Valet är klart

Nu har vi äntligen bestämt oss för vilken färg vi ska ha på huset.
Fasaden får denna:

Fint namn, eller hur. 

Knutar blir en vitaktig som jag inte har namnet på ännu.

Huset kommer att bli som nytt.

Idag ser det ut så här.


I mitten på maj kommer de och påbörjar arbetet. Då hoppas vi på ett par fina vårveckor så arbetet flyter på enkelt och snabbt!

Kram Veggomamman 


Polisinsats igen

I veckan hade polisen i stan en ny liten insats mot bilar som svängt vänster i RN korsning där man för ett par månader sedan förbjöd vänstersväng. 


Flera förare fick böteslappar och hade allt annat än glada miner när de insåg faktum.

Man måste vara uppmärksam i trafiken! Förändringar sker och de ska man notera.

Vi hade det lite skoj när vi från fönstret kunde se bilar blinka för vänstersväng som sedan blev invinkade av polisen.

Kram Veggomamman

Överaskningpåsen

Varje resa vi gör till Ullared de senaste åren har jag haft med en överraskningspåse. Nu är det väl egentligen inte en så stor överraskning längre, men den ska i alla fall med och delas ut efter att vi stannat för fikapaus halvvägs.
 
Detta år hittade jag dessa otäcka godisar som jag bland annat fyllde påsen med.
 
Förutom dessa ägg fanns det en 33cl Loka flaska, några papperklädda kolor, små plommontomater, några babybel ostar och så några bitar ölkorv till köttätarna.
 
Jag som lovade mig själv att ALDRIG köpa denna typ av godis kunde inte hålla mig så speciellt länge. Som mitt försvar kan jag tillägga att dessa var av den exklusivare sorten eftersom de var smaksatta på olika sätt. Inte bara samma sockriga smak helt enkelt. flera hade lakrits i kombination med någon mera smak. Vilket var ok.
 
 
Kram Veggomamman

Vårens resa klar!!

 I helgen som gick har vårens Ullraredsresa gått av stapeln.
 
Som vanligt en fantastiskt rolig och energigivande resa. VI har så kul tillsammans. Det var samma gäng som åkte. Jag, mina mamma, min mammas kompis A och hennes syster I. I Ullared ansluter sedan min moster som kommer från annan stad. Jag är yngst utan tvekan, men vi har så kul tillsammans oavsett ålder.
 
Konceptet är som vanligt, även om det detta år blev flera avbräck från traditionen. Det började mad att jag glömde ta med mig te till fikat på vägen ner. Innan dess hade min mamma en tanke om att kanske byta fikaplas, men det röstades ner så klart. Jag löste min avsknad av te med att köpa en Pucko på macken där vi stannade. Det gick bra att äta äggmacka utan te!
 
Väl frame så bestämde sig mina tre resekompisar för att drickaupp kaffet de haft med. Men vad i hela friden. En massa timmar i bil och ett rejält drag i shoppingtarmen och de ska dricka kafferester. Vad var nu detta med nya rutiner....nåja, jag väntade tålmodigt.
 
 
Jag hade bokat boendet redan efter jul så vi hade turen att få de gula huset vid paerkeringen...viket innebär att vi inte behöver köra bil till boendet efter shoppingen utan kan dra vagnarna ända hem.
Lyxigt. 620:- fick vi betala för huset för 5 personer. Det är bra boende konstand.
 
 
Väl inne i varuhuset var det lite folk. Riktigt lugnt och skönt och inte alls stressigt. Jag han med massor innan luncrasten vilker kändes skönt. Till lunch klockan 15 blev det ugnsbakad lax med potatis, kall sås och gröna ärtor. Till detta ett glas vitt vin och vatten. Gott!! De andra valde dessert, men jag hoppade det. Brukar inte äta ddessert i Ullard så detta år var inget undantag.
 
Källarvåningen hade byggts ut och husdjurhade flyttat till hem och fritidsavdelningen i källaren.
 
Mera shopping. Hittade en hel del fina fynd och nädvändigheter som fanns på min lista.
 
Vi hade fikapaus 18...jag tog Morgans ägg och sill macka samt en chokladbiskvi och vatten till det. Gott!! Jag var hungrig. De andra valde kaffe med kaka eller liknande.
 
Damavdelningen!
 
Ännu mera shopping. Nu var det provning av kläder som hägrade. Tyvärr hittade jag inte så mycket kläder denna gången. I och för sig är det ingen större brist i garderben, men något nytt är alltid kul. Blev istället koncentration på tränignskläder. Hittade en hel del nytt och fint och billigt.
 
Klockan 20:00 stänger de och jag var klar och färdig betald redan 20:15. Hjälpte moster och mamma med att packa ner deras prylar i påsar. Det blir lite stressigt att klara det själv, men nu efter så många års resande till Ullared så är rutinen väl inarbetad på hur man ska göra och vad man ska tänka på när man packar sin kundvagn samt packar upp varorna och packar ner varorna i påsar. INGA galgar kvar på kläderna är första tipset...nästa är att försöka på alla eventuella flaskor och andra hygienertiklar i samma påse. Är så trist om någon skulle läcka om man råkat få kläder i den påsen.
 
Totalt 61 kassor! Här ungefär hälften av kassorna....

Hemma i huset började vi rota bland våra fynd och visade varandra vad vi hittat. Provning av kläder sker och vi kommer med tips på saker vi sett eller på hur kläderna sitter.
 
Vi beställde pizza. 45 minuters väntetid på mat. Nu kom nästa förändring. Systrarna A och I stack ut denna gången. I valde en helt ny variant av pizza och A var inte så hungrig så hon tog en barnpizza. Herregud, hur kan man bara ändra den så invanda rutinen att alltid beställa pizzan Rembrant från Stantos pizzeria?? Nåja för den här gången fick det väl gå.
 
Vi korkade upp lite vin, som vi för denna gången hade väldigt gott om. 3 flaskor och en dunk. Vi drack inte upp allt....långt ifrån. Maten var god och pizzan slank ner utan problem. Efter mat mera prat och iordningställande av inhandalde grejer. Jag kom fram till att jag skulle lämna tillbaka tre saker. Varav en grej skulle bytas mot annan storlek. Skrev upp vad jag skulle leta efter till dageen efter så jag inte glömde bort över natten.
 
Bäddning av sängar och så dags att gå och lägga sig. Öronproppar är ett måste eftersom min moster är en snarkare. Ibland är det lugna nätter i sällskap med moster och ibland inte, denna natt blev en ljudlig sådan. Beror säkert på att hon har bruten arm och inte kan ligga som hon ville under natten. Sov väl inte ngon dirrekt skönhetssömn, men fick i alla fall några timmar innan klockan ringde vid 07.
 
Jag var uppe först och hoppade in i duschen. Sönt! Vi stökade på under morongen och åt vår frukost som A och I handlat. Gott!! Det bröt dock ut lite panik eftersom min mamma totalt glömt att ta med kaffepulver och tepåsar. Nu hade te köpts så det löste sig, men inget kaffe fanns att erbjuda. För mig spelar det ingen roll eftersom jag inte gillar kaffe, men de andra som gärna ville ha fick helt enkelt nöja sig med te istället. Alla accepterade läget!
 
Dags för packning av bil. Denna gånen hade jag lånat en takbox av en jobbarkompis så det fanns gott om plats....även om det inte var överflöd på plats trots takboxen. Den går ju inte att packa överfull eftersom den bara får ta 75 kilo. Vi fick in allt där det skulle vara och jag skulle låsa takboxen. Då började strulet......omöjligt att låsa. Vi försökte och försökte, men det gick inte. Flera testade men det var aströgt. Inget låg i vägen men nycklen ville inte röra sig mot låst läge i alla fall. TIll slut efter säkert 30 minuters lirkande lyckades vi låsa!!! Skönt. Det hade aldrig gått att få in allt i bilen om vi inte lyckats låsa boxen.
 
Nu städade min mamma stugan medan vi andra gick åter in på Gekås. Jag lämnade åter mina tre gerjer och gick in för att plocka åt mig det lilla jag kommit på kvällen innan. Hittade även lite nya saker som hamande i korgen. Bland annat moraknivar till en kostnad av 59:90 som jag planerat att skicka efter på nätet för 119:- stycket. Exakt samma modell som jag ville ha så givetvis köpte jag tre knivar till oss tre scouter hemma. Ett riktigt bra fynd! Även bungystavar köpte jag. Hade funderat på dem över natten och kommit fram till att jag ska testa att gå med dessa sviktande stavar som träning. Nu hoppas jag att det kommer att vara en behagig träningsform.
 
11:00 fika. Jag valde dock att äta en rejäl räkmacka istället för fika. Den var mycket god och prisvärd. Efter det lite fantastisk mjukglass!
 
Dags att betala och dra sig mot bilen. Vid halv ett åkte vi hemmåt. Stannade en gång på väg hemm för att äta lite mat. Vi bestämde oss för att testa nytt ställe, men priset på det stället var över det normala så vi drog vidare. Nästa nya ställe var chabbigt så det slutade med att vi var på det stället där vi bruakar stanna. Jag valde mat eftersom Kära U inte planerat någon mat hemma. Det blev en vegburgare med pomme. Var väl inte den bästa jag ätit, men den gick ner.
 
Väl hemma packade vi ut bilen. Jag lastade in mina påser till oss. De andra tre lastade in sina grejer i bilen och åkte vidare hem till sitt.
 
Kvällen bestod i att ta hand om alla nya saker som inhandlats. Klippa lappar och placera ut allt på sina platser och glädjas av alla nya fina fynd. Inte massor av saker som inte fanns på listan. Jag bruakr vara bra på att hålla mig till  listan och inte flippa ut totalt. Det skulle inte alls vara svårt att komma hem med så fina grejer och saker men frågan är var de ska stå och om de behövs....svaret på dessa två är inte så svårt. Det finns inte plats och de behövs inte.
 
Nu väntar vi till hösten innan detta underbara gäng träffas igen för ytterligare en resa.
 
Kram Veggomamman

Lillasysters dag

Idag fyller min underbara minsta dotter år. Hon är en kramig, omtänksam, glad, varm, intelligent och vänlig dotter. Hon är en stor djurvän och gillar grönt väldigt mycket. Potatismos är också något hon gillar skarpt. Hon är riktigt bra på att lag till det själv, främst krydda det i alla fall.
 

Grattis min underbara tjej! Jag älskar dej!
 
Kram Mamman
 

Träning

Jag har tröttnat lite på mina träningsövningar som jag har gjort tre mornar i veckan under en längre tid. Därför köpte jag två böcker om träning på bokrean.
 
De böckerna har jag nu läst och det slutade med att boken som Annika Sjöö skrivit blev den som först åkte med till träningen. Hon skriver om en pulsbaserad träning som ger effekt.
 
Jag kan lova att effekt gjorde den efter första gången.....i alla fall om det är träningsverk man är ute efter :-)
Ojojojojojoj, så ont jag hade i mina ben och så svårt det var att komma ner mot golvet.
 
Nu har jag testat dessa övningar tre gånger och det är kul, jobbigt, svettig och lite svårt. Allt detta till trots, jag fortsätter och det är kul att träna igen. Får hoppas att den utlovade rumpan, magen och lår som boken syftar på kommer att ge effekt på minskat omfång efter ett tags träning på detta sätt.
 
Exempel på övningar från boken....
 
Så här står det om boken:

Mage rumpa lår : träning som ger resultat

 
Forma kroppen, bli starkare och bränn fett - på rätt ställen!

Platt mage, snygg rumpa och fasta lår, det är resultatet om du kör den här bokens träningspass. Men varför bara bry sig om ytan? Pulsbaserad styrketräning ger dig också en riktigt stark och användbar kropp, förebygger skador samt hjälper dig att klara vardagens alla utmaningar.

Du kan välja mellan tolv olika träningspass som bara tar tio till trettio minuter att genomföra. Passen är enkla att utföra då de består av ett fåtal övningar, men med ett smart upplägg och en hel del nya övningar som gör variationen stor.

* 12 pass att välja på, 3 olika typer av pass
* Träningstid: 10-30 effektiva minuter
* Funktionella styrke- och konditionsövningar som både bygger muskler och bränner fett.
 
 
Kram Veggomamman

Ruggit gott

Har länge velat göra en fiskgryta, vet inte varför det tagit sådan tid. Lathet tror jag. Men i veckans reklamblad från Hemköp fanns ett recept som verkade enkelt, snabbt och gott.
 
Sagt och gjort så köpte jag torsk igår, blev färsk eftersom den frusna inte skulle hinna tina.
 
Lagade enligt receptet för utom att jag hade en medel och en liten morot och 5 mindre potatisar.
 
Det blev oerhört gott och jag kommer helt klart att göra det igen. Då säkert lite mera tillspetsat på något sätt. kombinera med lax och räkor. Broccoli kan nog också blir gott. saffran också kanske.....ja vi får se vad det blir.
Ursprungsreceptet blev i vart fall kanonbra och det var enkelt och snabbt lagat. Min gryta fick koka längre än det står i receptet, men det beror nog på att jag skar större potatisbitar än vad man skulle göra.
 
Jag valde att göra en kall sås på matyoghurt, lite majonnäs, salt och vitlökspulver. Smakade bra till och mindre fett än Aioli. Gurkan hoppade jag över.
 


 
Testa ni också, det är GOTT.
 
Kram Veggomamman

Vår!

Dessa fotograferade jag i helgen som gick hemma hos mamma och pappa.

Vitsippor plockade jag själv hem i söndags efter en 5 km tur i skogen.
 
Nu är väl i alla fall våren här för att stanna?
 
Kram Veggomamman

Mammografi

I förra veckan blev jag röntgad och är klar för denna gången. Inom 4 veckor så kommer besked på posten hur det gått. Inga misstankar från min sida att det skulle vara något galet.
 


Besöket tog max 9 minuter med väntetid denna gången. Det är på inget sätt ett behagligt besök men ack så bra att dessa koller görs. Gratis är det också.....eller inget är ju gratis, men jag betalade inget vid besöket.
 
Nu tar det några år innan det är dags igen!
 
Kram Veggomamman

Hur nyttig är denna rök?

Ja det kan man undra. Denna utspyende skorsten såg jag när jag var ute och gick på lunchen för en tid sedan. Inget vidare. Gissar att det inte bara var hallonpartiklar i den svarta röken som kom.....
 


Kram Veggomamman

Omplantering

Våra krukväxter växer så det är riktigt hög tid att plantera om de största nu. Problemet som uppstår är att få tag på stora innerkrukor som passar till de stora ytterkrukor som jag har. De nya som finns att köpa är så raka vilket gör att IKEAS ytterkukor inte passar med mindre än att jag måste skaffa en större storlek.
 
Hittade 24 cm krukor på en plantskola som jag fick köpa men behöver minst en ännu större, typ 30 cm. Får jaga på flera plantskolor tror jag.
 
Innan allt är klart blir det en tripp till IKEA för att komplettera med riktigt stora ytterkrukor i vitt. Det är klart billigare där än på andra ställen och eftersom det är minst tre stora jag behöver kör jag på billigare varianten denna gången.
 
Jag har några sticklingar som ska rota sig innan jag kan bli helt klar så det är inte jättebrådis med de krukor jag saknar. Det tar ju ett par veckor innan rötterna vuxit ut.
 
Jag gillar stora blommor och nu måste jag erkänna att vi har fått stora blommor i vardagsrummet. Jag är nöjd! I helgen som gick planterade jag om en hel massa blommor.....
 
 
Dessa har jag rotat själv genom att klippa av de höga gängliga vi hade i vardagsrummet.....flera väntar på att de får rötter innan plantering ska ske.


 
Kram Veggomamman

Fåglar hemma hos oss

Vi matar fortfarande fåglarna ute. Nu är dock sista laddningen av fågelmat upphälld.
 
Under hela vintern har hackspetten besökt oss, samt talgoxen, blåmes och gråsparv. Även koltrasten har varit flitig och ätit av äpplen vi kastat ut på marken. Nu är jag långt ifrån en fågelkännare så jag kan gott ha fel i vilka fåglar som varit hos oss.
 


Vi har nog haft två besökare under vintern. Här är båda fångade på bild!

På sista tiden när våren så smått börjat har det dykt upp minst två nya sorter som mumsar hos oss. Det märks att i alla fall att en av dem inte är en vinterfrågel på våra breddgrader. Den slafsar och tappar så mycket mat vilket gör fågelmat svinnet klart större. Fåglar som måste kämpa efter mat slafsar inte som denna gör. Vinterfåglar är smartare än så.
 


Dessa två nya är grönfink och bofink tror jag.......frågade en kollega vad jag hade hemma, visade bilder. Men jag har glömt vad han svarade. Snacka om guldfisk minne. Hahaha.
 
 
Kram Veggomamman
 
 

Premiär

I lördags vad det "kulglass" premiär.


Fatta hur gott! 
En kula saltlakrits, en kula choklad och lakrits mjukglass. 

GOTT!

Avslutade med en strut med bara lakrits mjukglass. 

Kram Veggomamman


Rörelse

Att röra på sig är viktigt. Att göra det regelbundet är viktigt. Att tycka det är kul är viktigt.
 
Att alla dessa tre saker ska slå in samtidigt är inte alltid så självklart.
 
När jag var liten, som jag minns det, och som yngre vuxen och även äldre vuxen har jag inte älskat att sporta eller idrotta. Under en period tränade jag regelbundet med glädje på Friskis & Svettis. Det var kul och jag längtar till den känslan igen ibland. Jag har inte varit så bra på att låta mina barn prova på en massa olika idrotter för att jag själv inte gillar sport speciellt mycket.
 
Storasyster har under flera år lite då och då sagt att hon vill hoppa häck och springa. Inte löpa i skogen utan på bana. I vår stad finns inte någon sport som kan lösa detta. Varför jag har varit lite anti och inte haft orken att ta tag i var man ska kunna göra det som hon vill.
 
Tjejernas pappa initierade Taekwondo. De höll på under några år men klubben lades ner. När de tränade denna sport kunde det vara träningar 2-3 gånger i veckan, först i vår stad, men mot slutet i staden Y.
 
När de slutade blev det ett tomrum på träning. Visst var det skönt att slippa köra, men samtidigt märkte jag hur suget efter träning fanns hos främst storasyster.
 
Jag började fråga runt lite bland mina kollegor vars barn tränade Friidrott. Fick kontaktuppgifter, mejlade och frågade om man som 11 och 12 åring kunde börja träna friidrott. Svaret var givetvis JA. Just friidrott är en individuell sport vilket gör att man kan börja träna när man vill och oavsett hur gammal man än är. De testade några gånger i under våren 2015. De tyckte det var kul. Båda tjejerna ville fortsätta.
 
Sedan dess har jag och Kära U kört till de träningar som varit under de veckor som tjejerna varit hos oss. Jag informerade pappan om att de hade testat och att de gärna ville fortsätta.
Svaret jag fick var bland annat detta: 
 
"........Varken jag eller X är beredda att åka in till Y för att flickorna ska kunna träna friidrott. Det tar för mycket tid i anspråk.....
......Sedan avgör ju du givetvis själv om du vill skjutsa flickorna till friidrott i Y på dina veckor. Men det kan ju vara svårt att få till något hållbart på varannan vecka......."
 
Jag blir så ledsen. Nu har det knappt gått ett år. I vart fall storasyster uppskattar de tre friidrottsträningar som hon är på under mina veckor väldigt mycket och ser fram emot dem. Visst är det inte optimalt att träna så sällan, men det går. Denna sport är ju som sagt individuell vilket gör att det inte är hela världen om man inte tränar varje vecka. Det tar längre tid att nå resultat om man är ute efter tider och höjder/längder. Men är man ute efter rörelsen och aktiviteten mer än tider och höjder/längder fungerar det.
 
Tävlat ha de inte gjort ännu. Jag tror det beror på att de känner att de inte tränat tillräckligt mycket. Att de inte kan. Tidigare detta år var vi och tittade på en tävling i Y staden. Det var en bra lärdom. Som tävlande är man inte uttittad utan man kan tävla på sin egen nivå och ingen kollar eller skrattar åt en medtävlande som inte är lika bra. Alla tävlar för sina egna resultat!  Att tävla är nog inte så farligt längre tror jag.....får hoppas att de vill testa. Storasyster har nämnt att hon vill.....
 
Nu på senvintern har det blivit lite glest med träningar av lite olika anledningar. På sportlovet var vi iväg och mamma veckan efter det var lokalen de tränar i uthyrd hela veckan varför det blev ett 5 veckors uppehåll på friidrottsträning. När det till slut var dags sa storasyster dagen innan träningen att det verkligen kliade i kroppen efter att få fräna och att hon såg fram emot det mycket. Hon sa också att om det blir inställda träningar i framtiden så ska vi köra ut henne i motionsspåret så hon får springa av sig lite.
 
Alltså, detta sa en tjej på 13½ år. Jag blev så häpen och förvånad.....inte ska väl en tjej i den åldern vilja träna? Speciellt när denna tjej inte varit så van vid att träna regelbundet under sina tidigare 13 år, mer än gymnastiken i skolan. Annandag påsk var träningen inställd. Det blev en joggingtur istället med Kära U!
 
Inte kan jag och Kära U sluta köra till träningen inne i stan tre gånger i veckan. Och självklart ska vi se till att hon kommer ut och springer i motionsspåret när träningen är inställd.
 
Synd att inte pappan med sambo förstår hur kul de har och vad det ger dem.
Kan förstå om de tycker tre gånger i veckan är mycket.....men en gång i veckan. Det ger två gånger i månaden....ingen större uppoffring för sina barn och dess hälsa kan jag tycka. Men där är vi uppenbarligen olika tyvärr.
 
Vi fortsätter med våra körningar  tre gånger i veckan i alla fall så länge som de känner glädje över träningen. Visst har vi fått peppa och "tvingat" iväg dem någon gång för att de varit trötta, men på vägen hem från träningen har det varit kul trots allt.
 
 Vad vill jag med detta inlägg då?
Jag vet egentligen inte...eller jo jag vet.
Hade önskat att pappan förstod och gjorde en liten uppoffring och skjutsade till den träning som hans barn gillar. Att mina barn sa ifrån lite när de inte får göra det som de vill göra, oavsett om det är hos mamma eller pappa. Att mina barn och alla andra barn och vuxna tordes stå upp för sina önskemål på ett mer pondusaktigt och sakligt sätt och inte böjde sig så lätt och ofta för att någon auktoritär sagt ifrån. Alla människor ska få en förståelig och godtagbar anledning till att något inte går att göra/lösa.  
 
Kram Veggomamman

April

Och det snöar ute!
 


Hoppas att detta var det lilla och korta bakslaget på väderfronten under denna månad. Nu vill jag ha värme, sol, vår, vårblommor, brustna björkar, pollen i luften, trädgårdsmöbler uppställda, gatorna sopade, vårjackan på och grönare gräs.
 
Kram och trevlig fredag denna första april!
 
Veggomamman

hits