta svinborst och långa plastborst, storasyster är nöjd över en handävska hon köpt och jag är nöjd över en skärbräda i marmor som jag hittade för en spottstyvel....den ska jag inte ha som skärbräda utan istället som platta till lite stilleben som står på köksbordet eller andra platser i huset.
 
En trevlig resa som vi gärna gör om nästa år igen.
 
Vi somade gott alla denna kväll i våra egna sängar efter två hektiska dagar.
 
Kram Veggomamman
 
 
 

Semester dag 5

Klockan 8 for vi iväg, jag och tjejerna tillsammans med mormor. Vi åkte tillsammans med väninna C och hennes doter samt mamma. 7 brudar i skiftande ålder på väg i två bilar.....
 
Efter en rätt besvärlig resa på ca 4 h kantad med regn, regn, ösregn och skyfall och så lite vägarbete kom vi fram till Ullared.
 
Det var ingen kö för att komma in, men det var oerhört mycket folk. Men vi kämpade på och yrade runt med våra kundvagnar. Jag gick ensam innan lunch, som vi åt så sent som vid 15. Jag satsade på att få ner det lilla som fanns på min och Kära U:s lista innan lunchen eftersom jag misstänkte att tejejrna ville gå med mig lite under dagen också. Jag lyckades och det beror nog på att jag nästan hittar bland de olika avdelningarna där inne efter alla år som jag åkt dit.
 
Lunch tillsammans och sedan en runda shopping igen. Denna gången med lillasyster. Vi gick runt och kollade på det hon ville och ibland lades lite ner i vagnen.....
 
Efter fikat vid 18 fick jag lite egen tid igen då lillasyster gick med mormor. Storasyster gick med kompis A hela dagen.....de hittade gott om saker och var väldigt nöjda.
 
Lite innan nio var vi "hemma" i vår övervåning av hus som vi hyrt.
Pizza till källen och så lite ost och kex med vin tillsammans med den traditionella provningen av kläder och uppvisning av fynd.
 
Vi kom inte i säng före midnatt men somnade sååå gott!
 
Kram Veggomamman

Semester dag 4

LIte mer sovmorgeon idag. Kära U skulle åka iväg sju så en hel timmer mer fick vi sova....vi vuxna i alla fall. Tjejerna sovar som stockar även om vi är uppe med radion på......börjar de blir tonåringar tro?
 
Idag skulle en snubbe som elar på jobbet kommma och kolla på lite grejer som vi behöver få fixade här hemma. Vi ska ju installera bredband och då måste vi ha flera eluttag i garderoben. Nämligen 8 stycken....
 
Jag visade på det som vi önskar och några saker blev det Ja på medan andra Nej. Det är liksom inte värt arbetet på de sakerna.....senare i sommar kommer han och hjälper oss med alla grejerna.
 
Annars var planen för dagen att plocka jordgubbar. Vi åkte iväg och på 35 meter fick vi ihop 8 kilo, då var hinkarna fulla och jag nöjd. Detta år plockade tjejerna på bra i jämförelse med förra året. Då var det ett fastligt tjet och gnäll. Det förekom inte detta år, så skönt.
 
Vi behövde bara 35 meter av vår rad. Sedan var våra 7 hinkar fulla.
 
Slapp plockarställning, men vad gär det när det hamanr gubbar i hinken!
Gott om dom var det!
 
Ibland går det att samarbeta med sin syster, detta var en dag då det gick!
 
En vältörtjänt tallrik med jordgubbar och mjölk.
 
Hemma igen åt vi lunch och sedan körde jag storasyster till en kompis inne i stan.
Jag och lillasyster skar jordbubbar som vi sedan la på 4 plåtar för att torka dem över natten. Det luktade jordgubbar hur mycket som helst i hela huset.
 
Resultatet av våra torkade jordgubbar!
 
Annars hände det inte så mycket mer denna dag.....vilket i och för sig inte var så lite med tanke på hur länge det tog att skära varje jordbubbe i 5-8 skivor.....
 
Kram Veggomamman
 
 

Semester dag 3

Jobbdag för Kära U medan jag har semester. Vaknade tidigt på grund av hans klocka.....såsade kvar i sängen men kunde inte somna om tyvärr.
 
Åt frukost i ensamheten och renget ute på altanen. Skönt att det inte är lika varmt ute. Orkar inte med den enorma hettan som just varit.
 
 
 
Hämtar tjejerna hos pappa vid nio. Väl hemma går vi igenom alla skolgrejer som de tagit hem efter terminen. Det är många urfina alster som levereras. Även häften med skolarbeten som de gjort är väldigt fina. Allt det sparas givetvis.....de högarna börjar bli stora nu....
 
Vi börjar spela lite Monopol också, men blir inte klara. Fast vad gör det, bara att fortsätta en annan gång.
 
 
 
Lillasyster ska leka med sin kompis S så jagkör henne dit. Jag och storasyster åker in till stan för att kolla på dörrar. Vi har två ytterdörrar som måste bytas på något sätt så jag kollar upp lite fakta om det.
 
Vi passar även på att åka förbi butiken som sålde ut designmöbler....jag kände att jag borde kollat på en skrivbordsstol till mig.....hittar en som är rejälv skön och snygg. Kanske inte den allra bästa med de högre karmarna, men det får gå......den var ju stans bästa klipp tror jag.
 
 
Vi passade på att tvätta bilen i en sådan där automat som inte använder borstar utan bara sprutar vatten med kraft. När vi sat där inne under tvätten såg storasyster ett spindelnät, eller snarare en spunnen tråd mellan sidospegeln och dörren. Vi var helt övertygade om att den skulle gå sänder efter flera varv med schampo, högt sprutande vatten, avfettningsmedel, vax och tork.....men icke. Den spunna tråden satt kvar när vi åkte ut ut tvätthallen. Helt otroligt med tanke på vad den utsattes för.
 
 
 
Hemma igen går jag och storasyster ut i skogen för att hitta en gren som vi ska sätta upp på väggen så att hennes papegoja kan få en bra plats hemma på väggen. Det kommer att bli bra när vi är klara :-)
 
Sent på kvällen började även tjejerna att städa i sina garderober. De såg ut som kriget så det var verkligen dags.....lite utrensning gjorde lillasyster också vilket de barn i Lettland vi ger kläder till kommer att uppskatta.
 
En bra dag med klart kallare väder än dagarna innan. Kanske lite för kallt om man ska klaga på vädret...som ju alla gör på ett eller anna sätt.
 
Kram Veggomamman

Semester dag 2

Vaknade tidigt, kan inte sova, Kära U snarkar klart mer än vanligt beroende på allergin. Han är jobbigt rinnig i näsan och röd i ögonen.....
 
Gick upp och satte mig vid datorn ett tag. Fixade frukost som vi åt på uteplatsen....i skuggan. Skönt!!
 
Efter frulla satte sig Kära U för att kolla på rally och jag tog en repa i motionsspåret. 5 km lyssnandes på ett avsnit av Sommar i P1. Denna gången blev det Bengt Barons sommar. Ett bra avsnitt. Värt att lyssna på.
 
Två kottar fastande i skorna...varför tillverkas sulor med stora hål där stenar och saker kan fastna?
 
Restan av dagen kommer troligen att gå i slapparens tecken. Solen gassar och det är FÖR hett ute.
 
Ska se om jag kan kolla upp modeller på två ytterdörrar som vi har. Vi måste byta dem inom kort, alternativt att vi bygger igen den ena, men i vart fall en måste bytas...kan man bara köpa ny dörr och slippa byta karm och hela altet?
 
Jag gav upp solen idag och rotade fram två gamla vita gardiner som jag slaktade efter att jag varit på tygaffären och köpt 4.40 cm sådan där plastvajer som man skruvar in en krok i och som man sedan fäster med öglor i väggen....
 
 
Fram med symaskinen.
 
Så här blev det färdiga resultatet av lite kreativt arbete idag inne...i hettan.
 
 
Nu har vi mer skugga på vår uteplats. Får hoppas att de håller hela sommaren. Det är ju inte världens tjockaste och bästa tyg och inte heller världens största öglor inskruvade i väggen. Men idag har de varit till god nytta och glädje.
 
Kram Veggomamman
 

Semester dag 1

Egentligen bara en vanligt lördag, men vi säger att det är en dag av semester....
 
Eftersom detta publiceras en tid efter att själva aktiviteten egentligen hänt så kan det kännas märkligt att läsa detta om vädret inte stämmer eller om det finns annat jag relaterar till som inte stämmer i verkligheten.....
 
Jag hade läst att en butik i min närhet skulle ha en designoutlet, jag ville dit. Lyckades få med Kära U och var där nästan så vi knackade på dörren.
 
Vi gjorde bra fynd. Alla kan jag inte skriva om eftersom en ska bli en fördelsedagspresent till storasyster som fyller i oktober.....
 
Vi köpte i alla fall 8 tygservetter från HAY och en lampa från Design House Stockholm till rediga vrakpriser....nästan så att Myrornas eller IKEA:S motsvarande prylar kostade det samma.....det kallar jag fynd!
 
 
 
Vi gjorde även en massa andra nödvändiga saker när vi ändå var iväg...värmen till trots var det nästan skönare inne i butiker mot att vara ute.
 
Hemma igen flåsandes i värmen så gjorde vi inte många knop....tvättade lite som torkade på ett kick ute och sökte skugga ute eller svalka inne....
Framåt kvällen åkte jag och kastade skräp samt lämnade tillbaka ett bord som jag lånat av mamma oc hden loppis hon arbetar med i sin hembyggdsförening. Det var ett soffbord som hon trode skulle passa hos oss, men tyvärr gillade jag det inte när det kom på plats.
 
Hemma blev det middag ute i skuggan. Sill och potatis som avslutades med en svalkande GT. Hur gott som helst.
 
 
Att jag somnar över huvudtaget när det är mer än väl tropisk natte inne i somrummet är ett under.....täcket sliter jag dock inte på mämnvärt just nu.
 
Kram Veggomamman

Semester

Nu är det äntligen semester!!
 
Den är sååå efter längtad så klart....en rätt så oplanead sådan men som kommer att innehålla lite små kortare borta aktiviteter blandat med hemmadagar och korta utflykter.
 
 
 
Välkommen semester! Som jag har väntat och jag lovar, jag är redo!!!!
 
Kram Veggomamman

Man får ju hoppas att....

....vår väderstation har rätt.
 
Tendensen på kommande väder visar en stor sol....men ute vräker regent ner och det har kommit över 12 mm även om det på bilden bara kommit 3,3 mm.
 
 
 
 
Kram Veggomamman

Väder

Tänk vad vädret påverkar en hela tiden.
 
I början av juli var det asvarmt och man flämtade mest i den gassande solen och klagade på värmen.
 
 
 
 
Nu är det svalt och man kalgar mest för att det inte är någon sommarvärme.
 
 
 
Tänk att man aldrig är nöjd!!!
 
Kram Veggomamman
 
 

Skolarbeten

Jag och tjejerna har gått igenom alla skolarbeten som de gjor under terminen.
 
Vissa sake är ju bara så fina att de förtjänar att visas.
 
Vad sägs om denna jättefina lovikavante.
 
 
 
Lillasyster har kämpat på jättemycket och har stickat och stickat. Hon var inte så snabb så tyvärr blev det bara en vante, men vad gör det. Den kan hänga här hemma på väggen som en tummen upp och sprida glädje.
 
Denna zebra har storasyster gjort. Den har också fått sig en prydlig plats på väggen hemma. Den är lite sne, men det är ju det som gör den så charmig.
 
 
 
 
Kram Veggomamman
 
 

Bråvalla festivalen

I julas fick jag en biljett av min Kära U till en av dagarna på Bråvalla pestivalen. En fredagsbiljett för att se Robbie Williams.
Jag är sannerligen ingen flitig festivalbesökare. Har bara varit på Storsjöyran i Östersund två gånger inna i mitt liv, det är allt.
 
Jag är oerhört tacksam över att det INTE var strålande sol och asvarmt den dagen. Vi slapp regn, utom när vi var på väg hem vid halv ett på natten. Jag var nykter då jag körde och det gör jag gärna igen. Vill ha total kontroll när det är så mycket folk runt omkring så att dricka öl den kvällen är jag gärna utan.
 
Något som förvånade mig där inne, vilket i och för sig var rätt så mycket....men en av de främsta sakerna var att scenerna var rätt så tätt placerade. Nu spelade de visseligen inte samtidigt så ofta på alla scene utan det var snarare varannan som spelade. Vilket då inte störde ljudet nämnvärt.
 
Vi kollade på rätt så mycket band, men vi lyssnade inte på mer än en hel spelning. Jag är ingen stor musikfanatiker så jag har inte världens koll på vad artister heter och vilket musik de spelar. Hemma står oftast radion och skrålar så modern musik konsumeras det en del, men vi sätter sällan på speciell musik.
 
Den enda hela vi lyssnade och kollade på var Robbie Williams. En entertainer av stora mått, kanske inte så mycket egen musik denna gånge, men nog svängde det i alla fall.
 
Andra vi lyssnade på var bland annat följande, utan inbördes ordning:
Refused
Seinabo Sei
NOFX
Wu-Tang Clan
Ola Salo
Lars Winnerbäck
Faith No More
Muse
MilkyChange
 
Öronpropparna åkte in och ut mellan varven och det var riktigt skönt att ha dem. När jag kom hem susade det inget alls i öronen vilket jag uppskattade. Musiken hör man ju bra i alla fall!
 
När man är på festival måste man åta, dricka och gå på toa. Det sistnämnda misstänker man ju att det ska ske på en kraftigt illaluktande och sktigt Bajamaja, men icke. De hade vattentoaletter som i och för sig kostade 5:-, men just den vi gick till måste haft något strul får det kostade inget. Det var hur fräscht som helst (bättre än många bensinmackars toaletter faktiskt), astrångt visseligen men vad gör det. Det fanns även vatten och tvål att tvätta sig i efteråt. Många pluss för det toabesöket må jag säga.
 
Dricka gjorde vi, det fanns kranar med dricksvatten där man kunde fylla en tom medhavd flaska. Alkohol så klart fanns det gott om, men jag avstod ju till förmån för bilkörandet och Kära U som ville ha en öl under kvällen...eller om det blev två till och med. Ölen köptes i plastglas som man fick betala 20:- i pant för. Det medförde att det inte var så speciellt skräpigt av lglas...riktigt smart. När vi gick hem pantade Kära U tillbaka sitt glas och fick 20 pengar tillbaka in på festivalarmbandet.
 
Festivalen är kontantlös vilket innebär att man sätter in pengar på sitt festivalarmband och betalar med chippet på bandet. Vi satte in stålar redan hemma via datorn, men det gick att sätta in även på plats. Väldigt smart att slippa stöka med kontanter och kort där inne....
De pengar som var kvar på armbandet kunde man hämta ut antingen på plats eller några dagar. Det var smidigt att få dem tillbaka även om de gavs ut som kontanter....hade varit ännu bättre om de sattes tillbaka på kontot som satt in dem. Men men....
 
Mat fanns det i oändlighet. Vi åt två gånger där inne. Sista gången såg det bra ut, men smakade absolut inget vidare. Jag valde en falafel i pitabröd. Vet inte varför jag inte tänkte två gånger och tog något annat. Pitabröd blir lätt torra och så även falafel. Dessa bröden var snustorra så det smakade verkligen inget vidare alls. Inte ens med massor av sås. Jag skulle som sagt valt något annat...
Första gången valde jag den udda festivalmaten......potatismos och stekt strömming. Faktiskt riktigt gott. Kanske lite saltfattigt, men det hade jag ju kunnat ordna med lite extra salt om jag orkat gå och fråga om salt...
 
Kläder på festival är också ett kapitel för sig....det hade kunnat vara jättelerigt eftersom det regnat så mycekt denna försommar och festivalen var på ett stort flygfält. Jag valde därför mina scoutkängor samt mina svarta skogsbyxor. Jag behövde skor som hade säkra fickor samt som gick att dra över kängorna. Några tröjor samt extra tjockare tröjor i ryggsäcken tog jag också med.
 
Vissa andra hade en klart lättare klädsel. Vad sägs om magtröja, kortkorta jenaschorts och Convese? Ja inget jag hade valt om det hade funnits i min garderob. Tjejen på bilden nedan måste fundeat länge....och valde sin Smilie pyjamas.....syntes gjorde hon i alla fall. Anars var nog jenas och stövlar en vanlig syn eller magtröjevarienten......
 
Jag skulle gott kunna åka igen på festival, men det måste finnas något jag vill lyssna på, inte bara för festivalandets skull.
Way Out West hade varit kul.....det är ju en helt vegetarisk festival....inget kött serveras där....vad skulle då Kära U äta? Hehe hehe
 
Kram Veggomamman
.

Glass på stan

Jag och två kollegor åt en glass på lunchen. Det blev mjukglass doppad i choklad. Gör gott så klart.
 
Man är ju van vid att det är småfåglar, kråkor eller skator som stryker runt  borden på ett glasshak. Men denna krabat stod och väntade på godsaker när vi satt där....
 
 
 
Tyvärr vägrar bilden att lägga sig rätt.....men ni ser ju bra vad det är i alla fall, eller hur?
 
Kram Veggomamman

hits