Semesterdag 30

Vi sov lite halv länge denna morgon. Långt ifrån så länge som vi önskade tror jag, men eftersom kroppen behöver bli trött på kvällen gick vi ändå upp lite skapligt.
 
Åt god frukost på altanen även om det va väl kallt att sitta ute. Tur vi fått filtar dagen innan för det behövdes denna morgon.
 
Jag och lillasyster åkte till IKEA för att leta fåtölj och spegel till hennes rum. Vi började med att köpa en varsinn pinnglass som vi åt upp innan vi gick in till möbelvaruhuset. Det blev inga större napp tyvärr. Svårt att bestämma vilken typ av spegel hon vill ha. Det beror lite på om hon vill ha  en läsfåtölj eller ej i rummet. Fåtölj fanns ingen skön och snygg så hon får fundera lite mera. Vi köpte i alla fall en skrivbordslampa. Vi lär återkomma inom kort tror jag om hon bara hittar en fåtölj hon gillar.
 
Kära U och storasyster åkte in för att handla den mat vi valde att inte köpa i torsdags. Mest färskvaror och grönsaker faktiskt.
 
När vi alla var hemma lagade jag mat. 
 
Dagen flöt på utan några större projekt eller annat...det är ju sista dagen på semestern. Ska inte säga att det var total ångest eller så men nog hade det varit skönt att vara ledig ännu mer....så klart.
 
Semestern i sin helhet har varit riktigt bra och vi har fått många bra saker gjorda hemma som vi segat med att ta tag i. Nu är de klara! Vädret är svårt att klaga på. Soligt och varmt utom sista veckan som var något kallare och inte fullt så soligt. Bad har det för min del inte blivit så mycket....eller inget alls under själva sommarsemester faktiskt. Men så är jag inte den största badälskaren heller. Vi missade en resa med barnen för att lillasyster var sjuk, men annars har vi gjort det mesta av det vi hade tänkt att göra i utflyktsväg. Jag och Kära U hade väl lite halvt tänkt hitta på något och åka iväg någonstans, men det slutade med att vi struntade idet och stannade hemma vår del av semestern. Det var länge sedan vi har hemma så pass mycket på en sommarsemester som denna....avslappnande och skönt!!
 
Nu är det en lång höst och vinter som väntar innan nästa sommarsemester börjar närma sig igen.
 
 
Kram Veggomamman 
 
 
 

Semesterdag 29

Hämtade tjejerna vid tio. Nu blir de hos oss i nio dagar igen. Sedan kör vi på med vanliga veckor igen efter lite byten vi gjort nu under sommaren.
 
Hemma satte vi gång med att städa lite. Jag hjälpte lillasyster med att få upp sina två sista kartonger efter att vi tapetserat om i hennes rum innan semestern. Nu väntar bara eventuellt en fåtölj om hon vill ha en och en spegel. När spegeln är inköpt ska den och stringhyllan sättas upp. Plus lite tavlor, sedan är rummet helt klart.
 
Vi hade det på inget sett stressigt innan våra gäster skulle anlända. Vi gjrode saker i maklig takt och betade av en sak efter en annan under hela dagen. Jag rökte bland annat lax och gjorde en potatissallad.
 
Till lunch åt vi Cesarsallad ute på altanen så klart. Gott. Jag äter min med kallrökt lax medan de andra äter den med kyckling.
 
Framåt femtiden blev det lite mer att göra i köket eftersom vi ville ha det mesta klart innan gästerna kom till 17. Vi lyckades nästan bli klara....men så kom också tre av gästerna nästan 20 minuter tidigt vilket inta var planerat. De fick givetvis komma in fast de var tidiga, men jag kunde inte var så social den första tiden. Jag tror inte det gick någon nöd på dem.
 
Vi hade bjudit rallykompis F med fru A samt rallykompis A med sambo I. I kunde inte komma så A kom själv. Vi hade även bjudit mina vänner C och M med barn. Bara A kom med. O var på läger så han kunde inte.
 
Vi blev totalt 10 personer så det var ett lagom stort gäng och vi hade väldigt trelivgt ute på vår altan.
 
Vi bjöd på kryddkorvar, rökt lax, potatissalld, grönsallad, grillad majs och grillad färsk lök. Till det alla goda såser. Som välkomstdrink fick alla ett glas bubbel och lite känckesnittar med kryddost och vindruva.
 
 
Vi kunde sitta ute hela kvällen. Vissa fick låna fleece filtar. Jag fick en väldigt fin och mycket passande korg med 4 grå fleece filtar av C,M A i försenad födelsedagspresent och filtarna kom väl till pass denna kväll.
 
 
Till efterrätt hade vi glass, blåbär och rockeyroadbrownie. Hur gott som helst.
 
Klockan var nog lite före midnatt när de sista gästerna lämnade oss. Tjejerna var trötta, men jag och Kära U röjde lite innan vi gick och la oss. Satte in saker i diskmaskinen. Röjde i köket och plockade iordning på uteplatsen. Det är så skönt att vakna morgonen efter med ett skapligt bra städat käk tycker jag.
 
Kram Veggomamman
 
 

Semesterdag 28

En dag med tid för massage.....som jag längtade. Dert gjorde inte asont denna gången heller. Han sa att det blivit mjukare, men att det fortfarande är stelt och så. Innan massagen åkte jag och skarvade lite mat och några mera flaggspel som vi köpt dagen innan. De var så fina att vi ville ha någa fler att pryda vår uteplats med.
 
Hemma hade Kära U dammsugit och när jag kom hem så satte jag igång med att göra lite olika kalla såser till lördagens grillfest vi bjudit in till. Det blev en Tzatziki, en fetaoströra, en dill och citron röra och en "hamburgerdressing".
 
Vi styrde oc hställde även med att få till alla våra olika utemöbler i sittbart skick. Jag skruvade i lite skruvar och tvättade dem för att få bort smuts och pollen. Vi ancänder inte dem så ofta så de samlar lätt på sig smuts.
 
Vi skruvade också upp de hyllplan som jag målat under några dagar. Det blev riktigt fin och precis så som jag hade tänkt mig.
 
Även de flaggspel vi köpt kom på plats.....men två gic ksnder direkt så de lades ner i påse för reklamation. För att görstärka flaggspelen lite limmade jag lite extra på var sida om varje flagga med lte trälim.
 
På kvällen grillade jag och Kära U lite och satt på vår fixade uteplats och njöt av sista lediga vardagen innan jobbet drar igång igen.
 
 
En bra dag med många små saker som kom på plats.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 27

På dagens schema stod matköp inför kommande bjudning på lördag. Vi åkte till stan och handlade bara det som grillningen krävde. Vi kände att det inte var läge att köpa allt till kommande vecka eftersom vi behövde plats i kylen till lite tillredd mat som vi ska bjuda på.
 
Annars hände inte så mycket denna torsdag. Vi skrotade mest runt. Plockade lite hemma, tvättade och njöt av ledigheten.
 
En kort skrivning om en lång dag, men eftersom det inte hände så mycket finns inte så mycket att skriva.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 26

Lillasyster kom en sväng på förmiddagen för att hämta sitt bankkort. Vi kramades lite innan hon åkte till kompis A för en dag med henne körandes Gokart. Åhh, det vil jag också göra.....något vi får spara till  i höst kanske.
 
Under förmiddagen rensade Kära U häcken ute medan jag var inne och plockade undan och la saker på sin rätta plats. Blir lätt lite si och så med prylarna när man är hemma så mycket. Men nu är det mera ordning inne. Även lite dammat, långt ifrån pedantiskt rent så klart, men lite bättre än innan i alla fall.
 
Till lunch lite stkt potatis och rökt lax. Kanske inte den bästa kombinationen av mat, men det vad var som fanns och som behövde ätas upp i kylskåpet.
 
Klockan 15:00 hade jag en bokad massagetid hos "finnen" som ger finskdjupmassage. Jag bävade lite och har faktiskt dragit på att ringa dem trots att jag haft ont i axlar och nacke HELA semestern och även innan. Men nu stod jag inte ut längre. Det var sonen som masserade och det var faktiskt inte helvetiska 45 minuter. Nä, det gjrode inte vrålont och jag kved inte alls. Han knådade på lite här och där på axlar och nacke och växlade mycket så det itne gjorde vrålont. Jag blev inte helt bra efter, men det är bättre än innan. Jag behöver dock gå några flera gånger för att få mina axlar och nacke mjuka igen. Bokade en tid till denna vecka. Nu ska jag inte skjuta på detta. Jag ska bli bra.
 
Under massagen tvättade Kära U bilen, det behövdes verkligen för den var väldigt dammig efter gårdagens grusvägsåkande. Efter åkte vi till en annan mindre stad en bra bit bort för att gå på marknad. Det var en skön marknadseftermiddage med inte allt för soligt väder men ändå inte kallt. Vi gjorde väl inte några störe inköp. Två 250 meters rullar med presentsnören.
 
En kartong med 15 skumtoppar och så åt jag en tallrik med stekt strömming och potatismos. Ingen annan hemma gillar stekt strömming så jag tar oftast de chanser som finns till att få lite strömming. Moset idag var väl inte av det bättre jag smakat, men strömmingen var det inget fel på.
 
På vägen hem körde vi en liten omväg för att köra en kommande rallysträcka som Kära U ville åka en gång i färväg. Det fanns inte några bra krön och svängar som skulle kunna resultera i några krascher tyvärr.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 25

Idag var jag och lillsyster på ett återbesök till sjukgymnasen för att kolla hur skoiläggen fungerade plus att de justerades lite. Den vänstra foten hade sträkts lite men det är fortfarande den högra som behöver mera stöd och träning för att inte sjunka ihop så mycket. Nästa besök är om tre månader om inget oförutsätt händer.
 
Efter besöket cyklade lillasyster till farmor och farfar medan jag åkte in till stan för att kolla in alla slutspurter på sommarreorna. Behöver inget, men känder ett sug efter att gå på stan. När jag får gå i min egen lilla värld och kolla tycker jag att det är rätt så avslappnande och skönt. Måste nödvändigtvis inte hitta något att köpa när jag går där och strosar runt.
 
Det blev en hel del byxor provade. Jag skulle kunna tänka mig ett par "snyggbyxor" som inte är svarta. Men alla jag provade var så korta och slutade över fotknälen och det gillar jag inte. Är väl egentligen inte så konstigt eftersom det bara var reabrallor jag testade och det nu är sommarkläder som reas. Hittade hur som helst en blus, ett snyggare linne i blusmaterial och en stickad tröja. Allt på rea!! Hittade även en 1,5 kilos hantel som jag köpte och en födelsedagspresent till Kära U som lillasyster ska ge bort. Det började kurra i magen när jag gick där på stan och då bestämde jag mig för att ta bilen till en korvmoj för jag var så sugen på deras laxburgare och potatismos.
Hemma igen tog jag tag i bytet av tvättlinan till vår torkvinda. Det visade sig inte vara helt lätt......det tog över två timmar!!
När jag insåg att det skulle bli lite jobbigt med de 54 meter lina jag just rullat ut blev jag lite sugen på att börja om med den andra förpackningen av tvättlina som jag köpt. Men inte går det att ge sig så lätt inte......nehe. Bara att kämpa på!
Nästa gång ska jag INTE linda ut hela linan utan istället mata på i torkvindan medan linan är i sitt nystan så att säga......men det tar nog några år innan det är dags igen så jag har säkert glömt hur man ska göra......det blev i alla fall en vitare lina, även om den inte är lika spänd som innan tyvärr.
Skitig tvättlina
 
 Vit tvättlina :-)
 
Kära U var iväg och körde rallysträckor inför ett kommande rally i höst. De letade bra krökar att stå i. Verkade inte finnas några bra.
 
Jag målade även hyllorna som ska vara till altanhyllan och gjorde klart lillasysters hyllplan med sista lagret lack.
 
En skön avslappnad dag i min egen lilla värld. De där dagarna är rätt så sköna ibland och absolut något som behövs mellan varven.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 24

Idag ska tjejerna åka till pappan. Han hämtar efter sitt jobb så det känns nästan som en bonusdag när storasyster var här fram till efter tre.
 
Idag busade Kära U med storasyster eftersom hon klagat på att hon inte får sova hela förmiddagen. Han gick in vid halv nio och ställde om hennes väckarklocka till 11:20 och väckte henne med att säga att det var frukost halv tolv. För ett ögonblick trode hon på honom tills hon såg på hennes väggklocka att den inte var ändrad.....haha, det var ett rätt så kul skämt tyckte vi alla tre.
 
Frukost på verandan som vanligt. Lite kyligt men med en fleecefilt gick det bra. Vår veranda är ju i skugga på morgonen så det blir lätt lite för svalt när man sitter där om det blåser lite. Vilke det gjort de sista två tre dagarna. Vi läste tidningen och där fans reklam om billiga regnbyxor, då bestämde jag att jag med storasyster skulle åka in till stan och köpa nya regbyxor eftersom hennes blivit väldigt för korta. Vi passade även på att köpa lack till lillasysers hyllplan som vi håller på att fixa till. Även lite akrylfärg till en bordsskiva som storasyster ska måla hemma hos mormor och morfar. Vi åkte även till två brädgådar för att kolladimensioner på tryckt virke som vi ska göra staket av. Det slutade med att jag köpte elva 120 cm steketstolpar eftersom de erbjöd ett bra pris på dem....hoppas jag. Nu har vi ai alla fall delar av virket till staketet.
 
Innan vi åkte hem stannade vi på Lidl och köpte lite färska korvar som vi ska grilla senare i veckan. Det blev även en liten glass till mig och storasyster från Lidl. Gott!
 
Hemma gjorde vi lunch medan storasyster började bränna på en ny hajkbricka som vi har på scouterne till allehanda sker. Typ till skärbräda när vi är ute på hajk. Jag hade lånat hem brännaren från scouterne i början av sommaren för att hon skulle kunna göra klart sin hajkbricka.....det tog några veckor innan hon fick ändan ur kan man väl säga.
 
 
Hon hann inte helt klart innan pappan kom och hämtade henne.....hon får fortsätta nästa gång hon kommer hit. När hon åkt målade jag lite på mina hyllplan och konsoller i garaget samt lackade en sida på lillasysters hyllor. Sedan slapapde jag och Kära U lite innan vi gick ner på stan för att gå på bibban och köpa lite glass. Det blev nog en promend på en 4 kilometer tror jag.
 
Nu på kvällen har jag boggat lite och så kollar vi lite på tv. Jag ska snart gå ut i garaget och måla/lacka lite till.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 23

Förmiddagen flöt på bra och rätt så snabbt eftersom vi sov rätt så länge. Frukost som vanligt ute på verandan. Några maskiner tvätt snurrade under förmiddagen. Jag rökte även en bit lax. Det blåste så pass mycket att röken fick ställas lite inne i garaget.
 
På eftermiddagen var vi bjudna till mormor och morfar tillsammans med svärmor och svärfar. Vi blev bjudna på lite grillad mat. Jag fick foliebakad torskrygg. Den var riktigt god! Till det en "öppen potatisgratäng" och lite grillad sparris. Som efterrätt blev det krusbärspaj. Även den jättegod.
 
När vi kom hem så började vi jobba med en massa saker. Mormor måste laddat sin mat med en massa energi så som vi styrde på kvällskvisten. Kära U och storasyster började skära bort gräset som växt över plattorna på framsidan. De sådde även lite nytt gräs där det varit lite klent på en del av framsidan. Nu får vi bara vänta och se om det blir mer gräs än innan. Vattenspridaren vattnade även gräsmattan vi några platser under kvällen.
 
Jag satte mig i garaget och grundmålade mitt hyllplan, som vi delat i två så att det istället blivit två skivor av den långa jag köpte. Jag målade även första strykningen med slutfärgen på konsollerna.
 
Lillasyster var ju fortfarande borta hos kompis T på deras sommarstuga. Jag tror att storasyster tyckte det var skönt att slippa sin syrra lite, men jag tycker det är tomt utan henne här hemma i tre dagar och två nätter. Jag har pratat med henne varje kväll och hon har haft det riktigt bra. Hon är fortfarande snorig...med risk för att det satt sig i bihålorna eftersom det gör ont i huvudet när hon böjer sig framåt.....
 
Inga bra bilder från denna dag så jag bjuder bara på två bilder på svärfars och svärmors hund Tosca som fått ett halsband av lillasyster från vår resa i Ullared.
 
 
Lillasyster fick denna bild via MMS och kommenterade direkt att halsbandet är uppochner ;-)
 
 
Kram Veggomamman
 
 
 
 

Semesterdag 22

Kära U lämnade hemmet före 05 på morgonen för en rallylördag. Ingen annan i familjen var sugen på att hänga med...
 
Lillasyster hade bestämt att det var frukost klockan 08. Hon skulle nämligen åka iväg och bestämde tiden. Vi åt frukost ute som vanligt. En trevlig rutin så här på sommaren. Efter frulla duschade lillasyster och hade till och med hårinpackning i håret. När det suttit i ett tag hjälpte jag henne att skölja ur det. Närare tio var vi klara och hoppade in i bilen. Först till pappan för att hämta en sovsäck och sedan iväg mot kompis T:s sommarstuga en bra bit bort. Vi har inte varit där innan. Skulle ta en timme att åka hade pappan sagt, men det visade sig vara nämrare 1½ timme innan vi var framme. Sista biten på 15 km kändes det som att vi var på väg till världens ende. Men till slut kom vi fram. Pappan, T och lillebror M väntade på lillasyster. Vi sa hejdå och de for iväg.....de hade stugan på en halvö, men de åkte båt. Man kan promendera men det tar 20 minuer hade pappan sagt. Nåja, jag och storasyster åkte hemmåt. Vi hade fått tips på en annan lite närmare väg av pappan så den tog vi....även om det inte var skyltat som han sagt så valde vi den andra vägen. Roligare att åka på nya vägar. Det var små och delvis krokiga asfaltsvägar. Kul att köra. Efte 15 km kom vi till ett ställe som jag lände igen. Där hade jag varit mycket under gymnasietiden då jag hade en kompis vars föräldrar bodde i de trakterna. Vi åkte på helgerna bussen dit ibland så det var därför jag kände igen mig på vägen. Det är ju en bra bit hemmifrån eftersom kompisen var inakorderad under gymnasietiden i stan på grund av det långa avståndet till skolan från hemmet. Efter många mil var vi framme i en annan liten stad. Där stannade vi för att gå på toa och äta glass.
 
Tidmässig blev det vår lunch...om inte äpplet i bilen blev lunchen.....
 
Vi stannde några flera gånger på vägen hem men inga större eller längre stopp.
 
Hemma ingen började jag laga mat direkt. Vi hade köpt massor av köttfärs som skulle bli kötbullar så det började jag att steka. Det blev mellan 50-60 stora köttbullar och det tog sin tid, men nu finns det ett gäng i frysen. Till mat blev det sedan pasta och tomatsås med köttbullarna för storasyster och jag tog rester av vegme tacofärsen som blivt över till min mat.
 
Jag kryddade köttbullarna med lök, persilja, salt, pepepr, buljong och paprikakrydda. Storasyster sa att de var goda så jag litar på henne. Det är svårt när man inte vet.....jag äter ju inte kött. Jag tror hon tyckte jag skurit för stora lökbitar....jag försökte skära små, men de blev inte så små som jag hade trott såg jag när jag blandade ihop allt. Nåja, de lär gå åt.
 
Efter maten var det äntligen dags. Jag skulle få min spakväll som storasyster gett mig i födelsedagspresent. Vi fixade lugn spamusik att lyssna på och en solstol bars in i vardagsrummet. Storasyster fixade lite grejer sedan var det dags. Först en läppskrubb som hon hittat på nätet att man kunde göra av honung och socker......sedan en lermask i ansiktet. Medan den satt i fick jag finger och handmassage. Efter tio munter en kvart ungefär fick jag själv tvätta bort lermasken i ansiktet då det var svårt att få till det i varfagsrummet. Ansikter sprutades sedan med ansiktsvatten och smörjdes. Jag fick sedan valet om jag ville ta ett bad med hårinpackning, måla naglarna eller få fotmassage. Jag valde det sista. Ohhh herre gud så skönt det var. Jag låg nästan som somnade medan hon masserade fötterna med kokosfett. Såååå skönt!!! Det ska hon göra flera gånger säger jag bara. Lite bubbelvatten med citronskiva i och en uppskuren grapefrukt fick jag också under min spatid. En myig stund som jag mer än gärna är med och utvecklar mer.....Kom även fram till att vi borde åka iväg till ett spahotell snart. Det var så länge sedan. Undra om det finns något i ett billigare land som tar emot ungdommar från 12 år....det hade nog tjejerna uppskattat.
 
Efter den härliga spatiden gick jag ut i garaget och målade andra sidan av våra brädor. Vi satte även på vattenspridaren efter instruktioner från Kära U så att gräsmattan fick sig lite vatten. Den är så bränd efter all sol att den behöver vattnas....vi vill ju inte att mossan ska komma åter nu när Kära U kämpat så många år med att äntligen bli av med den.
 
Framåt åttatiden kom Kära U hem efter en heldag i rallyskogen. Han var väldigt nöjd eftersom det var fem bilar som rullat på stället de stod på. Det var länge sedan som han kom hem och var så nöjd efter ett rally. Det var han väl värd!! 
 
En bra dag, även om det blev mer tid i bil än vad jag hade planerat, men så kan det bli ibland. Tur att storasyster ville hänga med. Det hade blivit trist att åka själv alla de milen.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 21

Denna dag lyckades vi få med hela familjen på en runda in till stan. Vi hade en del ärenden att göra och kolla på samt att vi skulle köpa mat. Vi hade sat klockan och åt frukost vid åtta tiden och alla fyra kom upp och åt helt otroligt nog. Det är inte alltid helt lätt att få med e storasyster på tidiga frukostar......fjårtis som hon nu är. Kanske inte riktigt ända ut i fingerspetsarna, men det är bra nära vid vissa tider och tillfällen.
 
Vi började med att åka till Bauhaus där vi köpte jord, besalg till lillasystes Stringhylla som vi håller på att förnya med andra hyllplan samt en ny vattenspridare.
 
Storasyster fick också en ny kaktus eftersom tre har dött nu i sommar efter att vi flyttat ut dem i solen under ett tak för att inte bli dränkta när det regnar. Det är lite märkligt att de inte överlevt med tanke på att en kaktus borde gilla torka och värme......nåja, några har i alla fall vuxit lite och några har dött.....så kan det gå. Ett litet tips till en kommande födelsedag i höst är att hon önskar sig någon stor och hög kaktus och som inte breder ut sig allt för mycket utanför krukan. Hon har inte så gott om plats i fönstrebrädet för breda kaktusar, men höga går bra.
 
Nästa stopp var bara för mig, jag behövde hårvax. Ett sanbbt stopp in och ut. Sedan vidare till två sportaffärer och en teknikaffär. I sportaffärerna kollade vi noga på cyklar. Tjejerna börjar så mått växa ur sina 26" cyklar och är i höst eller i vår redo för en varsinn 28" cykel. Med andra ord en vuxencykel och den sista jag kommer köpa åt dem hoppas jag. Vi började nu att kolla lite för att veta vilken typ av cykel de önskar sig. Tantcykel eller Citycykel. Det verkar som att storasyster just nu är inne på en Citycykel utan korg men med pakethållare medan lillasyster är mer tveksam mellan tant och city. Hon vill i alla fall ha cykelkorg.....hon behöver inte bestämma sig nu. Men det är bra att tanken har planterats.
I elektronikaffären köpte vi en bräabra hårddisk som tjejerna ska ha till att göra backup på sina datorer.....jag ska bar visa dem hur man gör....när jag tagit reda på hur det inbyggda backup systemet fungerar....
 
På nästa stop skulle vi köpa en elektrisk flugdödare, men Kära U ändrade sig så vi hoppade det inköpet. Istället blev det två krokar som vi ska ha till vår snösläde så vi kan ha den hänga på baksidan av garaget.
 
Magen började kurra så vi pausade vår shoppingrunda och åkte till ett köpcenter och åt lunch. Jag valde dagens fisk som var spätta med  kokt potatis och dillsås. Det var oväntat gott. Övriga tre valde dagens kött som var fläsknoisette med stekt potatis, rödvinssky och bea sås. Portionerna var mycket väl tilltagna men storasyster åt upp allt inklusive lite sallad och en skiva bröd. Hon måste växa otroligt mycket just nu för hon är inne i en äta-hur-mycket-som-helst-priod. Hon kan lätt få i sig tre portioner mat. Svåt att tro att vi hade problem för någa år sedan för att hon åt så bristfälligt att man nästan såg revbenen på henne.....hon är visserligen mager fortfarande, men inte så mager.....Skönt att silppa oroa sig för att hon äter dåligt. Nu är det väl snarareså att man snart måste ha koll på att hon inte äter sig fet....men det är en bra stund dit....
 
Efte lunchen ville storasyster kolla lite på rean som fanns. Hon hittade tre magpolotröjor på BikBok för totalt 149:- Riktigt bra fynd. När de var inhandlade var det mathandlingsdags. Länge sedan vi var hela familjen och handalde mat. Det gick rätt så sanbbt eftersom vi var så många.
 
Det blev mer än en kort tur till stan, vi var borta längre än vad jag hade trott från början, men vad gör det, vi har ju semester och inga andra planer.
 
Hemma igen slappade vi alla fyra med  varsinn telefon i handen.....men efter ett tag drog jag ut lillasyster till garaget så att vi kunde börja måla våra varsinna hyllprojekt. Hon lasserade sina tre hyllpan i vitt och jag grundmålade kosoller och hyllplan. Det tog inte så lång tid, men det blev gjort vilket var bra.
Kära U sådde gräs där tvättstugetrappen en gång var så nu väntar vi på att det ska börja växa.....bara vi kommer ihåg att vattna.
 
Mellan lampan och fönstret fanns det en gång en dörr, den är nu ett minne blott och kvar är en plätt på gräsmattan som sagnar gräs. Det ska det bli ändring på. Inne i tvättstugan synd det mer av igenslagningen för där är gipsskivan som snickaren lämnade den.....jag ska spackla. Har till och med köpt specialspackel som man ska ha om det är stora glipor......ska bara ta gag i det.....när andan faller på.
 
 
Middagen blev taccos. Det var så länge sedan och riktigt gott.
 
Kram Veggomamman
 
 
 
 

Semesterdag 20

Natten var oerhört varm. Jag och lillasyster svettades i kapp tror jag. Vi hade ingen lust att ha fönstret öppet eftersom E4:ans bilar lät som att de kom och körde förbi bara centimeter från våra kuddar. Nu var det visserligen inte så nära, hela 50 meter bort var de....
 
Vi åt frukost 08:20 och satt länge och väl så vi blev riktigt mätta. Vi packade och åkte iväg mot dagens mål. Vi hade haft detta mål i sikte länge jag och Kära U men inte velat berätta något för tjejerna. Bara några dagar innan berättade vi så att de kunde surfa in på deras hemsida och kolla vad som väntade. Vi skulle till TomTits Experiment i Södertälje.
 
 
Vi hade köpt biljetter i färväg för att slippa stå i kö. Nu visade det sig inte vara någon kö just när vi kom denna dagen till öppningsdags, men man vet ju aldrig i förväg....precis som att det var en chansning att köpa i förväg.....man kan ju bli sjuk.....
 
Fyra våningar och en stor trädgård full med olika experiment. Tjejerna gillade det skarpt. Så även jag och Kära U.
 
Lillasyster försöker att komma framåt. Denna "cykel" åkte åt vänster när man styrde åt höger. Jättesvårt att styra även om man verligen försökte tänka på hur man skulle göra.
 
 
 
Här gör storasyster en gigantisk såpbubbla.
 
Någon typ av roddmaskin....
 
 
Det blev fort varmt inne även om det inte var vrålvarmt ute.
Vi var rätt länge i uteträdgården, där fanns bland annat en centifug som snurrade i 30 kmh som gav en G-kraft på 3,7. Den gillade de mycket. Även den stora fläkten som påvisade olika vindstyrkor var kul att uppleva. Vid jordbävningen fick vi testa på hur det kändes. Tyvärr saknades infomration om hur mycket det skakade vilket hade varit kul att veta.
 
Något som förvånade mig mycket var att det var så många små barn som var där. Jag hade inte förväntat mig en massa blöjbarn som sprang omkring ute i en av fontänerna. Vad får de ut av experimenten är min fråga? Över lag var det rätt så små barn som var där. Kanske mellan 6-10 år i snitt skulle jag säga.
 
En annan sak som jag blev väldigt förvånad och rätt besviken över var att det saknades förklaringar vid nästan alla experiment. På de ställen där det fanns förklaring var texen liten och skylten satt långt ner och ljuset var halvkasst så det var svårt att läsa.....
 
Jag hade väldigt mycket trott att det skulle stå vid VARJE experiment vad syftet var, varför det blev som det blev och hur det kan användas i vardagen. Men icke, det saknades. Det var liksom bara ett namn på experimentet, det var allt. Till vissa experiment vi kom till fattade vi inte hur de fungerade så de kunde vi inte utföra på grund av saknad beskrivning. Synd!
Det hade varit en gratis chans att lära barn mer om naturkunskap, men den chansen togs inte......vid näramre eftertanke kanske det inte var så konstigt att det var så små barn där.....de riktade sig inte till barn som kan läsa och som vill lära sig mer om jag tänker efter.
 
Vi hade en trevlig dag och lärde oss en del, men vi hade kunnat komma ut därifrån bra mycket mer smarta och fullmatade med aha-upplevelser och nyvunnen förståelse för saker och ting.
 
Vi åt lunchbuffé på TomTits. Den var bra. Ekologisk mat och massor av olika rtter att välja mejlan samt en stor salladsbuffé och olika efterrätter. Min mage var knökfull efter den lunchen i alla fall. Och jag tror att de andras magar också var fulla.
 
Framåt eftermiddagen åkte vi hemåt igen. Då var vi experimentfulla och orkade inte med mera. uvudet var trött efter en massa småbarnsljud. Vi var tre som somnade i bilen på väg hem.....inte ofta det händer kan jag lova.
 
Hemma stannade vi på affären och köpte med korvbröd och kokkorv som vi åt till middag.
 
Kram Veggomamman
 
 

Semesterdag 19

Lillasyster mådde bättre, ingen feber som tur var. Lite ont i huvudet och fortfarande snorig. Vi velade fram och tillbaka. Åka eller inte åka.

Jag och lillasyster åkte till och med en sväng ner på vår by för att se om hon skulle få feber efter lite aktivitet. Vi var till färgaffären och köpte en burk ute grundfärg. Köpte några hyllplan i gran som vi ska förvandla till två hyllor i framtiden samt köpte lite till dagens lunch.

Hon fick ingen feber av aktivitet så efter lunchen packade vi bilen och for iväg.

Vår resa slutade i Södertälje där vi checkade in på två frinattsrum på ett hotell. Eftersom hotellet låg i utkanten av stan åt vi middag på hotellets restaurang. Det var gott. Jag åt detta!

Bilden blev tagen fel, men man ser ju maten lika bra för det :-)

Kvällen avslutades framför TV:n i dels lobbybaren och i våra två rum. Inte så händelserik dag, men så fick vi ju planera om efter en dag med feber.

 

Kram Veggomamman


Semesterdag 18

Idag en dag på resa. Vi hade bokat ett familjerum i Västerås för att vi planerat att dagen efter åka till Sala Silvergruva. Ett ställe jag velat åka till i flera år.

Vi hade tänkt att tjejerna skulle hinna träna lite friidrott innan vi åkte så vi var uppe lite skapligt för att hinna. Märkte att lillasyster var seg och utan sprutt. Tog febern och visst hade hon feber. Det blev till att avblåsa och avboka hotell och guidning i silverguvan. Tur att inget av det var förbetalt.

Lillasyster låg mest och vilade. Både inne och ute. Hade önskar att hon somnade på förmiddagen men icke.

 

Hon läste och fipplade med telefonen. Jag tog tag i tygerna till hennes gardiner så de blev klara denna dag.

Kära U och storasyster skulle ut och promenera lite. De blev dock avbrutna på grund av en störtskur. Synd för de skulle köpa tyg till en stolsdyna till lillasyster. Framåt eftermiddagen kom de iväg så tyget blev köpt och jag sydde stolsdynan klar också. Vilken bonus det blev denna dag. Gardin och dyna klara!

Ibland blir inte planer som man tänkt. Men då får man planera om. Jag och Kära U skruvade fast brädorna under altanen så nu syns det inte att lillasyster varit där under. Vi passade även på att skruva upp krokar då vi kan hänga de skaddkontakter som finns ovan altanen. Det blev bra.

 
 

Vi började även greja med den före detta ingången utanför tvättstugan. Det var en gång en trapp. Då nu vill vi så gräs där trappen varit. Kära U skottade bort gruset och jag började återanvända gruset till att fylla upp under några plattor på framsidan av huset. Tyvärr saknar vi tre hela plattor som jag hoppas kunna få tag på för att slippa använda halva plattor. Vi får se hur vi lyckas.

 

Jag spolade även ut vår soptunna när den äntligen var tom. Vi hade tömning denna dag klockan 06:00 så det passade bra. Nu luktar den bättre än innan och är klart renare inne i.

En dag som omkullsastades på grund afeber men som blev bra till slut. Framåt 17 tiden somnade lillasyster äntligen och fick sova i två timmar. Då var middagen klar så jag väckte henne. Vi var i säng vid elva och då somnade lilasyster igen utan problem.

 

Kram Veggomamman


Semesterdag 17

Idag har vi såsat i värmen på förmiddagen. En otroligt varm dag till råga på allt. Men lite vettigt har i alla fall hänt hemma. Kära U och storasyster åkte till tippen med skräp medan jag och lillasyster började bända bort sidan på altanen så att hon skulle kunna krypa in under trallen och dra en skarvsladd. Vi har nämligen tröttnat på att behöva dra en lös sladd varje gång vi grillar, vilket vi gör tätt så regelbundet hela året.

Vi har peppat henne ett tag och kollat om hon ville krypa in. När det väl var dags satte hon på sig en arbetsoverall, stövlar, keps, handskar och bandana för munnen.

Det gick över förväntan så vi blev klara på ett kick med sladden.

Jag och lillasyster cyklade även till stora tygaffären för att kolla på nytt gardintyg till hennes rum. Hon hittade två som ni köpte. Nu ska bara mamman sy gardinerna någon gång också.

På eftermiddagen åkte jag och tjejerna till mormor för vi skulle sedan vidare till en av mormors vänner som har hönor ned nya kycklingar. Vi stannade till och köpte två rostlimpor dom vi skulle mata hönorna med.

Det fanns ankor, hästar, hundar och hönor med kycklingar. De var riktigt stiliga hönor som gick ute som de ville på dagarna när familjen var hemma. Även några tuppar fanns. Denna tuppen var högst i rang. Jag må hålla med om att han var stilig.

Denna lilla kycklingen fick jag hålla i. Så gullig så klart.

Det var ju så varmt denna dag så de som gick och flämtade ned öppen näbb fick sig ett dopp i hinken för att svalkas av lite.

Denna badaren var väldigt vacker i sin fjädertäckning som ni ser. Innan vi åkte hem fick vi lite ägg mot alla äggkartonger vi gav bort samt en rejäl fika.

Hemma igen efter nästan tre timmar gjorde vi middag. Det blev rester eftersomvi ska på resande fot imorgon.

Kram Veggomamman


Semesterdag 16

En planerad utflytsdag. Vi sov lite längre denna morgon och åt en fantstisk sval och god frukost på altanen alla fyra. Härligt!
 
Efter frulla lite dusch packade tjejerna ner sina badkläder och jag fixade fika. Vi satte oss i bilen och körde till en ruin i vår närhet. Vi hade tänkt åka dit förra året, men då restaurerades den och det var fullt av byggställningar där så vi sparade besöket till denna sommar. Jag hade varit inne på deras hemsida och kollat upp öppettider och priser. Det finns Audioguider att hyra så att Hemen Lindqvist kan berätta om ruinen och dess historia. Jag gladdes åt att få veta mer om ruinen....
 
Väl där informerade tjejen bakom kassan att de inte fick hyra ut Audioguider till barn under 15 år. Såå snoppet. Vi valde då att helt enkelt inte gå in och kolla på ruinen alls. Hur kul att gå där när tjejerna inte skulle inte kunna höra vad det var vi såg. Vi hade tänkt äta lunch även där, men det bojkottade vi så klart denna gången och för all framtid framöver. VI har väldigt svårt att förstå var för barn i vuxet sällskap inte skulle kunna få låna Audioguide. Ingen information om detta alls på hemsidan . Där stod det bara följande infomration:
 
0-5 år gratis.
6-12 år 20 kr.
Vuxen 40 kr.
Entré med audioguide: 50 kr*
 
*I priset ingår lån av audioguide. Ni hör Herman Lindqvist berätta Stegeborgs historia med utgångspunkt på olika platser i slottsruinen. Vandringen tar mellan 30 och 40 minuter beroende på gångtakt. Ni lånar ljudspelare och hörlurar i entrén. Vi har även en engelsk och en tysk audioguide.
 
Var de får 15 års gränsen ifrån är lite svårt att utläsa från deras hemsida......där verkar det som att man är barn till 12 år och mina barn är båda över 12. Nåja, ett surt mejl har de i alla fall fått så vår vi se om de bemödar sig med att svara.....
 
Utflykten blev minst sagt snopet avslutad även om vi åkte till annat ställe för att äta lite lunch. Den historie lektion som jag hade förväntat mig uteblev! Jag tror att även tjejerna kände sig snopna och lite förbannade. De förstod inte varför de inte kunde låna hörlurar och bandspelare....litede de inte på dem.....ja jag säger då det. Vilka idioter som satt de reglerna!!!
 
Lillasyster var badsugen men storasyster ville inte bada. Så hemma igen började lillasyster ringa runt till kompisar för att hitta någon att åka till friluftsbadet med. Till slut fick hon tag på kompis S som gärna kom dit. Jag hade lovat att hänga med men inte bada. Halv fem var vi där och bara lite efter kom S. De hittade tre klasskompisar till som redan var där och badade. De fem hade det riktigt roligt den 1½ timme som de hade öppet. Kul att de dem ha så roligt. Själv satt jag på bänken och kollade på.
 
 
 
Hemma igen åt vi mat och senare på kvällen började vi flytta alla långa pinnar till baksidan av garaget. När det var dags att flytta veden gick vi in och hämtade tjejerna då det fick hjälpa till. Det blev klart på bara 30 minuter. Nu ligger veden bakom garaget igen och vår trädgårdsland är fritt från en massa bråte.
 
 
Vi hade lockat med glass efter vedflytten så när vi var klara med det sista plockade vi fram de glassslattar vi hade i frysen och åt upp dem. Att äta glass 22:10 på kvällen hör inte till vanligheterna här hemma, men ibland händer det tydligen.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 15

Idag komm tejerna tillbaka. Vi har bytt lite under sommaren så nu är de 9 dagar hos oss. Hurra!!
 
Kära U dammsög och klippte gräset medan jag tog tag i den över delen av solskyddet till altanen. Lillasyster hjälpte mig så vi satt i köket med varsinna hörselkåpor och slig i öljetter i massor. 40 öljetter och 40 hål skulle stansas ut.
 
Själva stansningen gick inte så bäst eftersom stansaren blev slö snabbt. Jag fick klippa bort tygrester när stansen inte slog hål på tyget. Vi sydde även upp gardinen så den skulle bli lagom lång. Tyvärr kom den tankevurka att göra att de nedre öljetterna dunkades i fel så tyget blev lite för långt. Gör väl gentligen inte något, men inte som jag hade tänkt mig även om det var jag som gjorde fel.....får se om jag orkar lösa det på något sätt eller om de får vara för långa.....hur som så är det väldigt skönt att kunna dra för dem när solen gassar som max...vilket den gjort den sista veckan.
 
Så här ser sol- och vindgardinen ut när den är fördragen.
 
Storasysters glasögon hade fått sig en känga hos pappan igen...varför de inte kunde fixa dem förstår jag inte...men Kära U körde in storasyster till optikern som med tålamod rätade till dem.....
 
Framåt femtiden kom min svåger med sambo. Vi hade bjudit dem på lite grillning. Denna gång hade vi flyttat grillen till husets kortsida där det ät skugga....värmen var outhärdlig i alla fall, men klart svalare än att grilla i gassande sol. Vi bjöd på grillad laxsida, grillad fläskfilé, ugnsbakade rotsaker (palsternacka, morot, sötpotatis, rödbeta, potatis) och så lite fetaoströra och morotsröra. Till efterrätt glass, chokladsås och bär. Mumsfilligbabba. Det var så varmt på altanen i skuggan av markis att vi till och med ställde ut vår stra fläkt som fick blåsa på oss utomhus......jag tror det var sommarens varmaste dag!
 
De stannade till efter tio så det var en väldigt trevlig kväll. När jag och Kära U röjt undan allt och satt på diskmaskinen satte vi oss ute i den ljumma kvällen och smuttade på en GT även denna kväll. Svalkande gott i våra nya glas :-)
 
 
Kram Veggomamman
 
 

Semesterdag 14

Idag en resa till en stad i närheten för att hämta ut min bil som vairit på sevice ett par dagar.
Innan vi for från vår stad var vi och kastade en hel del skräp på vår återvinningscentral som vi resade ut ur garaget. Så skönt att det är kastat!
 
Bilen har fått ny kamrem, nytt avgasrör, nya upphängnignar till avgasröret, ny olja och nytt filter och andra vikriga saker som ska bytas med jämna mellanrum. En viktig renovering men som inte jag hade förstått skulle ske i den omfattningen. Avgasröret kände vi inte till att det behövdes bytas i och för sig, men kamremen var tydligen känd av min Kära U, men han hade int sagt det till mig....nåja 6600:- fattigare men med en klart fräschare bil som nu ska vara säkrad för ett tag framöver......eller nästan i alla fall. Troligt ljud från hjullager finns som med största sannolikhet behöver bytas till hösten. Så länge varade glädjen innan nya utgifter behövs. Men så är det ju om man ska ha bil......
 
När vi ändå var i den stora staden passade vi på att utföra en del andra ärenden....som visserligen går att göra även hemma. Men vi valde att handla mat och besöka systembolaget. När vi åkte hem så hade vi ju två bilar att få hem så Kära U åkte innan medan jag passade på att svänga förbi IKEA för att plocka med mig en strumphängare i vitt som ska hänga ute på torkvindan. Även fyra träkonsoller köpte jag till en hylla jag ska göra till altanen......vilket år som helst.
Hemma igen hände det inte så mycket mera denna dagen. Vi grillade hamburgare. Asvarmt för Kära U som stod i gassadne sol och grillade. Vi kom på att det hade varit smartare att flytta grillen till skuggan så det lärde vi oss i alla fall. Jag testade en ny sorst veganskt substitut som CityGrott gjort reklam för som kallas Vegme. Det blev gott och ska helt klat testas igen i andra former.
 
 
Tidig kväll när solen inte värmer så förbaskat började vi att greja igen med garaget. Dags att skruva upp lite mera saker som vi kan ha vektyg på. Brädan jag tiggde till mig i Kosta var nu färdigmålad och är nu uppe på väggen, vips så har alla räfsor fått någon stans att bo.  Även lite skenor och grejer till baksidan av garaget skruvades upp så att vi kan lägga upp vår fågelmatare och andra långa brädor där. Bra jobbat av oss!! Det är mycket skönare att sätta fart med dagens små projket när svalkan och skuggan inträder än när solen gassar en massa.
 
Kvällen avslutades med en kall GT på altaten i den ljumma kvällen.
 
Kram Veggomamman
 
 
 

Semesterdag 13

Idag ytterligare en mellandag. Kära U skulle spela golf på förmiddagen så jag pasade på att cykla till T och M för att planera lite inför höstens scouter. 08:30 hade vi bokat.....bra att utnyttja dagen...haha
 
Vi planerade in höstens hajker och lite annat för vår scoutgrupp. Kan kostatera att oktober blir en scoutig månad.....som så ofta förr. Hahaha. Jag fick en liten burk med bigaråer att smaska på hemma....de var jättegoda.
 
När vi var klara stannad jag till hos jordgubbsförsäljaren och köpte med en halvliter hem.
 
Skivkade SMS till min kollega A om hon kunde massera mig idag. Det visade sig att det gick bra när som på dagen då hon var hemma idag. Jag bestämde att det var lika bra att göra det omgående för att få det gjort. Kollade busstider (bilen är ju på lagning) och skulle åka 11:40. Jag åt en smörgås innan jag cyklade ner till bussen. När jag låste cykel åkte bussen förbi...men för tidigt.....eller om jag hade kollat på busstiden åt rätt hål hade det varit klart smartare. Nu fick jag vänta i 30 minuter innan nästa buss kom. Nåja, bara att gilla läget. Jag hade tagit med mig hela hinken med bigaråer som jag tänkte att jag och A kunde smaska på men medan jag satt där så slukade jag alla bigaråerna själv......så kan der gå. Goda var de i alla fall!
 
Jag fick en välbehövlig massage och även en stunds skitsnack. Det behövdes.
 
Kära U hade avslutat sin golf så passande så han kunde åka förbi och hämta upp mig. Jag slapp bussen hem, behövde bara cykla hem från busstationen.
 
Hemma igen åt jag lite lunch. Rester av sill och potatis. Har även svarat på ett lite halvt jobbit scoumejl som tog sin lila tid eftersom den innehåll så många frågor....men nu är det klart!!
 
Framåt sena aftermiddagn kvällen började jag med att rensa i garaget. Det slutade med att vi båda två var i garaget och röjde och kastade prylar som inte längre kändes aktuella. Det blev mest trälister av allehanda karraktär som fick flytta samt en del andra små saker. Lite ska till mormor och morfar som är deras och lite ska till en loppis, bland annat ungdomsböcker från Kära U som han hade när han var liten och som inte tjejerna vill läsa.
 
Just nu känns det oerhört skönt att ha rensat i garaget. Det har jag velat göra länge men inte orkat ta tag i det. Idag denna asvarma dag passade det bra eftersom det var skuggit och svalt i garaget och precis utanför. Vi passade även på att åka och kasta plast, metall och kartongskräp på kvällen så har vi bara träskräpet imorgon att åka til "tippen" med.
 
Inga bilder från dagen, men så har det inte hänt så mycket udda. Ja mer än att jag åt upp MASSOR av goda bigaråer och har ännu inte fått ont i magen och en rejäl garagerensning.....
 
Jordgubbarna står fortfarande i kylen.....den som väntar på något gott.....
 
Kram Veggomamman
 
 

Semesterdag 12

Idag en liten utflyktsdag. Vårt mål var att hämta de keramikalster som vi och vännerna C och M gjorde under resan med underbara fruar i mitten på juni.

Vi åkte förbi mina föräldrar för att hämta några vantskruvar som jag behöver till övre solskyddet. Min mamma skulle även hänga med på vår lilla tripp.

Slingriga vägar, vacker omgivning och ett stop i en liten håla med en stor klädaffär med, vad de säger, bra priser. Jag hittade ett par långa jeansshorts och mamma köpte ett par brallor. Mera krokvägen innan vi var framme hos krukmakeriet. Hon kände igen oss och tog fram våra alster, riktigt fina!

 

Den stora har Kära U gjort och den lilla är min.

Vi stannade i en stor stad och köpte en glass, mmmm jag älskar glass!!

Vi blev bjudna på soppa och knäcke hos mina föräldrar innan vi for hem.

Här hemma har jag planterat de tre lavendelplantorna jag köpte i Ullared i en större ytterkruka och så har jag målar den lilla verktygsbrädan en andra gång. Vi har även spånat lite på hur vi ska göra bakom garaget med allt vi ska ställa tillbaka dit nu efter målning och häckklippning. Det blir skenor på fasaden och konsoller som vi kan lägga alla långa grejer på. Kommer bli bra.

Lite mat på kvällen, jag åt vegstroganoff från frysen på morot och sojakorv med pasta. Köra U valde smörgås med kokt ägg och kaviar. En riktigt skön sommarkväll som vi längtat länge på. Värme, vindstilla och inga jobbfika kryp i luften. Hur skönt som helst.

Vi passade på att inviga våra nya tumbler glas genom att ta en varsin GT. Härlig sommarkväll!

 

Våra nya skålar invigdes också med lite salta jordnötter i den ena och naturgodis i den andra.

Kram Veggomamnan


Semesterdag 11

 Idag åkte vi ner på vår lilla stad för att göra vissa ärenden.
 
  • Köpa tyg till vårt nedre vind/solskydd
  • Köpa en liten rund torkgreja som vi kan hänga strumpor på utomhus
  • Kolla på sjösten som vi ska ha på framsidan av huset där vi ska avyttra rabatterna precis utmed husfasaden.
  • Byta kolsyrepatron.
Det blev inte alls som vi tänkte. Kolsrepatronen byttes och tyg köptes, men inte alls den färg som vi först hade planerat. Den vi valde blev visserligen väldigt bra, men i affären var det inte alls som vi tänkte.
 
Byggvaruhuset hade inte den sjösten som de gjorde reklam för. Vilket gjorde att vi inte kunde kolla på hur den såg ut. Vi åkte vidare till ett annat ställe som säljer Benders sortiment. Där fanns sjösten som vi kunde köpa, men den var klart dyrare än den som reklambaldet hade......nåja, vi får kolla om den kommer in längre fram i veckan.
Före....
Hemma igen började jag att sy sol/vindskyddet. Först gick det skitdåligt eftersom den tråden som hon i tygaffären tyckte jag skulle ha var för tjock. Med en vanligt tråd gick det bra att sy så efter fem timmar var jag klar.
Efter!
 
Det blev väl nästan som jag hade tänkt mig och det blir bra när även den övre är klar. Men den orkade jag inte ta tag i efter så många timmar i köket denna varma och soliga dag....som jag gick miste om på ett sätt. Men å andra sidan gillar jag ju inte gassande sol så jag hade säkert inte varit ute alla de timmarna i alla fall.
 
Vi passade ävne på att skruva upp den verktygsbräda som jag målade för några dagar sedan. Skönt att den är på plats så att trädgrådsvertygen kan flytta ut ur garaget.
 
Vi skruvade även upp en specialkrok till vår stora räfsa. Kära U fick stå på stegen fast han är höjdrädd :-)
 
Jag målade även en ny bräda med första strykningen. Den ska sitta till höger om Kära U för att kunna få upp resten av räfsorna. Brädan fixade jag från Kosta Lodge där de byggt en mastodont uteplats. Det låg ett gäng med spillbitar så jag frågade om jag kunde få ta en bit och det gick bra. Den tjejen jag frågade trode nog att jag var helt galen som kunde ställa en sådan fråga. Men om hon bara viste vilken lycka det var att slippa köpa en lång bråda för en ynka meter som vi behövde. Det var till och med samma dimension som den vi skruvade upp så det var verkligen en bra bräda jag lyckades "tigga" till mig.
 
Nu på kvällen har jag bloggat ifatt ett par dagar.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 10

Dags för tjejerna att lämna för ett par dagar hos pappan. När de åkte så åkte även vi en kort stund därefter. Vi for iväg med båda bilarna för att jag skulle lämna min bil på service. En polare till Kära U som är bilmekaniker hade lovat att kolla över den och byta olja mm. Även kamrem behöver bytas och så hade besiktningen klagat på att avgasröret inte satt fast ordentligt. Det visade sig att även avgasröret var så pass illa att det också behövde bytas.....ett par tusen kostar det kalaset...mitt i semestern. Nåja, förr eller senare kostar ju bilar och nu blev det helt enkelt. Jag är förskonad över att ha en bil som inte tidigare kostat en hel massa....och kamrem måste ju bytes med vissa intervall och nu har min suttit på plats mer än den ska....
 
När vi lämnat bilen åkte vi och kollade på ett byggvaruhus för vi behövde dels kolla impregnerat virke till ett kommande staket och så behövde vi silokontassar till våra egentillverkade glasalster.
 
Innan vi åkte och fikade hos svärmor köpte vi en glass i den stadens bästa galsbar. Mums fillibabba!!
 
Hemma igen käkade jag bara en macka och for in till stan för att få massage av en jobbarkmpis som är en hejare på att massera. Det var första gången jag fick massage av henne, men det är troligen inte den sista gången. Det gjorde susen. Min nacke och mina axlar är väldigt illa så denna massage var mer än väl behövlig.
 
Hemma lagade vi lite middag. Det blev rester av de burgare vi ätit tidigare i veckan så magen blev full med mumsens mat.
 
Inga bilder denna dag....men vad gör det. Det var en rejäl mellandag så att säga.
 
Kram Veggomamman

Semeterdag 9

Denna dag hade vi blivit bjudna till Urbans kusin. Tolv skulle vi vara där. Vi hade inte helt koll på vilken typ av bjudning det skulle vara, men de senaste åren har vi varit där på sommaren och haft det riktigt trevligt. Vi åkte dit med ett öppet sinne och en fin korg av lokalproducerade saker som vi skulle ge kusin med man.
 
När vi kommer fram märker vi att det är mer stressat än vanligt och att det börjar trilla in en den ena och en den andra äldre människan med eller utan rullator.
Många bilar var det som stod parkerade. Jag tror det var ca 40-50 personer på kalajset.
 
Vi var först så vi hade redan gett ifrån oss vår precent till kusinen...men ju mer människor som trillade in insåg vi ett det var hennes föräldrar som bjuit till "fest". Nåja, de som fick vår present hade jobbat bra och mycket så det gjorde nog inte så mycket att den gavs till dem.....
Kusinens föräldrar är båda över 80 så det var inte direkt något undomsskalas kan man väl säga.
 
Vi blev bjudna på en förrätt med bubbel som bestod av en laxröra som vi lade på känckebröd. Den röran var fantastiskt god. Senare när dessa var klara....
 
Över sex timmar grillades dessa....vilket jobb!
 
....bjöds det på grillat vildsvin med potatissallad, laxröran, romansallad, tzatsiki och till det lite vin. För mig fanns det varmrökt lax som var rikigt god. Till kaffet en tysk ostkaka. Gott!
 
Tjejerna badade i polen medan vi satt och "vaktade" dem. Vi pratade även en del med Kära U:s bror och sambo. Svärmor och Svärfar satt inte på samma ställe som oss så de pratade vi inte så mycket med denna gången.
 
När de äldra hade åkt hem blev vi några kvar som satt runt ett bord och pratade ett par timmar. Rester åkte ut som vi åt av och runt nio tiden åkte vi alla hemåt. Kul att få prata med kusin lite, vi ses inte så ofta...typ en gång om året.
 
Vi var hemma efter en god stunds körning och då stupade vi i säng. Skönt att vara hemma igen även om vi haft en fantastiskt bra resa med många uppleverlser av olika slag. Att blåsa gals har i alla fall gett mig blodad tand.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 8

Vi sov till vi vaknade. Vi kände att en sovmorgon var önskvärd.....jag vaknade först och lät de andra ligga till i alla fall nio....då gick jag upp och duschade....
 
Frukosten åt vi hemma, fil, flingor och smörgås. Gott och enkelt. Man kunde köpa frukost i receptionsbyggnaden, men vi kände att det var skönt att äta i lugn och ro i vårt eget hus.
 
Efter frukost åkte vi till en liten glashytta. Transjö.
 
Den ligger bara några kilometer från Kosta men är så annorlunda. Den är väldigt liten och ligger utmed en sjö och en liten bäck.
 
 
 
De har pyntat bäcken med glaskonst och det är verkligen fint och stämmningsfullt utmed bäcken. Inne i hyttan höll de på att blåsa en glassvamp. Det var en liten flicka som hjälpte till att göra sin egen svamp. När vi sett hur det gick till valde vi att köpa oss en egen svamp från den butik de hade i närheten i ett litet magasin. Alstren i butiken är verkligen annorlunda och väldigt fina.....men mycket dyra.
 
 
Många alster kostar 5 siffrigt så det finns inte på kartan att ens vilja ha....men svampen var till salu för 400:- så den slog vi till på.
 
Vi passade även på att åka till en annan hytta, Erikshyttan tror jag den hette, bara några minuter bort även den. Men där blåstes inget. Bara en butik. Jag hittade en glaskula för 100:- som jag köpte. Jag gillar dessa kulor och har några sedan innan som vi har i taket i vardagsrummet.
 
Tillbaka i Kosta var vi in till glasbutikerna och köpte det som vi planerat att köpa.....långt ifrån allt vi ville köpa, för allt det har vi inte råd att köpa. Det finns så mycke fint.
 
Der blev 4 tumbler glas, en ljuslykta, en dödskalle som ljuslykta och en liten kanin. Grejerna lades i bilen innan vi gick för att äta lunch. Vi valde att äta den i Kosta Boda Art Hotells glasbar.
 
Jag och Kära U har varit där tidigare och ville visa tjejerna hur fint det är där. Vi valde olika rätter alla fyra från barmenyn. En köttbullar med gräddsås, en cersarsallad, en hamburgare och jag valde räksmörgås. Alla fyra var mycket näjda med sin mat och vi satt länge och väl och åt. Riktigt GOTT!!!
 
 
Efter lunch entrade vi outlethuset. Tjejerna tröttande snabbt så de valde att gå hem till stugan, en promenad på nära 2 kilometer. Jag lyckades dock bromsa dem så de fick prova varsinn tröja innan de drog. Hade hittat ett gäng som kostade hela 19:- som jag trode de skulle gilla. Resultatet blev en var. Jag hittade en svart jeansjacka för endast 39:- så den slog jag till på. Kära U fyndade en vanlig piké tröja, två golfpiké samt en väst. Västen var egentligen en födelsedagspresent han inte köpt tidigare för att han inte hittat den västen han velat ha, men nu fanns det en bra. Det var mina föräldrar och min brors familj som gav pengar till en väst förra året, nu är det äntligen inköpt. Innan vi åkte hem stannade vi till på Coop och köpte mera mat. Denna gången skarvade vi lite frukostmat samt köpte "gallerpommes" och kycklig till middagsmat. Jag fortsatte på mina sojanuggets från dagen innan.
 
Vi gick upp till polen även denna eftermidag/kväll så att tjejerna fick bada Detblev en vnt öl för oss vuxna.....
 
Först ville inte storasyster så hon stannde hemma, men hon kom efter bara 15 minuter. De var ensamma att bada i polen även denna kväll. Runt en timmes bad även denna kväll. Båda tjejerna valde sjövägen hem. Jag och Kära U gick runt.
 
Lerig botten som ni kan se...vi bodde i andra huset från höger i den högra delen av det huset.. Vi hade inte trapp ner til sjön vilket tjejerna tyckte var synd....
 
Vi packade ihop lite av våra saker innan vi somnade eftersom vi skulle fara hemåt morgonen efter.
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 7

Nästa resa. Vi skulle vara iväg till klockan åtta och det lyckades vi med. Inte alltid säkert att tider lyckas hållas när vi fyra som ska bli klara.....främst de två yngre kan komma med önskemål om hjälp som kan innebära att tider förskjuts. Den stora av de yngre är även lite av en tidsoptimist. Eller snarare så att om man kan vänta med något in i det sista så ska man vänta med att göra det till in i det sista. Jag ska inte påstå att jag praktiserar det sättet att planera min tid på alls så från mig har inte det kommit ifrån i alla fall. Oavsett så kom vi iväg bara några minuter efter planerat avfärdstid.
 
Efter några timmar i bilen och ett atnal mil senare så stannade vi för att ta rast och äta lite medhavda smörgåsar. Vi stannade till vid folkparken i Hultsfred. Kära U berättade om sina minnen därifrån. Han jobbade där under tio års tid med allt möjligt vid en av scenerna. Många minnen flög upp och lite nostalgisk var han allt när vi gick omkrign där. Själv har jag aldrig varit där på någon festival så jag kunde inte känna igen något som han sa.
 
Vi hittade en bänk med ett bord där vi åt våra smörgåsar. Hittade även en mer eller mindre fräsch toalett som vi lånade.
 
In i bilen igen och iväg ytterligare några timmar innan vi var framme i Kosta i Småländska Glasriket. Vi hittade ett bord med bänkar där vi tänkte äta vår medhavda sallad, men precis som vi skulle sätta gaffeln i maten öppnade sig himlen så vi rusade in i bilen. Där inne fick vi istället äta upp vår lunchsallad. Inte alls så som vi hade planerat, men mätta blev vi.
 
 
Precis efter lunch hade vi en bokad tid då vi alla fyra skulle prova på att blåsa glas. Inne i Kosta galsbruk fick vi hjälp av två tjejer som berättade och visade oss hur vi skulle göra. De hade givetvis det största avsaret för att våra alster belv till, men vi fick tycka och tänka lite på hur vi ville att de skulle  formas och vilken färg de skulle ha.
 
Kära U var först ut, han vale att göra en skål med blå färg. Sedan storasyster som valde att göra en vas, den skulle vara rosa i botten. Lillasyster valde att göra ett glas som skulle vara vitt och lila. Jag själv valde att göra en skål, men jag ville inte att den skulle vara så vid i överkanten och jag önskade den grön i botten och gul i överkanten.
 
Vi fick forma den varma glaskulan med hjälp av några träskovlar.
 
Vi fick även forma med en tjock tidningspappersbunt. Det var inte varmt, pappret var blött.
 
 
Några fick även ytterligare glasdopp för att alstret behlvde mera glas än den första klumpen som hämtades. Det var i detta tidiga skede som färgen på alstren sattes dit.
 
För att få formen på våra alster hade de två olika gjutformar som den glödande glasklumpen sattes in i och det var i den som vi fick hjälpa till att blåsa.
 
 
Det var lite klurigt att  få till det då vi var tvungna att blåsa så löst som när man visslar samtidigt som de snurrade på "pinnen". Inte helt lätt alltså. Men alla fyra lyckades blåsa. Efter blåsningen skulle botten på alstren jämnas till och då hade de en träspatel som vi fick använda för att trycka till bottnen med medan de snurrade på "pinnen" med våra alster. Även en liten dutt precis i mitten i botten skulle göras så att centrum av bottnen blev lite kupad.
 
Den andra tejen som hjälpte till tog ytterligare en "pinne" med glas på och fäste i botten på våra alster så att vi sedan, med ett lätt slag, kunde lossa sltren från första pinnen. Nu hade vi allstå ett alster fäst i botten med den nya "pinnen". De fick värma våra alster flera gånger i hela processen. Nu fick vi med hjälp av två olika stora tänger hjälpa till att vidga öppningen på våra alster.
 
Det var här vi kunde bestämma hur mycket det skulle vidgas och om vi ville ha överkanten lutandes utåt eller inte. Spännande att se hur vi med hjälp av dessa två tänger kunde ge den glödheta glasklumpen den form vi ville. När vi kände oss klara sattes alstren in i en kylugn och vi fick vänta någa timmar på att hämta ut våra saker. För vår del som blåste efter lunch blev det dagen därpå som vi fick se våra alster.....
 
Efter vår prova-på-blåsnings-timme gick vi runt i Kosta och kollade i glasshopparna och i den stora klädaoutleten. Bara för att kolla läget lite av vad som fanns till dagen efter då eventuela inköp skulle ske.
 
Vi åkte till Kosta Lodge, där vi hyrt en parstuga. Ett ställe som verkade väldigt nytt och som fortfarande inte var helt klart. Men vår stuga var väldigt fräsch. Det luktade nästan nymålat så nytt var det. Parhusen låg utmed en kanten av en grävd sjö/damm. När vegetationen väl sätter sig runt husen och sjön kommer det att bli riktigt fint. Vi planerde lite inför kommande matintag och åkte till den lilla Coop burik som fanns för att handla middag och frukost. Även lite mellis köpte vi eftersom vi tänkte att tjejerna gärna badade lite i de två poolerna som fanns uppe i receptionsbyggnaden.
 
Uteterassen där var näst intill klar och det var oerhört stort. Större än hela vårt hus faktiskt. Tyvärr hade det regnat en hel dle under dagen så alla dynor och utemöbler var våta, men vi lyckades hitta en dyna som gick att vända på och då kunde jag och Kära U sätta oss. Vi beställde in två lösk och två öl. Tjejerna badade i polen, som säket var 15*4 meter stor och 160 cm djup. De var helt ensamma i sin pool i över en timme innan det kom någon mera som ville bada. Vattnet var nog klart varmare än vad det var uppe på land, men de fick hållas medan jag och Kära U satt uppkrupna i vår lila utesoffa.
 
På väg hem valde lillasyster att ta närmsta vägen, det vill säga genom sjön....vi adnra tre gick runt....som inte var speciellt långt. Hemma igen efter säket två timmars bad började vi med mat. Det blev Pyttipanna för två av oss och korv/sojanuggets med potatisbullar. Enkel middag, men ack så gott. Det visade sig att det fulutrustade köket hade vissa brister i utrustning. Ingen stekpanna, ingen sax, ingen vattenkokare och ingen brödrost är bara några saker....som vi saknade. Men vi fick improvisera med den utrustning som fanns och det gick ju bra.....som tur var fanns det en traktörpanna som vi kunde steka pytti pannan i. Annars hade det blivit lite jobbigt eftersom det bara fanns en plåt till ugnen.
 
Vi satt ute och åt och hade det riktigt trevligt. I flera andra stugor hörde vi prat och gafflar mot tallrikar så det var flera som åt ute. Alla stugorna var inte uthyrda när vi var där, men några i alla fall. Ryktet om hur fint det var kommer att spridas så till nästa sommar är jag säker på att det kommer att vara fullbokat.
 
Vi gick och la oss rätt så skapligt, vi var trötta efter flera timmars resa och de aktiviteter som vi gjort under dagen. Jag sov gott i den säng jag sov i, storasyster klagade lite på att hennes del av bäddsoffan var för kort, men det är inte så konsitgt eftersom hon låg i själva soffan. Lillasyster fick den delen man drog ut och den saknar ju armstöd vilket gör att den är längre.....Något de säket lär sig med tiden att själva soffdelen i en bäddsoffa alltid är kortare....
 
Kram Veggomamman

Semesterdag 6

En mellandag samtidigt som det är Kära U:S första semesterdag. Han började med en golftur på 18 hål med grabbarna i familjen B med utslag 08:00.

Vi andra hade planerat att ha sovmorgon, men denna kille väckte oss redan före åtta. I alla fall jag vaknade av oväsendet....

 

Vi som var hemma aktiverade oss på olika sätt. Jag åkte in till stan för att fixa den tunna stålvajer jag köpte till det vind/solskydd jag ska sy. Jag fick hjälp av en snäll man i byggvaruhuset som kunde knipsa av vajern i 4 delar. Jag passade även på att åka till en annan affär där jag köpte en födelsedagspresent till Kära U som fyller senare i sommar.

Hemma igen var det lunchdags. Pasta och korv denna dag. Jag hjälpte även lillasyster att packa upp lite i sitt nyrenoverade rum. På eftermiddagen åkte jag och lillasyster till mormor och morfar för att plocka hallon. Min snälla mamma hade redan plockat av de gula så vi behövde bara plocka de röda, vilka inte mognat klart så mycket ännu.

Hemma igen var det dags att börja med middag. Hemmagjorda fisk och högrevsburgare stod på menyn. Tillsammans med ugnsbakad potatis. Riktigt smarrigt.

 

Fiskburgarna gjordes på sej och lax tillsammans med fiskfond, salt, peppar, citron och dill. Jag gillar när fisken inte är för finfördelad till burgarna.

 

Maten blev riktigt god och det blev fler fiskburgare än vad jag åt upp så nu finns några i frysen också.

Kram Veggomamnan


Semesterdag 5

Natten var varm men god. Uppe lite efter sju. Duschade och gjorde frukost medan övriga i ressällskapet vaknade till och kom för att äta frukost.

Ingen hade under natten ångrat några inköp. Det var bra. Lite att byta och lite att skarva.

 

Mormor bjöd på förmiddagsfika. Hon skulle betala en kaffe, två glas dricka, två dubbla ost och skinkfrallor, två räkmackor och två kladdkaka med grädde. Tjejen bakom kassan sa 170:-. Varpå mormor sa att hon skulle betala för alla fyra. Ja, 170:- sa hon. Den fikan smakade bra i förhållande till priset :-)

Förmiddagen flöt på med kompletteringsshopping. Vid tolvtiden åkte vi hemåt. Stannade för lunch utmed vägen. Den var inte lika prisvärd som inne på Gekåås men gott var det.

Hemma förevisades våra inköp och fynd för Kära U.

Senare på kvällen åkte jag och Kära U in till vår angränsande stad och kollade på Miriam Bryant. En "torgkonsert" som säkert fått mer drag om publiken betalt. Eller kanske fanns draget längre fram mot vad vi stod (lååångt bak på ena kanten).
Kul att ha sett och hört henne.

 

Kram Veggomsmman


Semesterdag 4

Uppe med tuppen! Avfärd 08:00. Två bilar med tre ungdomar, två mammor och två mormödrar.

 

Efter några timmar i bil var gänget framme i Ullared och entrade varuhuset Gekåås.

Tjejerna gick växelvis med mig eller mormor. De gick även med kompis A.

Lunch och eftermiddagsfika inmundigades inne i Gekåås serveringar. Där är det väldigt prisvärt att både äta och fika.

 

Min vagn var inte överfull denna gången...det var ju inte så länge sedan jag var där.

Vi hyrde som vanligt boende av en gamal dam. Övervåningen i ett "egna hem" hus. Rent, fräscht men inte speciellt modernt. Men helt klart riktigt bra och prisvärt.

Middag blev hämtpizza och till det vin eller läsk. Vi satt länge och pratade i köket innan vi visade våra fynd och provade kläder. Somna var ingen större svårighet när det väl var dags.

Kram Veggomamman


Semesterdag 3

Jag hämtade tjejerna klockan 10 hos pappan. Innan dess hade jag vaknat redan 03:56. Kunde inte somna om av någon okänd anledning. Gick på toa och drack lite vatten, men somnade inte bättre för det. Ute var det knäpptyst. Inte ens fåglarna hade vaknat.

Låg länge och försökte somna, över en timme.....

Gick upp och åt frulla med Kära U klockan sju.

 

När han åkte halv åtta till jobbet hoppade jag in i duschen och sedan passade jag på att stryka några skjortor/blusar innan jag hämtade tjejerna.

Hemma igen kollade jag på bilderna lillasyster tagit på resan till Rhodos som de varit på med pappan och sambo. Storasyster försjönk sig i en bok och Internet.

Halv tolv hade lillasyster en tid till en sjukgymnast som ska hjälpa henne med skoinlägg för att hon fått ont i hälen när hon springer.

 
Här formades inläggen lite grovt, efter det mera finjustering....återbesök om 3-4 veckor för att kolla hur de fungerar.
 
 

Efter en timmes utprovning och tillverkning kom vi hem med inläggen.

Annars har inte mycket hänt idag. Mest pratat, slappat och haft det skönt. Vi har börjat flytta in lite möblre i lillasysrters rum, men hon ville så gärna sova i vardagsrummet så sängen står kvar utanför och alla flyttkartonger. De ska packas upp senare i veckan.

Jag har målat vår verktygskrokbräda igen. Sista gången hoppas jag, sedan kan vi sätta upp den och hänga upp alla trädgårdsverktyg igen på garageväggen. Ska bli skönt att slippa dem ligga på golvet i garaget. Där de legat sedan innan målara kom för att måla huset.....

Lillasyster har cyklat till affären och köpt lite fikabröd eftersom hon har andranamnsnamnsdag denna dag.

Till kvällen har vi ätit ugnsbakad lax med ris. Gottigott gott. Vi satt ute även om det blåste lite väl mycket så vi fick ha tjocka tröjor på oss. Men ute satt vi i alla fall. Vi hade samma plan till lunch, men regnet stoppade oss så vi fick ta vårt pick och pack och flytta in istället och avsluta lunchen.

En rätt så slö och slapp dag idag, men det behöver man ibland. Speciellt som jag vet vad som väntar den kommande veckan :-)

 

Kram Veggomamman


hits