Varmt vatten

Det saknar vi här hemma....igen. 

Vi vet inte vad som är trasigt ännu. Kära U ska ringa imorgon då någon får komma och kolla. Den läcker inte i alla fall så vi hoppas slippa byta ut hela vilket borde innebära att det inte blir en kostnad som är fem siffrig i alla fall. Men vi vet ju inte....

Fortsättning följer i detta drama/trauma.

Kram Veggomamman

Middag

På menyn stod: Pasta med ostsås och köttbullar.

När vi handlade mat hittade jag en typ av svart "spagetti" så den köptes för att testa. Kycklingköttbullar hade storasyster pratat om så det köptes också.

Det var lillasysters matlagningsdag. Men jag hjälpte henne med pastan. 
Vi kokade även vanlig pasta....


Jag kan inte säga att vi ska testa denna svarta bönspagetti någon mer gång. Jag åt av den, men inte med glädje. Tjejerna smakade, men inte mer än det.

Tur att annan pasta fanns....

Kycklingbullarna tror jag gick hem till den stora, men den lilla var inte så imponerad.

Ja, det var en spännande middag med många nya smaker varav vissa vi inte kommer testa igen 😀.

Kram Veggomamman


Gjorde en stor tomte

Redan julen 2014 fanns vijan av att göra en stor tomte...men det blev inte av. Men detta år blev det en stoor tomte.
 
Köte tyg och sydde den under en helg före jul.
 
Luddig kropp, rutig botten + armar och stjärnklar mössa....
Tomtebotten...med tomtekroppen...
Nålar och symaskinen fick jobbar bra ihop.
Armarna fylldes med vadd...
Vantarna lika så....här blev det röda vatnar eftersom stjärntyget passade bra även till vante.
Skägget är en bit tovad ull och näsan är nylonstrumpa som är fylld med vadd. Själva tomten innehöll två sovsäckar utan fodral, en kudde och lite filtar.
 
Till nästa jul skulle jag vilja ha en tomteluva som det är mer "fjong" i. Ska då försöka få den att stå mer med hjälp av någon tjovkare ståltråd. Måste nog även sy in den lite så att den bir mer toppig om den ska kunna stå upp lite.
 
I väntan på nästa vinter är nu tomten nerpackad och tar inte mer plats än så här!
 
 
Kram Veggomamman

Viktiga papper

Ikväll ensam hemma. Då passar jag på att ta hand om över 7 månaders "viktiga papper".

Först ta hand om allt osorterat och sedan kasta lite gamla papper som inte behöver sparas. Lite nya 2016 pärmar skulle vara en idé kanske. Ska fundera på det medan jag sorterar.Kram Veggomamman 

Dominoeffekt

När man börjar röja på ett ställe innebär det ofta att man måste ta tag i ytterligare ett ställe. Så har det blivit efter att lillasyster ville göra om i sitt rum.
 
Hennes gamla skrivbord är ju Kära U:s farfars gamla bord så det innebar att Kära U blev tvungad till att byta ut sitt skrivbord. Vilket innebar att han fickröja på sitt bord....som i sin tur gjorde att jag också röjde mitt eftersom lillasyster skulle ha min skirvbordshurts och jag tog Kära  U:s hurts istället. Rena rama dominot helt enkelt.
 
Det gjorde också att jag har röjt i hyllorna i vårt kontor. Detta för att bland annat få plats med alla spel som lillasyster hade i sitt rum, som nu är flyttade till en hylla på kontoret. En av hyllorna har liksom blivt lite av ett skrotupplag, men nu är det ordning och reda även där.
 
Jag har även röjt i en hel massa papper och pärmar som jag har haft och kastat en hel del gamal kurdokumentation som jag haft i hyllorna. Jag har också rensat bland mina gamla böcker vilket slutade med att jag lagt ut 27 böcker på försäljning. Det är mest inredningsböcker och gör det själv böcker. Vi får se om der ger något napp så jag blir av med dem. Har lagt mig billigt på alla. Max 75:- och minst 25:-. En bok har jag sålt i alla fall. Den nyaste av de alla. Nu är det bara böcker från 90-talet som ska få flytta till någon annan.
 
Det är skönt att röja, rensa och kasta. Det borde man göra oftare.....
 
Det blev lite som ska upp på vinden som ska sparas och det blev en hel del papper som ska kastas till pappersåtervinningen.
 
Vi är inte helt klara med allt ännu, men det är väldigt nära klart i alla fall.
 
Kram Veggomamman

Lillasysters rum

Jag har under lång tid frågat lillasyster om hon inte vill göra om i sitt rum. Men hon har hela tiden sagt nej, hon är nöjd med som det är.
 
Men så under jullovet sa hon att hon ville ha en större garderob. Just större garderob är inte så lätt eftersom det innebär att den fasta 60 garderoben som finns i rummet måste bort vilket innebär att sockeln i golvet blir ett problme då det inte finns golv under den......
 
Jag kontrade dock med att hon skulle kunna få ny bokhylla och nytt skrivbord samt göra om väggarna till en färg/tapet som hon vill.
 
Hon gick med på att börja med hylla och bord.
 
Jag kollade på IKEA och fann lite fina variationer. Så en dag när hon var hos oss åkte vi dit hon och jag för att kolla och köpa om hon gillade det hon såg.
 
Vi kom hem med två hyllor, skrivbordsben och skiva samt en liten lådhylla som ligger på skrivbordet.
 
Montering och nerpackning av alla grejer och så ut med allt.....och in med det nya.
 
Det blev mycket ljusare i rummet och jag tror att ho nsjälv tycker det är för vitt. Vi har dock inte kommit till att kolla på tapeter eller färg till väggarna så det kvarstår ännu. Plus att hon har ett par kassar med prylar som ännu inte är upp packade.
 
Jag hoppas att hon kommer att rensa lite och lägga upp en del på vinden elle helt enkelt ge bort det som ho anser är något att ha och sedan dumpa det som är skräp. När hon är klar med att ploca upp det sista kommer det bilder på nya rummet. Fram till dess får ni hålla till godo med att se hur det såg ut innan vi började med det stora bytet.
 
Gamla bokhyllan.
 
 
oj, bilden vred sig när den kom in här.....ni får helt enkelt vrida på era huvuden för att se bättre....
Kan väl säga att lillasyster inte är bäst på ordning och reda....
 
 
 
Kram Veggomamman
 
 

Mamma, mina vinterskor har gått sönder!

Det fick jag höra när lillasyster ringde och sa att hon var hemma från skolan i måndags.
 
Paniken utbryter i skallen. Hur trasiga är de? Går de inte alls att använda? Finns det nya att köpa? Vad ska hon ha på fötterna imorgon? Hinner vi skaffa nya idag? vilket utbud finns kvar i hennes storlek? Var finns de i så fall? Vilka skor ska det bli och vad tycker pappan om typ och pris? Fan, det är slask idag men det ska bli minus 20 senare i veckan.....PANIK!!!!!
 
Väl hemma kollade jag in skorna, den bit som pappan redan limmat en gång hade gått sönder. Skorna är pappas sambos gamla skor så de var inte nya för denna säsong. Jag bedömde dem inte som lagnignsbara i ett längre perspektiv. Prata med pappan och han höll med om att nya skor behövs.
 
I måndags fanns inte möjlighet att åka till stan för att kolla skor. Vi fick istället koncentrera oss på att hitta en lösning på vilka skor som ska användas till skolan på tisdagen. Mormor hade givit oss ett par av hennes skor tidigare. Men de var i storlek 40 och lillasysters trasiga är 38....med raggsockar gick det halvskapligt sa lillasyster. Ok, så fick det bli. Mormors skor med raggisar.
 
På tisdagen kom jag på att hon kanske kunde ha dubbla sockar för att inte skorna skulle glappa så mycket och det hade slutat med att lillasyster hade dubbla par när hon gick sina 20-25 minuter till skolan.
 
På kvällen var det träning inne i stan så jag skulle åka och kolla skor. Men lillasyster hade ont i magen så hon skippade träningen och åkte med mig istället. Klart enklare om fötterna är med om man ska köpa skor.
 
Jag hade på dagen kollat i centrum och där fanns inget alls som passar en  blivande 12-åring som fortfarande leker och stojar ute på rasterna. Jag styrde bilen mot se större butikerna i utkanten av stan istället. XXL, Team Sportia, Stadium Outlet med flera. På XXL fanns inget i rätt storlek som inte kostade över tusingen. Men på Team Sportia fanns två varianter. Dyra, ja, men inte helt galet. Lillasyster provade men kände att det var jobbigt och tyckte det kunde gå bra med mormors skor med dubbla raggsockar. Jag protesterade så hon provade i alla fall. En variant på varje fot. Svårt att välja. Slutade med att jag valde åt henne. Jag tog den med GoreTex även om den var 100:- dyrare. Jag inbillar mig att vattentäta skor är bra för henne och alla andra så därför föll valet på just de.
 
Tisdag morgon ringer hon på väg till skolan. 
- Mamma kan man lämna tillbaka skor som är impregnerade?
- Varför frågar du det sa jag.
- Det känns som att skorna är för små sa hon då.
-Jag sa att det inte går att lämna tillbaka skor som man haft ute och att det säkert är luddet som känns, de är säkert inte för små. 
 
De var ju i storlek 39 1/3. De gamla var 38. borde vara gott om plats.....
 
Väl hemma efter skola och jobb kollar jag i skorna. De är ju för små. Exakt samma innermått på sko som henens fot. Hmm, jag kollar skorna, det har fastnat lite grus i sula, men annars är de fin fina. Jag tänker att jag gör ett försök med att byta till större storlek.
 
Torsdag kväll träning igen och då åkte jag till affären. Killen som hjälpte mig kollade inte ens på de för små utan fixade bytet utan knussel. Jag behövde inte ljuga eller nå´t. Han frågade ju inte och då sa jag inte mer än nödvändigt så klart. Jag bytte 39 1/3 skorna till 40 2/3 istället. Killen i affären sa att de skorna var små i storlekarna...kan ju undra vad första killen egentligen kunde om skor....inte helt massor känns det som så här i efterhand. Såååå skönt att hon har skor som håller måttet hela vintern. Nu kan jag andas ut och det problemet är löst.
 
Kram Veggomamman
 
 

Nyårsmaten i bilder

 
Sparris, oxfilé, tonfisk och så även lite grilloumi som inte är med på bilden....
Köttet grillades först eftersom det tar längst tid.
Sedan osten...
Och sparrisen...
Och sist tonfisken som egentligen bar ligger på någon knapp minut per sida.
Jösses så gott det var!
Vid tolvslaget öppnade iv en bubbel och gick ut.....
...och tittade på grannarnas alla fyrverkerier.
 
 
Kram Veggomamman
 
 

Julen är nu i stort sett bortplockad

Men jag vill ändå passa på att visa er några av godingarna som vi har haft uppe.Här kommer en bildkavalkad....
 
Advenstsstjärnorna i fönstret är en nyinvestering till detta år som vi funderat på ett par år....
Adventsljusen har detta år fått brinna i staken som vi fått av svärmor och svärfar för några år sedan. Den kommer från DesighHouse Stockholm.
Denna tovade bonad har lillasyster gjort i skolan. Den är bara såååå fin!!!
Kära U valde julgranen och jag må säga att det var et mycket bra var. Den barrade nästan ingenting vilket är väldigt tacksamt när man har riktig rödgran inne till jul.
Vår huvudlösa skyltdocka fick på sig tomteskrud detta år....
Lillasysters pepparkakshus!
Storasysters pepparkakshus!
Välkomnande text i hallen.....
Vår fina flaggstång har blivt en "julgran". Väldigt effektfult eftesom vi är enda huset utmed stora gatan som har flaggstång. Det är dock väldigt svårt at få den se rak ut....men det bjuder vi alla förbipasserande på.
"Julgranen" sett från vår uteplats....
Denna bonad har glatt oss när vi gått in till vårt stora badrum. Den har svärmor gjort.
 
 
Det som nu återstår av julen här hemma är att ta ner lite lysande stjärnor och stakar. Men det känns inte så kul att ta bort dem redan....kanske att stjärnorna i köket får sitta ett tag till. Även julgardinerna i vardagsrummet ska ner och även i allrummet. Sedan ska alla lådorna upp på vinden. Kan meddela att det är ett gäng. Tur man bra har det framme  en gång om året.
 
Kram Veggomamman

Nya grytunderlägg

I flera år har vi haft ett par bra gryrunderlägg med vete i. Men den senaste tiden har tyget på dessa blivit tunnare efter att man ibland måste skrubba dem för att man spiller mat på dem.
 
Jag kände att det var dags att vara lite kreativ och sy nya. Under julledigheten var jag på tygaffären och hittade ett tyg som jag hoppas ska vara slitstarkt och samtidigt vara lite förlåtande med matspill så man slipper skrubba sönder dem.
 
 
Jag trode det skulle bli klurigt att sy ihop dem med vetet inne i varje "korv" men när jag kom på att jag kunde tråckla ihop dem gick det galant. Fick dock dlåsa rent vetet lite för kvarnen där jag köpte det hade bar fodervete vilket innehåller mer skräp, men han sa att jag bara kunde blåsa lite lätt på vetet om jag lad et p åen brikca så skulle skräpet försvinna. Han hade rätt, men det innebär samtidigt att det blev väldigt skräpigt i köket efter att jag stått och blåst på nästan ett kilo vete.
 
 
Jag gjorde dem lite större än innan och gjorde även ögglor på två sidor så att det går lätare att flytta underlägget med varm kastrull på sig när den står på bordet.
 
Jag är rätt nöjd med resultatet och hoppas att dessa kan leva i ett par år så som de förra gjorde.
 
 
Kram Veggomamman

hits