PM & Vänner

Förra helgen hade jag och Kära U det stora nöjet att få hänga med på vännerna M och C på deras "andra förlovningsmiddag" som gick av stapeln i Växjö på PM & Vänner. Anledningen till den där andra middagen var att mannen i huset råkat slarva bort sin förlovningsring varpå frun i huset påpekade att det skulle kosta en middag för att hon skulle återta förlovningen ;-)
 
Eftersom vi pratat så gott om vårt besök vi gjorde på PM efter vi gift oss blev deras val att inta middagen på just PM & Vänner.
 
Det blev en gastronomisk resa minst sagt och jag kan inte i ord beskriva alla de massa rätter som kom in under kvällen. Mat och dryck kittlade gommen på ett fantastiskt sätt och vi alla fick testa på mat som vi aldrig tidigare ätit. Övervägande av det vi åt äter vi absolut gärna igen men några rätter eller snarare några ingredienser i några rätter kommer att undvikas i framtiden....
 
Jag själv (och flera med mig i sällskapet) fick för första gången äta ostron. En upplevelse jag uppskattar att jag fått erfara, men som jag inte kommer att vilja uppleva igen. Det var inte gott! Det smakade tång och saltvatten. Ska det upplevas är det väl kanske på just den tredje bästa restaurangen i Sverige. Men tyvärr, det var inte gott ändå. Det fanns så mycket annat att glädjas åt denna kväll att detta lilla ostron på inget sätt förstörde kvällen.
 
De förhatliga ostronen...här med äpple och gurkmouse uppepå.
 
En annan rätt som fick mina smaklökar att backa lite var rätten med enbart svamp. Jag är inte förtjust i varken konsistens eller smak av svamp...men jag åt upp det hela och är glad för det. Nu har jag smakat många av de bästa svamparna som vi äter i Sverige, men det hjälpte inte. Det förblir inte gott i framtiden heller med svamp.
 
Svampen....även mousen var av svamp, i alla fall den under av de två på tallriken.
 
Utöver dessa två rätter kom det in 10 andra som var fantastiska. Vad sägs om bland annat hummer, torsk, gös, kompotter och puréer av rotfrukter och bär. Vi hade valt ett vinpaket till maten och det är verkligen så att vin smakar helt annorlunda med eller utan mat. När en sommelier valt vinet man ska dricka till maten är det inte så stor risk för att det inte ska bli bra. Smakerna bara virvlade runt i munnen av både mat och vin hela kvällen.
 
Vi hade vårt bord dukat till 20:00 och inte fören 01:30 var vi uppe på rummet igen. Då hade vi INTE stannat ett par timmar i baren utan bara suttit i restaurangen och njutit för fulla muggar.
 
Lägger in ett gäng bilder på maten....de kräver nästan ingen förklaring. Gastronomisk toppklass talar för sig själv!
 
 
Tillsammans med ostronen kom det in lite mera smått och gott. Bland annat detta potatischips...
 
....dessa strutar och
palsternackorna som var knaprigt goda!
Till brödet serverades....
Tre sorters tillbehör. Sikröran överst var bäst tycker jag.
Havskräfta med brysselkol
Gös med små potatisar och en gren (!) med mera...
Hummer till mig....de andra fick tartar på älghjärta. Jag drog vinstlotten där!
Vi fick små pinnar att äta med om vi ville.
Torsk med tillbehör...
Getostglass tror jag det var....
Blåbärsmaränger, äpple och en massa mums!
 
Jag ljuger inte när jag säger att magen var mätt och sinnet glatt när vi lämnade restaurangen halv två på natten!
 
Detta gör jag gärna om igen....dags att börja spara. Det är värt att dra in på andra nöjen för att få uppleva en måltid som denna.
 
Tack kära M och C för att vi fick följa med er på er andra förlovningsresa. Vi gör gärna om det, men då måste inte orsaken vara en borttappad ring :-)
 
Kram Veggomamman
 

Aktivitet utanför jobbfönstret

Nu pågår någon typ av polisiär insats utanför mitt fönster. Tror det beror på att de förbjudit vänstersväng ett kvarter högre upp och att polisen nu plockar in se som inte följer de nya lagarna.
Så spännande har jag på jobbet idag.

//Annica

13

Igår fyllde min älskade stora dotter hela 13 år. Nu är tonårstiden ett faktum!
 
Som alltid undrar man var alla år tagit vägen och hur det kan gå så fort.
Vi hade en lugn dag med inget stort firande alls. Vi ska fira henne med släkt senare i veckan.
Igår fick hon paket och hade önskat sig vad middagen skulle vara. Vi passade även på att äta lite smarrig glass till kvällen dagen till ära.
 
Kram Veggomamman

Vita Arkivet

Under lång tid har jag funderat och tänkt. Ändrat och tänkt ännu mera.Vad känner jag är viktigt, vad känner jag inte är vikigt.... Funderat på möjlig musik....
 
Idag känner jag mig klar och har satt det vikiga och ovikiga på pränt så att de som ska ordna min begravning har lite tankar från mig om vad jag tänker och tycker är vikigt eller ovikgit för mig.
 
Det känns bra att lämna ett sådant ställningstagande så att de mina vet hur jag tänker.
 
 
Jag hoppas så innerligt att mina föräldrar och sväföräldrar och man och alla andra också har gjort samma ställningstagande så att det blir lättare att veta vad de tänker och tycker den dagen då de lämnat oss andra. Är ni också klara?
 
Det tar lite kraft att tänka men det är nyttigt och kommer helt klart att hjälpa den som ska ordna med allt.
 
Jag känner nu att vissa som kanske läser detta tänker....men det splar ju inte mig någon roll hur det blir när jag är borta.....MEN SKRIV DÅ DET så att vi andra vet att du tycker så. Hur ska vi annas veta det? Jag tror inte för en sekund på att allt i det Vita Arkivet inte spelar någon roll. Där finns säkert saker som man har en tanke om och den tanken tycker jag i så fall att ni ska skriva ner. Hjälp oss efterlevande med den gesten och tala om för oss så vi får veta. Snälla!!
 
Låt inte er egen räddsla för döden hindra. Det är fegt i så fall tycker jag!
 
 
Läs mer om Vita Arkivet här.
Man kan via Fonus registrera det Vita Arkivet Online eller beställa ett i papper hem i brevlådan eller skriva ut det från en PDF. och fylla i. Vilket sätt man väljer är inte vikgit, bara man gör det och sedan lägger det på ett tydligt ställe så ens anhöroga hittar det innan begravningen. Nämn gärna att ni fyllt i det så att de vet. Du behöver inte säga vad du skrivit men att du gjort det skadar ju inte. 
 
Jag är inte sponsrad av Vita Arkivet även om man kanske kan tro det. Jag tycker bara man ska tala om vad man tycker och tänker!!!
 
 
 
Kram Veggomamman
 
 
 Jämmer och elende

Igår var jag iväg på en endagsgrej i Stockholm. Nåogt så spännande som en kurs i "Nya LOU 2016 - Vad inebär de nya upphandlingsreglerna?" (LOU= Lagen om Offentlig Upphandling). Det var inte en heldags aktivitet så mitt tåg gick hem vid 15 tiden.
 
Lillasyster ringde och frågade om hon kunde vara med en kompis och sa i förbifarten att hon hade storasysters skateboard för att Storasyster hade ramlat och slagit sig.
 
Skickade omgående ett SMS till storasyster så hon hörde av sig när skolan slutade. Hon ringde efter ett tag. Då visade det sig att hon på lunchen hade ramlat på sin skateborard och slagit sig. Hon hade nu ont i armen och ett knä.
 
Panik, där sitter man i huvudstaden och är flera timmar bort från sin tjej.
 
Bara att gilla läget helt enkelt och inte elda upp sig. Hon själv var inte så uppröd och vekade inte ha så ont.
 
Väl hemma vid 17:30 brjade karusellen.
 
Ringde 1177 för att rådfråga. 45 minutes kö innan jag kom fram. Fick en avsatt tid på akut Vårdcentralen inne istan en timme senare (19:15). Vi åkte in men hade innan packat en litan aktivitetsväska ifall det värsta skulle hänt armen.
 
Vatten. äpplen, böcker, tidningar och en Ipad....tidsfördriv!
 
Satt och väntade en halvtimme innan hon fick komma in. Vänlig läkare som kollade. Hon klämde och tröck och kosntaderade att det nog inte var brutet men ville att storasyster skulle röntga för att vara säker. Remiss till sjukans röntgen.
 
På vägen ut från Akut VC frågde jag om hungerstatusen på storasyster. Eftersom vi inte kände till hur kvällen skulle fortlöpa passade vi på att svänga förbi MAX och köpa lite skräpmat innan vi satte oss på röntgen.
 
Väntan så klart på Röngen trots att det var oerhört lite folk på kö. Undra varför det tar sådan tid när ingen är inne i röntgen rummet??
 
Ond arm vilar medan frisk spelar....
 
Till slut fick hon komma in och tog två bilder. Mera väntan. Blev efter ett tag uppropad igen och de ville ha ytterligare bild. Denna gången på friska armen. Vad ska det innebära satt man ju och undrade.....
 
Mera väntan tills en sköerska kom ut och bad oss gå ner till akuten.....oups. Det innebär att den var bruten. Jag sa då att vi inte kom därifrån så vi behvde hjälp med att hitta. Då sa han att vi skulle vänta.....efter ett tag kom han ut och sa vi kunde åka hem. Armen var alltså INTE bruten. Vilken lättnad!!
 
Halv tio var vi hemma igen. Då var det dags att ta tag i det uppskrapade känt. Skolan hade satt på kompress och plåster men jag kände att jag ville se hur det såg ut. Självklart hade kompressen trots glansig kompress fastant i såret så vi fick blöta upp den vid badkarskanten. Det gjorde ont så tårarna sprutade nästan....troligen mest av trötthet tror jag.
 
Det var klart mer och större skapsår än vad jag hade föreställt mig så det var bra att vi tog bort det. Sköljde det rent med vatten och torkade så tort det gick på ett vattnande sår. Satte på ny kompress och gav henne en Alvedon för att slippa smärta i arm och knä när hon skulle somna.
 
Antog att hon skulle sova illa och komma ock klaga under natten, men icke. Hon hade sovit gott.
 
Idag hade hon sedan länge en bokad tid till tandregleringen för påbörjan av insättning av tandställning i gommen på överkäken. 8:10 hade hon tid. 4 små gummisnoddar sattes dit mellan några tänder för att skapa utrymme inför nästa veckas besök. Hon tåg bunnen tilbaka till vår stad och gick till skolan. Innan klockan 10 ringde hon och sa att en gummisnsodd hade lossnat. Jag ringde tandis och informerade Ny tid bokades till nästa vecka. Klockan 11 ringde hon igen då hade snodd nummer två lossnat. Inget vidare bra odds. Två av fyra gummisnoddar borta efter knappt 3 timmar.
 
Stökade en hel massa med vem som kan köra henne till tandis, slutade med att jag fick tag på farmor som kan köra henne på onsdag.
 
Åkte tidigare från jobbet för att ta Storasyster till VC då jag kände att det var läge att kolla på knät. Sköteskan sa att det såg bra ut och det var ingen fara. Såret tvättades och ny bättre kompress sattes på. Den ska sitta i några dagar så på måndag ska den bort och såret kollas igen. Det ska göras hemma. Pappan får sköta det på måndag. Vi svände dock förbi apoteket och köpte lite större glansiga kompresser så att det enkelt går att byta på måndag.
 
Ordentligt blåmärke på höger och rejält skrapsår på vänster knä.....
 
Ja, det har minst sagt varit ett turbulent dygn. Men nu är det lite mer lugn i lägret här hemma.
Storasyster har visserligen ont iarmen och rör den inte så mycket, men det är klart bättre idag jämfört med igår. VIlket känns skönt.
 
Hoppas nu att arm och knä blir bra fort så att hon kan röra sig obehindrat utan att ha ont.
 
 
Kram Veggomamman
 
 

Äppelkaka

Igår blev jag så sugen på äppelkaka att jag bakade en. Inte ofta det händer att jag bakar sötsaker om det inte är födelsedag men ibland slås jag av min egen bedrift att få tiden att räcka till. Igår blev en sådan känsla.

Hittade ett nytt recept och jag lovar att det smakade mycket bra.

Vi hade ätit middag lite innan jag bjöd på äppelkakan. Tjejerna åt men inte med samma förtjusning som jag. De var allt för mätta. Storasyster som brukar vara den som mer än gärna svullar sött delade sin bit äppelkaka på hälften och tog några morotsbitar. Mamman åt 1 1/2 bit istället.

Ibland, rätt ofta hänger man inte med i hur de tänker. 


Det såg i alla fall kul ut med morotsskålen och äppelkakan ihop.


Kram Veggomamnan
Ullared

Fredag till lördag var det dags för höstens Ullareds resa.
 
Folk som gör fynd på hygienavdelningen på väg till mera fynd längre in i varuhuset.
 
Det började för många år sedan. Storasyster var just född och pengarna var få. Att köpa billiga barnkläder i Ullared blev en bra lösning i kombination med klädbytardagar.
 
Med åren har resan utvecklats från en bussresa över dagen till en bilresa där vi sover över i Ullared. Nu har ekonomin blivit bättre och det är inte längre nödvändigt att fynda billiga barnkläder av ekonomiska skäl. Nu åker vi nog mest för att det är skoj och samtidigt för att fynda.
 
En hel del julklappar har köpts samt en del vinterkläder. Tjejerna har växt så det knakar sedan förra vintern så mycket var urvuxet. Det är nu löst, om man bortser från skor.
 
Vad det bästa fyndet är denna resa vet jag inte. Valde att inte gå på lampavdelningen eftersom de brukar ha så många fina lampor och vi inte är i behov av lampor just nu....gick inte heller så mycket på heminredning/kök eftersom inget behövdes där heller. Det gör att jag inte köpte något "skoj" till hemmet mer än det som faktiskt fanns på listan.
Min kundvagn på fredagen...
 
Jag hittade jeans till mig. Hela tre par blev det. Mellan 169-199:- styck så för under 600:- fick jag tre par jeans. Det är bra pris på jeans må jag säga. Antar att de hade gått på samma summa på stan men då hade jag bara fått ett par eller knappt det ens för  600:-
 
Stämpel fick man när man gick ut om man ville in igen...så mycket folk var det på lördagen...
Det var otroligt mycket folk på lördagen upptäckte vi när vi gick ut för att åkta hem. Där inne var det mycket i gångarna och så, men när jag skulle betala kunde jag knalla till en kassa som var helt utan kö. Kunde även gå tillbaka till en annan kassa för att köpa Mach 3 hyvlar till Kära U (glömde dem när jag betalade både på fredagen och på lördagen) utan att göra någon sur eftersom hon satt helt sysslolös i kassan. Ute däremot var det rejäl kö som slingrade sig långt i kringelikrokar.
 
Kö, tur att det var fint väder i alla fall för de som fick köa så mycket för att komma in.
 
Bilen var men än välpackad kan jag lova :-) Sju av påsarna plus två små ryggsäckar var mina...
 
Kram Veggomamman

Utsikt?

Idag skiner solen och hälsar Underbar Fredag. Tyvärr är fönstren på jobbet så otroligt skitiga att solen knappt tränger igenom.


Kram Veggomamnan

hits