Seminarium

En kollega frågade om jag ville hänga med på ett seminarium. Tackade givetvis ja. Det hela kostade gratis och man fick själv stå för eventuell fika och lunch. Inget sådant ingick.
 
Fyra föredragshållare som hade ca en timmes framföranden. Tre av dem tyckte jag var mycket bra, ett var väl bara bra. På det stora hela en väl investerad dag som gav flera bra saker att ta med sig. Oerhört svårt att referera från en heldags seminarier så jag kommer inte att ens försöka att förklara vad de olika framförandena handlade om. Jag väljer att klistra in delar av det som fanns att läsa om respektive föredragshållare inför seminariet.
 

 
Sammanfattningsvis:
 
Seminariets innehåll = bra (intressant)
Lokalen vi var i = bra (gott om plats och ej för varmt/kallt)
Fräscha toaletter = nej (skräpigt, halv smutsigt och slitet)
Prisvärd lunch = nej (92:- fört en simpel bricklunch liknande skolmat. Visserligen stort salladsbord, men det har ju skolorna också nu för tiden.....)
 
Kram Veggomamman

Armband

Jag har i många år velat ha ett silvertrådsarmband. Men de är så dyra och det finns så många varianter att jag inte kunnat bestämma mig för ett. Min mamma gav mig ett i julklapp för ett par år sedan som hon gjort själv med hjälp av en arbetskamrat. Blev så glad och har använt armbandet dagligen sedan dess. Det har slitits mycket och börjar bli lite trist.

Mamma frågade för en tid sedan om jag och tjejerna ville göra ett eget armband. JA blev svaret från mig och tjejerna. Mamma bokade in en lördag med före detta jobbarkompisen. Den dagen inföll i lördags.

När vi kom dit visade det sig att lillasyster hellre umgicks med hennes barn och djur (hästar, katter, kaniner, hund). Jag och storasyster var på tillverkar humör.

Först skulle vi bestämma vilken sort vi skulle göra. Svårt....men till slut hade vi bestämt oss.

Efter tillklippning av allt var det dags att sätta fart.

Många trådar att hålla reda på. Att fläta en fyrfläta är inte så lätt. Denna skulle ha tre trådar i varje och de trådarna ska inte sno sig för då blir det inte snyggt. Svårt, men till slut kom jag på knixen.
 
 

När flätan och de två snurrade silvertrådatna jag också ville ha i mitt armband var klart skulle det fästas på skinnet.

Många stygn med nylontråden blev det innan alla tre var på plats på skinnremsan.

 

Sedan skulle kanter vikas och fläta/snoddar klipptes av och fästes med lite lim.

 

Öglan syddes fast som en "åtta". Även lim för att fästa ordentligt.

 

Lång tråd då den ska räcka till att fästa snodd, skinnet på baksidan och knappen.

 

Det var pilligt att sy, speciellt när jag upptäckte att flätan inte satt i mitten på skinnremsan. Ändarna möttes liksom inte mot mitten på baksidan. Insåg då hur viktigt det momentet var som jag gjorde timmar tidigare.... fick greja lite för att få det någorlunda jämnt.

Knappen syddes fast med en tändsticka som distans så att det ska gå att knäppa armbandet. Stygnen på baksidan skulle göras underifrån och upp då att det blev stygn som "kråkfötter". Viktigt att inte limma exakt där man sy då limmet hinner torka innan man hunnit sy klart.

Klart!
 Det syns tydligt att det jag fått av mamma har använts mycket. Det är slitet och blankt.

Se så fint det blev!!!
Det tog ett par goda timmar, sex sju stycken ungefär.

Jag är så nöjd och oerhört glad att mammas fd. arbetskamrat ville ha oss hos sig så att jag och storasyster fick möjligheten till att göra oss ett eget silvertrådsarmband med hennes assistans. TACK!

Storasyster valde en annan design. Riktigt snyggt även det!

 

Det vänstra är mitt och det högra är storasysters.

 

Kram Veggomamman


Sjukgymnast

Under min semester fick jag ont i min högra underarm i en muskel, det gjorde ont uppepå underarmen. Fattade ingenting av vad det kunde vara. Hade även sedan innan semestern haft det jobbigt med nacke och axlar så när jag började jobba igen bestämde jag mig för att nu får det vara nog. Nu ska jag gå till en sjukgymnast som jag kan få tips av till träningsuppgifter så att jag kan träna bättre och därmed i längden få mindre ont.
 
Jag frågade min chef och fick lov att gå till företagshälsovården och bokade en tid den 11/8.
Hon klämde och kände på både arm och nacke. Vi pratade en del och så fick jag min diagnos för armen.
 
T E N N I S A R M B Å G E
 
Men va fan, jag trodde att det onda i armen berodde på nacken, men ack så fel jag hade. Vips så fick jag helt plötsligt två åkommor att arbeta på. Vila armen + en övning att göra 3*10 gånger två gånger om dagen för armen och för nacken stretchövning.
 
Nu i vecka har jag varit tillbaka till sjukgymnasten för efterkoll. Det onda i armen är annorlunda. Det onda har flyttat sig och är nu mera vid senfästet vid armbågen. Nacken har väl blivit något bättre, men den är inte heller bra. Jag har stretschat som hon sa men även ändrat en del vardagliga saker för att se om det hjälper. Ändrat hur jag håller händerna när jag motionscyklar tre gånger i veckan. Tidigare satt jag rätt statiskt och höll i övre delen av styret. Nu håller jag inte alls eller håller där nere. Vilket gör att axlarna inte åker upp som innan. Jag har även vant mig att INTE somna på mage längre. Jobbigt i början när man är en van "magesomnare". Men det går faktiskt bra och jag tycker att det känns något bättre för nacken.
 
Hon sa även att det tar upp till 12 veckor att märka om den rehabträning jag gör för tennisarmbågen hjälper. Jag har alltså 8 veckor kvar.....suck. Jag frågade om det går att skynda på läkprocessen med akupunktur eller stötvågsbehandling och det sa hon att det gör. Jag har fått tid för akupunktur hos en av hennes kollegor.
 
Jag säger då det. Kroppen håller på att göra min galen. Krämporna kommer och går på olika sätt och sinnet känner sig utmanat mest hela tiden med alla dessa olika krämpor som ploppar upp. Men jag ska inte nedslås utan kämpa och jobba för att sinnet ska vinna över kroppen. Det är därför som jag sedan jag fyllde 44 förra året i maj tränat tre gånger i veckan de veckor som jag jobbat (semester och jul är det tränings paus). 66 pass förra året och hittills över 70 pass. Heja mig, så bra att jag tränat så mycket. Att jag studsar (nåja) upp 05:13 dessa mornar och tränar INNAN jag börjar jobba!!! Sova ska jag göra mer när jag bli pensionär, innan dess har jag inte möjlighet att sova så pass mycket som jag skulle vilja. Går i säng visd21:30 idag och innan dess är det svårt att komma i säng.
 
Heja sinnet!!!
 
Kram Veggomamman

God mat

I helgen gjorde jag en ny maträtt. En grönsakslasagne. Den mottogs med näst intill burop och jag fick massor av matlådor. När jag handlade färska pastaplattor till receptet köpte jag två paket eftersom jag inte hade koll på hur mycket som skulle gå åt. Det gick inte ens åt ett paket.
 
 
Så igår i min ensamhet hemma bestämde jag mig för att göra ytterligare en grönsaklasagne. Affären fick bistå med lite flera grönsaker. Denna gången en squash, en palsternacka, en kruka persilja, en bytta babyspenat, en stor burk keso, en påse riven ost.....resten fanns hemma.
 
Jag började med att skära ner alla grönsaker i en gryta.
Lök, squash, 2 morötter, en palsternacka, en paprika, ½ stånd selleri, persiljan, babyspenat.
 
Detta bryntes i olja ett tag sedan slog jag på 2 passerade tomater (1-1½ hade räckt, det blev lite vattnigt). Allt fick koka i en bra stund. Kryddade med grönsaksbuljong, aivar relish, örtsalt, peppar och salt.
 
 
La grönsaksröran i botten, klickade ut keso och strödde på riven ost och la sist på färska pastaplattor. detta varvades sedan tillsformen var full. Skulle kunnat ha ännu mera keso eftersom det inte täckte lagren alls. Även mera ost mellanarven hade gottat till det lite mer.
 
Avsluta med ett lager grönsaks fräs, keso och riven ost.
 
In i ugnen på 175 grader i 30 minuter.
 
Bilderna blev upp och ner av någon anledning....ledsen för det, men ni ser nog i alla fall.

Rackarns gott om jag får säga......nu jäklar finns det massor av grön lasagne i vår frys som jag ska njuta av i framtiden. Så enkelt och så gott...tycker jag i alla fall.
 
Kram Veggomamman

Lillasyster på resa

Från i morse klockan 05:15 till lördag kväll runt 22 är lilasyster på skolresa.
 
De är på en lägergård som heter Soleggen och ska där under fyra hela dagar utforska omgivningarna i norska fjällen. Förhoppningsvis kommer de att kunna vandra upp till Nord-Europas högsta fjäll Galdhøpiggen (2469 meter över havet). Det kräver bra väder och jag håller verkligen tummarna för att de kommer upp. Enligt väderprognosen tycker jag som amatör att det ser lovande ut.....hoppas!!!!
 
Det är två klasser som åkt iväg och jag kan lova att det var mycket pirr, nervösa skratt och enorm förväntan som surrade runt bussen i morse när alla elever lämnades av. Jag antar att de kommer hem minst två decimeter större och med en massa fantastisk erfarenhet och i ryggsäcken som de har glädje av i framtiden.
 
Vi packade under grådagen och jag må säga att vi hade stor glädje av mycket scoututrustning och framför allt den kunskap scouter fått lära sig om att packa. Även om lillasyster packade i stora resväskan så var packpåsarna framme och kläder packades i uppsättningar/dag istället för alla underkläder i en påse och så vidare. Klart enklare att bara ta upp en påse så finns alla kläder för dagen i påsen. Heja heja, så smart!!!
 
Hon skrev en så bra lapp med påsarnas färg och innehållet i varje påse så hon lär har god ordning på sina saker.
 
Hon ringde vid tio på förmiddagen och i stort sett skrek av eufori.....
- Hej det är mamma.
- Mamma, vet du var jag är?
- Nej
- Jag sitter på Norska gränsen.
- Va
- Jag sitter på Norska gränsen. Vi är i Norge nu!!! (ekar som hon var i en tunnel och flera klasskompisar låter i bakgrunden.)
 
Det lät onekligen som att hon hade det bra och ville förmedla lite glädje. Hon hade inte fått tag på pappan så jag sa att hon skulle skicka ett SMS om han inte svarade i telefonen.
 
Kram Veggomamman

hits