Fantastiska fruars resa

För några helger sedan åkte jag och Kära U tillsammans med fru C och mannen M iväg på en weekend. Vi har som tradition att åka iväg en eller två nätter och göra något trevlig tillsammans. Först planerade vi ihop men senare blev det överraskningsresa. Detta året var det fruarna som planerade för sina män. Temat på resan = De fyra elementen.
 
Vi åkte på morgonkvisten och hade första stoppet vid tio tiden. Där fick männen veta att vi skulle lära oss att dreja. En varsin skål skulle vi göra och vi lyckades alla fyra. En helt fantastisk instruktör hjälpte oss och förklarade hur vi skulle göra samt visade med sin egen lerklump. Det tunga och svåraste tyckte jag var att få leran centrerad på drejskivan. Våra alster kommer vi att hämta senare i sommar!
 
 
Skuggar ansiktena med hänsyn till att jag inte frågat om det är ok att vara med i min blogg med ansiktsbilder.
 
Vidare med bilen på mindre vägar. Stopp för lite sallads lunch och sedan vidare med bilen till nästa stopp. Älgsafari! vi hade lyckats få en special visning denna dag så det vara bara vi och en tysk familj som åkte med den stora vagnen in i de två vilthägn. I det första fanns Kronhjortar som vi fick skåda på nära håll eftersom de matade dem med pellets. I nästa kom älgar och dovhjort fram och åt av maten. Mäktigt att se dem på så nära håll och att få bra information om dem av älgbonden som guidade oss. Kul att ha upplevt!
 
Kronhjort
 
Älg

Vidare i bil ett bra tag innan vi kom fram till nattplatsen. Denna natt tillbringades i Jönköping. Innan vi gick ut för att äta på kvällen festade vi till det med bubbel och praliner på vårt rum. Trevligt och gott!
Kvällens mat inmundigades på restaurangen Den Småländska kolonin. Ett trevligt ställe som säkert kommer att komma upp sig om de jobbar vidare. Maten var riktigt god och så även drycken. 
Själva huset var ett rött litet gammalt inklämt hus i ett kvarter. Det syntes att huset var gammalt. När vi kom in uppenbarade sig inte det där gamla alls utan det hade renoverats med stil tyckte jag. De hade bevarat det mysiga men ändå lyckats modernisera och poppa upp det på ett smakfullt sätt. Kul!
 
Efter en god natts sömn och en god frukost bar det vidare på vår färd. Första stoppet blev Jönköpings tändsticksmuseum. Väl värt ett besök!  Nu hade vi avklarat jord och eld på vårt tema.....bara två element kvar. Luft och vatten!
 
In i bilen och iväg igen.....inte så jättelångt. Upp, upp och upp så att vi kunde njuta av utsikten över Husqvarna ner mot Vättern. Så var elementet luft avklarat också :-)
 
Nästa stopp blev hamnen i Gränna för att ta sig vidare utan bil till Visingsö. En varsin glass i väntan på färjan. Vi klev på färjan och vips så blev elementet vatten också avklarat. Väl på Visingsö tror jag att grabbarna utan tvekan tänkte att vi skulle spela äventyrsgolf.....men se det hade inte vi tänkt....eller i alla fall inte just där och då. Nej, vi hade bokat två tandemcyklar så med lite fika i korgen och lånade hjälmar på huvudet susade vi iväg på små smala grusvägar på våra två tandemcyklar. Luft fick vi gott om så ännu en gång blev det elementen tydligt. Jag fick sitta fram och hade kontroll på både styre och broms. Kära U upplevde det som lite jobbigt att inte se ordentligt framåt och att inte ha "bromsamöjlighet". När vi cyklar hemma är det jag som cyklar fortast och han som segar.....så nu blev det jag som bestämde :-)
Vi var nog iväg två timmar men vi fikade en stund på en gräsplätt. Minst 12 km cyklade vi i alla fall. Kul och spännande upplevelse att susa fram på en tandem.
 
Tillbaka i hamnen i Gränna åt vi väldigt sen lunch. Gott med mat i magen. Tanken var att vi skulle äta lite Grenna glass och köpa Gränna knäcke, men tyvärr hade vi missat hur länge de butikerna var öppna på en söndag. Inte så länge visade det sig tyvärr. Vi åkte ner till hamnen igen för att spela lite äventyrsgolf, men de stängde också tidigt så det blev tyvärr några plumpar i vårt fantastiska körschema för dagen. Istället styrde vi kosan hemåt igen. Några timmars körning innan hemkomst. Under den tiden hade grabbarna förberett en frågesport på 12 frågor som handlade om dem själva som vi fruar skulle svara på. Man kan tro att vi kände våra män, men så var det inte allt helt. Jag vann på 8 rätt. Nu vet vi i alla fall mer om dem och vad de gjort som yngre.
 
Sammantaget måste jag säga att det var en bra resa med många nya erfarenheter. Ingen av oss hade drejat, varit på Älgsafari eller cyklat tandem så det var lite kul att vi prickade in tre ogjorda saker på resan.
 
Nu ser vi fruar fram emot att nästa år åka på en resa som männen fixar åt oss. Längtar!!!
 
Kram Veggomamman

Baktajm

I förra veckan när tjejerna var hos oss ville de baka. Det tog några dagar innan de fick ändan ur, men på torsdagen bakades det i alla fall muffins. Förr när jag var liten åt man muffinsen som de var, men nu ska de ju garneras innan ätning. Visst godare och finare, men måsta man alltid garnera? Ja, om man frågar mina barn.
 
På fredagen garnerades så muffinsen och åkte in i kylen......där de blev stående.
 

Mina barn åt inte en enda muffins  när degarnerats. De delade på innankråmet i två muffins och delade på en som jäst lite knasigt. Men inget mera ätande. På gränsen till korkat kan jag tycka för nog vill man väl smaka på det man just bakat?? De åkte till pappan tidigare så lördag morgon klockan 10 hämtades de. Och i kylen stod alla fina garnerade muffins som ingen ätit av......vi hade kvällen innan gemensamt lagat tre rätters och smaskat på jordgubbar med den nyslungade honungen så magen orkade inte.
 
Jag fick helt enkelt frysa in alla muffins och håller tummarna för att garneringen blir fin även efter frysning.
 
Nästa gång de bakar ska jag se till att de smakar när de bakar styckesaker. Ok om det inte går att smaka från en sockerkaka eller kladdkaka.....men små söta muffins. Smaka säger jag bara!
 
Kram Veggomamman

Midsommar

 

Byggt spång

På scouterna har vi två stora fasta vindskydd på en halvö i en liten sjö. Det har alltid varit sankt och blött att ta sig ut dit vissa delar av året. Något som gjort att vi inte alltid valt att vara vid våra vindskydd tyvärr.
 
Nu är det problemet löst. Två kvällar denna vecka har jag, en annan ledare, två scoutpappor och min egen pappa jobbat med att bygga spång. Igår kväll blev vi klara!! Så fint och bra det blev. Nu kommer den förhoppningsvis att hålla i många år!!
 
 
 
Kram Veggomamman

Lyxig efterrätt

I förra veckan slungade en jobbarkompis sin första laddning honung för detta år och bjöd på pinfärsk honung och färska jordgubbar på jobbet dagen efter. Rikligt med honung på jordgubbarna ska det vara!
 
Det var en sådan delikatess att jag frågade om jag inte kunde få köpa en burk så att även familjen kunde få smaka. Det gick så bra att jag fick den halvfulla burken som varit med på jobbet.
 
Det går inte att köpa så färsk konung eftersom denna inte stelnat ännu. Det tar ca tre veckor innan honungen satt sig och kristalliserat sig och sedan säljs.
 
Jag gillade den efterrätten skarpt och jag tror att även barnen tyckte det var gott. Kära U valde att inte ta rikligt av honungen så jag gissar att han var skeptisk eller inte gillade det.....eller han kanske inte gillar honung. Det vet jag faktiskt inte.
 
Får du chansen till riktigt nyslungad honung och det finns jordgubbar. Testa säger jag bara!!!
 
 
Kram Veggomamman

Mycket för sommarlovsledig storasyster

I tisdags fick storasyster uppgiften att skala hela 20 potatisar så de var klara tills jag kom hem från jobbet.

När jag kom hem var uppgiften gjord.

Hurra, utan att tjata!

Undrade senare samma dag om hon varit och lånat en ny bok eftersom jag visste att den hon läste höll på att läsas ut.

Då svarade hon att hon inte haft tid. Hon hade ju skalat potatis.

Det tog alltså inte ens tre vardagar för storasyster att komma in i sommar-såsa-slappa-läget.

Väntar nu på att lillasyster också ska komma in i samma läge.

Kram VeggomammanHjälp

Ett stort monster är på väg att inta världen. Det håller på att smita....


Bäst att lägga benen på ryggen och springa för att gömma sig. 

Kram Veggomamman

Sommarlov

 
 
Nu har barnen ledigt från skolan, äntligen sommarlov! Igår kom det från pappa så detta blir det första hela vecka med sommarlov. gårdagen spenderades hos pappan innan jag slutade jobbet och efter jobbet var de hemma hos oss. de hade nog mest varit inne och läst (storasyster) och spelat tv-spel (lillasyster).
 
Idag är en annan dag och jag vet att í alla fall lillasyster har kompis häng i kommunens utebassäng. storasyster tror jag allt kommer att läsa även denna dag. Hon är verkligen inne i ett läs stim....slukar 1000 sidors böcker på ett nafs. Prisa biblioteket säger jag bara!!! 
 
Det är ett par goda veckor kvar innan det är dags för min semester tyvärr....blir ju skapligt sugen på att vara ledig när barnen slappar på för fullt så klart.
 
Kram Veggomamman

Varför firas Nationaldagen?

I tidningen efter nationaldagen skrev man att kommunfullmäktiges ordförande sagt så här:Bland annat så här står det på Wikipedia om vår nationaldag och varför den firas: 

"Nationaldagen firas dels till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 – Sverige blev ett enat land och bröt Kalmarunionen – och 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform)."

 Antar att det är mer rätt än vad vår kommunfullmäktige hade som anledning att fira den 6/6.....hur smart kan man vara?? Speciellt som vår kommun även har som tradition att denna dag även hälsa nya medborgare välkomna. Bode man inte då som officiell kommunperson vare mer tydlig med VARFÖR dagen firas....kan jag tycka.

Nåja, jag själv var inte med på firandet alls nere på stan. Jag var hemma med Kära U och pysslade i trädgården istället. La ut två bevattningsslangar i ena delen av vår häck och rev vårt staket vi har på framsidan av huset.

Läste bara i tidningen vad vår fantastiska kommunfullmäktige ordförande sagt och kunde inte låta bli att reagera.

 

Kram Veggomamman


Knasig formatering

Ibland när jag skriver blogginlägg och mixar skrivandet mellan datorn och telefonen, speciellt när bilder tas från telefonen och jag via datorn hemma redan skrivit ett inlägg så blir teckenstorleken knasig på delar av inläggen. Har även sett att det kan bli understruken text på inlägg om jag bläddrar tillbaka i mina äldre inlägg.
 
Fattar inte hur jag ska få det att bli rätt och snyggt.
 
 
Kram Veggomamman

Dalai Lama har talat....
Väl värt att jobba efter, eller hur!

Kram Veggomamnan

Ätit ute

Helgen efter jag fyllde år var jag och Kära U ute och åt på restaurang. Jag hade fått den stora äran att välja så jag valde en Italiensk som funnits länge inne i stan men som jag inte besökt på säkert över 20 år.
 
Det visade sig vara ett bra val.
 
Maten var riktigt god!!
 
Jag valde mozzarella till förrätt....och tonfisk till varmrätt.
 
 
 
 
 
Det enda som inte stack ut och skapade några riktigt unika utan bara goda vibbar var efterrätten. Där valde jag choklad fondant. 
 
 
 
Servicen skulle de kunna fila lite på så skulle upplevelsen bli ännu bättre...
 
 
Kram Veggomamman

Byxorna idag

Går under namnet "Fågelskitsbyxor" om man frågar min yngsta dotter på 12 år.

Gissar att hon tycker de är skitfula 😂.


Det tycker inte jag så klart. 

Kram Veggomamman

hits