Läst en bok

Thomas Di Leva - vi måste prata om allt

Det har ett par månader sedan jag läste denna bok.


Den var knepig. 

Jag gillar Thomas men denna bok fattade jag inte riktigt mig på. Många fattar sig inte på honom och förstår därmed att boken också är knepig. Men jag skulle säga att den inte är knepig på det sättet som han framstår. Nej, jag vet inte vad det är men den stämde inte alls för mig. Jag löste klart den, men det var nog mer av envishet tror jag.

Kram Veggomamman


Earth Hour

Lamporna är släckta!

Kram Veggomamnan 


Hemma Bubbies

Storasyster hade hittat ett recept på nätet. Hon ville testa. 


Vi skaffade glass och rismjöl.

Glassen skopades till kulor. Frystes igen.


"Degen" gjordes med smak av björnbär och plattades ut med gott om potatismjöl för att inte kladda så mycket.

Väl utplattad delades den i åtta bitar och kyldes i frysen. 


När "degbitarna" kallnat täcktes glasskulorna med "deg" och frystes igen. 

Klart!

Jag tyckte det var gott. Den blev bättre ju mer glassen tinade. 


Väl värt att testas igen! Inte så svårt heller.


Kram Veggomamman


Kungliga Operan - Maskeradbalen

I julklapp fick jag en resa till kungliga operan för att se Markeradbalen. Vi var ett sällskapå på 6 personer som hoppade på bussen.
 
Vi hade planerat det så bra att vi tagit med oss lite snittar och halvflaskor med vin som vi smaskade på under resan till Stockholm. Bussen var inte full så vi hade gott om plats långt bak i bussen.
 
 
Smaskigt och festligt med snittarna och vinet. Vi hade många goda skratt och en riktigt trevlig stund under vår bussresa.
 
Uppe i Stockholm väntade en 2 rättes på en restaurang som visade sig vara inna på Odd Fellows lokaler, endast 100 meter från operan. Maten var god och det hela slutade med att de bar in tre rätter till oss. Trevligt med en sådan överaskning.
 
Inne på Operan hade vi platser på rad nio på parkett. Det är en pampig byggnad och när man kommer in blir man sanneligen inte beskviken.
 
 
Vet inte varför bilden vrids jag kan inte vrida den rätt tyvärr. Ni får vrida era huvuden för att se bilden rätt ;-)
 
 
Förställningen var nämare 2½  timme och även om den framfördes på Intalienska så var den bra. Eller bra. Opera är ju i alla fall inget jag brukar lyssna på men i denna miljö kunde jag uppskatta den italienska opera sången.
 
Alla borde någon gång gå på opera. Det framhåller jag. Det fanns upp mot över ridån en display som visade svensk text på det som sjöngs så det var inte något problem med att hänga med vad det hela handlade om. Vi hade även innan läst på om vad varje scen och akt handlade om vilket underlättade.
Jag misstänker att även opera som sjungs på svenska textas då det är svårt att höra vad de sjunger även om de gör det på svenska.
 
 
Huvudrollinnehavarna tackade för sig på slutet av föreställningen.
 
Vi satte oss på bussen och åkte hem. Var hemma en stund efter midnatt.
 
 
Kram Veggomamman

Det stora klippet

Under en längre tid har lilasyster funderat på att klippa av håret......

Ett svårt beslut, men efter att jag letat upp den typ av frisyr hon önskade sig med hjälp av bilder från Pinterest blev hon mer övertygad.

Tid bokades och för två veckor sedan var det dags.

 

Före

Hon såg allt lite skraj ut när frissan började klippa av de långa tåtarna i nacken och jag vet inte vad hon satt där och täntke, men just då tror jag det var panik. Tanken på att det tar sådan tid att få håret att växa ut igen var nog det som for genom hennes huvud.

En timme senare såg hon nöjd ut även om det kändes lite kontigt att det var kort i nacken jämfört med innan.

Jag tycker i alla fall att hon ble vriktigt fin i håret och att hon blev äldre nu när hon faktiskt har en frisyr och inte bara utväxt hår.

 

Efter

Nu är ju inte håret jättekort utan eftersom hon valde en längre bob frisyr har hon lite längd kvar på sidorna och kan sätta upp i en tofs om hon vill. Hon kan även lägga håret bakom öronen om hon vill.

Dagen efter var hon fortfarande nöjd och lite spänd för vad kompisarna i skolan skulle säga :-)

Kram Veggomamman


Ny sovsäck

För ett par veckor sedan testade jag den nya sovsäcken jag köpte för ytterligare ett par veckor sedan.

 
Det är tänkt att vara en säck som skulle klara kylan bättre än de andra jag har. Samt att vi i familjen saknar flera varma säckar vilket gör det svårt när vi är tre som ska iväg samtidigt vilket händer ibland.
 
 
 

Sovsäcken är en budget variant som jag hittade till ett mycket bra pris. Den är av dun och av märket Fjällmark. Det är Friluftsvarors eget märke och jag lyckades pricka in deras drajv med 30% på hela sortimentet så jag fick en dusnsovsäck för drygt 1000:-.

 
Att köpa sovsäck kan vara lurigt om man inte har lite koll på vad de olika temperaturangivelserna betyder.
 
T conf, T lim, T ext brukar de förkortas. På min säck har de skrivits ut helt vilket syns på bilden ovan.
 
Det finns en standard som fler atillvekrare använder.
 
Man anger en temperatur som anses vara ett riktvärde. Den utgår ifrån en normalstor man/kvinna som har på sig ett tunt under ställ, mössa och strumpor.
 
T comf =  lägsta temperatur för kvinnor då man sover behagligt
T lim = lägsta temperatur för män då man sover b ehagligt.
T ext = temperatur då man överlever av att vara i sovsäcken. Man kommer ut med frostskador på tår och fingrar och har inte sovit en blund men kan vara glad att man överlevt.
 
Många okunniga kollar på de lägsta temperaturerna och tycker sig ha köpte en säck som klarar riktigt kallt väder, men så är alltså inte fallet om man är kvinna i många fall. Om man, som jag, är frusen är det ännu jobbigare för då kan man inte gå efter temperaturen på T comf eftersom jag fryser mer än en normalstor kvinna.....vilke gör att jag önskar en ännu varmare säck.
 
Hur som så hoppas jag att denna kommer att glädja mig under höstar och tidiga vårar ute. Under riktigt kalla vintern skulle jag inte testa. Då blir det till att stanna hemma tror jag.
 
Natten vi sov ute var lite kylig, SMHI hade utlovat -6 grader. Jag satte på mig yllstrumpor, ett underställ som inte var ull, en yllemössa och frös inte ett dugg under natten. Förutom då jag råkat komma så långt ner att jag nuddade väggen på det vindskydd som vi sov i. När jag flyttade upp från väggen kom värmen åter i tårna igen som tur var.
 
Man mäker att det är en budget säck eftersom det är lite stökigt att dra igen säcken utan att dragkjedjan fastnar i tyget. Något som är rätt irriterande när man ska komma i och ur säcken, men som man får ta om man väljer bort att lägga typ 3000:- på en liknande sovsäck.
 
 
Kram Veggomamman
 

Stockholmstur mellan jul och nyåret

Jag och storasyster åkte med Kära U en av vadagarna mellan jul och nyår. Kära U jobbade medan vi andra två strosade omkring på stan och hade det mysig mor och dotter.

Eftesom vi landade i huvudstaden redan 08 på morgonen hade jag fixat en gratis frukost på ett hotell så vi satt där och njöt av en god frukost medan vi väntade på att stan skulle öppna.

 
Vi tröttnade på att sitta och vänta så vi gick en promenad ner mot "Stenbecksgranen" på Skeppsbron. Det blev en liten promenad och det kändes på låren och kinderna att det var en klar lite kylig vinterdag ute även om snön saknades på marken.
 
Granen var så hög att det inte gick att få in den i bilden utan att lägga den på skrå. Den är ihopsatt av flera olika granar för att få den i perfekt form och höjd. Egentligen en riktig fejk gran men gjord av riktig gran.....
 
 
På väg tillbaka passaerade vi Kungsträdgården och hittade denna som vi försökte fotografera oss i med hjälp av min selfie pinne. Den far på tok för kort för att vi skulle få plats helt, men bilden blev lite kul i alla fall så håll till godo :-)
 
 
VI gick in och ut ur en massa affärer och provade en hel del kläder. Kände och klämde och kollade. Lite inköp blev det allt både för mig och storasyster. Inget galet shoppande utan några plagg bara.
 
Lunchen åt vi på Kungshallen i kälaren där de har en stor variation av snabbmat me dolika inriktning. Jag åt Indiskt medan storasyster valde någon kyckling. Ingen större kulinarisk upplevelse, men vi blev mätta och fick sitta ett tag i alla fall.
 
 
 

Mera koll i butiker innan vi tog en fika och väntade på att vi skulle åka tillbaka med tunnelbanan så att vi kunde åka med Kära U tillbaka hem igen.

 

Det var en trevlig dag med en massa promenerande och lite fynd. Det gör jag gärna igen när det passar och lusten finns.

 

Kram Veggomamman

 

Ny spis

Vi har sedan vi flyttade in för 5 år sedan haft en defekt spis. Den hade två ugnar varav en var trasig. Den hela ugnen värmde ojämnt. En defekt som irriterat så klart.

 
Gamla spisen.
 
Tankar på att göra om hela köket har funnits men inte nu. Finns annat vi vill/behövt göra före. Det kostar ju en god slant att göra om ett kök....

Befintlig spis är 70 cm bred vilket gör att utbudet av nya minskar drastiskt. Tanken på att köpa begagnat har funnits hela tiden, men med tanke på att bredden vi behöver inte är så vanlig finns det inte så stort utbud på begagnat fronten heller.

 
Jag har haft bevakning på "spis" via Blocket ett tag. Många som är för smala......

Men så i förra veckan dök det upp en 70 spis. Några meddelanden fram och tillbaka och vi beslöt oss för att köpa den spisen.

 
12:00 var vi där och hade tur för på millimetern gick den in i bagaget på Kära U:s bil.
 
Hemma med spisen körde vi in den med säckkärran och sedan började bytet.
 
Sladden byttes från gamal till ny spis oc hvi justerade fötterna en hel massa innna vi fick en spis som stod rakt.
 
Sockeln på vår nya spis är inte lika djup som på den gamla så nu går inte den ekplanka vi haft utmed sockeln att skruva fast som innan. Det blev till att såga lite och improvisera.
 
 
Nya spisen!
 
Det blev väl inte lika snyggt som innan, men det snyggaste vi kunde göra helt enkelt.
 
Vi har nu haft spisen i en knapp vecka och jag är i alla fall väldigt nöjd.
Det unga paret vi köpte den av hade köpt ett nus av en gamal dam som köpt spisen 2015 och med tanke på att plåtarna inte var använda kan tanten inte ha använt spisen speciellt mycket. Vi fick med andra ord en riktigt bra och ny spis i och med bytet. Hurra!!
 
Kram Veggomamman

Hemma med foten

Jag har varit hemma sedan i onsdags med min vrickade fot. Det är astrist att vara hemma och inte kunna röra sig obehindrat.
 
Smärtan är klart bättre, men jag vill ta det lugnt och vila till måndag innan jag belastar foten en hel dag med arbete. Hoppas att det är rätt beslut.
 
Eftersom jag inte ska röra mig så mycket och foten ska vara hgt tog jag tag i att börja sticka en mössa som jag planerat sedan innan men som jag inte tagit tag i. Jag har gjort denna mösssa fyra gånger innan, men det var massor av år sedan som jag stickade så för att ens kunna lägga upp maskor på stickorna fick jag leta efter hur man gör på You Tube. Efter lite trilskande lyckades jag lägga upp de 92 maskor som jag behövde. Stickade ett varv med svart med varannan rät och avig. Där fick jag också ta hjälp av You Tube för att minnas hur man gör de olika maskorna, men nu när jag vet har jag släppt mobilen och kan sticka utan den hjälpen.
 
Helt plötsligt när jag skulle börja med den andra färgen så hade jag fått 97 maskor. Vet i gudarna var de kom ifrån, men på något sätt lyckades jag banta ner dem till 96 så nu är mössan 96 maskor runt. Det är väldigt viktigt att antalet maskor är delbart på 4 och det är ju som tur är 96.......
 
 
 
Jorkar itne sitta så länge att sticka för jag får lite ont i min tennisamrbåge så klart......men lite blri det i alla fall under en dag.
 
Har idag även passat på att kolla på fåglarna vid vår fågelmatare och då dök denna kompis upp.
 
 
 
Vi har även gråsparvar, talgoxar och blåmesar. Skator och koltrastar syns också.
 
För någon vecka sedan roppade Kära U på mig då han såg en ekorre uppe i vår fågelmatare. Eftersom han bad mig ha bråttom till köket skrämde jag givetvis ekorren. Jag såg den dock när den var på väg bort så en liten glimt av den fick jag i alla fall.
 
Igår kväll tog jag en bild av foten igen. Fick ställa mig på ett vitt papper så att färgen skulle bli mera rättvis. Jag kan väl sammanfatta det hela med att foten ändrat färg. Det blå har liksom kasat ner och spritt sig även till insidan av foten. Mitt mandage ahr nog tryckt lite och gjort ränderna.....
Den aktuta svullnaden med stor bulle är borta nu är det mera jämntjockt och fotknölen är inbäddad i svullnad.
 
Det gör inte alls lika ont nu, men foten är instabil så klart. Det är jobbigt att gå längre sträckor.
 
Igår var jag inne på jobbet för ett entimmes möte som jag haft bokat 1½ månad. Det var jag som kallat och jag kände att det var viktigt att få till det mötet. Jag hade min mammas kryckor när jag var på jobbet för att minska belastningen på vristen. Efter mötet åkte jag hem igen men tog ett kortare lunch stop med en fd. kollega innan jag körde hem i sakta mak.
 
 
 
Har stickat lite mera och även bloggat en del idag. Försökt ta det lugnare än igår efterom jag känner att det gör lite mera ont i foten idag efter gårdagens äventyr.
 
 
 
 
Det går inte fort med stickandet, men framåt går det i alla fall. Och lite kul är det också.
 
Jag ska försöka installera lite programvara till en skrivare som vi köte. Hoppas jag lyckas. Installationer är inte min starka sida......
 
På måndag planerar jag att jobba igen. Jag kommer dock att avstå mina ordinarie träningsmornar i kommande vecka. Får försöka komma på ett bra träningsprogram där jag inte sätter foten i för mycket aktiivtet utan den ska tränas varsamt men samtidigt vill jag att resten av kroppen ska så träna.
 
Nåja, jag får se vad jag kommer på att jag kan göra. Hmmm, kanske ska ta hjälp av en sjukgymnast som vet....vi får se.
 
Kram Veggomamman
 
 
 
 
 
 
 

Fan för denna snö!

Idag har det småsnöat hela dagen. Inte kommit massor av snö. Kanske 5-8 cm. Vår kommun har valt att snöröjning inte ska göras ännu varför jag fick pulsa på oplogade trottoarer och gång- och cykelbanor. 


Med bara sista biten på 500 meter kvar snubblar jag på is/asfaltskant och drar i backen. Vänster fot vek sig rejält. 

Linkar hem i sakta mak och får hjälp med att linda min fot hårtvav Kära U.


Här ligger jag nu med foten högt och svär %#*@%#*. 


Det gör ont och nu vet jag att denna vrickning får jag dras med i massor av veckor. Grrrrrr


Kram Veggomamnan


Längtar efter blåbären på buskarna

Än dröjer det innan buskarna ger bär....


Hoppas våren och sommaren bjuder på ett bra blåbärsbuske år så att det blir bra skörd!


Kram Veggomamman


hits